apo3d Posted September 20, 2007 Share Posted September 20, 2007 Eu port centura tot timpul, chiar si in dreapta. Mai exact, -mai ales- in dreapta. Am descoperit ca unii taximetristi sunt -jigniti- de faptul ca porti centura, ceea ce mi se pare total stupid. Insist ca pasagerii sa poarte centura, inclusiv cei din spate. In cazul unui inpact, chiar daca centura mea ma opreste, m-ar deranja (putin spus) un "obiect" de ~70 kg care-si mentine viteza si se opreste in scaunul meu. Un lucru de care nu sunt sigur dar despre care am citit: airbag-urile nu "sar" daca nu e centura pusa. Probabil ca depinde de producator, pe google nu am gasit nimic relevant. De asemenea (parerea mea) o pozitie corecta la volan + centura poate salva de la multe neplaceri. Revenind la pozitia la volan, acea pozitie de fite, in care abia ti se vede capul din masina, mi se pare riscanta, ca sa nu zic mai mult. Ca sa nu ma lungesc (fiindca partea cu pozitia este offtopic), picioarele nu trebuie sa fie drepte atunci cand ai ambreiajul si/sau frana calcate in podea - un impact la viteza mica (sub 50km/h) iti poate fractura bazinul. Nici mainile nu trebuie sa le poti tine perfect drepte (in pozitia 9:15) din acelasi motiv. Eu stiu ca ideal este sa poti atinge cu incheietura partea de sus a volanului (cum ar fi in mersul de fite ) ) -fara- sa dezlipesti omoplatul de pe scaun. Asta garanteaza posibilitatea de a vira foarte mult, foarte repede. Citeam pe un alt forum parerea cuiva in legatura pozitia descrisa mai sus : (se rezuma la) "doar nu mi-am luat bmw ca sa stau in el ca-n dacie", imediat urmat de un reply, hm, genial : "(...)Totodata, sa fii constient ca nu vei putea conduce in cel mai eficient mod. Poate comod, dar nu eficient. Tu alegi ce e mai important pentru tine. Fiecare pentru fundul lui." Link to comment
elenyta Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 DA. Port centura de siguranta tot timpul. M-am obijnuit si din cauza masinii, care are avertizor sonor pt centura. Link to comment
muscarul Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 Eu o port tot timpul, in stanga sau in dreapta. E facuta cu un scop si... mai bine sa previi decat sa regreti pe urma. Dixit. Link to comment
SmartTony Posted December 14, 2007 Share Posted December 14, 2007 Port centura mereu, chiar si cand dau cu spatele. De fapt este primul lucru pe care il fac atunci cand ne urcam in masina. Atunci cand uit sa o pun parca nu m-am imbracat. . Cat despre accidente.. depinde de soarta fiecaruia. Eu zic ca oricum mai bine sa nu mai piarda timpul sa te mai caute aia de la descarcerare. Drum bun fiecaruia! Link to comment
alx Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Eu o port tot timpul, in stanga sau in dreapta. Poart-o si in spate, nu neaparat pentru tine ci pentru ocupantii de pe locurile din fata. Link to comment
Lucian M Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Alx, eu o port si in spate cand conduce sor-mea (e vorba aici de masina tatei- ca intr-a mea n-am stat in spate decat cand testam difuzoarele din placheta). Link to comment
_escu Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 Port centura mereu, nu pentru ca am Matiz si orice ai face pentru siguranta ta in masina aia tot nu pare destul, ci pentru ca efectiv cred in utilitatea ei. Nu vreau sa par paranoic, dar fiecare secunda petrecuta pe sosea intr-o tinichea pe roti printre alte tinichele in miscare care au greutati de ordinul tonelor sau zecilor de tone, este o secunda in care se poate intampla ceva rau. Nu mai spun de obstacolele surprinzatoare care pot aparea pe sosele noastre... carute nesemnalizate, gropi, caini, betivi cazuti in mijlocul drumului sau tembeli care traverseaza fara se se asigure... orice manevra facuta pentru a evita unul din obstacolele astea poate provoca un accident. Mai rau, uneori trebuie sa te bazezi pe indemanarea celui care vine de pe contrasens, caci aceleasi obstacole pot aparea in fata lui. Si ar mai trebui sa ne bazam si pe faptul ca cel care vine din fata nu sufera cu inima si nu risca un infarct, nu este obosit si nu adoarme la volan, nu iti sare brusc in fata incercand sa depaseasca in curbe fara vizibilitate... De ce sa ma bazez pe noroc si nu pe singurul mijloc de protectie pe care il am in masina? E adevarat ca centurile pretensionate sunt incomode si nepractice, dar stransoarea lor poate fi reglata cu un carlig de rufe folosit pe post de limitator. Se fixeaza astfel incat sa fie stransa la limita in pozitia normala de condus si gata, nu mai creeaza disconfort, nu mai sifoneaza camasile, nu mai incinge. Link to comment
Matizel Posted December 15, 2007 Share Posted December 15, 2007 O port intotdeauna si astazi i-am obligat si pe pasagerii din spate sa isi puna centurile Link to comment
Tommy Posted December 16, 2007 Share Posted December 16, 2007 Pai la 3 puncte bonus, mai are sens topicul asta? Link to comment
wallaby Posted December 16, 2007 Share Posted December 16, 2007 (edited) Intotdeauna. Plec de pe loc doar cand toata lumea in masina are centura pusa. Edited December 16, 2007 by wallaby Link to comment
iustinian19 Posted December 16, 2007 Share Posted December 16, 2007 Port centura mereu,chiar si cand bag masina in garaj imi pun centura,desi masina e parcata in fata garajului ,defapt a devenit un reflex la mine,am purtat intotdeauna centura,si acum cand ma urc la volan,trag centura si pe urma usa,si din cauza asta am reusit performanta sa imi prind mana la usa ,pentru ca ma grabeam si cu o mana cautam centura si cu cealalta am trantit usa ("> . Nu port centura cand merg cu taxi,deobicei nu prea au centura in spate,sau comenteaza soferii,dar merg foarte rar cu taxi,nefiind consumator de alcool oriunde ma duc eu sunt soferul Oricum din exeperienta proprie pot sa va spun sa o purtati,am tras odata o frana cand aveam matizul,si in dreapta aveam o prietena care nu isi pusese centura,si s-a proiectat in bord de puteam sa jur ca si-a rupt ceva,si aveam doar 50km/h...Deci purtati centura ca e mai bine cu ea decat fara. Link to comment
andrei_xxl Posted December 16, 2007 Share Posted December 16, 2007 Si la mine a devenit obisnuinta dupa ce am dat cu botul in volan...si era sa o mai patesc o data, daca nu o aveam pusa luam capota in brate serios de tot. Nu e de glumit, lasati comoditatea si fazele cu "mie nu mi se poate intampla", ca asa ziceam si eu inainte. Si va scuteste si de militistii flamanzi de spaga Link to comment
Lucian M Posted December 16, 2007 Share Posted December 16, 2007 Am facut azi un drum de 16-17 km, inter-comunal. Mi-am pus centura dupa ce am iesit pe poarta. Sunt constient ca daca ma pocneste cineva sau ma apuc de sporturi extreme- am sanse f mari sa scap cu viata datorita centurilor (cica pretensionate) si celor 4 pungi frontale si laterale. Link to comment
danutza Posted January 13, 2008 Share Posted January 13, 2008 In '98 cetura aia amarata de la o dacie 1300 mi-a salvat viata dar mi-a fracturat clavicula.De atunci port mereu centura indiferent pe care loc stau in masina Link to comment
Salex Posted January 13, 2008 Share Posted January 13, 2008 Tot in urma unui accident am inceput sa am si eu incredere in centura, desi inainte o uram din toata inima. Pe 2 dec 2002 am zburat efectiv cu un Espero, am facut o rotire de aproape 720 grade, am dezradacinat 3 copaci (nu erau prea batrini, cca 10cm in diametru) si am ramas proptit pe altul cu pragul din dreapta. Dupa toata scamatoria asta, in mod absolut incredibil, am scapat fara nici o vatamare corporala, doar o usoara scolioza la coloana datorata desigur centurii de siguranta ! De atunci, o pun in 99,99% din cazuri ! Link to comment
Yaz Posted January 14, 2008 Share Posted January 14, 2008 O port mereu, este primul lucru care il fac cand ma urc in masina, rar mai uit dar vad becul aprins in bord si iau masuri. Link to comment
robert333 Posted January 15, 2008 Share Posted January 15, 2008 Cand aveam Dacia nu purtam centura deloc !!! Acum o port doarece ma calca pe nervi bipuitoarea aceea la inceput , iar apoi ma enerveaza martorul acela.Si de obicei o las cat mai jos pentru a nu sta pe gat. Link to comment
TBird Posted February 5, 2008 Share Posted February 5, 2008 (edited) Nu port centura decat atunci cand fac drumuri in afara orasului. In oras deloc, am avut un accident cu dacia 1310 am bagat-o in stalp la 60km/h, dar nu din lateral sau ceva de genul asta exact pe mijlocul botului unde e radiatorul la dacie. Nu am avut centura pusa si doar m-am zgariat putin la un picior, cred ca am avut noroc mare de totttttt... Precisez ca dacia respectiva e la fier vechi Edited February 5, 2008 by TBirdi Link to comment
adeamus Posted February 5, 2008 Share Posted February 5, 2008 pun centura intotdeauna. Si cand stau in dreapta. mai sunt luat uneori in ras... dar nu ma intereseaza. Nu am patit-o pana acum. Dar din obisnuinta cred, nu plec fara centura. Dau si un plus de siguranta, poate salva vieti. Link to comment
Tommy Posted February 5, 2008 Share Posted February 5, 2008 (edited) @tbirdi, 3 puncte linistesc de regula. Altfel.. e doar din 3 in 3 Edited February 5, 2008 by Tommy Link to comment
TBird Posted February 5, 2008 Share Posted February 5, 2008 Iti dai seama ca probabil la primele 3 pct luate o sa o port cel putin mai des decat acum daca nu tot timpul. Pana acum nu am luat nici un fel de punct pt nimic. Doar prin buc am dat 100 RON sa aibe si ei de o ciocolata pt incadrare gresita pe banda ( spaga ) Link to comment
Mengelaus Posted March 20, 2008 Share Posted March 20, 2008 Port intotdeauna centura si la mine in masina toata lumea poarta centura.Dupa cum spunea cineva mai sus, chiar cred in utilitatea ei, nu e vorba de frica de amenzi sau altceva.E de ajuns sa-mi iasa un caine in fata, sa pun frana si sa dau cu nasul de volan, nu trebuie sa ma gandesc la cine stie ce accidente ca sa-i vad utilitatea Link to comment
26mad Posted March 20, 2008 Share Posted March 20, 2008 Eu am facut o fixatie pentru centura, dupa ce am fost martorul unui accident la iesirea din pasajul marasesti. Un a8 avea peste 200 la ora, a facut masina praf si a scapat fara zgarieturi. Am filmat pe telefonul mobil, asa ca nu este nici o gluma. Logic ca avea centura si s-au deschis airbag-urile. Incredibil dar adevarat, la 200 la ora a scapat. Link to comment
Lucian M Posted March 20, 2008 Share Posted March 20, 2008 La 200/h sa scape viu soferul?! Neeeaaaah, poate la suprafata era nevatamat, ca la interior avea hemoragie totala! Corpul uman nu suporta asemenea forte. Link to comment
ing3r Posted March 20, 2008 Share Posted March 20, 2008 Si eu port intotdeauna centura! Pentru mine , nu pentru gabori! Chiar ieri am pus o frana la 60 la ora si dak nu aveam centura cred ca luam capota in brate!Pentru asta e centura facuta, ca sa o porti, ca nu ai de unde sa stii cand se intampla! Link to comment
Recommended Posts