Engine Posted December 11, 2006 Share Posted December 11, 2006 (edited) Asta e clar. Dar lentoarea de care spui e completamente nesemnificativa. Cineva invoca in defavoarea cutiei automate argumentul vitezei maxime mai mici. Oameni buni, unde mergem cu viteza maxima a masinilor noastre si de cate ori pe an ? Ca atare, singurul argument cu adevarat relevant in dreptul "hibelor" cutiilor automate, e consumul cu cca 1 litru mai mare. Intretinerea lor nu e deloc dificila sau costisitoare. Cel putin asa am perceput-o eu. Daca cineva va spune ce te faci daca pica ? Ii voi raspunde cu "ce te faci daca pica si cea manuala ?" In ambele cazuri, o repari. Costa mai mult ? Pai n-ai vrut masina de boier ? Nimeni nu spune ca ambele cutii sunt LA FEL din toate punctele de vedere. Argumentul defectiunii e irelevant din moment ce discutam despre cutii CARE MERG si nu defecte. Oricum, de cativa ani cei care vor automatica pe marci celebre au si functia de "manuala". Asa ca sa le dea iluzia de WRC-isti. Parerea mea, ce-ti da mai putina bataie de cap in trafic e mai dezirabil. Desigur daca nu faci din condus scop in sine si nu mijloc cum e in realitatea celor mai multi dintre noi. Edited December 11, 2006 by Bolt Link to comment
CieloFan Posted December 15, 2006 Share Posted December 15, 2006 Cred ca am mai zis asta pe undeva dar ma repet: Cei care au condus macar o data cutie automata, o prefera oricand manualei. Cei care nu au condus niciodata automata au replicile deja consacrate cu: "placerea de a conduce", "simti masina", "automatele sunt pentru femei" etc. Ii salut cu aceasta ocazie si le urez toate cele bune. Ah, si sa se suie macar de curiozitate la volanul unei automate. Si sa conduca 2km. Ar trebui sa fie suficient. Perfect adevarat Nu exista termen de comparatie intre manuala si automata. Odata ce ai condus automata nu mai vrei manuala in veci. Sportivitatea ... bullshit ... In oras n-am nevoie de asa ceva , iar la liniute nu ma duc. Automata inseamna confort, calm, mana dreapta libera (telefon, tigara ... si ce mai vreti voi sa faceti cu dreapta ), indiferent daca e in 3-4 sau 6 trepte. Prima mea masina personala va fi automata ... categoric Link to comment
Moshu Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Am vazut eu la Toyota cu automata sportivitate cand am bagat pedala la podea pe panta de >10 grade si a retrogradat brusc de m-a lipit de scaun. Si sunt convins ca masinile pe langa care am trecut aveau manuala dar se pare ca le mergea mana dreapta mai greu ) Automata in 5 trepte. Am mai vorbit de ea anterior, dovada ca m-a convins. Si costa 15k. Masina. Link to comment
Tommy Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Fiecare avem stilul propriu de condus sau de distractie. Nu discut preferintele fiecaruia. O intrebare am si eu.. la o automata cum pot alege momentul si treapta (la 90 si ceva pot sa vreau 2 sau 3 de exemplu) in care intru in frana de motor inaintea unei curbe? Link to comment
hawkeye Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Am vazut eu la Toyota cu automata sportivitate cand am bagat pedala la podea pe panta de >10 grade si a retrogradat brusc de m-a lipit de scaun. Toate automatele retrogradeaza cand dai podea. Si sentimentul e unic . @Tommy: De regula la automata nu ai nici o grija, face ea totul. Inaintea unei curbe incetinesti, eventual franezi pana la viteza pe care o vrei si atat. Daca chiar vrei exista D2 si D4, dar eu nu le-am folosit niciodata. Singurul lucru putin deranjant este ca exista un delay (aprox. 1 secunda) de cand apesi acceleratia in blana si pana retrogradeaza. Dar dupa ce te obisnuiesti e in regula. Concluzie: automata all the way (desi iconita de aici nu e valabila in cazul meu) Link to comment
Moshu Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 (edited) Fiecare avem stilul propriu de condus sau de distractie. Nu discut preferintele fiecaruia. O intrebare am si eu.. la o automata cum pot alege momentul si treapta (la 90 si ceva pot sa vreau 2 sau 3 de exemplu) in care intru in frana de motor inaintea unei curbe? Simplu, la Toyota pui mana pe schimbator si bagi adoua. Ti-am mai zis, cutia e multimode. Daca nu schimbi tu schimba ea. Daca simte miscare la maneta te lasa sa fii "sportiv". Asta e tot shpilul la cutiile astea noi. Edited December 16, 2006 by Moshu Link to comment
Tommy Posted December 16, 2006 Share Posted December 16, 2006 Bine, intrebarea era pentru automate nu pentru MM. Chiar si asa, inainte de a ajunge la 6 mii schimba ea singura. Eu vreau s-o tin in 6 mii sa-i bag doua sprituri sa-i pun koorul pe asfalt, stiut fiind de toata lumea ca frana il ridica, si numai forta acceleratiei il coboara, si apoi in partea a doua sa ies in 6 mii la blana sa nu pierd din putere in treapta superioara, si astfel sa inving forta centrifuga. Domnilor, haideti s-o lasam jos, ghidusiile nu le faci cu o automata, cine vrea sa simta ca intr-adevar conduce, foloseste o cutie manuala Link to comment
Laurycã Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Am votat transmisia manuala. Stiu e mai comod cu automata, dar nu simti ca conduci. Condusul adevarat se face cu cutie manuala. Link to comment
CieloFan Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Spune-mi si mie ce intelegi prin codus adevarat la matiz ) Daca ai fi avut un M5 as fi inteles. Link to comment
hawkeye Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Ar fi trebuit inca un chestionar de genul: "cei care au votat manuala, indiferent de motive, ati condus macar o data o automata?". sunt convins ca ar fi batut vantul la sectiunea Da. Deja sunt invechite rau de tot astea cu "placerea de a conduce" sa nu mai zic de "sportivitate". Dar de fapt pe cine incercam noi sa convingem aici? Cine vrea manuala, sa fie sanatos si fericit. Noi, cei cu automatele suntem deja Link to comment
Tommy Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 (edited) Te repeti mestere, n-ai tu de unde sa stii care, cum, ce a condus. Dar cum intotdeauna e mai greu de adus argumente si mai usor de tinut discursuri, si fericirea nu inseamna sa ai ceea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai, fericirea din jurul meu nu poate decat sa ma binedispuna. Cine are placere sa simta masina doreste sa o controleze, nu sa faca promenada pe aleile umbroase si pline de batranei incantatori ale Cismigiului. @cielofane, un matiz cu automata ar fi un dezastru ) later edit, @cielofane.. am lejer peste 50-60 de masini conduse, si ce automate am condus am scris in posturile anterioare Edited December 19, 2006 by Tommy Link to comment
CieloFan Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 (edited) @hawkeye: Ai perfecta dreptate, dar nu ar fi fost un pool realist, pentru ca cei care ar fi raspuns, ar fi votat din ambitie ca au condus automata. Oameni buni, degeaba incercati sa va imaginati cum e sa conduceti o cutie automata pana nu o incercati la propriu. Nu are nici o legatura ceea ce va imaginati cu ceea ce simtiti cand puneti mana pe o automata. Dar pana la urma, vorba colegului de mai sus ... Nu trebuie nimeni convins de nimic. Fiecare are propriile pareri si gusturi nu? LE: @Tommy: Tocmai asta incercam sa-i spun si eu colegului cu Matizul ), iar ca sa simti ca, conduci trebuie sa ai minim 100 de cai (in opinia mea, evident) Edited December 19, 2006 by CieloFan Link to comment
Moshu Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 @hawkeye> Se pare ca un BMW sau o Toyota Landcruiser cu automata in 5 viteze e mult mai putin sportiva decat un Matiz sau Cielo cu manuala. Si iti dai seama ce umilinta pe bietul proprietar, dupa ce da 60k euro nici macar n-are placerea sa schimbe vitezele singur ( ba are si 6 viteze pe manual, dar nu vrea). Ai avut dreptate, ajung 2 km ca sa vezi cum e. La urma urmei fiecare cu placerile lui, nu e cazul sa ne convigem unii pe altii. Mai ales ca masina nationala ce a fost condusa timp de peste 50 de ani oferea o cutie manuala ce-ti alimenta senzatia de sportivitate extraordinar. Pe cand fraierii aia de americani alergau dupa automate. Oricum e nemaipomenit de bine. Parerea mea. PS Tommy, nu sari la mine. Nu toata lumea vrea 6k de ture in a II-a Cu toate ca daca te proptesti in pedala, Toyota iti da 5000 in a doua, cu automata. Vazut si condus, nu din carti sau auzite. Link to comment
Tommy Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 (edited) @Moshu nu faci bine comparatiile. Daca ne referim strict la specificatiile producatorului, se compara acelasi motor de pe aceeasi masina. Uite aici un exemplu, intamplator: http://www.toyota.ro/cars/new_cars/corolla/Specificatii.asp Pai tocmai asta e, ca in toate de altfel, dupa gusturi La americani am mai explicat, multe femei si multe permise de la 16 ani.. deci.. pentru profi Edited December 19, 2006 by Tommy Link to comment
Moshu Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Ok, ok. Tu esti ULTIMA persoana cu care as intra in polemica. Inteleg ce zici foarte bine, am ars ceva ganituri dupa cum stii. Dar acum mi-as dori o automata, noua si scumpa. Dar cum Leonul nu are in dotare, raman pe manuala... Link to comment
hawkeye Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Cu toate ca daca te proptesti in pedala, Toyota iti da 5000 in a doua, cu automata. Vrei sa zici 6500, sau poate toyota da decat 5000? . Epica cu acceleratia la podea sta intre 6000-6500rpm. Ah, si automatele mai pot sa faca ceva ce manualele nu pot. La 40-50km/h daca accelerez pana la podea baga intr-a I-a (prima treapta) si turometrul se ridica la 6000. Senzatie unica Link to comment
andreib Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Automata da dar neapara secventiala sa pot face si eu ceva... Nu-mi plac masinile automate pure (D), cand aveam passatul nu stiu daca am mers 20km in total pe auto, restul tot pe schimbare ,,manuala''. O masina care mi-ar place este un CVT . Link to comment
Moshu Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Vrei sa zici 6500, sau poate toyota da decat 5000? . Epica cu acceleratia la podea sta intre 6000-6500rpm. Cu aia mica, Yaris am mers (ma repet, scuze). Era peste 5500 dar m-am abtinut ca iar sareau pe mine "manualii" ) E un boboc de fata toyoata aia ) Are vana la greu. Link to comment
lauamd Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 Sunt perfect de acord cu hawkeye . Dacă vrei, turaţia poate atinge uşor 6000 rot/min. Ajunge să apeşi până la capăt. Şi sunt de acord, la urma urmei este vorba de gusturi. Mie îmi place să stau cu mâinile pe volan . "> Link to comment
Laurycã Posted December 19, 2006 Share Posted December 19, 2006 (edited) Spune-mi si mie ce intelegi prin codus adevarat la matiz )Daca ai fi avut un M5 as fi inteles. Nu am pomenit nimic de Matiz. Doamne fereste Matizul cu cutie automata!!!! Edited December 19, 2006 by Laurycã Link to comment
Viktor Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Oricit ar fi de rea, dar sa fie manuala. Am doua Volvo-lauri la servici, ambele cu transmisie automata, deja imi trece pofta de condus cind stiu ca ziua urmatoare cu unul din ele voi merge. Vestea cea proasta e ca, in curind voi primi in dotare inca un Volvo, tot cu transmisie automata. Link to comment
BogdanG Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Ei lasa vrajala ca ai Geartronic cu optiune de manual, asa ca poti mesteca linistit cand te saturi de comoditate si inca ceva ce naiba sa faci cu o masina batraneasca si cutie manuala, a vorbi de sportivitate la un Volvo fie el si in varianta R este ca si cum ai vorbi de lux la Logan. Link to comment
Tommy Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 La o masina de putere mica, manuala. Insa frumos e clar una cu paddle shifters si pe la 300 de cai Link to comment
dan_m Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 (edited) Pana de curand conduceam manuala zi de zi si automata la masina nevestei in weekend si concedii. Acum ca merg zi de zi cu Golf-ul meu tot cu DSG pot spune ca si la sportivitate e mai bun decat cu manuala. Nu doar ca nu cred ca as putea sa schimb eu manual la fel de repede la un demaraj mai in forta dar si pentru ca nu cred ca as tura masina atat de la limita "mereu". Cutia actuala fie pe Sport fie si pe Drive la o apasare mai brutala a acceleratiei schimba la limtare undeva aproape de 7.000 rpm. De fiecare data si asta mi se pare important. Cu o masina manuala nu faci asta la fiecare depasire desi ai putea teoretic. Ce vreau sa spun este ca in cazul meu cutia automata exploateaza resursele masinii mai la "extrem" decat as face-o eu manual si evident mai "sportiv". Acum e adevarat ca masina mea e mai sport dar si a nevestei care nu e neaparat sportiva face cam la fel. Cred ca o cutie automata moderna e superioara celei manuale atat la confort cat si la sportivitate (asta daca are vreun mod sport pe ea dar marea majoritate au zilele astea, altfel sunt setate pe consum de obicei). In plus chiar si la drum lung si in depasiri te lasa sa te concentrezi mai mult la volan, curbe, trafic etc scotand din ecuatie retrogradatul treptelor, urmaritul turatiei (daca vrei sa schimbi la limita in depasire si nu vrei sa intri in limitare) etc. Singurul lucru remarcat de mine negativ in special la masina nevestei (mai domestica) este ca ori mergi la consum ceva mai subturat, linistit si calm ori mergi sportiv, cu retrogradari si schimburi la limita de turatie. Sincer imi lipseste "mijlocul" sau nu mi-am reglat eu inca piciorul pe acceleratie incat sa obtin acest efect. Lipseste mersul la 2.500 - 3.000 rpm. Uneori iti doresti sa faci o depasire (cand nu vine nimeni din fata) relaxat, cu accelerare moderata etc. La GTI o faci fie foarte lent sau prea "spectaculos" cu retrogradat 3 trepte, turat la 7.000, urlet motor etc. Si uneori nu sunt necesare toate astea. Edited June 30, 2010 by dan_m Link to comment
BogdanG Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Pai la tine e chiar greu sa tii pasul cu DSGul, aia schimba mai repede decat un pilot de F1 Si la automata mea veche cand o trec pe manual parca nu schimba asa repede vitezele ca in mod auto, o fii de la calculatorul ala destept pe care il are . Link to comment
Recommended Posts