Petitie pentru declararea bolii Alzheimer si a bolilor asociate ca o
prioritate mondiala a sanatatii
http://www.alz.ro/v_rom/charta.html
Bolile neurodegenrative, din care boala Alzheimer reprezintă 60%-70% din cazuri, atacă creierul. Ele reduc capacitatea bolnavilor, antrenând acest efecte la toate nivelurile vieţii lor şi a îngrijitorilor, în special a celor care stau cu ei în mod zilnic. În fiecare an 4,6 milioane de cazuri noi sunt declarate în lume, ceea ce reprezintă o persoană la 7 secunde. În 2050, 100 de milioane de persoane vor fi atinse de această maladie. Nici o ţară nu este pregătită să facă faţă unei crize de această amploare. Prin lipsa informaţiei şi a înţelegerii, mijloacele sunt peste tot insuficiente. La nivel mondial foarte puţină atenţie se acordă acestei probleme şi multe persoane atinse de boală suferă făr vreun ajutor sau speranţă. Aceasta ar trebui să se schimbe! Este posibil să se amelioreze calitatea vieţii persoanelor atinse de bolile neurodegenerative. Prea des, bolnavii, familiile lor şi îngrijitorii sunt privaţi de sprijinul de care au nevoie şi la care au dreptul.
Noi membrii Alzheimer Disease International (ADI), reprezentând 77 de asociaţii din lumea întreagă cerem guvernelor şi responsabililor să acţioneze fără întârziere. În limita mijloacelor de care dispune fiecare ţară, un plan în 11 puncte, în conformitate cu Declaraţiile de la Kyoto şi de la Paris, trebuie îndeplinite următoarele:
1. Publicul să fie informat asupra simptomelor, tratamentelor şi evoluţia bolii
2. Să se lupte împotriva stigmatizării
3.Oferirea profesionistilor în domeniul sănătăţii (şi asistenţilor sociali) instrumentele şi formarea care să permită depistarea precoce, diagnosticul, îngrijirea şi accesul la cele mai bune tratamente.
4. Asigurarea accesului la serviciile de sanitare primare şi secundare adaptate la nevoile specifice persoanelor atinse de bolile neurodegenerative.
5. Asigurarea accesului unei game de opţiuni de îngrijire de lungă durată care acordă prioritate menţinerii autonomiei, îngrijirii la domiciliu şi a măsurilor pentru susţinerea apropiaţilor.
6. Securizarea mediului de îngrijire pentru persoanele atinse de bolile neurodegenerative, în special a spitalelor şi înstituţiilor de îngrijire de lungă durată.
7.Încurajarea participării maximale a bolnavilor la viaţa comunităţilor şi la deciziile privitoare la îngrijirea lor
8. Asigurarea pentru persoanele atinse de boală condiţii de viaţă care favorizează sănătatea şi bunăstarea lor: hrana, îmbrăcămintea, ingrijirile medicale, etc.
9.Oferirea unui cadru juridic pentru reglementarea şi protejarea drepturilor persoanelor atinse de boală care nu mai sunt în măsură să-şi gestioneze viaţa cotidiană.
10. Finanţarea campaniilor de informare asupra riscurilor bolii Alzheimer şi a altor boli neurodegenerative.
11. Acordarea priorităţii pentru cercetarea bolii Alzheimer şi a altor boli asociate.
Boala Alzheiemer şi celalte boli neurodegenerative nu sunt o consecinţă normală a îmbătrânirii. Prevenirea e posibilă. Îngrijirile adecvate pot ameliora calitatea vieţii bolnavilor şi apropiaţilor lor. Cercetarea medicală poate ameliora tratamentele actuale. Trebuie să fim optimişti şi să adoptăm măsurile care vor permite să ajutăm milioanele de persoane de azi sau de mâine.