Jump to content

allex

Membru
  • Posts

    0
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by allex

  1. Sunt de acord cu tine Changing the topic... eu s-ar putea sa ma intorc in Bucuresti zilele astea. Care vine la bairam in Planters?
  2. Richter la epicentru este rezultatul a mai multor calcule, in functie de rezultatele instrumentale de la aparatele instalate in zona. Pentru magnitudinea masurata in Richter pentru cutremure care au avut loc inaintea aparitiei seismografelor se aproximeaza in functie de Mercali, specificul zonei, comparatii intre valorile masurate Richter si valorile Mercali de la cutremure recente, modificari si specific geologic, etc. toate acestea se iau in calcul. Scala Richter este cea pe care se masoara magnitudinea unui cutremur de catre instrumente. Mercali este o scara subiectiva, in Mercali se estimeaza intensitatea, puterea unui seism si iar valoarea este stabilita in functie de efectele vizibile ale unui cutremur (crapaturi de pereti, distrugeri de cladiri, rasturnarea mobilierului, craparea drumurilor, daca seismul este simtit de persoane aflate doar la etaje superioare sau si la parter, daca oamenii se trezesc in urma cutremurului, etc). Sunt scrieri istorice care povestesc efectele unui cutremur ("octomvrie 16 zile, la trei ceasuri de noapte s-au cutremurat pământul. Şi huetul au venit din sus"; "Marte 26, 1790, sara, marţi la un ceas din noapte s-au cutremurat pământul foarte tare. Popa Toader"; "1790 marte 27, miercuri, în Săptămâna cea luminată seara, doao ceasuri din noapte şi jumătate, spre joi, s-au cutremurat pământul foarte tare. Eram la masă la dumnealui treti logofăt Velcea" si multe altele care descriu daramarea unor biserici, cladiri, ruperi de drumuri sau alunecari de teren). Din acestea se poate aproxima intensitatea pe Mercali a cutremurului respectiv. Luand in calcul caracteristicile geologice, modul de constructie al cladirilor din acea vreme, comparatii cu magnitudini si intensitati masurate, se poate calcula aproximativ o valoare a magnitudinii pe Richter. Seismografele simple sunt aparate care au la baza penduli. Acestia preiau miscarea seismica si apoi aceasta este inregistrata pe hartie.
  3. Cel mai mare cutremur a avut loc in Chile in 22 mai 1960 si a avut 9,5 grade Richter. Efecte: 2.000 morti, 3.000 raniti, 2.000.000 ramasi fara casa, 550.000.000 $ pagube. Poze atasate.
  4. Am mai gasit niste chestii interesante pe la http://www.gfxwire.com Cand o sa am timp o sa pove si eu pe acolo cum au fost cutremurelele prin care am trecut P.S. Sa nu ma confundati cu Alex de acolo... nu avem nici o legatura P.S.2. (mi-am adus aminte mai tarziu) Multi se intreaba cum de cutremurul din 1986 (7 grade) nu a facut atatea distrugeri comparativ cu cel din 1977 (7,2 grade). Ei bine, in 1977 nu a fost un singur cutremur. Au fost 4: Primul: ora 19:21:56,2 de 5,5 grade Al doilea: ora 19:22:00,9 de 6,5 grade Al treilea: ora 19:22:08,5 de 6,5 grade Al patrulea: ora 19:22:15,4 de 7,2 grade Specialistii cunosc caracterul multisoc al cutremurului din 1977 dar nu se prea vorbeste de chestia asta. Cert este ca, chiar daca va mai fi un cutremur de 7,2 grade, nu va fi atat de distrugator ca cel din 77. Probabilitatea sa aiba loc inca unul multisoc este extraordinar de mica.
  5. Pentru acestia, le recomand sa nu cumpere decat in blocuri construite dupa 77 sau care la cutremurul din 77 erau in constructie (la acestea s-a modificat chiar in timpul constructiei proiectul si au fost facute mai rezistente). Am un prieten care si-a luat garsoniera in centru, intr-un bloc facut in 1920, la etajul 8. La onor cutremur de acu cateva zile i-a picat o bucata din balcon.
  6. cica se zice ca bloacele construite dupa '77 rezista la 8 grade, acum nu stiu ce sa zic, dar cred ca la cum "sa lucra" pe vremea aia (se furau la greu materialele de constructii) PS cand m-am renovat apartamentul am fasit bucati de ziare si carpe bagate pe la imbinaturi (blocul a fost construit in '63) Pana la cele construite in 77 nu se poate garanta ca rezista la un anumit grad. A fost un bloc din Militari care era proiectat sa reziste la 7,5 grade dar a cazut in 77 din cauza inginerului sef de santier care furase la greu... Dupa 77 au fost construite cu atentie sa reziste la 8. Rezista fara probleme daca nu au fost daramati pereti sau stalpi. Dupa 1997 parca s-a ridicat standardul, nu prea mai e voie sa se mai construiasca daca proiectul nu spune ca blocul rezista la 9 grade.
  7. Stiu ca raspund cu intarziere, dar poate mai intereseaza pe cineva topicul asta Conform unui studiu facut de romani dupa cutremurul din 1977: Dintre cladirile construite dupa 1968: - Cele mai putin avariate au fost cladirile construite din placi prefabricate - Pe locul doi se situeaza cladirile construite "cu cadre de beton armat" adica stalpi si grinzi de beton - Pe locul trei se afla cladirile din beton armat monolit - diafragme de beton armat (toti peretii din beton armat, turnat pe santier) - Pe locul patru, cu cele mai multe avarii se situeaza cladirile din caramida (unele blocuri din Ferentari, Rahova sau Ploiesti Vest) Blocurile turn (ex.: Pantelimon) s-au comportat extraordinar de bine la cutremurul din 1977 (au o structura combinata cadre - diafragme, cu structura in forma de tub). Cladirile construite inainte de 1968 nu sunt proiectate in mod special pentru rezistenta antiseismica, dar anumite cladiri bine construite (ex: cele de la Sala Palatului din Bucuresti) nu au avut probleme. Cladirile construite inainte de 1952 sunt proiectate fara a tine seama de nici un normativ de protectie antiseismica (in Romania nu existau inca, iar normativul german existent in acea vreme a fost ignorat). Majoritatea sunt facute din beton armat de calitate slaba care in plus a fost deteriorat si de alti factori. Ex: stalpii din exterior de la parter sunt deteriorati de efectele zapezii, vremii; cei de la subsol de eventualele inundatii; s-au efectuat unele modificari la parter pentru extinderea spatiilor pentru magazine. Atentie: Pentru orice tip de cladiri, eliminarea unor pereti interiori, chiar daca sunt de rezistenta sau nu modifica modul de raspuns al cladirii la eventualele seisme. Chiar si peretii subtiri de BCA au rolul de a prelua anumite forte si de a proteja elementele de rezistenta (chiar daca ei se crapa mai usor, asta este ceva normal si nu le scade din capacitatea de a prelua aceste forte).
  8. Am fost deja acolo. Din pacate omul (foarte amabil de altfel) nu lucreaza decat haine de piele (in nici un caz nu pantaloni) si numai cu piele obisnuita, cum e cea de haina, nu groasa cum as avea eu nevoie. Cred ca ce caut eu ar fi o firma care sa faca echipamente de protectie cum sunt manusile si shortzurile de sudura care sunt facute din piele dar nu stiu unde as putea gasi o astfel de firma. Cine poate sa ma ajute... dau o bere anticipat :-D
  9. Fratzilor, cunoaste cineva pe-aici vreun croitor in piele care sa lucreze la comanda cu o piele mai groasa? nu e nevoie de piele de calitate ci sa fie doar mai groasa fiindca e nevoie pentru un costum de protectie, evident, caut ceva cat mai ieftin.
  10. allex

    Doctorul Ciomu

    Syl... probabil ca asta e adevarat in cazuri mai usoare... omul nu era in stare nici sa-mi scrie pe un bilet data si ora la care ma programeaza, ca se baitzaia toata masa :-d
  11. Atunci o sa ma abtin :-d
  12. allex

    Doctorul Ciomu

    Stai asa... ca nu mai intzeleg nimic
  13. allex

    Invitatii Gmail

    Update: Inca 5 invitatii available. Cine are nevoie sa-mi dea mp cu numele si adresa de email :-D
  14. allex

    Doctorul Ciomu

    Eu am suferit o interventie chirurgicala... ... si mai departe?
  15. allex

    Invitatii Gmail

    Da, mai este valabila chestia Da-mi un pm cu numele si adresa ta de email si iti voi trimite una.
  16. allex

    Invitatii Gmail

    Eh... nu as zice ca va fi chiar asa de nasoala... depinde cum vor implementa acest suport de ActiveX. Sunt si chestii folositoare pe care le poti face cu activex-ul... anyway, din cate stiu pentru mozilla exista un plugin de activex iar ultimul netscape care a fost lansat (culmea, nimeni nu se astepta la o noua versiune de netscape) are plug-in-ul asta instalat.
  17. allex

    Invitatii Gmail

    Nu stiu daca Gmail foloseste ActiveX, din cate cunosc eu ActiveX nu este suportat de Mozilla si Firefox, iar eu folosesc cu succes Firefox ca sa intru in contul de la Gmail.
  18. allex

    Invitatii Gmail

    Ok, deci am inca 2 invitatii pt Gmail disponibile. Mai e vreun amator pe aici?
  19. allex

    Doctorul Ciomu

    Stirile PRO TV: o gagica a provocat un accident, a omorat vreo 3 oameni si risca inchisoare 5 ani pentru ucidere din culpa. Urmatoarea stire, un fraier e umflat de politie si risca 10 ani de parnaie pentru talharie. Deh, viatza unui om e mai ieftina...
  20. allex

    Doctorul Ciomu

    Orice interventie chirurgicala are riscuri. Chiar o simpla anestezie la cabinetul stomatologic se poate dovedi fatala in cazul in care pacientul sufera de anumite probleme grave de sanatate (alergic, boli de inima, etc). Au murit oameni la interventii chirurgicale simple in principal din cauza reactiei necontrolate a organismului (lucru care nu putea fi anticipat) la anestezia generala, din cauza unor hemoragii care nu au putut fi oprite sau din cauza unor infectii postoperatorii care nu au raspuns la tratament. In principal sunt doua categorii de cauze care aduc astfel de probleme asupra pacientului: 1) riscuri care nu pot fi anticipate (reactie la anestezie, etc), si 2) probleme cauzate de neglijentza staff-ului medical. Pentru problemele care decurg din neglijentza sau nestiinta medicilor trebuie intr-adevar tras un semnal de alarma. Faza cu "black-out" temporar... ma intreb oare de ce medicii chirurgi in special nu sunt controlati medical din cand in cand? De exemplu, (revin cu faza cu pilotii) un pilot de avion nu are voie sa plece in cursa daca este bolnav, daca nu se simte bine sau daca este prea obosit. Inainte de a pleca in cursa trebuie sa aiba avizul unui medic. De ce nu se intampla asa ceva si la chirurgi? O intamplare: am avut anumite probleme de sanatate si am fost la un medic faimos sa ma consulte. Medicul, pe la vreo 70 de ani, profesor, cu 700000 de specializari imi pune diagnosticul si imi zice ca trebuie sa ma operez si imi face programare cand sa vin la el la operatie. Nu am fost. De ce? Pai la 70 de ani, saracul om avea o problema: suferea de parkinson, iar mainile ii tremurau non-stop. Ma si imaginam pe masa de operatie, cu omul ala cu maini tremurande umbland in mine. Nu stiu de ce, imaginea asta nu era deloc linistitoare. Cum mai au dreptul sa profeseze astfel de oameni? Nu ii contest profesionalismul, dar oare ce este in mintea lui cand intra intr-o operatie si vede in ce hal ii tremura mainile? Nu-i e frica de faptul ca e posibil sa taie cu 5 mm mai la stanga decat ar trebui?
  21. allex

    Invitatii Gmail

    Au mai ramas 2 invitatii. P.S. Ii rog pe cei care au primit invitatii sa-mi confirme prin PM activarea conturilor. Thanks.
  22. allex

    Invitatii Gmail

    Ti-am trimis invitatie. (Ti-am trimis si prin PM pentru cazul in care nu primesti invitatia pe email). Au mai ramas 3 invitatii. Cei care mai vor, da-ti-mi PM cu numele si adresa de email.
 

×
×
  • Create New...