Jump to content

bogdan_o

Membru
  • Posts

    168
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bogdan_o

  1. Nu, biti e corect. Nu am fost insa complet in exprimare. La ANSI se foloseste 1 bit pentru fiecare caracter, la UNICODE se folosesc 2.
  2. Simbolurile indescifrabile se datoreaza unui bug al notepad-ului. Cand cineva scrie un fisier in notepad si il salveaza formatul default e ANSI. La deschidere insa formatul default e UNICODE. Teorectic si practic notepad-ul are posibilitatea de a detecta formatul unui fisier. Daca insa fisierul are doar o linie si notepad-ul nu poate detecta formatul atunci el foloseste formatul implicit. Cum ANSI e diferit de Unicode (Unicode foloseste 2 biti in loc de unul cum e cazul ANSI - pentru a permite folosirea unui numar mult mai mare de caractere, respectiv 65536 in loc de doar 256) e si normal sa apara caracterele ciudate. Exista mai multe combinatii de litere care pot pacali notepad-ul. O deschidere a fisierelelor cu un hex editor lamureste destul de rapid lucrurile cu privire la diferentele dintre cele 2 standarde.
  3. In functie de marca kit-ul de instalare vine odata cu aparatul sau este adus de cei care fac instalarea. Nu e o regula anume. OFF. Larentiu, am ras cu lacrimi citind post-ul tau.
  4. Per total imprimantele sunt foarte asemanatoare ca si performante si functii. Fiecare, la randul ei o depaseste pe cealalta cu cate putin la cate un capitol. Spre exemplu hp are un mic avantaj la rezolutia scanner-ului (1200*1200 fata de 600*1200 la canon) iar canon un mic avantaj pentru viteaza tiparirii alb/negru (22 ppm fata de 20 la hp). HP are un avantaj la viteza listarii color dar Canon recupereaza printr-un avantaj la rezolutia in cazul listarii foto. Ideea e ca desi fiecare imprimanta are cate un pus la un anumit capitol diferentele sunt atat de mici incat nu cred ca merita trecerea de la una la alta, cu atat mai mult cu cat spui ca o sa fie folosite in regim home cu listari color ocazionale. Ar merita sa faci trecerea doar daca te gandesti ca la canon consumabilele sunt ceva mai ieftine decat la hp (dar au si capacitati mai mici) si ca daca iei canon o sa ai o imprimanta nou-nouta si deci o sa ai mai multa garantie decat ti-a mai ramas acum de la hp.
  5. Si ce ocazie mai buna de a face rost de niste adrese de mail valide, numai bune pentru spam.
  6. Salut Din pacate authoring-ul unui dvd nu e chiar floare la ureche daca vrei sa iti iasa ceva ca lumea (meniuri custom, subtitrari multiple, calitate dvd, etc). Astea fiind spuse mai departe ai 2 posibilitati, depinde de tine si de cat de mult timp ai la dispozitie. Varianta cea mai simpla dar si cea mai mare consumatoare de timp este sa intoduci subtitrarea direct in .avi si apoi sa faci conversia acestor .avi cu subtitrare la dvd folosind orice tool de dvd authoring. Dezavantajele acestei variante sunt ca 1: timpul pierdut va fi foarte mare pentru ca initial va trebui sa introduci subtitrarea pentru fiecare episod si 2: nu vei avea posibilitatea de a alege intre mai multe subtitrari (desi banuiesc ca asta nu e o problema). Pentru a scrie subtitrarea direct in .avi poti arunca un ochi aici http://forum.videohelp.com/topic153058.html dar pe net sunt o groaza de tutoriale depre cum sa faci acest lucru Odata ce ai obtinut episoadele cu subtitrare ok poti sa le inserezi intr-un dvd folosind cam orice dvd authoring tool. Eu am Ulead DVD Factory care, desi nu e nici pe departe cel mai bun e ok pentru ce imi trebuie mie plus ca a fost mocca (a venit la pachet cu tv tuner-ul). Varianta 2. Vrei sa faci ceva profesional si nici nu vrei sa pierzi atat timp cu crearea unui dvd (vei pierde insa ceva timp pana inveti sa lucrezi cu soft-ul). Din pacate in cazul acestei variante optiunile pe care le ai in privinta tool-urilor de authoring sunt mai reduse. Prima optiune ar fi Sonic Scenarist (unul dintre cele mai bune tool-uri de authoring profesionale, este tool-ul cel mai raspandit la Hollywood. Daca nu ma inseala memoria acest tool a fost proiectat initial de o firma de aer conditional japoneza - asta ca tot e senzonul ). Apoi alte optiuni sunt Madiachance DVD Lab, Adobe Encore, Pinnacle DVD Impression, Sonic DVDit.
  7. Asta cu 16 grade e doar un mit. Indiferent daca il lasi pe 16 grade sau pe 25 daca in camera sunt 30 de grade aparatul tot acelasi regim de functionare va avea. Cu alte cuvinte daca il dai pe 16 nu o sa bage aer mai mult sau mai rece decat daca l-ai lasa pe 25. Temperatura e doar pentru termostat. Cand ajunge la temperatura setata nu va mai sufla atat de mult aer si compresorul de afara se va opri. Cand temperatura depaseste pragul setat compresorul va porni din nou.
  8. In Anglia a lucrat un bun prieten al meu. La ei procedurile sunt relativ simple, spre exemplu el a reusit sa isi inmatriculeze masina doar trimitand formulare prin posta. Asta se intampla acum vreo 6 ani, nu stiu daca sistemul mai e valabil si acum. Din pacate in Anglia ca si roman ai sanse foarte mici sa iti gasesti un job bun. El este exceptional de bun in IT dar acolo a lucrat pe la ferme, intr-un bar ca si picollo, deci munca necalificata si prost platita. Pana la urma s-a intors in Romania si are o cariera de succes aici. Deci occidentul poate reprezenta o sansa dar cei care reusesc sunt foarte putini. Sanse mari sa reusesti ai daca iti gasesti un job inca din Romania ca acolo sa mergi la sigur. Nu mai merge sa ajungi acolo sa canti refrenul cu persecutia din Romania si sa muncesti ca zilier pe unde poti ca unu la mana asta nu e viata iar doi la mana s-au prins si ei de strategia asta si sunt extrem de duri si foarte putini flexibili. Daca te prind te paste expulzarea plus interdictia. Pe de alta parte insa tu incepi expunerea destul de prost: "nu imi gasesc locul aici". Cei care pleaca din tara fac un sacrificiu pentru ca trebuie sa se acomodeze cu un stil de viata si de munca cu totul diferit. Daca tu nu iti gasesti locul aici unde de bine de rau stii mersul lucrurilor intr-o tara straina ma indoiesc ca ai mai multe sanse pentru ca pe langa stilul de viata si de munca va trebui sa te impaci si cu ideea ca vei fi mai tot timpul privit ca fiind inferior. Deci gandeste-te bine.
  9. Da, poti lua virusi si deschizand fisiere .pdf. Prima modalitate de virusare a unui pdf este introducerea unui cod malitios ca "atasament" la codul original al fisierului. Din fericire doar cei cu Adobe Professional sunt afectati. Adobe Reader nu stie sa interpreteze atasamentele la cod. Apoi o alta modalitate ar fi cea numita "double barrel" asta insemnand ca un fisier continand cod malitios este alipit la fisierul original .pdf. Cand deschizi .pdf-ul tu de fapt deschizi si un fisier executabil cu cod malitios. Inca o data, din fericire majoritatea antivirusilor stiu sa depisteze aceste fisiere. Una peste alta, pe platforma win nimic nu mai e sigur in ziua de azi si nu poti baga mana in foc pentru absolut nimic. Nici macar mail-urile primite de la cunoscuti/prieteni nu sunt sigure pentru ca multi virusi se raspandesc pe aceasta cale.
  10. Fara tubul ala de evacuare a aerului cald nu cred ca merita pus un a/c portabil. Asa, vorba Zmeului, mare branza nu faci. La aparatele clasice unitatea exterioara este cea care produce caldura si nu e nevoie de tub pentru ca aia e deja afara. La astea portabile schimbatorul de caldura e integrat in aparat si caldura trebuie sa fie disipata pe undeva. La fel, faza cu geamul nu merge ca tubul ala e destul de gros si geamul ar trebui sa fie deschis destul de mult. Caz in care, exact vorba bancului, "iese gazul" si dau banii degeaba pe curentul electric. Cred ca mai bine ma mai abitin de la fumat.
  11. Zilele astea m-a batut un gand sa-mi iau un aer conditionat portabil. Eu am deja unul de 18.000 montat insa din pacate nu e in camera unde stau. Camera asta trebuie musai sa stea cu usa inchisa pentru ca fumez foarte mult si altfel as imbacsi intregul apartament. Prin urmare mai am nevoie de inca unul. Cum timpul de asteptare e fabulos de mare ma gandeam ca unul portabil de 9.000 ar fi numai bun. Ei si aici intervine problema. Ce nu spune nimeni e ca aparatul asta nu e chiar portabil. Adica ok, o avea el roti DAR are in spate un ditamai gauroiul care trebuie musai conectat la un burlan care la randul lui trebuie sa comunice cu exteriorul (intocmai ca la hota). Rolul gauroiului este de a evacua aerul cald care altminteri ar ajunge tot in spatiul care a trebui racit eficienta apartului fiind astfel nula. Eu era cat pe-aci sa ma pacalesc, noroc ca am intrebat la ce foloseste gaura din spatele aparatului. Deci daca va bate gandul sa luati asemenea aparat mai bine renuntati. E mai bun un split clasic. Gauroiul care trebuie facut in perete pentru evacuarea aerului cald produs de un aparat portabil are diamentrul cel putin triplu decat al unei gauri facute pentru a scoate in afara tervile de freon+condens ale unui split clasic.
  12. Cam ce ai vrea sa stii despre ad? Ca subiectul e destul de stufos si nu prea stiu cum ar putea fi condensat intr-un post ceva. @Hawkeye, din pacate nu pot fi de acord cu tine. Solutia cu workgroup-ul tine la firme care au cateva calculatoare si nu renteaza intretinerea unui domeniu. In mediu enterprise (vorbesc aici de sute de statii) insa e sinucidere (asta ca sa nu zic inconstienta) sa ai workgroup. Posibilitatile de administrare centralizata oferite de workgroup sunt inexistente. Un ad configurat corect nu prea genereaza probleme decat rar si in orice caz multe din ele nu sunt sunt asa de greu de rezolvat. Eu administrez un domeniu rezonabil de mare (aproape 1000 de statii si cateva zeci de site-uri cu tot atatea de ce-uri). M-am lovit de foarte multe de-a lungul timpului dar nu am avut niciodata senzatia ca ea mai bine daca era workgroup.
  13. Apropo de scuter. Din pacate nu am avut cum sa filmez sau sa fotografiez insa era cat pe-aci sa asist si eu la un astfel de accident. Un animal pe un scuter a taiat in cea mai mare viteza o intersectie in conditiile in care avea rosu si mai erau si ceva oameni pe trecerea de pietoni. Pur si simplu a facut carare printre ei. Noroc ca l-au prins altii putin mai departe si i-au tras o bataie sora cu moartea, poate asa se mai gandeste inainte sa faca un lucru ca asta. Iar cu scuterele sa fim seriosi. Foarte multi dintre care merg pe ele nu au nici cea mai vaga notiune referitoare la regulile de circulatie. In ultima perioada am mers destul de mult cu masina prin oras si am vazut pe foarte multi dintre cei care conduc scutere cum fac niste manevre absolut sinucigase doar ca sa se strecoare mai repede. Ultimele doua accidente exact asta releva: inconstienta.
  14. Depinde de conditii. Inima se poate opri si la 60 mA dar si la 1 mA (daca este lagata direct la sursa de curent). Totusi in viata de zi cu zi ma indoiesc ca cineva isi conecteaza inima direct la o sursa de curent, deci e nevoie de o intensitate mult mai mare pentru a o opri. Mai multe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_shock
  15. Cam astea sutn valorile (in mAmps) si efectele lor asupra corpului. Bineinteles ca au o oarecare marja de eroare, unii oameni putand suporta intensitati mai mari ale curentului, altii nu. Onset Current Level (mA) Effect 1 Threshold of sensation 8 Mild sensation 10 Painful 13 Cannot let go 21 Muscular paralysis 20 Severe shock 38 Breathing labored 42 Breathing upset 70 Extreme breathing difficulties 90 Ventricular fibrillation 100 Death
  16. Cred, totusi, ca in spatele ratiunii de a alege o transmisie AWD e mai mult decat nevoia de a merge prin nameti cu masina. @Vulupe. Eu mi-as pune totusi doar problema stelelor de la Ncap. De la o anumita viteza in sus testele sunt irelevante plus ca mai conteaza si cata bafta ai. Pana la urma masina e o tabla ordinara si, zic eu, mai presus de performanta/fiabilitate etc este siguranta. Nu te ajuta cu nimic sa stii ca masina accelereaza in x secunde pana la 100 sau ca are nu-stiu-ce tip de suspensie daca e un cosciug pe roti. Masini sunt multe. Viata ai doar una. Dimporiva, testele au aratat ca (,) cu cat o masina are inglobate mai multe elemente de siguranta si cu cat aceasta fac viata mai usoara unui sofer cu atat mai mult acel sofer este tentat sa isi asume mai multe riscuri si sa devina mai nesabuit la volan. Toate elementele de siguranta au fost gandite sa te ajute in anumite limite. Daca tu treci peste acele limite gandindu-te ca iti salveaza pielelea TCS sau altele faci o mare greseala.
  17. Pai nu conteaza doar cat costa reincarcarea, ca la o adica vorba ta, cativa lei in plus nu cred ca ar face diferenta. Conteaza faptul ca un cartus de HP e foarte greu de incarcat si eu pana acum nu am reusit sa incarc nici unul fara sa ma murdaresc de cerneala (care apropo, se duce abia dupa vreo 2-3 zile oricat ai freca). Firme de incarcat cartuse nu cunosc prin apropierea casei si asta a fost motivul pentru care am preferat sa fac treaba asta singur. Nu se jusifica timpul pierdut pe drum pana la firma respectiva plus ca te mai trezesti la un moment dat ca ai nevoie urgenta sa tragi ceva si te lasa cartusul cand ti-e lumea mai draga. In plus un cartus de HP nu il poti incarca de prea multe ori (cel negru), iar cel color oricat de specialisti ar fi cei de la firma de reincarcari imprima niste culori de o calitate jenant de slaba. Mai mult, din punctul meu de vedere decat sa dau banii pe 2 cartuse noi mai bine iau alta imprimanta. Prietena mea are o Canon si sunt absolut entuziasmat de cat de bine poate sa mearga imprimanta aia. Imprimanta are cateva zeci de mii de pagini trase si nu a avut absolut nici cea mai mica problema. I-a schimbat o data rezervorul pentru tusul negru si atat. In rest numai cerneala (tuburi) si hartie. Mai erau voci care ziceau ca imprimantele Canon au nu-stiu-ce cip si dupa un anumit numar de pagini se strica dar nu e adevarat, sunt doar inventii. Una peste alta daca ar mai trebui vreodata sa-mi iau imprimanta inkjet as alege fara sa ma gandesc Canon.
  18. Eu as merge pe Canon. Chiar daca poate HP sunt un pic mai bune ca si calitate a tiparirii pentru acasa mi se par ideale cele de la Canon. Se incarca extrem de usor (partea cu duze e separata de rezervorul de cerneala) si sunt cel putin la fel de fiabile. In plus la Canon majoritatea imprimantelor au incarcare superioara pentru hartie (nu au tava orizontala ca la HP), deci spatiul pe care il ocupa pe birou e destul de mic. Partea proasta la Canon e ca rezervoarele de cerneala au capacitati destul de mici si trebuie incarcate mai des ca la HP. Eu am un HP 845C la care am renuntat (dupa ani buni de folosire) din cauza crtuselor aberant de scumpe si a reincarcarilor dificile. Acum am un LaserJet 1018. Nu am nevoie de imprimanta color acasa ca in proportie de 98% trag doar text iar daca am nevoie de ceva color tiparesc la serviciu unde am o gramada de imprimante color.
  19. Eu am intalnit probleme cu niste adaptoare usb wi-fi de la D-Link. Problemele (ecrane albastre) le genera aplicatia proprie a adaptorului. Am dezinstalat aplicatia, am instalat numai driver-ul si am lasat astfel windows-ul sa faca management la conexiune. Asta a rezolvat de fiecare data problema cu aceste adaptoare. Deci daca as fi in locul tau as dezinstala aplicatia lui si as pune numai driver-ul. Pana acum nu am intalnit nici un astfel de adaptor care sa se fi stricat din cauze naturale (nu se pun cele indoite) dar nici nu am prea lucrat cu asa ceva.
  20. Nu stiu daca e foarte bine sa legi buzzer-ul la martorul franei de mana chiar admitand ca va suna doar daca ai motorul pornit. Ce te faci daca de exemplu urci dealul la Cotroceni, e aglomeratie si te plictisesti sa tii piciorul pe frana. O sa te scoata din minti. Dar ma rog, daca esti hotarat este o metoda foarte simpla. In spatele franei de mana e un contact care se inchide atunci cand ridici frana de mana si martorul din bord se aprinde. Acel contact inchis reprezinta legatura la masa. Alimentarea va trebui sa o iei de pe un fir care duce +12V atunci cand motorul e pornit. Megand pe principiul asta poti sa alimentezi buzzer-ul folosindu-te de cei +12V pe care ii iei de la o siguranta ceva si de masa care o iei tragand inca un fir de la contactul din spatele franei de mana.
  21. Canyon sunt niste gunoaie. Numai experiente neplacute am avut cu ele. Si-a luat prietena mea vara trecuta un mouse Canyon, wireless, pentru laptop. Pe langa faptul ca de fiecare data cand scoteai receptorul dn portul USB sau opreai laptop-ul trebuia sa resincronizezi mouse-ul cu adaptorul (procedura care dura ceva) dupa vreo 2 saptamani au inceput sa-i sara bateriile. Da, sa-i sara bateriile. Capacul de la compartimentul bateriilor era de fapt jumatatea din spate a mouse-ului si avea si un mecanism cretin de fixare. Daca apasai cat de putin pe el se deschidea si te trezei cu bateriile pe jos. Deci trebuia sa tii mouse-ul in asa fl incat sa nu-ti sprijini podul palmei pe el ca altfel incepeai sa cauti bateriile care pe unde sareau. Inutil de spus care a fost soarta lui. Acum are un V500 de la Logitech care nu se compara (2 baterii AAA au tinut-o 6 luni - folosire zilnica, nu a sincronizat niciodata mouse-ul cu adaptorul, nici macar prima oara, s-au "vazut" singure). A doua experienta e cu un mp3 player tot Canyon (nu stiu exact modelul, era portocaliu si invelit in cauciuc) al unui amic de pe care se stergeau melodiile aiurea. Pur si simplu il inchideai si cand il deschideai te trezeai fara o parte din mp3-uri. Melodiile dispareau fara nici o logica anume, ba mai vechi, ba mai noi etc. Revenind la router-ul tau ai putea incerca un upgrade de firmware, in general astea mai rezolva o parte din probleme. Strict on-topic eu alege DLink-ul dar poate iti arunci un ochi si la astea. http://emag.ro/routere/router-qubs-broadba...-lan--pQB5004PS http://emag.ro/routere/router-asus-rx3041--pRX3041 Destul de ok amandoua, mult peste Canyon.
  22. @LucianM. Am patit o chestie oarecum similara cu un modem zapp (Z510) pe usb dar pe un laptop. Am spus oarecum similara pentru ca se manifesta in felul urmator: porneam laptop-ul, conectam modem-ul, toate bune si frumoase dar cand il inchideam (shutdown sau standby) sau cand comutam de pe alimentare de la priza pe acumulator imi aparea BSOD (indiferent daca scoteam sau nu modem-ul). Cand il reporneam, inainte de a se incarca login screen-ul iar imi aparea BSOD. Dadeam un restart si apoi functiona perfect pana cand iar eram nevoit sa introduc modem-ul. Incearca te rog sa scoti optiunea de restart automat in caz de BSOD ca sa vezi ce eroare iti da. Mie imi dadea IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL ceea ce insemna (ca sa ma exprim mai plastic) ca 2 device-uri se cam impiedica unul de altul. Fiecare device are in controller-ul lui stabilite din fabrica anumite afinitati pentru anumite IRQ si zone de memorie pe care le mapeaza. Daca un device incearca sa acceseze o zona de memorie mapata anterior de un alt device atunci iti va aparea BSOD cu mentiunea IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL. Intr-o normalitate (si daca din bios este activata optiunea ACPI) winxp mapeaza automat zonele de memorie si IRQ pentru fiecare device in functie de informatiile prezente in rom-urile device-urilor. Asta este si principalul motiv pentru care in cazul winxp este aproape imposibil sa atribui de mana IRQ pentru majoritatea device-urilor. Ca sa poti atribui de mana IRQ si sa mapezi zone de memorie dupa bunul plac (ma rog, aproape dupa bunul plac pentru ca oricum esti limitat la optiunile oferite de device) ar trebui ca sistemul sa fie non-ACPI, metoda care din pacate presupune reinstalarea sistemului de operare si apoi chinul de pe lume sa stabilesti pentru fiecare device un IRQ si o zona de memorie astfel incat sa nu intre in coflict cu altele. Dar mergand mai departe, problema se poate rezolva in mai multe moduri dar asta numai dupa ce te lamuresti care device-uri se impiedica unul de altul. Asta e cea mai usoaa parte, intri in device manager si dai view-resources by connection. Vezi cu care device intra in conflict modem-ul. De aici calea e deschisa catre mai multe posibilitati: - update de drivere la ambele device-uri (in cam 10-15% din cazuri asta rezolva problema) - fortarea unui device sa-si ia alt irq si alta zona de memorie (in 99.9% din cazuri problema se rezolva) In cazul meu device-ul cu probleme era un usb host controller. Modem-ul isi luase acelasi IRQ si mapa aceeasi zona de memorie ca si host controller-ul. Ca sa fortezi un device sa-si ia alt irq trebuie sa-l deconetezi fizic de la calculator, sa stergi intrarile lui din registri apoi sa-l conectezi la loc, eventual in alt slot. In cazul meu din pacate nu a fost posibila aceasta manevra. Totusi am dat disable la usb din bios, am sters toate inregistrarile din registri dar cand i-am dat din nou enable pe acelasi irq si in aceeasi zona de memorie s-a mapat alt host controller, deci mare scofala nu am realizat. Solutia a fost asadar sa dau disable definitiv la controller-ul respectiv. Am pierdut 2 port-uri usb (deh, asta e viata) dar macar am putut folosi modem-ul fara complicatiile cu BSOD. Din pacate Z510 nu are posibilitatea de a mapa alt irq si alte zone de memorie (are un singur set), deci indiferent de cum l-as fi pus tot pe irq-ul ala si tot in zona aia incerca sa scrie. Poate o fi chestie de firmware si la versiunile mai noi se pot mapa mai multe IRQ si zone de memorie.
  23. Off-topic. Din cate stiu eu chiar s-au facut asemenea campanii. Dar era vorba de 300 eur. Revenind la topic. Feryci, da si tu mai multe detalii despre ce cursuri te intereseaza. Ca una e un curs de excel si alta e unul de SQL. In principiu cursurile basic (windows, office, etc) sunt acceptabile ca si pret (1-200 eur maxim - cursul ECDL costa 400 ron + tva). Cursurile super-specializate (adresate celor care lucreaza in IT) sunt extrem de scumpe (4-500 eur/modul si chiar mai mult) si daca nu ti le plateste firma nu prea ai sanse sa te apropii de asa ceva. Parerea mea e ca nu merita atatia bani cand internetul e plin de documentatie. Mai degraba inveti singur si te duci la examen si scutesti o gramada de bani. Daca ti le plateste firma, well... asta e alta mancare de peste. Dar de obicei cand o firma investeste in tine are si pretentia ca tu sa semezi un contract pe x ani cu ei, ceea ce, desi e de inteles din punct de vedere al angajatorului, nu prea e si in interesul tau. Pentru o lista de cursuri si preturi arunca-ti un ochi pe aici http://www.ittraining.ro/cursuri.php?id=8
  24. Vaxxi are dreptate. In afara de fazele cu self-cleaning (nu exista asa ceva, cel putin nu pentru lentilele unitatilor conventionale pentru pc-uri. De alte lentile laser nu vorbesc ca nu stiu) si de perisorii care zboara in toate directiile (greu de grezut) cd-urile de curatare mai mult rau fac decat bine. Nici un producator nu recomanda folosirea lor, ba mai mult, au mentiuni in manualele de utilizare sa nu se utilizeze asa ceva. Lentilele nu se curata decat cu aer comprimat sau (pentru unitatile care si-asa nu mai au nici o scapare) cu alcool tehnic (riscul este sa ramana "dare" pe lentila). De asemenea nu se ung tijele pe care culiseaza ansamblul lentilei (ansablul este self-lubricating iar uleiul sau alte solutii puse aiurea nu fac decat sa retina praful si sa ingreuneze culisarea ansamblului lentilei pe tije)
 

×
×
  • Create New...