Jump to content

Computer de bord


Recommended Posts

Am si eu o idee. Poate e tampita, poate nu. :wink: .

Am intrat in posesia unui automat programabil (PLC) industrial. Are un afisaj grafic si intrari seriale standard si suport pt vreo doua sisteme de BUS folosite in industrie. Ma gandeam sa fac cu ajutorul lui un computer de bord. Pt aceasta mi-ar trebui date despre comunicatia ECU(semnificatia cuvintelor, baudrate, etc). Stiti voi vre-un site , ceva?

 

PLC-ul sunt sigur ca poate functiona cu date de acolo deoarece prin prospectele lui este data ca posibila intrbuintare folosirea lui cu un scanner de coduri de bare.

Link to comment
  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Well sa-l stapinesti sanatos. Problema e muuuult mai delicata decit pare. 1. Intrariile analogice si digitale ai putea sa le folosesti numai daca te-ai conecta la traductorii de pe masina, lucru complicat. Sa zicem daca te-ai conecta nu stiu la ce te-ar ajuta sa vezi ca valva cutare e inchisa iar cealalta e deschisa 30%. Asta ar trebui coraborata cu un software...complicat in conditiile in care nu stii in ce relatie se afla diverse valve, injectoare, timing,etc. la motor.

2. Cele mai multe plc-uri folosesc RS 485, modbus si serial, iar progamarea se face in ladder diagram (sau instruction list). Again, complicat daca te legi la ECU, ca nu stii ce parametrii itzi trimite, si mai mult nu stii (si nimeni nu o satzi dea) configuratia interna a softului unui ECU. Doar la producator eventual, dar nici ala nu stie. Singurul care il stie e designarul ECU-ului.

 

In concluzie, cam complicat moncher.

Link to comment

Nu ma gandeam sa folosesc intraririle analogice/digitale ca in cazul asta faceam ECU din automatul asta ci sa folosesc unul dintre porturile sale RS232 (are doua).

 

Programarea e in ladder dar configurarea comunicatiei seriala la nivel de cuvant nu e in ladder (evident). Ma gandeam sa folosesc exact datele pe care ECU le furnizeaza testerului handheld.

 

Adevarul ca e cam complicat dar nici nu tin sa fie gata maine dimineata.

Oricum daca se gasesc mai multe date despre ECU mi-ar fi folositoare.

Link to comment

Mai relu, da' ai cautat ceva ca sa dai de schema aia. :mrgreen: Doar putina atentie! E cunoscut faptul ca autorii de scheme free pe internet, la publicarea schemei, lasa o 'virgula' in sensul ca o faci si o sa constati ca nu merge, asta special ca sa-i contactezi! :mrgreen: Asha ca ai grija ca un ECU costa :satraiti:

Link to comment

Din păcate, nu prea pot să vă ajut prea mult în domeniul ăsta, pentru că nu-i tarlaua mea (eventual cu ceva traduceri... ziceţi voi ce-aş putea să fac). Dar ţinând cont că şi mie-mi place să monitorizez diverse chestii, dacă reuşiţi chestia asta m-aveţi de client sigur ! :thumbl:

Link to comment
Mai relu, da' ai cautat ceva ca sa dai de schema aia. :mrgreen: Doar putina atentie! E cunoscut faptul ca autorii de scheme free pe internet, la publicarea schemei, lasa o 'virgula' in sensul ca o faci si o sa constati ca nu merge, asta special ca sa-i contactezi! :mrgreen:  Asha ca ai grija ca un ECU costa  :satraiti:

Pai virgula este lasata, dar nu in partea hardware. Mai am habar asa de chestii din astea, si schema pare ok. Practic este un convertor de viteza serial. MAX232 asta este converteste din diverse formate in RS-232C si invers. Problema cea mai mare este interpretarea datelor, din nefericire majoritatea interpretoarelor sunt pe bani, iar cele free nu cunosc mare lucru.

ALDL este o legatura seriala de 160 baud, protocol destul de simplu, intrebare raspuns. Fiecare ECU are o tabela fiecarei intrari corespunzandu-i o valoare masurata. Dar valoarea returnata de ECU nu este chiar valoarea asa cum o vedem noi (text sa zicem), ci un numar la care se aplica diverse formule de conversie pentru a obtine ceva ce are insemnatate pentru un om. Ex: pentru rpm, sa zicem ca se intoarce o valoare intre 0 si 255 si pentru a obtine valoarea reala trebuie sa aplicam formula rpm = val * a + b, a si b variabile dependente de tipul de ECU. Ca daca iti zice 113, degeaba stii asta, daca nu stii ca asta inseamna 3200 rpm. Gasisem la un moment dat un sample de computer de bord care era software (rula pe laptop), si aratau in screenshot-uri ca la pornire trebuia sa selectezi tipul exact de ECU pentru a sti ce tabele de mapare sa incarce.

Link to comment
pentru a obtine valoarea reala trebuie sa aplicam formula rpm = val * a + b, a si b variabile dependente de tipul de ECU

 

Eu zic că nu-i asta problema; din câtă matematică mai ţin eu minte, pentru domenii relativ restrânse se poate obţine funcţia pentru un set de valori. Vorba aia, suntem ingineri şi avem calculatoare, nu ne opreşte nimeni să încercăm :D

 

Apropos, da' cu prietenii noştri polonezi nu ia nimeni legătura ? Milosh parcă pusese o poză c-un Cielo având bord LCD.

Link to comment

Formula aia era data ca un exemplu, nu e neaparat ca conversia sa fie liniara. Variatia valorii citite depinde de ce se intampla pe acolo. Daca trebuie sa aplici de fapt real=1/citit*c + d, si tu te chinui sa afli a si b din formula de mai sus? Si intai de toate trebuie sa stii la ce indecsi se afla diversele valori interesante. Ok, prin experimentare se pot obtine ceva informatii, in sensul ca pui laptop-ul, pornesti motorul, calci acceleratia si vezi ce valori o iau din loc, dar iti trebuie multa rabdare.

Link to comment

Interfata e "subtire" usor de realizat dar problema e de soft de citire si interpretare . Cit despre schema la prima vedere pare ok :roll: , trebuie verificat daca semnalele din calculatorul de injectie corespund cu intrarile max232(asta pentru siguranta) in rest nu cred ca sint probleme electrice (separari , cimpuri electrostatice , etc) max232 sta bine la capitolu' asta .

Link to comment

Daca stam sa judecam logic la calculatorul de injectie pe partea de "conexiune externa" exista tot un c.i specializat pe transmisii de date care are ca si max232 tot tacimul de bufere si separatoare deci cu schema corecta nu cred ca vor fi probleme . Teoretic in cazul unei defectiuni produse "intentionat" ar trebui sa dispara numai comunicarea cu exteriorul aparute din cauza c.i.-ului interfata sau vreo sursa stabilizatoare de alimentare care sa produca defectiunea , avind in vedere si faptul ca avem de'aface cu un sistem "redundant" ca doar e de auto .

 

Toata constructia cade in cazul in care conectarea cu exteriorul s-ar face direct pe vreo magistrala interna :roll: iar in cazul unor erori grosolane sa sara'n aer toata treaba . :wallbanger:

Link to comment

Transmisiile seriale sunt in general foarte tolerante la aberatiile de pe linie, asta deoarece se presupune ca linia poate fi foarte lunga si capta paraziti de te miri unde. RS-232C din computer (portul serial) rezista la o gramada de prostii facute, cred ca il poti arde daca incerci sa-i bagi 220, in rest nu prea ai cum. Din cate stiu eu, are sau ar trebui sa aiba protectie la scurtcircuit, supracurent, la tensiuni inverse, etc. cam tot ce poate apare de bun simt, adica daca-l legi la 380, e posibil sa nu faca fata.

Pentru cunoscatori este cam la fel de protejat ca un 78(L)05, un stabilizator de tensiune, care parca apare si in schema care este virtual indestructibil, daca incerci sa-l strici nu prea ai cum.

Link to comment

Măcar s-ajungem la punctul ăsta, s-avem datele şi să nu ştim să le interpretăm. Deocamdată, nici datele nu le-avem. Eu zic să-i contactăm pe polonezi, din moment ce şi-au făcut deja, nu are rost să reinventăm roata.

Link to comment
  • 1 month later...

Stie cineva cu siguranta ce protocol este : Aldl sau OBD x ?

Inclin spre OBD dar nu stiu daca 1 sau 2.

ALDL nu cred ca este: vezi .

Din moment ce se vor sti cu siguranta aceste lucruri restul devine poezie :lol:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 

×
×
  • Create New...