Jump to content

Cum Fac Subtritare La Un Dvd ?

Gica

Recommended Posts

Am un scurt film ce trebuie sa il prezint altor angajati. Filmul e in engleza, insa avem scriptul si l-a tradus o colega, era doar o pagina, iar acum traducerea este intr-un fisier Word. Intrebarea este cum fac sa il pun ca subtitrare ? Banuiesc ca trebuie ca fisierul de traducere sa fie intr-un anume format si sa am in PC un player cu care sa le pot rula...

Nu m-a prea lamurit forumul ala, cred ca vorbeau alta limba, insa pare mai complicat decat credeam, nici nu stiu la cine sa-l dau sa faca asta, adica la ce firma, am sa caut pe net ...

1. Împarţi textul pe care-l ai în bucăţele de 1-2 rânduri care să încapă pe ecran, aşa cum ai văzut prin filme. Laşi câte un rând gol între "grupe", ca să-ţi fie mai uşor

2. Descarci de la URUSoft sau de pe net de undeva Subtitle Workshop (SW) şi-l "instalezi".

3. Te asiguri că pe scula pe care lucrezi ai instalate driverele necesare pentru tipul de fişier video pe care-l traduci.

4. Dai drumul la SW.

5. Movie - Open şi deschizi filmul, îi dai stop şi de la capăt.

6. Deschide "textul" în Word sau ce vrei tu (deşi mie îmi plac diacriticele, mai bine renunţi la ele).

7. Dai drumul la film.

8. Când deschide gura ca să spună prima chestie, dai pauză.

9. Apeşi INS, ocazie cu care se creează primul titraj, iei din "text" ce vrei să spună, şi pui în Text din SW.

10. Apeşi Alt+M sau butonul Move subtitle, unul cu 2 săgeţi pe el, ceea ce va produce alinierea textului la momentul când a deschis gura

11. Dai din nou drumul la film şi repeţi paşii anteriori până termini

12. Dai File - Save şi salvezi fişierul în ce format vrei, recomandabil SubRip (care e şi implicit) şi cu numele identic cu al filmului şi, de dorit în aceeaşi locaţie (e indicat să lucrezi cu filmul de pe HD, nu cu CD sau DVD, până eşti gata)

13. Acum poţi să vizionezi ce a ieşit, după care poţi trece la bibileli.

14. Cea mai importantă e durata cât stă fiecare titraj pe ecran. Implicit e 1 secundă şi asta poate fi ajustat, dar s-ar putea să vrei durate diferite. Presupunând că momentul de început e bun, e suficient să te duci pe titrajul respectiv şi să modifici valoarea Hide.

15. În fine, chiar dacă ai lucrat cu atenţie, s-ar putea ca unele titraje să nu fie sincronizate bine. Te duci pe el şi dai Ctrl+Shift+H sau Ctrl+Shift+L care va "deplasa" titrajul în timp într-un sens sau altul, menţinând durata constantă.

Asta-i tot, ce-i aşa de greu :D

Edited by Abram Burel

Super mesajul ! Chiar ma simt prost cand vad cat ai scris si s-ar putea ca sa nu imi foloseasca, fiindca dupa ce am scris ultimul mesaj m-a sunat cineva sa imi spuna ca o face el (cel putin incearca - firma de traduceri), in prealabil imi zisese ca nu se baga.

Multumesc oricum si s-ar putea totusi sa fie de folos, nu se stie niciodata. Ma gandesc ca totusi cei ce fac subtitrari consuma ceva timp... daca inteleg eu bine din descrierea operatiuni...

Thanks again !