Cum trebuie sa alegem uleiul?
Principalii producători de uleiuri, inclusiv Compania Petroliera "LUKOIL", clasifica si marchează produsele in conformitate cu standardele internaţionale SAE si API, ceea ce uşurează aprecierea nivelului calităţii acestora.
Dealerul, cu ocazia lansării comenzii de uleiuri pentru vnzare, sau cumpărătorul, cu ocazia alegerii uleiului pentru o anumita maşina trebuie sa rezolve următoarea problema "ce ulei trebuie sa aleg"?
In practica internaţionala funcţionează regulile generale de alegere a uleiurilor de motoare.
Pornind de la cerinţele motorului maşinii dumneavoastră si cele de temperatura ale mediului nconjurător, uleiul de motor se alege pe baza a 2 criterii principale:
- vscozitate conform clasificării SAE;
- nivelul caracteristicilor de exploatare API sau ACEA.
Vscozitatea si dependenta acesteia de temperatura intr-un interval larg (de la temperatura mediului nconjurător la momentul pornirii la rece in timpul iernii pana la temperatura uleiului in cazul sarcinii maxime a motorului in timpul verii) sunt unele din principalele caracteristici ale uleiului de motor.
Pentru motoarele a căror construcţie este diferita, intervalele de temperatura care asigura capacitatea de acţiune a uleiului din aceasta clasa conform SAE se deosebesc substanţial. Acestea depind de puterea demarorului si mulţi alţi factori de construcţie, tehnologici si de exploatare.
In cazul parcurgerii de ctre maşina pana la 25% din durata proiectata de exploatare a motorului (motor nou) trebuie folosite uleiuri din clasa SAE 10W-30 sau 5W-30 (multigrad).
Intervalele tipice ale capacităţii de
funcţionare a uleiurilor, cele mai des
utilizate, de iarna, vara si multigrad
In cazul parcurgerii de către maşina a 25-75% din durata proiectata de exploatare a motorului (motor in stare tehnica buna de funcţionare) este oportuna folosirea uleiurilor din clasa SAE 10W-40, 15W-40 - vara, SAE 5W-30 si 10W-30 - iarna sau SAE 5W-40 (multigrad).
Pentru parcurgerea de către maşina a peste 75% din durata proiectata de exploatare a motorului (motor vechi) trebuie folosite uleiuri din clasa SAE 15W-40 si 20W-50 - vara, SAE 5W-40 si 10W-40 - iarna sau SAE 5W-50 (multigrad).
Se produc uleiuri sintetice de motor din clasele de vscozitate SAE 0W-30 si SAE 10W-60 pentru folosirea la temperaturi sub -400? si, respectiv, peste +500?.
Spre deosebire de clasificarea API, oricare membru ????, in completare la cerinţele unitare ale clasificării uleiului poate sa propună cerinţele sale specifice prin introducerea de testări suplimentare pe motorul de construcţie proprie sau testări speciale pentru determinarea compatibilităţii cu piesele tehnice din cauciuc, sau testări pentru determinarea perioadei de schimb a uleiului, etc. Astfel de cerinţe suplimentare se expun in specificaţiile firmelor pentru uleiurile de motor. Cea mai mare răspndire a căpătat-o specificaţia pentru uleiurile de motor ale firmei Daimler Chrysler (de ce). Concordanta uleiurilor cu un anumit nivel al cernitelor conform API, ACEA, specificaţiei "Mercedes-Benz" (MB) sau "Volkswagen" (VW) permite evaluarea in mod obiectiv a calităţii uleiurilor de motor finite, oferite de diferiţi producători autohtoni si străini.
Raman cu semne de intrebare... eu ma incadrez cu motorul la peste 75% din durata de exploatare, deci o sa incerc 20W50!?