Jump to content

Puterea Asociatiei De Locatari

Gica

Recommended Posts

Daca s-a mai discutat in alta parte, imi cer scuze si rog sa il mutati...

Blocul in care locuiesc are peste suta de apartamente (de 4 etaje dar cu 10 scari), iar conectati la Internet suntem o minoritate, nu stiu insa cat de relevanta, insa doar la mne pe scara cred ca sunt 5 apartamente din 10. Aseara mi-a facut o vizita un baiat de la firma ce ne furnizeaza internetul si ne-a anuntat ca cel mai probabil in 10 zile ramanem fara net. Asociatia de Locatari a trimis o instiintare furnizorilor de net ce suna asa :

"Subsrisa Asociatie de proprietari bloc... prin Administrator SC Expert Admin Clean & Repair, reprezentata de dl. ... va aduce la cunostinta faptul ca accesul prepusilor ( ??) dvs. pe terasa blocului este sctrict interzisa. In baza hotararii comitetului executiv va somam ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei sa efectuati demontare tuturor cablurilor montate de catre dvs. Nerespectarea deciziei comitetului executiv va atrage chemarea in judecata a societatii dvs. "

Aici ar trebui explicate cateva aspecte. Noi la bloc nu mai avem un administrator din cadrul blocului ci o firma al carei nume este dat mai sus. Alaturi de instiintarea asta, firma de net ne-a trimis si precizarile lor, care suna asa:

"In conformitate cu art.23 lit c) din Norme Metodologiceprivind organizarea si functionarea asoc. de prop., proprietarii au dreptul sa foloseasca spatiile comune din interiorul si exteriorul condominiului.

... articolul 53 precizeaza : Comitetul Executiv (ormat dintr-un nr. de membri stabiliti de Adunarea Generala dintre membrii Asociatiei de Locatari) asigura aducerea la indeplinire a hotaririlor Adunarii Generale"

Ideea e ca se pare ca acest Comitet Executiv si-a depasit atributiile, si a luat hotariri fara sa consulte AG.E posibil ?

Ce este aceasta Adunare Generala ?

Ce interese reprezinta ea ? Pe cine putea sa incurce cablurile ? Pot fi alte interese la mijloc ? Ca pe ale mele sigur nu le reprezinta...

Cum am putea sa-i convingem sa renunte la ideea asta idioata ? Cei de la Net ne-au zis ca e prima oara cand se confrunta cu asa ceva...

Comitetul Executiv poate face ce-i tuna prin cap, dar daca Adunarea Generala hotaraste altfel, atunci se va supune.

AG este cand va strangeti peste jumatate plus 1 din proprietari si discutati te miri ce.

Aveti doua solutii, desi una mi se pare cam fara sanse.

Sa incep cu ea. Vorbiti cu Presedintele Asociatiei de Proprietari, vedeti cum sta treaba si incercati sa-l convingeti ca nu a facut cum trebuie (este oricum "implicat" in ce se intampla).

Daca nu si nu, singura solutie este sa va constituiti o majoritate la urmatoarea AG (ati putea chiar convoca una extraordinara daca sunteti destui, nu mai stiu cati) si sa puneti in discutie subiectul. La limita va trebuie 26 de apartamente din cele 100 (50% conditia de cvorum a AG, 50% conditia de decizie prin vot). Practic, depinde de cati vin si care sunt... interesele. S-ar putea ca cineva de la etajul 4 sa fi avut probleme cu izolatia (si cu atatea ploi) si de aici demersul.

"Cei de la Net" oricum ar trebui sa inceapa sa se acomodeze cu ideea ca n-o sa mai aiba viata lunga cablurile aeriene (oricum nici foarte scurta).

si la mine la bloc...cablurile sunt "trase" pe fatada blocului...o sa revin cu una 2 poze sa intelegi despre ce spun.

Edited by Leutzu
si la mine la bloc...cablurile sunt "trase" pe fatada blocului...o sa revin cu una 2 poze sa intelegi despre ce spun.

Asa aveam la camin. Puteai sa usuci rufele pe cablurile utp atarnate in fel si chip.

La fel aveam pana la 1 mai cand am schimbat providerul, cablu ce se ducea pana pe bloc si cobora la vecinul care avea routerul. Sa ma fi vazut iarna cum schimbam cablul si curatam zapada pe terasa...

Acum am intern, vine exact ca si cablul TV.

Problema aici pleaca, in cele mai multe cazuri, ca si in cazul reclamelor de pe blocuri, de la "chiriile" exagerate cerute de asociatii. In Iasi aveam net printr-o firma autorizata, ce a renovat casa scarii pentru a i se permite trecerea cablurilor pe bloc.

Furnizorul de net trebuie sa aiba o intelegere scrisa pentru a trage cablurile pe bloc. In unele orase, mai nou, se interzice practica "panzelor de paianjen", iar toti providerii vor fi obligati (mai devreme sau mai tarziu) sa isi ingroape cablurile.

De ex., in Brasov, s-a inceput deja "impamantarea" cablurilor. Firme primeste somatie de la primarie, iar daca in termenul precizat nu se executa lucrarea, atunci aceasta va fi executata de primarie, iar firma va plati.

Multumiri pentru informatiile date pana acum (in special lui AB) si sper sa inteleg mai multe despre cum functioneaza asociatiile de locatari sa stiu unde sa atacam.

Ca idee, firma cu internetul zice ca a incercat incheierea unei conventii cu Asoc. de Prop. , dar ca acestia au refuzat.

Cei drept acum 2 saptamani s-au apucat unii sa traga prin casa scarii pana la usile tuturor apartamentelor, cablu care pare UTP, cica ar fi de la o firma... nu mai stiu, parca "Platinium" se numeau (No-name ca sa zic asa), dar ofera TV si Internet...(?).

Pe de alta parte acum 2 luni cand m-am "bransat" si eu la net, un vecin m-a sfatuit sa nu tragem cablul pe terasa blocului ca vor sa le desfinteze pe toate de-acolo, si l-am tras pe fatada prin aerisirea de camara. Zicea de ceva lucrari, insa terasa a fost reparata anul trecut... cei drept fiind un bloc luuuung, nu stiu daca 100%.

Pe mine ma doare mai mult ca abia mi-am tras cablul asta si daca apelez la RDS sau alti furnizori, va trebui sa dau cablu asta jos, sa bagam altul, adica l-am platit si instalat si mi-a folosit... 2 luni. Plus ca va fi sigur o perioada "fara" daca inceteaza brusc si m-am obisnuit "cu".