Mircea Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Neah, Moshu, asigurarea se face temeinic. Asta inseamna ca se face astfel incat sa fii sigur ca nu iesi in fata nimanui, fie el pe sens sau contrasens Eu ma zis mai jos, e culpa comuna Link to comment
Moshu Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 (edited) Mircea, nu am de gand sa fac polemica pe subiect. Aici era vorba de cine a gresit. A gresit cel ce a depasit. Schita e foarte clara. Daca l-ar fi luat pe cel cu Dacia di lateral, iti dadeam dreptate. Mai ales ca la fel de atent cand se asigura, trebuie sa fie si cel CE DEPASESTE. Mai ales cand calca dunga, si are musca pe caciula cat casa. Nu mai zic ca un sofer experimentat, cand depaseste masini stationate pe dreapta, se uita prin parbrizul acestora, sau pe sub roti daca sunt mai inalte pentru a nu avea surprize de genul copii alergand etc. Si ca sa nu vezi ditamai Dacia... Atat. Sorry Lucian, imi pare sincer rau pentru ca ti-a luat carnetul. Dar imi pare bine ca s-a soldat numai cu tabla indoita, si nu cu altele mai grave. Ti-am mai zis, ai avut ghinion. Edited August 10, 2006 by Moshu Link to comment
Mircea Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Oricum, lucian ne lasa pe noi sa ne agitam, dar nu spune care afost verdictul politistului. Eu pun pariu ca s-au suspendat ambele permise. Link to comment
luck33ro Posted August 10, 2006 Author Share Posted August 10, 2006 Sorry, dupa poza doar tu esti in culpa... Boul trecuse deja de viraj. Cu stima, Costel Nu trecuse toata masina axul drumului... Link to comment
pavcostel Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 (edited) Lucian, Stiu ca e dureros. Fiind mai "babalac" am trecut si eu prin asta... Ca era toata, sau jumatate plus 1,5 cm e nesemnificativ. Politistii astia sunt cateodata ca medicii legisti. Se uita la lovituri si schema, si dau verdictul. Nici nu stau sa te asculte. Daca tu l-ai lovit frontal spre colt, esti UNIC vinovat. Din pacate... @Mircea. Depinde cum sunt loviturile. Eu zic ca a ridicat doar un permis. Ca sa extindem, daca stau la stop de 15 minute si unul i-mi face semn ca vrea sa iasa, eu de regula i-l las. Iar el "baga botu'", apoi se uita IN DREAPTA si trece. In Bucuresti, de regula pe langa Camera de Comert vad des situatii exact ca cea descrisa aici. Inclusiv busitura. Ca evident e cineva care "se infinge" pe langa coloana. Cu stima, Costel Edited August 10, 2006 by pavcostel Link to comment
Moshu Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Costele, daca pleci la semnul altuia, pleci pe riscul tau. Normal e sa stai si sa te asiguri. De cate ori nu ti s-a strans smochina cand depasesti un camion in curba, pe serpentine, la semnul soferului? Daca e un bou care face mishto? Link to comment
pavcostel Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Moshule, e just ce spui. Dar eu incerc sa explic faptul ca tipul care vrea sa vireze E ASIGURAT DIN STANGA, urmand sa se asigure DREAPTA de la axul drumului incolo. Cine e "harsit" se asigura acolo si din Stanga, sa nu aiba surprize... Cu stima, Costel Link to comment
Moshu Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Corect, dar sa nu uitam ca totusi cel cu Dacia era incepator, si nu cred ca stie toate smecheriile soferesti. Dar acu a invatat si el ceva Data viitoare se asigura si in spate, fii sigur. Link to comment
luck33ro Posted August 10, 2006 Author Share Posted August 10, 2006 (edited) mai ales in stanga ...acolo nici nu era vizibilitate (cazul nostru) ! si daca intra un jeep cu 80km/h in depasire (nu un matizaur cu 20km/h)...nu era bine deloc Politistul a dat culpa comuna, cum multi au citit in alte linkuri... si cum altii au stiut legea cea noua in detaliu! Dupa contestatie revin ... incerc sa recuperez permisul, ca amenda mi-am meritat-o! Am casco dar nu era nevoie...culpa comuna repara fiecare masina celuilalt! Edited August 10, 2006 by lucian14 Link to comment
pavcostel Posted August 10, 2006 Share Posted August 10, 2006 Lucian, pana la urma cum stai? Carnetul? Masina? Ai casco? Trebuie sa mergem inainte. Cu stima, Costel Link to comment
luck33ro Posted August 10, 2006 Author Share Posted August 10, 2006 (edited) Asta cam asa rezulta din schita, insa eu intreb o treaba simpla ? Semnul de cedeaza trecerea (triunghiul) sau cel de STOP, se traduc prin "Cedeaza trecerea doar celor ce vin din stanga (sau reapta, depinde de caz)" ?? Am intalnit multe cazuri cand m-am bagat in depasirea unui TIR de exemplu, ca e mai lung si dintr-o straduta laterala, sau parcare.. etc, se gaseste cate unul sa imi iasa in fata. Fiindca el facand dreapta se asigurase doar din stanga... Otreaba cam similara e cea a lui Lucian... mai putin schita, unde se vede altceva... Schita nu mentioneaza faptul ca eu am oprit imediat ce l-am observat (am vazut botul iesind din fata masinii stationate) pe cand el s-a oprit cand s-a infipt in mine daca ma impingea 2-3 metri inapoi nu insemna ca nu m-am asigurat la depasire. Normal daca nu se panica se putea opri chiar la 2-3 metri de mine (dar a uitat probabil unde e frana). ! Edited August 10, 2006 by lucian14 Link to comment
Gica Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Nu inteleg asta cu asigurarea din stanga, apoi din dreapta sau invers, oricum e o balmajeala, dupa mine. Caz concret un prieten a iesit dintro spalatorie pe strada cu sens unic si s-a asigurat doar din directia din care se circula. O femeie mergea bine si frumos pe contrasens si s-au tamponat. Culpa comuna, insa doar lui i-a suspendat permisul. Neacordare de prioritate. Nu zic ca e corect, insa asigurarea trebuie facuta cat mai temeinic, cum zicea si Mircea. Link to comment
luck33ro Posted August 11, 2006 Author Share Posted August 11, 2006 Gica asta este f. interesant ptr. mine...Este un precedent care ma poate ajuta la contestatie. Poti da detalii? cand s-a intamplat si ce imprejurari (asigurarea se face in ambele sensuri chiar si pe sens unic), o masina poate merge inapoi pe sens unic si atunci daca nu te asiguri sigur esti de vina Spre deosebire de cazul tau eu am luat si amenda mai mare fata de neacordarea de prioritate...ceea ce e ciudat dpmdv!! Link to comment
Moshu Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Nu inteleg asta cu asigurarea din stanga, apoi din dreapta sau invers, oricum e o balmajeala, dupa mine. Caz concret un prieten a iesit dintro spalatorie pe strada cu sens unic si s-a asigurat doar din directia din care se circula. O femeie mergea bine si frumos pe contrasens si s-au tamponat. Culpa comuna, insa doar lui i-a suspendat permisul. Neacordare de prioritate. Nu zic ca e corect, insa asigurarea trebuie facuta cat mai temeinic, cum zicea si Mircea. Poate femeia locuia pe strada aceea si era "riverana" si de aia. Altfel nu vad sa fi scapat asa usor avand in vedere ca mergea pe sens interzis. Link to comment
alexmohora Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 (edited) Mulţumesc de răspusurile cu ”regulamentul”. Da, am căutat pe Google şi nu am reuşit să mă prind de ce i-au suspendat omului permisul. Poate sunt eu mai prost... mai sap. Vine matizarului este doar că a depăşit pe linie continuă şi în intersecţie (deci manevră nepermisă) Vina daciotului este că a făcut stânga unde nu avea voie, nu s-a asigurat cum trebuie, şi nici nu a acordat prioritate. Omul cu Dacia trebuia să fie sigur că nu vine nimic nici din stânga, nici din drepata, pe nici unul din sensuri. Ce dreaqu e aşa de greu de înţeles. Dacă nu a avut vizibilitate în stânga (din cauza maşinilor oprite) ce a căutat să se bage - mai ales că ştia că nu are voie la stânga. Este aberant să susţii că nu avea sens să se asigure dacă nu cumva depăşeşte cineva pentru că ”nu avea cine să vină pe acolo” că era ”linie continuă”. Păi aşa poate să zică şi omul cu matizul - nu avea cine să facă stânga că era linie continuă. Sunt o grămadă de situaţii reale în care eşti nevoit să încalci linia continuă. Nu mai fiţi ipocriţi şi recunoaşteţi cu nici unul din voi nu stă în spatele unei căruţe, tractor, combine etc. pt. că e linie continuă. Legea e proastă prntru că nu acoperă situaţiile astea speciale. Este şi mult ghinion la mijloc evident. Pt. ”matizar” câte maşini staţionate aveai în faţă? Parcă doar 2. Nu te-ai întrebat de ce nu pleacă ăia? Cred totuşi că aveai şanse să-l vezi pe ăla cu dacia că vrea să facă stânga. Probabil că l-ai şi văzut şi ai oprit dar el s-a speriat că nu se aştepta să fii acolo şi nu a oprit. Şi eu m-am învăţat minte să fiu cu ochii-n 4 când maşinile de pe benzile din stânga sau dreapta mea încetinesc sau opresc. Ori e un pieton ori fac un gest de bunăvoinţă unuia care nu are şanse să iasă de pe o străduţă. Este foarte greu şi când eşti în situaţia de a ieşi (să faci stânga) şi te lasă cei de ba banda 1, 2, te bagi încet şi hop un taxi vine tare pe linia de tramvai şi abea aşteaptă să ţi-o tragă. Aşa că e bine de căscat ochii în astfel de situaţii. Vina este comună. Circumstanţe atenunante (din partea mea) are daciotul pt. că nu avea experienţă. Edited August 11, 2006 by alexmohora Link to comment
Mircea Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Mulţumesc de răspusurile cu ”regulamentul”. Da, am căutat pe Google şi nu am reuşit să mă prind de ce i-au suspendat omului permisul. Poate sunt eu mai prost... mai sap. Sapa, sapa Permisul se supenda la: Incalcarea regulilor privind depasirea, prioritatea, nerespectarea culorii rosii a semaforului, nerespectarea incatoarelor cedeaza trecerea sau stop, daca aceasta a avut drept urmare producerea unui accident de circulatie. Mai sunt si alte cazuri, cum ar fi consumul de alcool, neoprirea la semnalul agentului de circulatie si neacordarea de prioritate autovehiculelor de interventie aflate in misiune si semnalizate corespunzator, precum si coloanelor oficiale, depasirea vitezei cu mai mult de 30 km/h, unde permisul se salta direct Link to comment
Tommy Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 mircea: depasirea vitezei cu mai mult de 30 km/h Nu cumva 50? Link to comment
Moshu Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Vine matizarului este doar că a depăşit pe linie continuă şi în intersecţie (deci manevră nepermisă)Vina daciotului este că a făcut stânga unde nu avea voie, nu s-a asigurat cum trebuie, şi nici nu a acordat prioritate. 1. Alex, este vorba de iesirea de pe un drum de categorie inferioara in unul de categorie superioara. Privit dinspre soferul Daciei. Mai uite-te o data la poza. 2. Se vede clar bucata de linie intrerupta in fata masinii ARO. 3. De unde concluzia ca nu are voie la stanga? 4. Pe linie continua nu se depaseste, daca drumul are o singura banda pe sens. 5. Sunt multe situatii cand ai voie sa depasesti si chiar sa intorci in intersectii. Vezi regulamentul. Dar aici nu este intersectie in sensul restrictiv. Este o jonctiune dintre un drum secundar care intalneste un drum principal, fara sa-l traverseze. Interdictia depasirii e data de marcajul cu linie continua. CAPITOLUL V Reguli de circulatie SECTIUNEA a 3-a Reguli pentru circulatia vehiculelor ¤ 3. Depasirea Art. 152. - (1) Se interzice depasirea vehiculelor: a) în intersectii cu circulatia nedirijata prin mijloace de semnalizare rutiera ori de catre politisti; in restul intersesctiilor e voie sa depasesti. k) în locul unde s-a format o coloana de vehicule în asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie cazul lui Lucica. Art. 164. - Se interzice întoarcerea vehiculului: i) în locurile unde oprirea este interzisa, cu exceptia intersectiilor. Deci se poate depasi chiar si intoarce in intersectii. Uite si chestia cu permisul: Art. 231. - (1) Permisul de conducere se retine de catre politie o data cu constatarea faptei, potrivit art. 98 lit. d) din ordonanta de urgenta, în urmatoarele cazuri: g) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, a regulilor privind prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident. Parerea mea. Link to comment
luck33ro Posted August 11, 2006 Author Share Posted August 11, 2006 Mulţumesc de răspusurile cu ”regulamentul”. Da, am căutat pe Google şi nu am reuşit să mă prind de ce i-au suspendat omului permisul. Poate sunt eu mai prost... mai sap. Vine matizarului este doar că a depăşit pe linie continuă şi în intersecţie (deci manevră nepermisă) Vina daciotului este că a făcut stânga unde nu avea voie, nu s-a asigurat cum trebuie, şi nici nu a acordat prioritate. Omul cu Dacia trebuia să fie sigur că nu vine nimic nici din stânga, nici din drepata, pe nici unul din sensuri. Ce dreaqu e aşa de greu de înţeles. Dacă nu a avut vizibilitate în stânga (din cauza maşinilor oprite) ce a căutat să se bage - mai ales că ştia că nu are voie la stânga. Este aberant să susţii că nu avea sens să se asigure dacă nu cumva depăşeşte cineva pentru că ”nu avea cine să vină pe acolo” că era ”linie continuă”. Păi aşa poate să zică şi omul cu matizul - nu avea cine să facă stânga că era linie continuă. Sunt o grămadă de situaţii reale în care eşti nevoit să încalci linia continuă. Nu mai fiţi ipocriţi şi recunoaşteţi cu nici unul din voi nu stă în spatele unei căruţe, tractor, combine etc. pt. că e linie continuă. Legea e proastă prntru că nu acoperă situaţiile astea speciale. Este şi mult ghinion la mijloc evident. Pt. ”matizar” câte maşini staţionate aveai în faţă? Parcă doar 2. Nu te-ai întrebat de ce nu pleacă ăia? Cred totuşi că aveai şanse să-l vezi pe ăla cu dacia că vrea să facă stânga. Probabil că l-ai şi văzut şi ai oprit dar el s-a speriat că nu se aştepta să fii acolo şi nu a oprit. ... Vina este comună. Circumstanţe atenunante (din partea mea) are daciotul pt. că nu avea experienţă. Conform noilor reglementari incepatorii cu evenimente din culpa, in primele 6 luni ...parca...li se anuleaza PC ...deci atentie sporita si ochii mari ...nu este circumstanta atenuanta - e agravanta Link to comment
Moshu Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 (edited) Conform reglementarilor in vigoare nu-mi aduc aminte sa fi citit asa ceva. Soferul raspunde la fel, indiferent de vechimea carnetului. Iar a fi incepator, nu este logic sa fie un argument "agravant". Cred ca pentru cel care nu tine cont de "lamaile" celuilalt, poate fi. Adica eu am carnet de 28 ani si ma iarta. Fecioru-meu (cand era) incepator, nu-l iarta, ba ii si suspenda permisul. De anulat, nici vorba. Eu propun ceva: de cate ori se aduce in discutie regulamentul sa fie citat articolul la care se face referire. Nu de alta, dar unii din noi poate iau in serios recomandarile respective. Si avand in vedere ca oricum suntem in tranzitie spre alt , macar sa nu ne incurcam mintile. LE M-am uitat inca o data in ordonanta si , se anuleaza pentru accidente cu omor etc. N-am gasit despre incepatori nimic in sensul asta. CAPITOLUL III Conducatorii de vehicule SECTIUNEA a 2-a Permisul de conducere 3) Permisul de conducere se anuleaza daca a fost obtinut cu încalcarea normelor legale sau prin mijloace frauduloase. CAPITOLUL VII Raspunderea contraventionala Art. 101. - (1) Permisul de conducere se anuleaza de catre seful inspectoratului judetean de politie, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau al directiei politiei specializate din Inspectoratul General al Politiei Române pe a carei raza de competenta a fost comisa fapta, în cazul în care titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva: ... Restul il poate citi fiecare, e prea mult de postat Edited August 11, 2006 by Moshu Link to comment
luck33ro Posted August 11, 2006 Author Share Posted August 11, 2006 Culmea e ca asta am auzit-o de la niste incepatori...poate e vrajeala instructorilor sa-i sperie...Recunosac ca nici eu nu am gasit prin ultimele regulamente asa o prevedere...dar cine stie... mai bine sa se fereasca decat sa plateasca ! Link to comment
Abram Burel Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Deci, coane Lucian, lasă dracu' contestaţia aia că pierzi timpul. Ai greşit ca "ne-începător" ce eşti, aşa că las-o pentru data viitoare când vei fi cu ochii cât cepele când vezi o bandă continuă pe care vrei tu să o "depăşeşti", oricâţi alţii vor încălca legea în "faţa" ta! Până una alta, încearcă să obţii o "reducţie" şi între timp îţi faci maşina. Şi să fi sănătos! Link to comment
Gica Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 Gica asta este f. interesant ptr. mine...Este un precedent care ma poate ajuta la contestatie. Poti da detalii? cand s-a intamplat si ce imprejurari (asigurarea se face in ambele sensuri chiar si pe sens unic), o masina poate merge inapoi pe sens unic si atunci daca nu te asiguri sigur esti de vina Aa, nu, femeia mergea pe contrasens pe bune, n-avea nici o treaba ea, vroia sa intre la spalatorie. Amicul meu a avut bafta ca i-a convins pe sefii lui sa-i plateasca firma un avocat (bunicel am inteles) si au dat in judecata sau au atacat cumva nu stiu exact, hotararea politistului. A durat cateva luni bune, in tot acest timp a circulat cu dovada valabila. Dupa 3 (parca) neprezentari ale politiei la procese, instanta a hotarat nelegala hotararea de suspendare a permisului si el l-a luat inapoi. Cam asa iti trebuie si tie, insa nu stiu cam cat ar costa un avocat ca ala, daca vrei ma pot interesa, eventual daca imi dai un PM te pun in legatura directa cu omul. Insa depinde cat de important este pentru tine acest carnet, adica daca poti sau nu sa stai o luna pe bara. Link to comment
luck33ro Posted August 11, 2006 Author Share Posted August 11, 2006 (edited) Doamne fereste ... linia continua nu o sa o mai calc ever in viata mea...o sa stau cuminte in spatele carutelor, tractoarelor, combinelor, vacilor, turmelor de miorite ...a camioanelor parcate aiurea samd (asa cum probabil fac toti soferii responsabili care m-au certat aici) ...avem si trafic civilizat deci nu e problema...Poate asa nu o sa mai creez probleme soferilor nevinovati care acorda prioritate cu cefa...E bine dl Bramburel? Gica, ptr mine e greu sa ma judec la Constanta asa cum cere legea, eu fiind din Bucuresti...probabil, ca daca nu am succes cu contestatia, o sa stau o luna cu berica in fata Edited August 11, 2006 by lucian14 Link to comment
tolin Posted August 11, 2006 Share Posted August 11, 2006 ...E bine dl Bramburel?... Luciane, daca nu suporti parerile tuturor, de ce ai deschis topicul acesta ? Sarcasmul trist din replica ta imi spune ca nu ti-a folosit la ceva. Ti-am zis si in particular, lasand la o parte toate codurile si regulamentele, problema cea mai mare pentru un sofer cu experienta ta este faptul ca ti-ai concentrat atentia si nervii pe actiunea celor doi conducatori din fata si ai ignorat actiunea celui din strada laterala. Asta a stat la originea accidentului. Ambele actiuni (raspunsul de mai sus si depasirea in coloana) dovedesc orgoliu, iar acesta produce pagube in orice situatie. Cel de la volan aduce costuri imediate. Link to comment
Recommended Posts