Jump to content

Case Prefabricate Din Lemn


iso

Recommended Posts

Ma bate gindul sa dau blocul pe o casa - dulce casa :->

Cum ceva bani se pot aduna din proprietatile pe care le am ar putea fi o optiune achizitia - construirea unei case prefabricate din lemn . Asta pentru ca ce am vazut la vinzare aici in Galati nu m'a multumit ca de' gusturile nu se discuta .

 

Daca este cineva care lucreaza in domeniu(si nu numai) si poate sa'mi ceva sfaturi utile ii rog sa nu ezite . ;)

Link to comment
  • Replies 218
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu lucrez in domeniu dar mi-am construit asa ceva!

 

Aiciai o parte foarte mica din pozele cu casa mea dar povestesc pe larg mai jos: (am pus albumul complet)

1. Am avut norocul ca acum 4 ani sa gasesc un teren bine pozitionat la un pret excelent;

2. Timp de cativa ani m-am gandit cum sa fie casa(aspect, impartire, pozitionare), am frecventat mai toate targurile de constructii din CT si am mers si la ultimul din buc chiar ;)

3. Am ajuns in stadiul unde trebuie sa aleg o solutie constructoare. Bca nu, caramida nu(cea porotherm e scumpa si totusi nu la fel de buna fata de ce am ales) am gasit o fabrica din Medgidia de cofraje pierdute din polistiren. Toate bune si frumoase, un pret al naibii de mic pentru ce vroiam eu dar... surpriza nu aveau acceptul inginerilor de structura=> nu puteam avea un plan de structura (nu stiu daca s-a schimbat situatia).

Apoi am gasit o firma(din CT) ce realizeaza case pe structura din lemn cu panouri portante tot din lemn! Si am zis "stop a mea!"

4. A inceput lupta cu autorizatii, avize, facut rost de bani, birocratie, Mazare al nostru era plecat si vreo 3 luni nu a semnat nici o autorizatie dar am trecut si peste asta!

5. Pt creditare am incercat un credit punte la BCR dar m-am trezit ca persoanele de acolo nu mai dadusera un astfel de credit si nu stiu cum se face. Nu au facut decat sa ma incurce, ba chiar spre final ca cica tre sa platesc 900 de euro ca ei mi-au dat banii si eu nu i-am folosit, desi nu semnasem nici un contract :mda: Am rezolvat problema prin mai multe credite.

6. Prin septembrie, am inceput fundatia cu o firma colaboratea celei cu casa. Problema locului este ca are nivelul sub cel al soselei si a trebuit sa ridic fundatia cu o treapta peste trotuar, ceea ce a durat si a costat vreo 10000 de euro dar merita ca o sa dorm linistit.

7. Am dat avansul pt lemn, a venit, l-am vazut, l-au bagat la tratat si apoi au inceput sa construiasca panourile. Din pacate vremea si fondurile nu au fost foarte prielnice si abia in decembrie am inceput sa ridicam casa. Zecile de panouri ce formeaza 260mp de casa au fost pusi in opera in mai putin de 10 zile cu niste probleme cauzate de macarale.

8. Craciunul l-am intampinat cu casa ridicata si geamurile montate

9. Dupa sarbatori am montat usile de garaj si cea de la intrare si casa a fost consolidata prin legarea panourilor intre ele si de grinzi dar si prinderi in fundatie(fundatia de aduce la fata fara nici un fier scos, sunt suruburi speciale din metal ce se baga in fundatie)

10. Dupa sarbatorile de iarna am facut instalatiile de incalzire si electricitate, inclusiv racordul la reteaua stradala.De o luna incoace am inceput sa lipim o folie izolatoare pe acoperis si sa montam termosistemul pe partea din afara a peretilor. Din pacate momentan astept sa vand apartamentul pentru a putea termina casa(chiar! nu vrea nimeni un ap cu 4 camere? :) ) )

 

Cum sunt facuti peretii: Lemnul a fost comandat sa vina uscat, apoi a fost fatuit(inca o data) si tratat. Unul sau mai multe panouri formeaza un perete, se folosec mai multe la deschideri mari, iar ele sunt formate din dulapii de lem lati de 15 cm si grosi de 5 cm care formeaza scheletul. Schelet pe care se aplica foi de OSB pe o parte, cea din exterior. Astfel odata montati "la rosu" casa arata ca fiind toata din OSB dar peste OSB se pune termosistem(polistiren de 5 cm) plasa de plastic si tencuiala. La interior in interiorul peretilor se pune vata minerala, inca o placa de OSB si apoi gips carton. Cel mai important mi se pare ca acest tip de constructie nu foloseste peretii despartitori din rigips care in primul rand nu insonorizeaza! Din pacate nu mai tin minte grosimea OSB-ului. Toate grinzile si stalpii de rezistenta sunt compusi din 2 sau 3 dulapi pus la un loc, lipiti si stransi cu suruburi. Nu s-au folosit grinzi intregi deoarece crapa mult mai usor si mai repede.

 

Pretul este de 120euro/mp "la rosu" dar depinde foarte mult de arhitectura casei si de cat simpla sau complicata este structura ei ;)

 

Un plus important este coeficientul termic foarte bun(dar asta tine si de geamuri, nu apelati la firmele de la coltu strazrii!) ceea ce inseamna costuri de intretinere relativ mici dar si o buna rezistente la cutremure :thumbl:

 

Sper sa-ti fi fost de folos si o sa mai adaug un set mai complet de poze!

Edited by mike.omega
Link to comment

Dezavantajele sunt cam astea:

1. rezistenta redusa la tornade ...si au cam inceput sa fie si pe la noi mai ales in Dobrogea .

2. izolare fonica foarte slaba.

3. dinamica termica inexistenta-ai inchis caldura incepi sa tremuri

4. lemnul in RO nu este tratat si nu este uscat 100% -tratarea lui implica ...bani ...multi bani .

5. mesteri adevarati sa lucreze in lemn nu prea sunt ...de structuristi nu mai vorbesc .

6. arde ca o torta de ramai fara casa ...in 30 minute - solutiile ingnifuge sunt foarte scumpe si nu se gasesc la noi ...ma refer la placile Fireboard de gips carton si la polistirenul expandat ignifugat :o foarte scump

 

Avantaje :

1. rezistenta foarte buna la cutremure

2. timpi de executie foarte mici

3. cost redus -asta teoretic ...vezi dejavantaje ignifugarea si tratarea lemnului .

4. izolare termica foarte buna .

 

Eu sincer nu mi-as face casa de lemn decit in zona de munte unde nu sunt tornade si exista dulgheri buni si ...ieftini ...si mai ales as face asa ceva doar ca o resedinta de vara ...sau casa de vacanta .

Eu personal mi-am facut casa din BCA ...regret si acum ca nu am luat Porotherm care este super din toate punctele de vedere ...si acum este la acelasi pret cu BCA ul .

Link to comment

1. Pana o sa ma loveasca pe mine tornada mai e!

2. Ai intrat intr-o astfel de casa?! se simte izolatia termica si fonica clar numai cu termosistemul de la exterior

3. Caldura ramane in casa prin izolatia buna, nu vb de bca!

4. Lemnul a venit destul de uscat iar tratarile sunt de calitate, am inceput sa aducem si noi materiale.

5. Ba sa stii ca se gasesc si mesteri si structuristi. Structura casei mele este proiectata sa reziste la o greutate de odata si 1/2 mai mult decat normal.

6. Exista pe piata cabluri electrice imbracate in silicon parca sau ceva de genu care in caz de scurcircuit nu arde si oricum sigurantele din ziua de azi sar la cea mai mica chestie :) Eu nu stiu cum reusesc unii sa dea foc la casa, eu n-am reusit si mi-am pus gaze chiar! :P Placile ignifuge de care zici tu nu sunt scumpe(vezi orice magazin de constructii mai rasarit). O placa ignifugata e mai scumpa cu cateva sute de mii fata de una normala(vb de gips carton). Vezi la knauff ca au dezvoltat niste placi de podea care inlocuieste vechea sapa cu o greutate pe mp mai mica si o izolare fonica mult mai buna.

 

Si la caramida porotherm si la bca tot trebuie pus termosistem atat la interior cat si exterior. Dar de ce sa construesti o casa mai grea=> bani in fundatie mai multi?!

Edited by mike.omega
Link to comment

1Da am intrat intr-o casa din asta tu faci confuzie intre dinamica termica si izolatie termica ...gipsul carton nu are dinamica termica .

2.Lemnul destul de uscat ...ai spus totul ...mergi in Brico si vezi cit de grea este dusumeaua din Germania fata de cea din RO si vei intelege.

3.Nu am zis nimic de instalatia electrica ...ea este cu adevarat costisitoare ..trebuie copex metalic .

4.Placile ignifuge nu sunt scumpe ...cui spui asta ...gradinarului ... =))

 

PS> sotia mea lucreaza chiar la Knauf Romania :) )

Link to comment

Felicitari mike.omega pentru casuta. Arata bine! Sint convins ca ai facut multe sacrificii ca sa ajungi aici. Sa te bucuri de casa! Nu comentez avantaje sau dezavantaje deoarece fiecare solutie constructiva are si av. si dezv. :)

Edited by hitman
Link to comment

Atunci fa si mie rost de un pliant mai amanuntit cu placile pt podea descris si scaneaza-l ;)

Greutatea dusumelei poate depinde de tipul lemnului, si din cate ma gandesc eu lemnul cu apa e mai greu decat cel fara, asa e logic nu?! :scarpin:

Eu am vazut placi ignifuge si rezistente la apa(imi scapa termenu :wallbanger: ) la Brick(un fel de Bricostore sau praktiker) si preturile nu difereau foarte mult, poate s-o fi schimbat situatia de cand m-am interesat eu dar imi e greu sa cred...

 

@Hitman: Multumesc pt urari :)

Edited by mike.omega
Link to comment
Unul sau mai multe panouri formeaza un perete, se folosec mai multe la deschideri mari, iar ele sunt formate din dulapii de lem lati de 15 cm si grosi de 5 cm care formeaza scheletul. Schelet pe care se aplica foi de OSB pe o parte, cea din exterior. Astfel odata montati "la rosu" casa arata ca fiind toata din OSB dar peste OSB se pune termosistem(polistiren de 5 cm) plasa de plastic si tencuiala. La interior in interiorul peretilor se pune vata minerala, inca o placa de OSB si apoi gips carton. Cel mai important mi se pare ca acest tip de constructie nu foloseste peretii despartitori din rigips care in primul rand nu insonorizeaza! Din pacate nu mai tin minte grosimea OSB-ului. Toate grinzile si stalpii de rezistenta sunt compusi din 2 sau 3 dulapi pus la un loc, lipiti si stransi cu suruburi. Nu s-au folosit grinzi intregi deoarece crapa mult mai usor si mai repede.

Felicitari ! Faci parte dintre putinii romani care au renuntat la constructiile traditionale si nesanatoase.

 

Intrebari:

- cei 150 mm din interiorul ramelor au fost umpluti cu vata minerala ?

- n-ar fi fost mai bine introducerea polistirenului in interiorul ramei intr-o combinatie, de la exterior catre interior: polistiren expandat de 100 mm + un strat de vata minerala de 5 mm ?

- de ce n-au folosit pentru placarea exterioara a placilor de OSB exista alte materiale care sa permita o tencuire usoara si rezistenta ?

- ai incercat sa plachezi o podea din OSB cu placi ceramice ?

- la interior nu inchid rama tot cu placi de OSB peste care sa fixeze gipscartonul, fapt care mareste rezistenta panoului ?

- ai primit un plan al structurii interne a fiecarui panou pentru a putea sa prinzi obiecte grele pe pereti ?

- s-a folosit folie de polietilena cu rol de bariera de vapori si unde ?

- buloanele de prindere a panourilor erau tratate impotriva ruginii ?

- placile de OSB erau prinse de rama prin cuie speciale sau prin suruburi de lemn ?

- la imbinarile dintre panouri s-au folosit membrane izolatoare ?

 

Observatii:

- grinzile din lemn stratificat sunt mai rezistente decat grinzile din lemn masiv si nu necesita un grad mare de uscare;

- exista o procedura de realizarea ramelor la interior din cadre intercalate si care nu ating cele doua fete de inchidere pentru a elimina (diminua) zgomotul de impact, spatiul liber putand fi umplut cu polistiren sau vata minerala;

- ramele panourilor portante se prind de fundatie prin buloane incastrate, asa ca povestea cu efectul tornadelor pitice de la noi este doar un mit;

- structurile din panouri si grinzi sunt mai usoare si mai rezistente la cutremure;

- rezistenta la incendiu este data de calitatea OSB-ului care acopera panourile;

- instalatia electrica din panouri se realizeaza in tub de protectie ignifug;

- pozarea instalatiei electrice si a celei de apa in canale vizitabile te scuteste de un eventual incident nefast in acea zona.

Link to comment

@Mike Omega

 

N'ar fi fost mai simplu sa apelezi la serviciile unei firme specializate in constructia de case din lemn ? ... care sa vina si sa'ti "insurubeze" casa in fundatia turnata dupa specificatiile lor ?

Am vazut citeva firme care fac asemena case - http://www.mobinstal.ro/ ... sau altele . :scarpin:

Link to comment

@Tolin, cred ca nu m-am exprimat eu bine dar iti raspund:

Intrebari:

1. cei 150mm vor fi umpluti cu vata minerala insa momentan trebuie sa-mi vand apartamentul pt a face rost de bani

2. Polistirenul nu lasa peretele sa respire. Si daca il imbraci pe ambele parti cu polistiren nu mai respira si incepe sa apare mucegaiul

3. Peste ceea ce se vede in poza se poate pune direct var lavabil de exterior sau se mai poate pune o tencuiala granulata sau de care vrea propietarul

4. Podeaua(panourile ce formeaza planseul) are placile de OSB de 2 cm si poti sa pui orice pe acea podea, binenteles trebuie sa tina si structura. Prima oara m-am gandit la o sapa peste care sa pun gresie si parchet laminat dar inginerul care imi construieste casa mi-a gasit nu stiu ce placa knauff care cica inlocuieste sapa si e mai usoara, dar trebuie sa o vad cu ochii mei :D

5. Da la interior mai vine o placa de OSB

6. Planurile fiecarui panou exista, nu le-am primit inca, dar nu exista zone in care sa agat sa nu greutati. Oricum o sa-mi achizitionez un detector care sa-mi spuna ce fel de material e in spatele gipscartonului.

7. Folia de polietilena e aceea din plastic cu gaurele?! ca nu stiu sigur :redface: daca da, au pus-o peste polistiren

8. Buloanele de prindere sunt tratate impotriva ruginii venind din magazin argintii si nu visinii. Si daca au petrecut o iarna in mediu deschis si nu au ruginit deloc, in momentul in care inchid peretii... slabe sanse!

9. Placile de OSB au fost prinse in holzsuruburi(la o distanta anume) iar sistemele de prindere metalice ale panourilor si a grinzilor cu cuie speciale de lemn

10. Nu, la imbinari s-a pus panou langa panou, doar la fundatie au pus sub talpa pe care au asezat panourile folie bituminoasa(din aceea pt acoperis).

 

Atasez poze cu elementele de prindere metalice si alte elemente metalice.

 

@Iso: asta am si facut, eu am stat si m-am uitat si eventual i-am ajutat pe panouri ca desi par mici sunt ale naibii de grele. Pot pune si linkul spre firma aleasa de mine sau se considera publicitate?

post-64-1144478164_thumb.jpg

post-64-1144478176_thumb.jpg

post-64-1144478186_thumb.jpg

post-64-1144478196_thumb.jpg

post-64-1144478212_thumb.jpg

Link to comment

Publicitate e atunci cand faci reclama cuiva, pe cand tu iti impartasesti experienta.

Eu unul sunt curios cu ce firma ai mers, asa ca daca nu vrei sa faci pubklic, macar cu un PM imi esti dator ;)

Link to comment
7. Folia de polietilena e aceea din plastic cu gaurele?! ca nu stiu sigur :redface: daca da, au pus-o peste polistiren

Folia de polietilena nu are gaurele. Ce zici tu 'folie cu gaurele' este altceva: se foloseste pt. tencuiala. Practic 'folia cu gaurele' 'tine' tecuiala care altfel ar cadea de pe polistiren. Folia de polietilena este o folie de 'plastic' compacta, fara nici o gaura si se foloseste cu scopul evitarii aparitiei umezelii. Se pune spre exemplu si cind se face acoperisul, intre structura de lemn si 'dalele' de acoperis sau tabla de acoperis, in functie de material.

Edited by hitman
Link to comment

Aaa, ok! Mi-am adus aminte!

Folie de polietilena nu s-a folosit, inca :)

Pentru acoperis m-am orientat spre Tegola(usor si simplu de montat) iar daca va trebui folie din asta o sa decidem atunci. Oricum odata cu polistirenul de la exterior aerul din casa a devenit mult mai uscat fata de ce era inainte, bine inainte nici nu era inchisa ermetic 100% ca acum dar daca mama care e sensibila avea probleme acum nu mai are ;)

Edited by mike.omega
Link to comment

@mike.omega Knauf nu aduce inca in RO placi ignifuge in adevaratul sens al cuvintului ...acestea nu au carton au fibra de sticla la mijloc si exteriorul este din ipsos ignifugat si tratat pt umezeala ...FireBoardul care este adus acum este pt cosuri si este extrem de scump .

Daca vin la Costinesti o sa-ti aduc 5kg de fise tehnice :D

Vidifloor-ul sau placa de podea este extrem de scumpa si nu este o solutie ...mergi pe podele de lemn clasic din "blana" chioara +OSB pe deasupra +parche laminat .

Link to comment

Ce aduce si nu aduce Knauff nu am de unde sa stiu asa ca merg pe mana ta :)

Culmea e ca Vidifloor-ul de care zici tu m-ar costa cam 15-20 de mil in plus fata decat m-ar costa sapa pe tot etajul :-?

 

Oricum, cred ca nu ai inteles cum e planseul la mine... Este tot din panouri format si peste placa de OSB se pune un strat subtire din vata minerala dintr-un anume fel(nu tin minte tot :( ) se toarna sapa sau placa de mai sus pentru rigidizare si apoi finisarea.

Link to comment

Am mai spus si o mai spun, la "rosu" adica numai casa sau peretii cum vreti voi, inseamna 120euro/mp DAR acest pret poate varia in functie de structura necesara si cat de complicata e arhitectura. Pe mine o sa ma ajunga(din cate spune tata) undeva la 60.000-70.000 de euro cu tot cu amenajarea terenului din curte, cu tot cu o terasa atasata casei cu tot ce trebuie unei case cu finisari medii ;) (nu se pune mobila)

 

Eu am 260mp(140mp jos si 120mp sus) dar am impartit foarte bine spatiile, nu am deschideri mari si nici arhitectura nu iese din liniile generale.

 

@MR: pe alalalt forum e un tip care a semnat pt o casa de 140mp parca intr-un cartier din asta ce naste peste noapte in marginea bucurestiului si il costa 120.000 de euro si nu stie sigur daca asta e tot! Si are 300mp de loc asa ca excuse me! dar mi se pare aberant! Si defapt e 1/2 dintr-o casa dubla sau geamana deci de vecini tot n-a scapat, e pe structura de grinzi de beton cu caramida porotherm si pereti despartitori din rigips.

Edited by mike.omega
Link to comment
2. Polistirenul nu lasa peretele sa respire. Si daca il imbraci pe ambele parti cu polistiren nu mai respira si incepe sa apare mucegaiul

Nu era vorba sa-l imbraci in polistiren pe ambele parti (n-are sens si este contra-indicat), ci sa folosesti grosimea ramei eficient, respectiv, sa bagi polistirenul expandat de 100 mm (izolare termica excelenta) la interior si OSB-ul de la exterior sa-l acoperi cu Heraklith, material ce suporta tencuirea. Altfel, plasa de fibra pusa peste polistiren necesita un strat de adeziv ptr. polistiren (material scump, manopera mare, finisaj delicat). Pe deschideri mari, folosirea plasei nu este suficienta (verificarea o vezi peste 5 ani) si este necesara o plasa metalica de 4 mm ptr. a construi un suport solid ptr. tencuiala. Asa, mi se pare mica rezistenta la impact a suprafetei exterioare, ca sa nu zic de eventuala deteriorare masiva a tencuielii la un posibil cutremur.

Eu ma gandeam la o izolatie fonica + termica in interiorul ramei formata din, de la interior spre exterior, 50 mm de vata minerala + 100 mm polistiren expandat. Altfel, la exterior, polistirenul extrudat (20 mm extrudat = 100 mm expandat) este solutia cea mai buna, dar mai scumpa.

Americanii folosesc demult panouri izolate formate din placi de OSB care inchid o rama usoara de lemn umpluta cu spuma polyuritanica. Panourile respective pot fi comandate cu fete de finisaj: gips carton de interior + gips carton de exterior pentru pereti sau parchet stratificat pentru podele.

 

Obs. Intrebam de izolarea terminatiilor de la panouri pentru ca ideal este ca la colturile incintei sa se lase rosturi de dilatatie.

Cadrele verticale din rama se intaresc din loc in loc (nu vorbesc de deschiderile ferestrelor) cu cadre orizontale, lucru care iti permite fixarea pe pereti a unor obiecte grele.

Link to comment

Pretul la o constructie "clasica" pleca de la 250-300 euro / mp in stadiul "la rosu", iar executia se face in situ. La o constructie ecologica pretul nu depaseste 120 euro / mp si executia se face in hala. In mod normal, la o proiectare corecta, panoul trebuie sa vina pe santier complet finisat si cu ferestrele montate.

Link to comment

@Tolin: ca sa nu ne mai incurcam in dimensiuni si materiale vezi te rog mdmhouse.ro si ai acolo o sectiune cu ce pereti voi avea eu in final ;)

Sa montezi peretii deja finisati e un risc dupa parerea mea si spre exemplu la mine a fost o mica eroare de proiectoare la pozitionarea a 2 geamuri. Eroare observata si corectata dupa ce am montat panoul. Daca aveam si geamul montat era si mai greu.

 

Plasa normala nu am folosit-o de suprafete mari ci max 2 lungi pe 1 m latime sau cata latime are ea :) Astfel nu cred ca o sa cada :D Si peste stratul de adeziv, care este acum pe plasa, care a fost finisat se poate pune var direct sau inca o tencuiala dar nu vad cat ar ingreuna plasa...

 

PS: intr-adevar la colturi nu e perfect imbinat, dar avand in vedere ca sunt ambii pereti prinsi de stalp nu cred ca se vor misca :)

Link to comment
Ce aduce si nu aduce Knauff nu am de unde sa stiu asa ca merg pe mana ta :)

Culmea e ca Vidifloor-ul de care zici tu m-ar costa cam 15-20 de mil in plus fata decat m-ar costa sapa pe tot etajul :-?

 

Oricum, cred ca nu ai inteles cum e planseul la mine... Este tot din panouri format si peste placa de OSB se pune un strat subtire din vata minerala dintr-un anume fel(nu tin minte tot :( ) se toarna sapa sau placa de mai sus pentru rigidizare si apoi finisarea.

 

Nu merita sa ingreunezi atit casa ...este de ajuns sa pui scindura oarba fara nut si feder peste care poti pune OSB pt rigidizare +parchet laminat ...de asemenea la bai poti turna sapa direct peste OSB de 18mm dar nu mai groasa de 4cm ...pt contact bun poti folosi Betocontact de la Knauf .

Ca diferenta eu la casa am plansee de beton iar unchul meu are structura de BCA+centuri+grinzi de beton iar podeaua este din scindura de 25mm +OSB 9mm +parchet laminat ...iar la parter are tavan de gips carton izolat cu vata ...si nu se aude nimic ...decit daca mergi foarte apasat sau topai vibreaza iar la mine unde este beton de 15cm vibreaza la fel exact ca la bloc dar eu nu am vata minerala si nu intentionez sa pun deci va fii la fel ca pe lemn ...adica la fel de elastic si in cazul meu cu 1000E mai scump :o

Daca as fi facut si eu planseele din lemn as fii economisit la intreaga casa 2500E cel putin asta la rosu ...si inca 500E la sape .

Mentionez ca la noi totul a fost cu manopera 0 pt ca le-am facut noi ...deci merita planseele de lemn 1000% fiind la fel de galagioase ca cele de beton .

Link to comment
@Tolin: ca sa nu ne mai incurcam in dimensiuni si materiale vezi te rog mdmhouse.ro si ai acolo o sectiune cu ce pereti voi avea eu in final ;)

Intrebarile erau pentru cine a mai trecut printr-o astfel de constructie. In cazul tau este o constructie pe baza unei anumite tehnologii aleasa de o firma constructoare, asa ca de la tine asteptam impresiile. Oricare dintre tehnologii sunt discutabile, asa ca orice informatie este binevenita, mai ales pentru cine a deschis acest topic. Si eu sunt in situatia de-a dori sa parasesc apartamentul la bloc (constructie din 1987) pentru o casa "pe pamant". Din acest motiv am studiat multe realizari, mai ales ale celor cu traditie mare in domeniu.

 

Din spusele tale, constructia ta are o structura de rezistenta pe barne din lemn si panourile sunt prinse de aceasta nu fiind autoportante. Panourile nu trebuie sa adere perfect la stapii din lemn, rosturile de dilatatie sunt binevenite (dilatare diferita cu temperatura a unor materiale diferite), motiv pentru care unii costructori recomanda montarea unei bariere de vapori intre panouri si stalpi, aerul din rosturi fiind gurmand la umiditate. La fel, pe muchia dintre peretele interior si podea se pune o banda izolatore pentru a evita contactul lor cu placa de gips-carton, gipsul fiind si el o sugativa. Acestea sunt mici amanunte prezente in toate instructiunile de montaj ale fabricantilor de materiale, dar ignorate cu inocenta de constructorii romani. Deh, efectele se vad dupa ce constructia iese din garantie. In general, constructorii romani se ocupa de amanunte doar cand castigul din lucrare ii obliga.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 

×
×
  • Create New...