Injectorul trebuie sa pulverizeze cat mai fin benzina, ca amestecul combustibil - aer sa fie cat mai omogen, iar explozia sa fie si ea uniforma si spontana, in tot volumul.
Atunci cand injectorul pulverizeaza, ceea ce iese trebuie sa arate ca o ceata, nu trebuie sa iasa picaturi, cu atat mai grav daca iese jet de carburant. Inseamna ca injectorul are depuneri si nu mai poate "sufla" eficient.
In cazul nefericit, de "dus" sau "jet" explozia nu are putere, benzina arde progresiv si nu instant. Din cauza acestei lipse, calculatorul va mari timpii de injectie ca sa recupereze din lipsa de putere. Bineinteles ca acest fapt inseamna un consum mare de combustibil.
Pe langa asta, motorasul va avea de suferit. Va lucra la o temperatura mai mare, supapele de evacuare vor sta "in foc", ceea ce le va uza in timp (pe ele sau scaunele din chiulasa pe care inchid).
Daca e situatia asta, ar trebui sa se aprinda si CHECK, sonda lambda va "vedea" vapori de benzina nearsa.
Am spus toate astea pentru ca, din pacate, am trecut prin ele.
Injectoarele (benzina sau diesel) se curata pe stand special cu ultrasunele, stand electronic ce deschide-inchide injectoarele asa cum se intampla pe motorul masinii. (ca sa elimine si depunerile din interiorul injectorului) De asemenea, se foloseste si un solvent care circula prin injector.