Jump to content

Amenajari interioare (si altele)

ovidiuc

Recommended Posts

Bai fratilor nu stiu unde gasiti voi preturile astea ca pe mine m-a costat acum 2 ani peste 20.000 ron izolarea casei ~230m2 deci mult mai mult decit scrieti voi pe aici .

Cam mult... dar:

1. Tu ai izolat o casa intreaga! Cei ce vor sa izoleze un apartament au maxim 20 de m liniari de perete inmultit cu 3m(inaltimea maxima a unei camere)=> 60mp :) Adica 1/4 din cat te-a costat pe tine.

2. Daca esti baiat istet si nu cumperi materialele de la coltu strazii si te duci la depozite specializate(vezi arabesque) unde te scoti si cu un discount :D (si livrare acasa)

3. Mana de lucru variaza si este un factor destul de important la nota finala

4. Tu probabil ca ai aplicat si o tencuiala decorativa peste izolatie, ceea ce nu toti de la blocuri fac sau daca o fac, apeleaza la cea mai ieftina solutie(care nu e neaparat si cea mai durabila).

Eu nu mai retin cat a costat la mine dar sigur nu 20000 RON :D

Edited by mike.omega
  • Replies 487
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Si peretii aia exteriori nu sunt ai aparatamentului.Mai inmulteste si cu inaltimea camerei care e standard la marea majorotate a blocurilor si ai sa vezi ce conteaza suparafata apartamentului.Polistirenul e de 5 cm de la swisspor.

Inca o data:

Ce are suprafata apartamentului cu suprafata peretilor exteriori?? Eu de exemplu am o suprafata a apartamentului de 46 mp dar pereti exteriori am doar 3,5x2,6, din care scazi fereastra. Ai inteles ce zic?

Hai sa ne intelegem.Suprafata adica aria la un dreptunghi ,apartamentul in cazul meu,este lumgimea ori latimea.Ei lungimea asta si latimea tot asta o ai si la peretii exteriori.Lungimea si latimea le aduni si le inmultesti cu inaltimea camerei si din ce da scazi suprafata ferestrelor.Ce zici? :) >-

Edited by kornelush

@Mike, toate materialele au fost de firma si livrate la botul calului. Normal ca am obtinut preturi mult mai bune decit ce spui tu Arabesque & others din moment ce sotia mea lucreaza la una din cele mai mari firme de materiale de constructii din RO ;)

Normal ca am pus tencuiala decorativa din moment ce este casa mea .

Oricum repet, materiale bune costa, eu nu am pus polistiren de 50mm si mai ales nu am pus polistiren de densitate 15kg/mc, este cam frectie la picior de lemn . O izolatie buna se face cu polistiren de minim 80mm si densitate 20kg/mc .

Hai sa ne intelegem.Suprafata adica aria la un dreptunghi ,apartamentul in cazul meu,este lumgimea ori latimea.Ei lungimea asta si latimea tot asta o ai si la peretii exteriori.Lungimea si latimea le aduni si le inmultesti cu inaltimea camerei si din ce da scazi suprafata ferestrelor.Ce zici? :) >-

Zic sa iei un manual de geometrie in brate si sa vezi despre ce vorbim.

Uite:

1. Suprafata apartamentului = latimea apartamentului x lungimea lui

2. Suprafata exterioara a apartamentului= latimea peretelui(ilor) exterior(i) x inaltimea lui (lor).

Acum e clar, sau revin cu desene?

Unde mai pui ca sunt unii (ca mine) care nu au decat un perete afara, pe celalalt fiind balcon ;) Capisci?

Edited by Mircea

Partial corect! Nu toate camerele au 2 pereti exteriori, unele au un singur perete, acolo ce faci? :)

Este foarte simplu! Masori(sau te uiti pe plan) peretii exteriori si lungimea obtinuta o inmultesti cu inaltimea camerei(tot pe plan este si ea :) ) si apoi scazi ferestrele dar nu in totalitate deoarece se pierde material exact in dreptul loc si pe la colturi.

Ca idee, placile de polistiren se aranjeaza a.i. sa nu formeze decat intersectii in "T" ;)

@Bogan: bine ca mi-ai adus aminte! Atunci e si mai grav :P

Ce zici tu este corect si aplicabil in functie de fiecare solutie constructiva. Eu spre exemplu am nevoie de numai 50mm de polistiren pentru izolatie. La o constructie din placi/bca/caramida este normal ca altele sa fie necesitatile.

PS: nu stiu cati sunt constienti ca de fapt marea majoritatea a caldurii se pierde prin ferestre si prin podea. Deci, este foarte important ca, mai ales la bloc, si vecinul de jos cat si cel de sus sa isi permita sa incalzeasca corect locuinta ;)

... nu stiu cati sunt constienti ca de fapt marea majoritatea a caldurii se pierde prin ferestre si prin podea ...

Coeficientul de pierdere termica a unui geam termopan normal este de 2x mai mic decat cel al unui perete de beton. Abia dupa izolarea peretelui devine valabila afirmatia, dar si atunci exista solutii. In plus, suprafata vitrata este mult mai mica decat suprafata peretilor, podelelor si tavanelor exterioare. De ex. la mine 8 mp << 40 mp < 64 mp.

Si daca nu exista termopane?! Sau daca termopanele sunt de o calitate indoielnica si sunt doar cu numele? (nu mai vorbesc de numarul de camere si alte tehnologii folosite)

Da, stiu! Majoritatea si-au pus termopane, dar unele sunt turcesti sau facute pe genunchi prin diferite curti si altele sunt cele facute pe linii automatizate in fabrici moderne ;)

Ce intelegi tu prin perete de beton? Adica bloci din placi nu? Nu stiu cum e prin alte orase dar in CT blocurile din placi sunt facute la norma(si nu in sensul bun), lucru care a dus la caderea tencuielii si aparitia de crapaturi.

Personal prefer oricand un bloc din BCA/Caramida decat unul cu placi :)

Edit: ca mi-am adus aminte! Pe la noi structura din placile de beton a ruginit mult prea repede(ceea ce nu e deloc normal) si pun pariu ca daca s-ar face niste teste, parca vad ca nu s-a folosit intocmai clasa betonului recomandata de proiectant, ci una inferioara ;)

Edited by mike.omega

Daca nu exista geam termopan, coeficientul este cam egal pentru o fereastra dubla. Pe una simpla este dublu.

Pe aici, majoritatea ferestrelor sunt germane. Numarul de camere conteaza la rezistenta structurii si determina deschiderea maxima, altfel, suprafata exterioara a PVCului este nesemnificativa in raport cu cea vitrata. In zona climatica a voastra (CT, B) este suficient PVC cu 2 camere, din punct de vedere al pierderilor termice.

Ma refer la placile din beton de 300 mm grosime (k = 2,5). Dupa 1987 s-a folosit o placa de beton tip sandwitch, de la interior spre exterior: 150 mm beton + 50 mm vata minerala + 100 mm beton si tencuiala exterioara. Acest perete are coeficient mai bun, apropiat unui perete echivalent din caramida, dar tot mai mic decat al unei structuri termopan (1,75 fata de 1,1). Acoperirea cu un polistiren de 100 mm coboara coeficientul in jurul valorii impuse in constructii in Germania (0,175), coeficient care este de 4 mai mic decat cel din normele romanesti (0,7).

Placile folosite in constructia blocurilor noastre sunt garantate, doar, 50 de ani, dupa stiinta mea.

In domeniul materialului folosit la un perete exista discutii interminabile:

- structura pe placi este mai rezistenta la cutremure si mai rapida in constructie;

- caramida este scumpa, dar necesita o structura de rezistenta mult marita si nu-i rezistenta la cutremure;

- BCA este ieftin, cald, dar nu-i rezistent si este dubios la substantele inglobate (pentru sanatatea omului)

- lemnul este ieftin, se prelucreaza usor, cald, dar nu rezista la foc;

- structura metalica + izolatie + placi de OSB este materialul saracului care are bani de-o casa;

- peretii din sticla n-au prins la noi, solutie scumpa + nu te poti ascunde dupa ei.

Edited by tolin

Nicio problema. Maine daca imi aduc aminte o sa fac poze unei sectiuni transversale printr-un astfel de perete. O am de cand au dat gaura sa scoata burlanul hotei. Si contrar banuielilor lui mike.omega a fost nevoie de o freza identica cu cele pe care le-am folosit sa dam gauri in furnalele de la sidex, racita cu apa etc, si tot le-a luat doua ore sa dea gaura. Bormasinile obisnuite ale muncitorilor au inceput sa miroasa a fum in vreo 10 minute dupa ce au inceput sa dea gauri. Bine, nu sunt doua placi la fel in tot blocul ca dimensiuni dar betonul e dur. Cladirea e din '86.

De fapt mie imi pare ca vata are mai putin de 50 de mm dar nu cred ca e relevant ca aia se taseaza usor.

@Tolin: la noi s-au facut blocuri din placi dupa cutremurl din '77, pana cand nu stiu!

In CT erau la un moment dat diverse firme ale unor turci care aduceau profile de la ei si cica faceau geamuri termopan :) )

Acum au disparut dar mai sunt niste ateliere de 10 mp unde profilele se incheie pe genunchi(si nu glumesc!) calitatea finala fiind indoielnica ;) (condens pe geamuri, montare proasta, imbinari proaste, decolorare)

Iar daca noua ne trebuie profile numai cu 2 camere... insemna ca n-ai vazut cum bate vantul pe aici, si ce frig e iarna, si ce interesant e sa ai camera orientata spre nord :grumpy:

Nu tot ce scrie prin carti este valabil si in realitate sau mai este valabil in realitate!

BCA-ul este ieftin si devine cald cand il izolezi dupa solutiile prezentate in acest topic, pana atunci eu nu m-as baza pe asta. Substantele inglobate nu ar trebui sa fie dubioase pentru sanatatea noastra dar cum la noi in tara se poate orice si nu ne mai mira nimic...

Cat despre restul constructiilor, depinde cine le face si cum le face, avem si topic despre case :P

@Zmeule: asa este la tine, la altii nu. Zona de blocuri unde am stat eu s-a construit in 82, scarile de pe colt erau de tip Bacau(structura pe cadre de beton, pereti de beton si doar cativa erau de BCA), restul pe placi, unul mai fisurat ca altul!

Stimabile domn inginer constructor, ce parte din sectiunea unui profil de tamplarie termopan asigura rezistenta termica? De ce o sectiune de lemn are o rezistenta termica mai buna ca o sectiune din, sa zicem, beton?

Zic sa iei un manual de geometrie in brate si sa vezi despre ce vorbim.

Uite:

2. Suprafata exterioara a apartamentului= latimea peretelui(ilor) exterior(i) x inaltimea lui (lor).

Acum e clar, sau revin cu desene?

Mai bine l-ai lua tu si ai sa vezi ca te scarpini cu mana stanga in spatele urechii drepte.

Citeste si mai sus sa vezi ce zice mike.omega.

Partial corect! Nu toate camerele au 2 pereti exteriori, unele au un singur perete, acolo ce faci? :)

Eu am vorbit strict de ap.meu.

Edited by kornelush

Bai, hai ca m-ati disperat. LATIMEA nu are ce cauta in calculele de aici. CLAR?

Discutam numai de lungimea laturilor exterioare ale apartamentului x inaltimea de etaj. CLAR?

Zi bre kornelushule, cati ml de perete exterior ai? 'tui mama ei de artimetica si gheometrie...

Mai bine l-ai lua tu si ai sa vezi ca te scarpini cu mana stanga in spatele urechii drepte.

Citeste si mai sus sa vezi ce zice mike.omega.

Eu am vorbit strict de ap.meu.

Eu zic ca tu ar trebui sa te uiti la ce scrie mike! De 5 posturi incoace ii dai cu suprafata apartamentului tau. Discutam de suprafata peretilor exteriori. Suprafata apartamentului are valoare statistica daca vrei, dar nu in stabilirea costurilor izolatiei exterioare.

Edited by Mircea
Stimabile domn inginer constructor, ce parte din sectiunea unui profil de tamplarie termopan asigura rezistenta termica? De ce o sectiune de lemn are o rezistenta termica mai buna ca o sectiune din, sa zicem, beton?

Pana nu o sa am o diploma nu voi avea acest titlu deci hai sa lasam ironiile :P Nu ne-a explicat nimeni(pana acum) cum e cu rezistenta termica a unui profil de tamplarile de tip termopan. Din cunostintele mele generale stiu ca numarul de camere dintr-un profil influenteaza grosimea acestuia dar si propietatea de izolator.

Lemnul, daca nu ma insel, n-au specificat astia prea clar in curs, are porozitate foarte mica spre deloc. Pe cand un beton poate avea o porozitate de pana la 25%, deci si schimbul de caldura se face mai usor decat la lemn. Repet sunt sanse sa nu am dreptate :D

@Mircea: confunzi un pic latimea cu lungimea :) (postul 406). Cand te uiti la un perete latura mare rep. lungimea iar latura mica rep. grosimea sau latimea, depinde cum vrei sa-i spui ;)

Bai ce inseamna generatiile din ziua de azi, nimic nu mai invata in scoala aia... Mai bine invatam noi la terasa cu bericile decat astia la cursuri...

Proprietatea de bun izolator termic este influentata de 2 aspecte: permeabilitatea la aer si volumul de aer oclus. D-aia lemnul, polistirenul si BCA-ul sunt buni izolatori termici. D-aia la aia care stiu sa faca case (acolo unde curge apa calda) solutia clasica din carti nu e caramida + bca ci caramida, perdea de aer, bca.

Deci asadar si prin urmare mai repet inca o data: Calitatea unui profil de a fi bun izolator termic este de data de volumul de aer oclus. La o latime egala de, sa zicem 60mm un profil de 3 camere va fi egal sau mai bun izolator termic ca unul de 5 camere deoarece volumul ocupat de cei 2 pereti interiori in plus este pierdut. Profilele pentacamerale sunt mai bune izolatoare termice NU din cauza ca au 5 camere ci pt ca sunt mai late, avand 70mm daca nu ma insel. Si, dupa cum s-a mai zis, izolatia tamplariei e mult mai neimportanta ca cea a geamului termopan.

PS: Stimabile, profii nostrii din anul II incepusera cu apelativele de Dle Inginer... Zii merci ca nu te-am luat cu Dle Doctor Inginer :D

Edited by alx
@Mircea: confunzi un pic latimea cu lungimea :) (postul 406). Cand te uiti la un perete latura mare rep. lungimea iar latura mica rep. grosimea sau latimea, depinde cum vrei sa-i spui ;)

Da, bre, asta pentru ca la mine la exterior este latimea apartamentului :)

@Alx: da, au inceput niste unii sa ne zica asa insa sunt genul ala de profesori care cred ca stiu tot dar habar n-au sa explice si altora :grumpy:

Deci asadar si prin urmare in cursul de Materiale de Constructii nu s-a pus accent asupra lucrurilor enumerate de tine, si am cursul in format electronic deci nu mi-a scapat nimic :->

@Mircea: problema asta o au multi din cei inscrisi la constructii, vederea 3D, dar asta-i alta poveste :)

eu sunt mai strain de tehnologiile din constructii dar am remarcat ca peretii exteriori sunt mai reci spre colturi, la imbinari, iar de aici trag concluzia ca va trebui sa acopar si o buna parte din apartamentele vecinilor, deci as pune in calcul un bleed de 50cm pe fiecare latura

Si bine faci. Diferentele de temperatura ale peretilor intre tine si vecin pot duce la aparitia igrasiei. 50 cm este acoperitor zic eu, atat in sus cat si in jos sau laterale. Daca apartamentul de deasupra nu are izolatie, asigura finisarea locului unde se incheie izolatia ta astfel incat acolo sa nu stea apa, gheata sau zapada!