zeneseu Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 (edited) @zeneseuPai faci gardul de beton de 1 metru inaltime cu lemn deasupra, asta rezolva problema ? Multumesc pentru raspuns, altii ? Cica pretul pentru 70 metrii la sol + etaj la cheie este pana in 20k euro Tot nu pricepi. Incearca sa cauti diferenta dintre o casa de lemn si una de chirpici. La americani, casele de lemn sunt ca la noi casele de chirpici - ieftine, rapid de construit si la fel de rapid de daramat (cu sau fara gard). Mai sus se enumara o serie de dezavantaje pe care din lene le-am sintetizat(poate insuficient) in postul de mai sus. P.S. Ia mai baga un ochi pe la TV. Era o emisiune despre renovarea caselor in USA. Majoritatea erau de lemn. Poate te lamuresti p'acolo. Si visul meu este sa ma mut la casa, dar decatsa stau in asa ceva mai bine raman in cutia mea de chibrituri. P.S. Vezi ca la o casa de chirpici, daca iti dai interesul, peretii ii ridici aporape gratis. Edited March 19, 2009 by zeneseu Link to comment
mike.omega Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Cumnatu, linkul dat de tine mie nu-mi inspira incredere. Casa prezentata acolo e una mica, mai de prezentare asa Doi la mana, intamplator , locuiesc intr-o casa de care te-ai interesat tu si am sa insir avantaje/dezavantaje Dezavantaje: 1. Timp mai mic de exploatare. Daca o casa pe structura clasica o poti mentine, fara costuri prea mari, in folosire in urmatorii 50 de ani, o casa de lemn are un target de 30 de ani. Dar cum nu mai e moda ca tinerii sa stea cu parintii... la noi in familie termenul asta chiar nu a contat. Daca te mai gandesti ca sunt atatea constructii de lemn care au 100 de ani in spate... 2. Pericolul cariilor si a altor daunatori. Acesti daunatori se formeaza in zone cu umiditate mare, RO nu prea intra in categoria asta. Binenteles, asta nu inseamna ca la noi nu poti gasi carii, dar trebuie sa fi foarte neglijent! Lemnul se trateaza, si nefiind expus sansele sa apara probleme sunt mari 3. Pericolul de incediu este mare. Asa ca nu se recomanda sa lasi focul nesupravegheat sau diverse incarctoare in priza(se incing/fac scurt). De instalatii(de orice gen) improvizate nici nu poate fi vorba! 4. Nu rezista la tornade(in caz de are cineva planuri de tornade...) 5. In functie de materialele folosite la izolarea fonica a planseului se vor auzi sau nu pasii celor de sus sau intensitatea. Nu trebuie sa uitam ca vorbim de o casa unde locuiesc 3-4-5 persoane iar situatiile cand cineva e sus si altcineva e jos ca sa auda acei pasi sunt rare. 6. Sunt sanse ca cei de la asigurari sa fie reticienti cand vine vorba de un astfel de imobil 7. Mie mi-au aparut niste crapaturi in zonele unde se imbina placile de gipscarton dar nu ma agit, le voi repara mai incolo 8. Nu poti avea mai mult de P+2 si trebuie sa te limitezi la o arhitectura simpla Avantaje: 1. Izolare fonica/termica foarte buna. Am platit 500ron factura de gaze pe luna Ianuarie. Vorbim de 200mp utili si 5 persoane. 2. Timp rapid de executie si pierderim mai putine. Tot aici pot include ca se obtin niste pereti drepti, foarte drepti! (eu am ramas cu sechele din apartament ) 3. O casa de lemn are o greutate finala cam la 1/2 din greutatea unei case pe structura clasica => fundatie mai ieftina 4. Prinderea de dulapuri si rafturi este mult mai usoara ca in cazul unei structuri de zidarie. Exista dibluri pentru gipscarton iar un holzsurub introdus intr-o placa de OSB de 18mm tine un dulap de bucatarie 5. Interventiile in planseu, o teava sparta spre exemplu, sunt mult mai usoare, mai putin costisitoare! 6. TEORETIC ai un cost mai mic de executie 7. Dpdv structural casa raspunde mai bine la un seism decat o structura clasica. 8. Din 2010 cand va fi introdus certificatul energetic, o casa de lemn va fi MULT mai bine cotata decat o casa pe structura clasica. 9. Pentru ridicarea casei nu ai nevoie de racordari la utilitati Si acum sa raspund si la intrebari Se poate instala incalzire prin pardosea? Evident! Ba chiar e recomandat! Riscurile fiind zero! De ce se alege Bradul ca material de constructie? Desi e una din cele mai moi esente se foloseste bradul pentru ca e cel mai raspandit si mai usor de prelucrat. In vestul Europei sau in State(Canada inclusiv) se foloseste cedru, o esenta mai tare, foarte raspandita la ei... Referitor la costuri... probabil ca nu ajungi cu mult mai putin decat o casa clasica insa noi am urmarit costuri ulterioare de exploatare reduse si am obtinut zic eu. Avem planuri de panouri solare insa lipsa de fonduri inca ne impiedica sa montam asa ceva. O sa pun linkurile spre 2 albume foto cu casa in care locuiesc acum. Pot raspunde la orice intrebari aici sau pe mess. Album 1 Album 2 PS: sunt unii constructori de lemn care ansambleaza peretii pe santier. Altii in hala! Recomand pe cei cu hala! Link to comment
tolin Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 - povestea cu 30 de ani n-o cred, am vazut cum se salvau barnele la demolarea unor case vechi de 150 de ani; - contra cariilor si incendiului exista tratamente; - in familia coniferelor de la noi exista o specie aparte, din pacate nu-i retin numele, care este excelent pentru constructie, dar mesterii si clientii se ieftinesc; - rezistenta acustica a lemnului este mai buna decat a betonului, mai ales la zgomotul de impact; - exista metode de constructie a ramelor care sa impiedice propagarea sunetului, atat la ramele laterale, cat si la podele; - stau si privesc uimit cum nu se iau masuri de izolare impotriva umezelii la imbinarile dintre rame, despre cele la fundatii nu mai vorbesc, e valabil si la zidaria de caramida. PS desi se cunosc toate acestea, clientul nu scoate bani suplimentari din buzunar punand acelasi slagar: "n-o sa mi se intample tocmai mie una ca asta" Link to comment
Satori Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 O sa pun linkurile spre 2 albume foto cu casa in care locuiesc acum. Pot raspunde la orice intrebari aici sau pe mess. How much is the fish? Link to comment
mike.omega Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 (edited) Za fish a fost vreo 80-90.000 euroi acum vreo 2 ani. In banii astia intrand tot, in afara de teren Nu am facut un calcul strict @Tolin: exista o gramada de metode de a construi mult mai eficiente decat cele arhicunoscute(apropo, stiati ca nu se recomanda acele caramizi mari de tip Porotherm la constructiile mai mari de P+1?) dar romanul este neincrezator si nu vrea sa incerce nimic pe buzunarul lui. Daca-ti poti imagina, in timpul constructiei, a venit un tamplar din zona sa ma intrebe daca "tine" casa, eu am ramas Povestea cu 30 de ani este strict pe cazul nostru, asa am privit noi situatia. Noua si eficienta mai este si tehnologia cofrajului pierdut(Casele amvic) insa aici eu am ceva retineri deoarece am invatat sa calculez dpdv termotehnic un panou exterior si imi da cu o virgula de numa numa! Mai studiem Edited March 19, 2009 by mike.omega Link to comment
Cumnatu Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Visul meu nu este unul mare ( ca dimensiuni ) Adica daca ( cred ca am mai zis-o pe undeva ) as putea sa iau apartamentul asta jalnic de 42 mp in care stau acum si sa il pun pe un teren, pentru muuuuuult timp as fi multumit, sa aibe unde sa se joace copilul, unde sa fac un gratar, unde sa cresc un caine samd. Deci ma gandesc la o casa P+1, maxim 70 mp la parter si respectiv 50 sus ( neinclus garajul in dimensiunile astea dar ala pot sa il fac ulterior) . Adica zic jos: sufragerie 30 mp, wc 4mp, bucatarie 14mp, debara 4mp, holuri 12mp Iar sus 2 dormitoare fiecare cu baia lui, MICI baile cat sa te speli ( 5mp ceva ) iar pe holul de sus spatiu de masina de spalat si debara. Adica ca o CASA nu ca o vila. Iar daca vre-odata castig la Loto fara sa joc o vand si iau alta mai mare nu ? Acum am citit tot topicul si cred ca o sa incep sa stresez niste persoane de pe aici care au facu greseala sa ne arate realizarile Tinand cont de fonduri si mai ales de faptul ca as prefera sa NU merg pe credite, gandesc si la varianta in care o face vre-o firma in stadiul de la rosu, apoi gasesc solutii pentru incalzire si cablaje ( ma refer la manopera ) mai ieftine. Finisajele le pot face eu, cat de bine or iesii, vom vedea. Timp, pana mor e timp. Esential ar fi sa reusesc sa inchid o camera ( dormitor ) + bucataria si o baie adica atat cat sa ai unde dormi si manca/spala fara sa iti fie frig. Evident in acest timp voi plati mult la consumul de curent pentru incalzire analizam acum cu liste de preturi. Am habitat temporar in case de lemn-barna / chirpici / caramida / beton atat in oras cat si la "tara" In aceasta secunda m-as muta pana si intr-o casa de chirpici daca as avea ceva ceva curte si putin mai mult spatiu, evident cu incalzire curenta si apa calda la fel. Pana la urma terenul ramane cel mai mare impediment si tupeul de a vinde apartamentul ( care a ajuns la niste preturi derizorii - 50 k - ) si a ma muta in gazda 1 an si ceva pana se termina ahizitia , autorizatia, fundatia, peretii, dormitorul+ bucataria+baia. Stiu ca suna si de fapt este obositor sa traiesti intr-un santier dar sunt oameni care o fac si aia contruesc mastodonti de milioane de euro ( cazurile de pe discovery ) si tot razbat chinului de a traii in santier. Cum si de ce ? Pai pentru ca au pentru ce. @mike ce te-as mai suna la ora asta Oricum ca vrei ca nu vrei iti voi face o vizita ffff curand. Link to comment
mike.omega Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 (edited) Daca ai drum incoace, poti sa-mi dai de veste si eu te primesc bucuros Cat despre planul tau, e foarte modest si asa si trebuie! Noi avem o suprafata mare(sau cel putin asa o considera multa lume) din nevoie de spatiu! Parintii au nevoie de birou, dormitoarele(in afara de cel matrimonial care baie si dressing separat) au tot 12mp ca intr-un ap. Daca vine cineva la mine eu nu am unde sa-l primesc! Desi sunt 200mp nu avem camera de oaspeti. Singura oferta e cusca catelului Ah da, eu am inclus si garajele cand am vorbit de suprafata totala. Am 30mp de garaj, daca nu as avea 2 stalpi pe mijloc, ar fi loc bun de intors tico! Prefer sa vorbim pe mess decat la tefelon, cica dauneaza grav sanatatii Edited March 19, 2009 by mike.omega Link to comment
smailmiami Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Acum am citit tot topicul si cred ca o sa incep sa stresez niste persoane de pe aici care au facu greseala sa ne arate realizarile Orice informatii afli poti sa le pui pe aici, ma bate gandul si pe mine sa-mi fac o casutza de vacanta prin zona Gorjului si tot una din lemn m-ar interesa si pe mine. Link to comment
Cumnatu Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 au tot 12mp ca intr-un ap. Ca intr-unul mai rasarit, ca dormitorul fiica-mii are 9mp Link to comment
mike.omega Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Inseamna ca nu trebuie sa insir suprafetele din apartamentul avut inainte... am priceput Apropo, un constructor serios mi se pare http://www.moldsilva.ro/ Nu am nicio legatura cu ei deci nu le fac reclama. Insa vazand pozele de pe santier am dedus ca au trecut de pragul de casute de gradina Link to comment
alx Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Am si eu o casa de vacanta facuta la Valea Doftanei pe structura din lemn. Desi sunt de meserie am invatat multe in urma experientei acesteia si as rezuma: 1. in zona PH sa construiesti o casa pe str de lemn te costa minim aceeasi valoare cu str din beton + caramida. acum costa mc de lemn 800 ron. 2. fundatia este cea mai importanta parte a unei case nu neaparat ca functionalitate si datorita faptului ca interventiile in caz de rectificari/reparatii sunt extrem de dificile si extrem de scumpe. 3. trebuie sa ai nervi tari, vei schimba minim 3-4 echipe de muncitori. cei care nu schimba sunt ori extraordinar de norocosi ori nepasatori. 4. izolatie/izolatie/izolatie. nicicand nu este prea multa izolatie termica cu conditia de a o pune la exterior. 5. daca aveti un acces dificil, luati in considerare in avans posibilitati de aducere a materialelor, inclusiv backup. @mike: ce vroiai sa spui prin "Pentru ridicarea casei nu ai nevoie de racordari la utilitati"? Sper ca nu faptul ca poti ulterior sa tragi apa si canalizarea intrand in casa peste cota zero... Link to comment
mike.omega Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 (edited) Ma refeream la faptul ca nu iti trebuie o cantitate mare de apa pentru glet/ipsos/adeziv si ca o poti lua de la vecini. La fel si curent. Mai nou toate sculele au si variante cu acumulatori. Pe mine m-a costat aproape 20 de milioane(lei vechi) racordul provizoriu doar pentru faptul ca nu m-am inteles cu un vecin sa iau curent de la el. Avea contoar separat si i-am propus sa-i platesc facuta integral cat timp imi construiesc casa, SIGUR nu ajungeam la suma asta. Si tot n-a vrut Apa am luat de la alti vecini Evident ca trebuie sa faci racordari la utilitati dar pentru casa, nu pentru organizarea de santier In cazul meu, nu s-a schimbat echipa de muncitori. Abia cand am ajuns la finisaje am ajuns sa vorbesc singur Edited March 20, 2009 by mike.omega Link to comment
tolin Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 (edited) Asta-i vorba unui prieten care a trecut prin asta: "daca vezi unul care vorbeste singur pe strada, atunci ala isi construieste o casa" Edited March 20, 2009 by tolin Link to comment
TBird Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Foarte frumoasa casuta mike, de cate ori trec pe langa ea o analizez mai bine... nu imi vine sa cred ca e din lemn in cea mai mare parte Link to comment
sebian Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 E inca roz sau s-a decolorat? Link to comment
mike.omega Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 (edited) Nu mai e acel roz plus ca e un praf pe strada mea, ceva de nedescris! Edited March 20, 2009 by mike.omega Link to comment
TBird Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 (edited) Daca pe strada ta care e principala ti se pare mult praf ,sa vezi pe celelalte care nici macar nu sunt asfaltate . Daca mergi cu masina pe ele cu mai mult de 30-40km/h si te uiti in spate zici ca e tornada Edited March 20, 2009 by TBird Link to comment
BogdanG Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Mike frumoasa casa dar cam maricel pretul, tu cu ce firma ai lucrat ? Sunt specializati in case lemn ? Vreau sa-mi fac o casa langa Buc, anu asta o sa fac doar gardul dar in maxim 2 ani vreau sa ma apuc de casa si vreau sa adun niste oferte pt ca nu vreau sa mai pun eu umarul la munca . Link to comment
mike.omega Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Eu am lucrat cu firma unui inginer din CT care a realizat pe langa casa mea inca vreo 2 sau 3 in CT (pe care le stiu si eu) si cel putin 2 in capitala, dar nu stiu zona. Pretul nu e neaparat mic dar la mine au fost costuri suplimentare cu fundatia si imprejmuirea din cauza configuratiei terenului. Nu stiu cat se vede in poze dar fundatia are 1m inaltime deasupra cotei terenului si mai are si 1m in jos ceea ce inseamna o suma destul de mare(~10000 euro la vremea aia). Repet: nu am ales cea mai ieftina solutie ci am ales cea mai viabila solutie. Am preferat sa dau 10% in plus(de exemplu) si sa stiu ca am o lucrare bine facuta decat sa schimb echipe de muncitori saptamanal. Si la fel cum am mai scris, am urmarit costuri ulterioare mai mici desi investitia initiala a fost mai mare. Link to comment
Recommended Posts