Jump to content

chevvy

Membru
  • Posts

    19
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by chevvy

  1. M-am inselat, se incalzeste din nou roata stanga... Cred ca stiu de ce nu s-a incalzit asa tare sambata: am mers o bucata buna de autostrada (90-100 km/h), deci fara frana, iar incingerea din frecare (care totusi a avut loc) s-a racit din pricina curentului de aer. Maine sau poimaine ajunge etrierul (am luat ATE, caci am mai luat discuri si placute ATE si se vede calitatea cu ochiul liber), asa ca sambata sunt la mecanic.
  2. Din pacate, intru si eu pe acest topic... Dupa vreo 10 zile de stat in parcare, ma sui in masina, pornesc, dau s-o misc si simt imediat ca si cum ar fi infranata. pe moment nu am dat atentie. Dupa 10 km ajung acasa si, odata oprit, miros de incins in masina. Ies, deschid capota, bag capul la motor, miros - nimic. Nu stiu ce-mi vine si ma duc spre rotile fata. Roata stanga fata - nu puteai sa pui mana pe ea, plus mirosul specific de placute. Dreapta fata - calda, dar incomparabil cu cealalta si nu mirosea. Parcarea are o usoara inclinare catre un capat si de regula cand parchez las masina sa "curga" liber pana in punctul in care se opreste singura, "natural" sa zic asa. Apoi o bag intr-a doua si asta e tot. Niciodata nu trag frana de mana, fie vara, fie iarna. Am incercat sa fac acelasi lucru, de unde nene... Nu mai "curgea" deloc, deloc! Se auzea ca un frecat scurt si intepenea! Pff, nasol, zic. Si asa de tare ma bucurasem ca-i schimbasem distributia (era cea inca originala pe masina, dupa 12 ani si 99.000 km) si pompa de apa + cauciucuri noi acum cateva luni! Ma duc la mecanic (pe drum n-am reusit sa trec in ruptul capului de 90 km/h), ridica masina pe cric pe stanga fata, aeriseste, curata nitel pe acolo, ma pune sa apas pedala de mai multe ori in repetate randuri. Plec de la mecanic, verific "curgerea" masinii, de data asta "curgea" aproape bine, verific rotile dupa cativa km. Tot diferenta de caldura intre ele, dar roata cu pricina nu mai era atat de fierbinte. Am mai mers asa vreo doua saptamani sa vad cum se manifesta. Am mers inclusiv vreo 15 km de autostrada, deci fara nici o frana - la fel, s-au incins inegal, stanga sensibil mai mult, insa in nici un caz nu mai era fierbinte. In toate vitezele se simte infranarea, masina nu mai accelereaza cum accelera inainte. Data fiind diferenta de caldura primul gand a fost ca problema e locala, deci etrierul. Joi am comandat un etrier. Inca nu a ajuns, e pe drum. Ieri, ce sa vezi, am iesit la plimbare si la cumparaturi si am simtit ca masina trage mai bine. Opresc, pun mana pe roti - reci ambele. Reci-reci, adica. Si asta dupa niste kilometri buni. Am luat etrierul degeaba? Sa fie pompa de frana? Sa fie modulul ABS? Daca e modulul ABS, hmm, n-am vazut sa se gaseasca de nou. Se poate merge cu ABS-ul dezactivat? Daca ar fi pompa de frana nu s-ar manifesta egal la ambele roti? Nu vreau sa renunt la masina, ma gandesc s-o mai tin cel putin 100.000 km, adica vreo 4-5 ani
  3. Revin dupa 5.000 km: in prima mie si ceva de km cauciucurile mi s-au parut foarte, foarte moi. De regula iau curbele (mai ales giratoriile) mai tare si senzatia de inclinare (ruliu) clar era mai pronuntata. Acum fie m-am obisnuit, fie s-a mai pierdut din elasticitatea initiala. Sa nu luati (prea) in serios indicele de economie de carburant, nu veti simti nici o economie. Poate ca o fi, dar neglijabila, ceva gen 70-80 mililitri, ceea ce eu unul nu pot depista la metoda plin-plin.
  4. Acum doua saptamani, dupa vreo 9.000 km, s-a dus si rulmentul FAG dreapta fata schimbat in iunie anul trecut. L-am schimbat cu SKF.
  5. O sa ma uit ce scrie pe fiecare, si pe FAG (mai am doua bucati acasa, spate + fata), si pe SKF.
  6. O fi nemtesc poate doar pentru unele marci, unde poate sa vanda mai scump produsele (de pilda rulmenti de Audi, Mercedes etc.) La Matiz, fiind ieftin, probabil ca doar ambaleaza produsul.
  7. Ieri am schimbat si eu cauciucurile (de vara cu altele tot de vara). Cele de pe fata (Barum Briliantis) ajunsesera la martorul de uzura si scartaiau ingrozitor cand miscai masina fie si 10 centimetri. Erau cele cu care luasem masina, acum 50.000 km. Am luat 4 bucati Goodyear EfficientGrip Compact 155/65 R13 73T Pana acum (20 km) multumit, cu totul alta viata pe sosea. Am oscilat intre Goodyear de mai sus si Dunlop StreetResponse 2. Ambele au cel mai bun indice la economie carburant - C si la rulare pe umed - B, cat si o foarte buna nota la zgomot (68 dB). Ambele la acelasi pret. Pana la urma am ales Goodyear. Urmatoarele vor fi Dunlop
  8. SKF rulment fata: Made in Japan SKF rulment spate: Made in India Pana la urma doar un rulment spate a trebuit schimbat. Evitati FAG, se pare ca e doar un amabalator de piese.
  9. Salut, Ma alatur si eu celor care au probleme cu rulmentii. Am cumparat masina la 48.000 km, iulie 2015 Noiembrie 2016, 83.000 km - schimbat rulment spate stanga. Avea joc daca miscai de roata cu o mana la ora 12, cealalta la ora 6. Nu huruia. Am pus rulment nou FAG Iunie 2017, 93.000 km - schimbat rulment fata dreapta. Huruia. Am pus rulment nou, tot de la FAG Ambii rulmenti schimbati au fost cei originali (cred) Septembrie 2017, 97.000 km - ambii rulmenti FAG proaspat schimbati huruie si au joc. Mare dezamagire. Oscilez intre SNR si SKF. E cam acelasi pret pentru rulmentul spate, insa pentru cel din fata SKF e dublu fata de SNR. Ce ma sfatuiti? Later edit: Mi-am comandat SKF, sa vedem.
  10. Salut, Ar cam trebui sa schimb si eu filtrul de carburant la un Matiz 1.0, 64 de cai. Intrebarea mea este (poate pare stupida, dar mi-o asum): trebuie golit rezervorul? E grea operatiunea? Nu intreb in sensul ca as vrea s-o fac eu, o sa merg la un garaj, dar vreau sa stiu la ce sa ma astept. Am gasit filtru MANN la 53 de lei - e mult? Multumesc Later edit: am gasit aici pe forum... Deci ar fi roata dreapta spate de ridicat. Apoi trebuie identificat orificiul de acces de sub bancheta spate pentru accesul la mufe. Din pacate, n-am gasit nici un video pe Youtube cu operatiunea asta. In carte scrie ca se schimba la 22.500 km - nu e cam putin?
  11. Multumesc frumos tuturor pentru ajutor! Am remarcat si eu pretul la cheile dinamometrice, destul de piperat daca nu scoti si bani de pe urma lor. Cred ca o sa ma multumesc cu ceva mai simplu...
  12. Salut, As dori sa cumpar o cheie de bujii pentru un Matiz (am varianta de 1 litru cu 4 cilindri). Mi-ar putea spune cineva ce marime sa caut? Dar o cheie dinamometrica? M-ar putea ajuta cineva cu un link, va rog? Nu sunt deloc incantat de cum mi-a strans bujiile ultima oara mecanicul, cred ca le-a strans exagerat, motorul e mai zgomotos decat era inainte si cateodata are scapari cand accelerez, se simte ca nu trage liniar. De pornit, porneste fara probleme. Insa as vrea sa le schimb singur pe viitor. Bujiile sunt NGK, o sa radeti, dar le schimb mereu odata cu uleiul (5-6.000 km), la cat costa mi se pare un mizilic (11 lei bucata), de pilda fata de pretul benzinei. Multumesc LE: acum am vazut, bujiile sunt de 21
  13. Multumesc pentru raspuns, cris06
  14. Salut, Imi poate confirma cineva cati litri de lichid de racire intra la un Matiz cu motor de 1 litru ? (cod motor B10S1) Prin manualele gasite pe net vad ca e vorba de 4,2 litri. Ieri l-am schimbat si au intrat cam 3,6 litri. A, si nicaieri nu am gasit mentionat nimic despre cazul in care masina ar avea aer conditionat. Nu e cazul meu, dar stiu ca ar diferi cantitatile intre varianta cu A/C si cea fara. Mecanicul pur si simplu a desfacut colierul furtunului gros care intra in radiator, in partea de jos, a curs ce-a curs si asta a fost tot. A pus furtunul la loc, a turnat antigel in vas, am pornit motorul, s-a mai dus in motor. Am pornit spre casa, am mers vreo 40 km (mecanicul e cam departe), am oprit la un magazin, cand am iesit am verificat nivelul si am mai completat. Acum e un deget sub maxim (cam acolo unde se imbina partile din care e compus borcanul). Pana la urma, din 4 litri de lichid cat pregatisem eu (intr-un bidon de 5 litri) a mai ramas cam o jumatate de litru, sa zic. O fi ok, n-o fi ok. Azi am mers 25 km, l-am verificat cand s-a racit, nivelul e la fel, nu a mai scazut. Evident ca am pornit si incalzirea la maxim, asa ca ar trebui sa fi intrat pe tot traseul posibil al instalatiei, insa de unde diferenta de 500-600 ml?
  15. Salut, De ceva vreme (mai precis de cateva mii de km) aud un suierat subtire la pornire dimineata. Nu dureaza mai mult de 6-7 secunde, poate nici atat. In rest, nimic, nu face absolut deloc. Cand o pornesc si e mai cald afara – de pilda dupa-masa. cand ies de la serviciu - nu face. La fel, daca o repornesc si motorul e cald inca – iar nu face. Este numai la rece. Ce-ar putea fi ? Inclin spre o curea, dar care ? Multumesc.
  16. @korydon Cu API SN nu ti se pare putin mai zgomotos motorul fata de API SM? Eu impresia asta o am.
  17. Salut, Stiu ca e vechi topicul, dar poate ajuta cuiva si experienta mea. Cand am cumparat masina (un Chevrolet Matiz 2006 motor 1.0), ziceai ca nu are servodirectie, volanul aproape ca nu il puteai misca stand pe loc. Am fost la un mecanic si s-a rezolvat in 30 de secunde: cureaua de la servo nu era tensionata cum trebuie.
  18. Multumesc pentru raspuns, Viktor. Am cautat sa inteleg exact diferenta dinre SM si SN; am inteles ca baza folosita la producerea lui este aceeasi (probabil ca baza ar fi elementul care ar conta in cazul unui amestec), doar gradul de aditivare difera (insa n-am inteles in ce fel exact). O sa mai caut. Bidoanele arata absolut identic, denumirea este aceeasi - de-asta nici nu mi-a sunat nici un clopotel de alarma. Asa o sa si fac, o sa-l schimb mai des, oricum intentionez - ca regula generala - sa schimb uleiul (si filtrele aferente) undeva pe la 5-6.000 km de fiecare data.
  19. Salut, Detin un Chevrolet Matiz 2006 motor 1.0 Azi am fost si i-am schimbat uleiul. Uleiul cumparat a fost acelasi ca la schimbul precedent, anume Total Quartz 9000 5W40. L-am luat acum cateva saptamani insa doar azi am mers sa fac schimbul. De la schimbul precedent (aprilie 2016, 6000 km de atunci) din 4 litri cumparati (4 bidoane x 1 litru) ramasesem cu un bidon in care mai erau cam 750-800 ml. L-am pus pe acela, plus uleiul nou cumparat. Intors acasa, am realizat (de fapt, mi-am adus aminte) ca bidonul ramas de data trecuta avea o alta specificatie, anume API SM. Uleiul nou cumparat insa are specificatia API SN Drept urmare, acum in motor am 0,8 litri SM amestecat cu 2,4 litri SN Bidoanele arata la fel, denumirile celor doua uleiuri sunt identice, gradul SAE e identic (5W40), specificatia ACEA este si ea identica, anume A3 / B4. Doar specificatia API difera. Mi se pare ciudat sa produci un ulei cu o alta specificatie si sa nu schimbi nici un cuvintel in denumirea sa. Am gasit un .pdf la Total pe site unde intr-adevar apar trei posibilitati API pentru acest ulei (uleiul din mijloc din poza atasata). 1) are vreo importanta faptul ca s-a amestecat SM cu SN? 2) cum e posibil ca ACEA sa-l "vada" ca fiind la fel, dar API sa-l "vada" ca fiind diferit? Mentionez ca am incercat sa gasesc pe internet informatii, insa majoritatea discutiilor referitoare la "sa amestec uleiul X cu uleiul Y?" sunt fie despre marci diferite de ulei, fie despre grade diferite ale clasificarii SAE ale uleiurilor in discutie. O atat de mica diferenta precum in cazul meu nu am gasit in nici o discutie. Repet, acelasi producator, acelasi ulei, aceeasi gradatie SAE, aceeasi gradatie ACEA, doar API din clase diferite. Multumesc! Uleiurile Total (cel de care vorbesc este la pagina 10, al doilea de pe pagina, cel sub care scrie cu rosu "Recomandat Citroen / Peugeot"): http://www4.total.fr/lubrifiants/elf/Car%20oil.pdf
 

×
×
  • Create New...