Pentru postul lui Tomis (sintetic sau nu) , am primit astazi raspunsul oficial de la Valvoline :
Stimate domnule Marius,
Pentru a elimina din start orice confuzie va pot confirma si garanta ca ati cumparat un ulei full sintetic cu vascozitatea SAE 5w40.
,,Clasificarea,, pe care ati primit-o este un extras din fisa de siguranta a produsului care descrie in limbajul specialistilor componenta chimica a preparatului. Descrierea este corecta, o mare parte din volum este ulei de baza de natura minerala ( organica ). Acest produs, uleiul de baza, este obtinut din titei ( petrol ). In functie de severitatea prelucrarii acestei materii prime rezulta mai multe grupe de produse de la 1 la 5 .
Grupele 1 si 2 se folosec pentru prepararea uleiurilor minerale. Grupele 3,4 si 5 se folosesc la prepararea uleiurilor semisintetics si sintetice. Veti gasi uleiuri catalogate sintetice facute cu ulei de baza din grupa 3 dar si din grupa 5.
Din punct de vedere al specialistului s-ar putea spune ca uleiulpreparat cu produs grupa 5 este mai sintetic decat sinteticul preparat cu grupa 3.
In urma unei sentinte judecatoresti, celebra in lumea lubrifiantilor, termenul sintetic poate sa fie atribuit oricarui lucru prelucrat sufficient de mult incat sa I se schimbe natura initiala.
Cu alte cuvinte daca am o bucata de petrol din care dupa f multe prelucrari chimice o sa obtin o bucata de carne acesta o sa fie denumita sintetica chiar daca la baza are substante organice minerale.
In cazul uleiului de motor aceasta prelucrare severa are drept scop obtinerea unei substante care sa prezinte o structura molecular uniforma care sa se comporte predictibil in conditii extreme.
Este foarte adevarat ca se pot obtine uleiuri si din substante chimice care nu au o legatura directa cu petrolul. Acestea au insa o aplicabilitate restransa in domenii precum aeronautica si tehnologii hitech.
In domeniu auto in principal se folosesc grupele 3 si 4 destul de rar grupa 5 ( masini de curse sau solicitari special ).
Va asigur ca descrierea pe care ati gasit-o se afla si in fisa de siguranta a lui MOBIL 1, Motul sau Castrol sis a nu uitam ca este un formular din 2001.
Hidrocracarea, procedeul descries in fisa era o tehnologie de varf in 2000 astazi exista si alte procedee prin care se pot obtine asa numitele Syntetic Base Stock ( Ulei de baza grupa 3-4-5
Sper ca raspunsul meu, destul de incalcit cred, aduce lamuririle necesare. Intr-un spatiu mic am incercat sa va reproduce o dezbatere care a consumat si o sa mai consume multa cerneala si hartie.
Cu stima Aurel IORDACHE VALTEC | 105-107 Odai St. District 1 Bucharest