Jump to content

Purtati centura de siguranta?

Purtati centura de siguranta?  

553 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Toti strainii care merg cu mine in masina o poarta, chiar si daca stau pe locurile din spate. Si eu la fel, numai ca nu mi se "ofera" ocazia foarte des.

Oricum remarc ca au inceput din ce in ce mai multi sa o poarte.

• Replies 349
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Ieri pe A2, un gagiu a pierdut controlul asupra volanului si s-a infipt in parapetul de pe marginea autostrazii. El avea centura, tatal lui, in dreapta, nu. Rezultatul: el aproape nezgariat, tatal mort (iesit prin parbriz).

Nu prea port centura cand circul cu masina in oras! In afara localitatii intotdeauna!

Motivul pt care nu port centura in oras: sunt mai mic de inaltime iar centura imi vine un pic pe gat in loc sa fie pe umar-piept si e foarte enervant!

Fac de obicei drumuri scurte: 5 km pana la munca de 3 ori pe saptamana si 9 km de 2 ori si retur- va dati seama ca nu prea port centura. Insa cand mai vin uneori noaptea acasa aveti cuvantul meu ca PUN centura, parca e mai bine cu ea, deoarece prezenta pe drum a carutelor NESEMNALIZATE, a bicicletelor tot NESEMNALIZATE si a cainilor (astia nu prea is semnalizati, ca Garcea nu-i poate prinde si amenda :D ) , dar si a eventualelor obiecte "lasate" pe drum iti pot face surprize neplacute si "Doamne-fereste de ceasul rau", mori nevinovat. Ar mai fi si varianta la unii care au faruri reglate de-an p***a, din cauza carora te bagi in sant. Stiu un destept la mine in localitate care si-a "reglat" farurile sa bata in sus, faza scurta bate la mai bine de 50 m, va inchipuiti ce misto tre sa se simta cei de pe sensul opus :lavolan: .

Cand plec pe distante de peste 10 km se pune obligatoriu centura, nu pt nenea cu batul, cat pt viata mea.

• 2 weeks later...

Mi-am creeat reflex cand pun contactul sa imi pun si centura.Imi pare rau sincer de cei care nu realizeaza cat de multe vieti a salvat si va continua sa salveze centura de siguranta,si care considera un act de "injosire" sa fie vazuti cu centura pusa.In concluzie va sfatuiesc sa o purtati chiar si pe distante scurte pentru ca niciodata nu se stie.Numai bine!

De acum un an port tot timpu' centura...

Am avut un accident destul de nashpa si daca nu aveam centura, nu-mi sareau airbagurile si ieseam lejer prin geam...

In afara localitatilor si la viteze mari, o port pana si in spate...

• 3 months later...

Mai nou port si eu centura de siguranta atat in afara cat si in oras, chiar daca fac drumuri de 2-3 km.Mai nou le cer si pasagerilor din spate sa isi puna centura la drumurile pe care le fac in afara orasului. Dar ma tot macina o chestie...Uneori ma gandesc ca o port degeaba avand in vedere in cate accidente persoanele decedate din masina aveau centura pusa. Va suna aiurea dar parca in aceste cazuri singurul avantaj este ca nu te culege cu lama de pe drum. Pe de alta parte aceste cazuri sunt putin mai rare, astfel incat in o mare parte din accidente poti scapa cu viata datorita centurii. Ramane doar speranta sa nu fim implicati deloc in vreun accident de masina. Drive safe!

De cand cu noile reguli am ajuns sa-mi pun centura chiar daca voi opri 200 de metri mai departe.

Acum cateva saptamani ne-a plimbat un prieten cu Skoda Octavia DSG sa ne arate cum se misca. Testul a inclus reprize pana la 190, etc. La un moment dat ne-a zis: acum pun frana. Pot sa zic ca vreo 2-3 ore am simtit in piept locul unde m-a tinut centura, o montasem chiar daca stateam in spate.

La fel, am mai fost la ceva plimbari dintr-astea la care centura ma tinea fix pe locul meu si, chiar daca ma asez in spate, parca lipseste ceva, nu ma simt suficient de sigur.

Sincer nu prea purtam in oras cenura. Sondajul de mai sus are influente din timpul in care multi nu (prea) purtau. Nu demult un bun prieten a scapat dintr-un accident urat doar pentru ca purta centura. Dupa ce am vazut masina mi-am jurat ca am sa port mereu indiferent de legislatie sau de banii/punctele disponibile pt. amenzi. Centura salveaza vieti - bine spus.

BH ZNS said:
...Uneori ma gandesc ca o port degeaba avand in vedere in cate accidente persoanele decedate din masina aveau centura pusa. Va suna aiurea dar parca in aceste cazuri singurul avantaj este ca nu te culege cu lama de pe drum

dreaQ said:
. Nu demult un bun prieten a scapat dintr-un accident urat doar pentru ca purta centura. Dupa ce am vazut masina mi-am jurat ca am sa port mereu indiferent de legislatie sau de banii/punctele disponibile pt. amenzi. Centura salveaza vieti - bine spus.

Si eu din pacate am vazut multe cazuri in care purtarea/nepurtarea centurii de siguranta a facut diferenta intre viata si moarte! :(

Sincer, in afara de cazurile in care au ramas intepeniti pe linia de cale ferata si nu i-au putut da jos din masina(dupa impact) la timp sa le salveze viata prin masuri de resuscitare, nu am vazut accidente in care centura de siguranta sa faca rau! A salvat si continua sa salveze multe vieti!

O port de cand am permisul si voi continua sa o port chiar si pe locurile din spate! La fel va sfatuiesc si pe voi! :thumbl:

Emil Popescu said:
...Sincer, in afara de cazurile in care au ramas intepeniti pe linia de cale ferata si nu i-au putut da jos din masina(dupa impact) la timp sa le salveze viata prin masuri de resuscitare, nu am vazut accidente in care centura de siguranta sa faca rau! A salvat si continua sa salveze multe vieti!

Din pacate te contrazic. In general la accidentele laterale centura poate dauna. A trecut prin asa ceva un verisor al sotiei...daca avea centura pusa azi era in lumea celor drepti. Ca sa iti faci idee cam ce accident a fost, masina a fost declarata dauna totala de catre cei de la asigurari. Asa ca astfel de intamplari ma fac sa ma indoiesc uneori de utilitatea centurii de siguranta.

Intr-adevar la cele laterale m-am referit si eu, dand exemplu un accident ce se intampla la o trecere de cale ferata! Atunci nu prea te ajuta centura, ba din contra iti poate face rau(in unele cazuri nefericite :( )! In rest... e sfanta! :thumbl:

Edited by Emil Popescu
  • 4 weeks later...

Port centura de siguranta tot timpul. Foarte rar se intampla sa uit dar cum imi amintesc, imediat remediez problema.

Ar fi foarte frumos ca toti sa poarte centura de siguranta. Am vazut ca in alte tari cand mergi si ii vezi pe toti cu centura montata ai un sentiment de civilizatie. Nu mai amintesc utilitatea ei.

As dori sa precizez ca nu am citit toate posturile si sper ca cele scrise mai jos sa nu se fi scris.Am avut un accident acum 3 ani intr-o dacia 1300 eu aflandu-ma pe locul mortului(dreapta fata);un microbuz nu ne-a acordat prioritate de dreapta si ne-am infipt in el,masina s-a dus sanie(lipsa abs =)) era uscat pe jos) pe frana in acel microbuz.Mentionez ca impactul a avut loc la o viteza de aprox 50-55km/h-practic a fost ca un crash test cu oameni in loc de manechini.]

Concluzii:

1.Nici eu nici soferul nu avut centura.

2.Lipsa ei a facut sa ma lovesc la cap de stalpul masinii din fata si apoi cu in oglinda retrovizoare=contuzie la cap si ochi umflat;

3.Soferul s-a tinut de volan,cea ce nu e indicat-datorita fortelor G si-a rupt mana,a dat si cu capul de parbriz;e bine sa-ti protejezi capul si sa te impingi in picioare,eventual sa apuci cu mana de sus ''manerul'' din plafon daca ai timp si reactie.

4.Cu centura pusa sunt sigur ca mi-as fi rupt coastele;sunt o persoana mai slabuta,cei cu burta sunt avantajati;prefer sa ma lovesc la cap decat sa-mi rup coastele,sa am o hemoragie interna; exista si sansa sa nu mai poti iesi,centura se poate bloca,exclus varianta de a mai te arunca din masina-acest lucru iti poate salva viata!

5.Nu zic ca sunt pentru lipsa ei si eu o port destul de des dar cele care le avem nu sunt pretensioante si nu sunt ca cele in X,si sa nu uitam ca un factor important il are si scaunul soferului care daca nu este foarte bine fixat te trimite spre volan;este utila dar la baza ei a stat si marketingul- cel putin la inceput(ex USA ani 60- daca nu gresesc)

Edited by c_french84
  c_french84 said:
4.Cu centura pusa sunt sigur ca mi-as fi rupt coastele;sunt o persoana mai slabuta,cei cu burta sunt avantajati;

In niciun caz nu-ti afecteaza toracele, dupa ce am luat frontal un mal de pamant la 90 km/h (minus ce s-a mai pierdut in timpul zborului), fara frana si ne-am oprit intr-un stalp de lemn, urmele de la centura au ramas vizibile pret de vreo 2-3 saptamani pe omoplat si pe sold, zone de rezistenta mare la compresiune. Nici greutatea nu te salveaza, din contra as zice. Incercarea soferului de-a se sprijini de volan este involuntara, dar volanul se rupe sau se deformeaza, degetele se accidenteaza pentru ca rupi cu ele manetele, cheia din contact si altele de pe bord, oricum, forta reactiva rezultanta este mai mare decat forta in brate. Nu cred ca exista cineva care poate sa opreasca din viteza respectiva un obiect de jumatate din greutatea corpului sau, dar contribuie la o amortizare benefica a socului. Deci, si fara vreo vatamare corporala, socul este foarte mare, piticii de la mansarda sunt zdruncinati bine, pret de doua saptamani iti iei un repaus inevitabil in care te miri si tu cum ai putut scapa intreg. Daca au mai scapat si ceilalti din masina, ca in cazul meu, dupa doua saptamani te poti imbata linistit pentru a celebra minunea. Pana atunci degeaba, esti ca si batut din talpi si pana in varful capului.

Este total nerecomandabil sustinerea in manerul de la plafon, la spargerea geamului respectiv rezulta o taiere grava la nivelul cotului, cu sectionare de tendoane !

Am vazut un studiu de caz be bbc,ei ziceau ca cei mai grasuti sunt avantajati iar referitor la coaste rupte eu cunosc cazuri si am aflat si de la un cadru medical ce zicea exact ce ziceam si eu referitor la coaste&centura!

Cel mai bine e sa nu o patesti! :osanale: