VAXXi Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Mr_: politehnica, cu toate facultatile ei, ar putea face ceva bun. Mai exact, ar putea sa faca multe lucruri bune. Dar NU se fac, din diverse motive: - lene. Profesori depasiti de vreme, carora le e lene/nu vor/nu stiu/nu pot sa isi actualizeze cursurile, si predau despre tehnologiile aflate in mare voga prin '90. - lipsa dotari. E jenant sa te chemi facultate cu pretentii si sa numesti o camera cu 15 calculatoare 486 "laborator". - lipsa sistem informatizat. Iarasi, e jenant sa ai un site care arata ca si cum ar fi facut in perioada cand Netscape Navigator 3.0 era la moda, fara un SQL in spate, care sa furnizeze la orice ora: situatie scolara, orar, date examene, materii, etc. ASE-ul are, alte facultati particulare au; Poli ca facultate de ingineri NU are asa ceva, e penibil sa alergi 2 zile pentru o nenorocita de adeverinta in loc s-o descarci ca PDF securizat de pe sait. - multe materii tinute de umplutura. In primii 3 ani faci vreo 3-4 materii de profil UMAN, fara nici o legatura cu partea reala. La automatica (inclusiv la profilul calculatoare only, nu doar la automatizari) se face inca DCE, ELTH si alte materii care au treaba cu software-ul cat am eu treaba cu motopompele hidraulice. Si mai imi vin idei Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Pai tu ai noroc, ca eu invat despre adaptoare de temperatura si traductoare de prin '70. Daca ar fi fost de prin '90 ar fi fost o chestie. BTW, siteul chiar e de pe vremea lui Netscape 3.0. Link to comment
VAXXi Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 A, si sa nu uitam despre costurile acestui invatamant de lux care presupune contact cu aparatura de ultima generatie (adica ultima generatie care le-a considerat utile era generatia anilor '60): 26 milioane anul la "cu plata" si 300 mii punctul de credit (un examen are 5-7 credite, si tre' sa il platesti de fiecare data cand il dai). Sau ce frumos e sa trebuiasca sa alergi la sfarsitul facultatii sa faci rost de 17 stampile de la biblioteci pentru a dovedi ca nu ai carti datorate ... in conditiile in care eu nici macar nu stiu unde sunt bibliotecile astea, darmite sa mai fi imprumutat carti de la ele. Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Pai vezi, pana la urma tot trebuie sa dai pe acolo. Cred ca la asta s-au gandit si ei. Link to comment
hitman Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 (edited) Dar ce spune-ti de aspectul jalnic pe care-l are toata Politehnica: cladiri crapate, geamuri nespalate si sparte, iarba si balariile aiurea, etc. Edited June 6, 2006 by hitman Link to comment
VAXXi Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Citeam ca la MIT au facut un sistem prin care poti sa vezi online ce bai din camin/facultate sunt ocupate (cu senzori, tehnologii, chestii). La Poli nu sunt bai > Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Mi-am adus aminte de o chestie. Profesorii aia de 80 de ani, relicvele, nu accepta si alte idei decat ale lor. Daca le zic ca "uitati, ce am prins eu la serviciu, ca acum in ziua de azi, aplicatia asta se poate rezolva in felul urmator" se uita urat la tine, ca ei stiu ca nu e posibil, ca nu are ce sa se schimbe la un senzor din '72 incoace si ca au nu stiu ce erori. Link to comment
Tommy Posted June 6, 2006 Share Posted June 6, 2006 Pai la noi ce trebuie bai.. ca la praful din bucuresti.. in 5 minute esti murdar la loc. Link to comment
mr_ Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) Pai atunci mergeti la politehnica in provincie Eu acum 7-8 ani am facut laboratoarele pe P1 200mhz. Nu erau de ultim racnet, insa si-au facut treaba, puteam rula pe ele un autocad sau un Cosmos ori un Ansys care la ora aia erau de ultim racnet. Facultatea avea si cateva masini Unix DEC si soft de simulare numerica de fluide de ultim racnet, si incepusera sa aiba posturi importante profi tineri scoliti pe afara care au venit cu alte idei. Eu am fost printre ultimile generatii care in loc sa faca proiectare asistata a facut geometrie destructiva sau in loc de element finit am facut filozofie Ce spunea cineva mai devreme cu proiectele scrise la mana si hartia milimetrica in Galati nu se mai practica nici macar cand am intrat eu la facultate, in '94. Chestia cu senzorii din anii '70 nu e obligatoriu chiar atat de simpla . Un coleg francez care si-a facut doctoratul la unul din cele mai importante laboratoare franceze (a sustinut acum 2 ani, deci nu e poveste de pe vremea lui pazvante) a pierdut doi ani de munca datorita unor senzori de temperatura de ultim racnet care in cazul lui dadeau erori, iar cei care i-au facut (firma consacrata) dadeau din umeri. Am discutat despre asta cu taica-miu (inginer la Sidex) si mi-a spus problema asta au avut-o si ei acum 25 ani, au ratat cateva sarje de otel din cauza unor erori de 3-4 grade (din 1500...), insa cei de la Pascani au gasit o solutie inca de atunci si problema a fost rezolvata Cu alte cuvinte un senzor made in pascani din anii '80 s-ar putea sa fie uneori mai performant decat unul made in USA din 2000. Chiar si daca nu este, un student nu are decat de castigat daca pricepe DE CE nu este mai performant. Colegul de care spuneam a ajuns sa fie mai expert in senzori de temperatura decat in tratamentul termic in care si-a dat doctoratul, pentru simplul fapt ca s-a lovit de o problema pe care a trebuit sa o rezolve singur. Ideea facultatii nu e sa-ti dea neaparat senzori de ultimc racnet, pentru ca oricum astia trebuie sa-i uiti si sa inveti altceva din doi in doi ani. Daca-ti prinzi urechile cu un senzor de 30 ani si-ti pui mintea la treaba sa gasesti o solutie sa obtii rezultate cu el, inveti cu ocazia asta mai multe ai invata cu 1000 senzori model 2006. Ideea asta ca facultatea (sau educatia, in general) tre' sa-ti dea mura-n-gura informatii de ultim racnet e comunista. Facultatea tre' sa-ti dea o baza si sa te oblige sa-ti pui mintea la treaba. Dintr-un laborator sau un proiect bine facut chiar cu aparatura de acum 30 ani inveti mai multe decat din 15 cursuri pline de ecuatii superbe culese din cele mai noi publicatii in domeniu. Facultatile celebre din lume merg foarte mult pe ideea de studiu individual, la curs ti se prezinta pe larg o problematica iar informatiile si detaliile le inveti singur. Io ca sa fac proiectul unei prapadite instalatii de ancorare a trebuit sa trec prin aerodinamica, hidrodinamica, rezistenta (exact ecuatia cablului pe care o sarisem la momentul respectiv, convins fiind ca nu foloseste la nimic), organe de masini, electromecanica . Cu ocazia aia am priceput la ce folosesc o groaza de teorii si ecuatii invatate la cursuri despre care eram convins ca sunt bune doar ca sa arate cat e proful de tare si cat suntem noi de maimute. Edited June 7, 2006 by mr_ Link to comment
Tommy Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) Perceptia facultatii (dar doar ca scoala) are cel putin 3 stadii mari Inainte, in timpul, si .. dupa. Extrem, dar extrem de scurt ar fi: Inainte: Emotii; In timpul: Draci!!!! ; Dupa: Diverse, functie de om, urmari, realizari. In principiu.. aceasta perceptie se amelioreaza In genere, daca in timpul facultatii inveti cum sa ataci o problema, iti deschizi orizontul de abordare, pricepi ce e baza si ce e particular, e bine (n-ai facut-o degeaba). Greu de separat meritul scolii de cel al maturizarii individului si de cel al socializarii la alt nivel decat precedentul. Ca si MR_, sunt absolut convins ca studiul individual e baza, pacat ca uneori intelegem tarziu asta, si ne asteptam ca vreun prof bun sau slab sa ne toarne stiinta in cap. Teoretizarea exacerbata in invatamantul din romania? Da.. e un handicap, dar nu de netrecut Eh, in romania sunt multe ciudatenii, cea mai mare piedica mie mi se pare lipsa legaturilor puternice dintre scoala si industrie.. Edited June 7, 2006 by Tommy Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Pai stai asa, ca si cand am intrat eu in facultate se acceptau referate imprimate, cu grafice facute in excel, dar intre timp s-a renuntat la chestia asta. Cu masurarea temperaturii, sunt sigur ca iti scapa ceva. In momentul de fata, senzorii romanesti sunt buni doar pentru aplicatii simple, fara prea mari cerinte, unde au avantajul pretului mic. Daca se vrea insa si plasarea lor in zone potential explozive sau corozive sau o clasa inalta de precizie sau mai stiu eu cum deja nu mai ai ce sa cauti cu ei. Ma rog, nu asta era problema aici, ci faptul ca asta nu accepta ca mai exista si alte idei decat ale lui, de 30 de ani. Si stii ce e nasol cu prezentarea aparatelor vechi? Ca ni se prezinta ca si cum ar fi niste minuni ale tehnicii, cand ele nu se mai folosesc de vreo 20 de ani iar cele noi sunt 90% diferite. Doar daca punem la socoteala ca alea era analogice si astea sunt digitale... Link to comment
Tommy Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) Mie mi se pare ok sa ai senzori "prosti" pe mana. Daca totul ar merge pefect, unde ti-ai mai antrena creierul ? In productie.. problemele apar de peste tot, asa ca nu-i deloc rau sa realizezi din timp ca .. nu totul merge uns. Si ca o scurta paralela, masinilor pe carburatie le dai usor de cap, dar .. asta e trecut. Edited June 7, 2006 by Tommy Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Sincer, in facultate nu ii ai nici pe aia, doar ti se prezinta schema lor si sunt prezentati ca si cum ar fi ultimele minuni ale tehnicii. Link to comment
mr_ Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) cred ca talentul unui prof in asta consta... sa te faca sa-ti bati capul ca sa rezolvi problema. Cand mi-a dat instalatia aia de ancorare la proiect, care are o ancora, un lant si un vinci m-am simtit insultat. Colegi mult mai putin destepti aveau instalatii hidraulice cu zeci de repere... Insa ei au urmarit un "mers de calcul" in timp ce eu am fost nevoit sa-mi bat capul, iar proful baiat bun mi-a pus la dispozitie niste carti in limba rusa din care nu pricepeam decat diagramele. Abia cand am inceput sa-mi dau seama cate trebuie sa invat ca sa o scot la capat mi-am dat seama ca mi-a facut de fapt un compliment Doi ani mai tarziu i-am devenit doctorant si dupa inca unul l-am abandonat si am roit-o in Franta unde am facut cu totul altceva decat instalatiile alea de ancorare Inainte sa incepi sa inveti nici macar nu stii cate nu stii..afli abia dupa ce iei taurul de coarne... asta e cel mai important lucru Diferenta intre unul care a facut o facultate pe bune si unul care a facut-o de forma sau n-a facut-o deloc e ca primul stie ca nu stie, in timp ce al doilea nici nu stie ca nu stie Iar politehnica nu trebuie sa te faca "meserias".. asta se face la scoala populara de arte si meserii. Un inginer trebuie macar teoretic sa poata sa dezvolte tehnologiile, nu doar sa le aplice. Asta e treaba unui tehnician sau a unui muncitor calificat. Sa faci click - click cu mouseul ca sa pui la punct o retea e meserie, chiar daca uneori are subtilitatile ei. CA sa scrii un nou protocol cu o compresie mai buna sau sa inventezi o noua metoda de criptare a datelor e inginerie, insa tre' sa vezi ceva mai multa mate decat se preda la postliceala. Faptul ca s-ar putea sa faci o facultate de 5 ani ca sa practici apoi o meserie pentru care ar fi ajuns 2 e alta discutie. Eu personal cred ca "investitia" in educatie merita intotdeauna, chiar daca poate nu iti va folosi direct in viata profesionala. Mie nu-mi pare rau ca mi-am batut capul cu ancorarea aia chiar daca acum fac cu totul altceva si probabil nu voi mai face niciodata ancorari din alea. @Zmeul Fabrica aia de senzori din Pascani nici nu stiu daca mai exista. Oricum, sidex-ul nu mai lucreaza la capacitatea din anii '80, iar combinatul de oteluri speciale habar n-am daca mai lucreaza. Povestea doctoratului francez o stiu foarte bine pentru ca am facut parte din acelasi mare proiect si aveam reuniuni periodice de "dare de seama". Senzorii lui mergeau foarte bine in unele cazuri, insa la ce voia el sa faca dadeau rateuri si pana la urma s-a prins singur de ce, si nu s-au prins producatorii care habar n-aveau despre particularitatile problemei lui. El saracul testa senzorul in sine si mergea impecabil, apoi cand facea masuratoarea lui o lua in freza. A ratat datorita lor sute de experiente pana s-a prins ca datele sunt eronate... Nu inseamna ca americanii nu stiu sa faca senzori. Edited June 7, 2006 by mr_ Link to comment
ticolino Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Sau, si mai bine, fa-le pe amandoua simultan fara sa neglijezi vreuna. asta vroiam sa zic de fapt Siiigur ca da... si marmota... pai cand sa si muncesti si sa si inveti? desi am lucrat din anul 1, am avut in toti cei 5 ani bursa de studii, iar in ultimii 2 ani am fost aproape de bursa de merit. daca vrei, poti. De ce nu spui tot ? Cum s-a impacat jobul cu luna de sesiune (in care inveti de iti sar capacele, mai ales daca ai si restante), cu temele de casa, cu referatele saptamanale idioate (pe care am inteles acum ca nu mai le primesc daca sunt scrise cu calculatorul, trebuie sa scrii de mana tot, inclusiv graficele alea retardate pe hartie milimetrica) ? am gasit angajatori intelegatori, care m-au inteles in sesiune. temele de casa si referatele le faceam seara. si culmea, am avut timp si de viata personala. acum au trecut 2 ani de atunci, dar nu tin minte sa fi fost prea aglomerat. a, si n-am facut niciodata un grafic pe hartie milimetrica. (dar nu le consider tampite, mi se pare interesant de exemplu sa inveti la electronica despre lampi, desi sunt depasite cu 50 de ani) Corect si ar putea lejer sa comaseze toate cunostintele alea intr-un an de studii, nu in 5. Sa stii ca acum imi pare rau ca n-am fost mai atent la DCE, noroc cu Internetul - multe materii tinute de umplutura. In primii 3 ani faci vreo 3-4 materii de profil UMAN, fara nici o legatura cu partea reala. La automatica (inclusiv la profilul calculatoare only, nu doar la automatizari) se face inca DCE, ELTH si alte materii care au treaba cu software-ul cat am eu treaba cu motopompele hidraulice. si foarte bine ca se fac materii "umane". iti mai clateai mintea cu niste politica, filozofie, etc. si oricum erau toate optionale. un inginer, asa cum a zis _mr trebuie sa stie cum functioneaza lucrurile (sau macar sa fie constient ca nu stie ). nu e facultatea de software, ci facultatea de automatica (si calculatoare). calculatoarele functioneaza pe anumite principii de diverse nivele. PS. nu mi-a placut nici fizica, nici elth-ul, nici dce-ul dar asta nu inseamna ca nu inteleg rostul lor. Dar ce spune-ti de aspectul jalnic pe care-l are toata Politehnica: cladiri crapate, geamuri nespalate si sparte, iarba si balariile aiurea, etc. ciudat. eu nu tin minte asta. dar tin minte pajistile verzi unde ma tolaneam vara Link to comment
Satori Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Eu tin minte ca la Marketing se trecea cumparand cartea profesorului (nu trebuia sa te obosesti, se vindea la examen) sau scriind 2 coli/4 fete. Nu era important ce scriai (o idee a fost sa scriem despre poli si cat de rahat este). Problema este ca cei ce cumparau luau 10 restul 6. Link to comment
laurentziu83 Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Se face marketing la Poli? Link to comment
Satori Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Da, un curs. Ce vrei? Umpleau si ei spatiu. Sa va zic de examenul de BELTH care se lua daca te duceai cu proful la concerte de muzica de camera? Si nu adormeai? De cele 3-4 examene la care cand intram in sala se spunea "5 la cei care nu au invatat si ies acum" si ii pica pe toti aia care ramaneau in sala? De exemenele la care faceam toti o singura lucrare si se luau note intre 5 si 9... iar unii chiar picau??? Apropo, ticolino, la mine in grupa cei ce aveau bursa erau aia care copiau cel mai bine Acum 2-3 dintre ei sunt in invatamant in facultate Link to comment
laurentziu83 Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 De cele 3-4 examene la care cand intram in sala se spunea "5 la cei care nu au invatat si ies acum" si ii pica pe toti aia care ramaneau in sala? VREAU SI EUUUUUUUUUU!!!!!!!! ("> As vrea eu sa mi se faca asa la toate examenele. Normal, pentru mine, care n-am pretentii decat de a lua un examen e bine, pentru altul nu. Link to comment
mr_ Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Aici ai spus o chestie... si eu am observat ca multi care sunt prea fraieri sau prea antisociali ca sa obtina un job serios raman in invatamant... poate si asta e unul din motivele pentru care in unele cazuri invatamantul se duce naibii. Fiind prost platit, raman doar aia mai fraieri. Insa totusi la nivel universitar lucrurile s-au mai imbunatatit in ultimii ani. Salariile sunt tot mici, insa se iau cate doua norme, spor de neuroni si ajung sa fie decente. In plus, in facultatile serioase se castiga suplimentar (uneori chiar foarte bine) si din granturi/proiecte, insa pentru asta tre' sa te si pricepi la ceva care chiar se cauta. Link to comment
Satori Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 80% din profesorii din Poli castiga peste 1.000EUR pe luna, fac pariu. Iar 5% din ei sunt de-a dreptul obsceni din punct de vedere al castigurilor. Se ramane in invatamant pentru ca sunt bani, sunt posibilitati de emigrare, burse si alte asemnea. Nu e resemnare si nici ce ai zis tu, mr_. Link to comment
mr_ Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) Stiu. Eu stiu unii care castiga doar din salariu 3000, si din proiecte mai mult decat atat. Insa asta e o chestie destul de recenta. Multi ani a fost nasol sa ramai in invatamant. De la conf in jos se castiga mult mai prost decat in "industrie", asa ca tinerii destepti nu erau tentati sa ramana si sa astepte 10-15 ani sa ajunga sa castige si ei normal. Ca sa o intinzi pe cale universitara, nu e musai sa ramai in universitate... iti spun din proprie experienta Si nici reciproca nu e obligatorie... poti ramane in universitate si sa nu o intinzi nicaieri Desi cred ca totusi ai dreptate, in mod normal se pleaca mai usor daca esti acolo. Insa asta confirma ce spuneam mai devreme... aia buni nu raman. Unul bun care scapa afara nu mai vine inapoi... in mai mult de jumatate din cazuri cei care se intorc sunt cei care nu s-au descurcat pe unde au ajuns. Evident, nu ma refer la cei care se intorc dupa 10 ani direct pe un post la varf. Edited June 7, 2006 by mr_ Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Tocmai ca au inceput sa se dea salarii mari, dar doar la relicve. Am un prof care ne povestea la curs (era in anu' 2) de ce vor sa ne rapeasca extraterestrii. Cica pentru ca nu au sentimente si vor sa foloseasca energia emanata de sentimentele oamenilor. Si era super-serios cand spunea rahaturile astea. Are 2 serii la noi la facultate, una la departament (se plateste dublu) si mai preda si fizica la electrotehnica (dupa cum aflu de la VAXXi). Faceti voi un calcul cat castiga. Ah, si LOCUIESTE in facultate. El e inca tinerel, nu are decat vreo 77, proful de semnale si circuite are 82 si a facut si cu taica-miu, la fel si ala de televiziune care era mos si pe timpul lui. Apropo, asta de televiziune e al dracului, cica e o somitate in materie, recunoscut international, vrajeli din astea si se trece greu la el, mai mult ne-a amenintat ca "nu o sa treaca nici unul! Va zic eu!". Stateam de vorba cu un coleg semestrul trecut si ne faceam griji ca nu trecem iar eu il consolez pe alalalt "lasa bah, ca daca nu moara pana la examen acum, moare pana in restante" si, stiti ce a fost tare? In sesiune nu a mai venit ca s-a internat in spital din cauza de cancer la plamani si a venit altul care ne-a trecut pe toti iar semestrul asta nu a mai venit de loc. Link to comment
Satori Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Zmeule, totusi, profesorii pe care i-am avut si eu si tatal meu au fost cei mai ok. Paradoxal, acestia erau cei ce aruncau vechiturile la gunoi si ne invatau chestii mai apropiate de realitate. Som(n)itati sunt la toti pasii. Vezi Fara, membru al academiei din New York. Se trecea la fizica daca aveai prezenta, il durea undeva de ce si cat stii. Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 (edited) Da, dar spre exemplu astia de care zic eu nu imi par deloc lucizi. Doar ala cu extraterestrii pare lucid, dar doar daca nu asculti ce debiteaza, evident. Edited June 7, 2006 by Zmeul cel rau Link to comment
Recommended Posts