Jump to content

Am Intalnit Si Soferi Civilizati

Brainiac

Recommended Posts

Ideea acestui topic mi-a venit aseara, cand ma intorceam spre casa. Mergand pe DN1 pe banda a doua, in Otopeni, un matiz aflat in fata mea a franat brusc si foarte violent, incercand sa evite ceva, spre partea stanga. Am franat si eu, tragand dreapta de volan, ca sa nu ma infig in maty. Pe banda 1 era un microbuz, care a oprit si el. In mijlocul drumului era un palet de lemn, rupt in 3 bucati, care bloca banda 2 complet. Matizul a ocolit cu multa grija si si-a continuat drumul. Eu am vrut sa fac acelasi lucru (spre rusinea mea, nu m-am gandit la mai mult de atat :redface: ), insa nu puteam, deoarece microbuzul era oprit complet pe banda 1. Tocmai vroiam sa claxonez, cand vad ca soferul se da jos din microbuz si se duce spre palet (afara ploua cu galeata). Eh, omul ala s-a apucat sa stranga bucatile de lemn din mijlocul drumului. Am zis "Bine ca nu am apucat sa claxonez" si m-am dat jos sa-l ajut. Nu a durat mai mult de 1 minut, dar in timpul asta nimeni dintre cei opriti nu s-a mai dat jos. Probabil ca s-au gandit ca ne descurcam noi si singuri.

Nu as vrea sa trecem in acest topic gesturile de politete care se intalnesc zi de zi pe drumurile de la noi, pentru ca, desi soferii romani sunt asa cum sunt, totusi intalnesti si oameni care te lasa sa intri in fata lor daca le faci un semn si vad ca te-ai incadrat aiurea, care iti semnalizeaza radarele sau care iti fac semn sa ii depasesti pe un drum ingust. M-am gandit ca aici sa trecem doar chestii mai deosebite, pe care le-am vazut sau de care am avut parte in drumurile noastre de zi cu zi.

Mie mi s-a parut deosebit faptul ca cineva, un om, s-a gandit ca ar fi cazul sa mute paletul ala din mijlocul drumului (drum pe care se merge in lant cu 80 km/h, pentru ca este foarte bun si drept). Desi multe alte masini trecusera pe langa (si peste palet, pentru ca era rupt si avea aschii sarite pe drum) nimeni nu se gandise sa il si mute de-acolo. A trecut el, gata, restul sa-l evite, daca l-or vedea. Este intr-adevar un gest de responsabilitate, dar nu de putine ori am trecut pe langa canale descoperite, sau pe langa diverse obstacole aflate prin mijlocul drumului si niciodata nu mi-a trecut prin cap sa opresc sa le inlatur. Recunosc acest lucru, insa vreau ca de acum incolo sa incerc pe cat posibil sa imi schimb atitudinea in aceasta privinta. Intr-un sistem in care responsabilitatea este din ce in ce mai rar intalnita, ea, din pacate, se transforma in ceva deosebit, atunci cand o intalnesti. Si asa cum eu am avut ceva de invatat din chestia asta, m-am gandit ca poate si cei care citesc acest forum ar putea sa faca acelasi lucru, in cazul in care nu stiu. Cum sa fie responsabili si civilizati.

Responsabilitatea se capata imediat, e nevoie de un mic exercitiu de imaginatie, pentru scurt timp sa te pui in locul celui care intalneste neasteptat pe drum un obstacol periculos pentru om sau pentru masina.

Asa o sa vezi chiar pietoni care inlatura pietre de pe carosabil, care calcate de un pneu, pot accidenta grav pe oricine.

@Iulia Daca pe mine ma intrebai, nu, nu as fi oprit. Am si spus, ca tocmai vroiam sa claxonez microbuzul. Si tocmai pentru ca mi-am dat seama ca nu e normal ce am vrut sa fac (ceea ce faceau si ceilalti, de altfel) m-am gandit sa deschid acest topic. Presupunand ca si altii sunt pusi in aceleasi situatii si poate de multe ori reactioneaza asa cum as fi reactionat si eu, in mod normal. Dar gresit.

Edited by Brainiac

Pe vremea cand detineam Dacie, am intalnit un om aparte.

Curat ghinion, 2 pene la un interval de 3 km, la circa 20 km de cel mai apropiat oras (Piatra Neamt). Fiind in mijlocul campului, stateam si ma minunam, nu stiam ce sa fac, si opreste un om cu o Dacie, vede postura in care sunt, si, fara sa apuc sa spun nimic, vine si imi da roata lui de rezerva.

M-a impresionat omul, am vrut sa-i las buletinul sau niste bani, drept garantie pentru roata, dar nu a acceptat; mi-a dat adresa unde sa-i returnez roata, si dus a fost! =D>

Recunosc ca nu as fi facut si nici acum nu as face la fel! Doar daca e o cunostinta.

Apreciez foarte mult ideea acestui topic.

Consider ca acest exercitiu - de a observa aspectele pozitive

din trafic - este chiar binevenit pentru... sanatatea noastra

mintala.

Din nefericire, suntem prea adesea victimele cliseelor negative.

Atat de usor cadem in plasa celor care vor sa ne convinga ca...

"toti soferii masinii marca [...] sunt niste idioti/prosti/etc...."

"toti soferii orasului/judetului/..... sunt niste ... idem ca mai sus ..."

"toate soferitele sunt...." etc... etc... etc...

"toti conservarii/motociclistii sunt ..."

Bineinteles, abunda exemplele : "stai sa vezi ce am patit astazi..."

"... ai dreptate, si mie mi-a iesit unu' cu o masina marca ... "

"da, si eu la fel, era cu aceeasi masina...."

Foarte rar, abia daca am auzit vreodata pe cineva spunand ca "astazi

am intilnit pe unu' care m-a lasat sa schimb banda, de cum am dat

semnal - de ziceai ca suntem in Germania" sau ca "astazi am facut o

gresala, dar ceilalti m-au ajutat sa scap cu bine si nu m-a claxonat nimeni..."

Sa observam pe strada, si masinile care respecta regulile de circulatie: care se

opresc la stop, care raman in coloana asteptand civilizat sa le vina randul, etc.. etc..

De ce?

Exista unele boli mintale, in care bolnavul are impresia ca toata lumea il persecuta,

are ceva cu el etc...

Dar observ ca si oamenii normali, ajung uneori - cu "ajutorul" celor din jur - sa

perceapa deformat realitatea, vazand in jur numai dusmani si comportandu-se apoi

ca atare.

Asadar... va relatez un caz cand am intilnit si "soferi civilizati" de... TIR.

A trebuit sa intorc pe o sosea ingusta, cu cate o banda pe sens.

Eram atunci mai incepator, si am asteptat pe dreapta (in afara carosabilului), pana

sa se elibereze toata soseaua.

La un moment dat, se mai vedeau doua faruri foarte departe (era totusi ziua)...

Am inceput manevra, pe care vroiam sa o efectuez dintr-o singura miscare, dar ...surpriza,

pe partea cealalta a soselei chiar dincolo de carosabil era un sant adanc, pe care

nu-l putusem observa.

M-am oprit, am vrut sa dau inapoi ("intoarcerea din trei") dar levierul

nu vroia sa mai intre in marsarier. Eu, pulsul 100, vedeam farurile unui TIR ca se

apropie..., se apropie, dar levierul ramanea la fel de incapatinat. TIR-ul incetineste, opreste

in dreptul meu, iar din cabina, soferul imi face BINEVOITOR un semn cu mana gen

"Usurel, ia-o incet".

Nu-mi venea sa cred - m-am linistit, levierul a intrat si el in marsarier, mi-am continuat

manevra si am plecat mai departe, multumind cu un gest soferului de TIR.

"foarte rar, abia daca am auzit vreodata pe cineva spunand ca "astazi

am intilnit pe unu' care m-a lasat sa schimb banda, de cum am dat

semnal - de ziceai ca suntem in Germania" "

eu am patit-o:

Eram pe banda 2-a (in Timisoara, pe strada Amurgului linga Pencoop), in fata mea un camion voia sa faca stinga si stind sa acorde prioritate celor care veneau din fata a blocat toata banda ... pe banda 1 venea un BMW 6xx (eu fiind cu Matiz-ul !!!) ... eu semnalizez ca vreau sa trec pe banda 1 dar astept sa treaca BMW -ul ... si spre surprinderea mea BMW-ul opreste si imi face semn cu farurile ca pot sa schimb banda ...

In Brasov, am patit-o ca in exemplul de mai sus, m-am incadrat nasol, am fost invitat si lasat sa trec (trebuia sa fac stanga) nu m-a injurat nimeni si cam asta e. Bravo lor. Spun "lor" pentru ca era un card de masini care m-au lasat pe mine, fara claxoane si faruri.

Pe la sfarsitul lui iulie, ma intoceam de la Iasi, la intrarea in Bacau, semafor electric si foarte multe indicatoare la care ma uitam cu mult interes :shock: Doua variante pentru Bucuresti: 1 - prin oras (amintire neplacuta de la venire :( ); 2 - pe drumul de camioane. Optasem pt a doua varianta, insa mi-am dat seama ca nu ma incadrasem corect pt viraj stanga. Eram pe banda 2. :wallbanger: Pe banda 1, pt viraj stanga, un domn cu sotia, intr-un Logan vernil, m-a vazut tare nelamurita si mi-a facut semn sa las geamul. M-a intrebat daca vreau sa ocolesc centrul si mi-a zis sa-l urmez. Normal ca fiind incadrat corect, la viraj mi-a facut si mie loc si m-a scos, pe scurtaturi, in E85. :osanale:

In Brasov, am patit-o ca in exemplul de mai sus, m-am incadrat nasol, am fost invitat si lasat sa trec (trebuia sa fac stanga) nu m-a injurat nimeni si cam asta e. Bravo lor. Spun "lor" pentru ca era un card de masini care m-au lasat pe mine, fara claxoane si faruri.

Danime mersi Bv, Ardeal,...mai acolo vestul vine mai repede...

Adevarul e ca din ce in ce mai multi soferi au ajuns deja la concluzia ca a te baga repede in fata nu e chiar cel mai calmant lucru !E mult mai relaxant sa-i lasi pe altii sa treaca decat sa te lovesti cu unul sa mergeti in service la politie etc etc...Eu zic ca incet incet nu vom avea de ales si va trebui sa circulam si noi ca in vest ca altfel nu vor prididi tinichigii!!....si psihiatrii!! > :)

Nu m-ar fi mirat de loc gestul, dar fiind incadrat rau, adica pe alta banda, eram in paralel cu cei care m-au lasat sa trec. Deci nu aveau cum sa vada numarul de GL. Intelegeti cum devine treaba?

Bravo BV, sa traiesti Claz ca mi-adusei aminte :) )

Si deja circulatia in marile orase o ia pe urma Turciei, nu e vest dar tot e bine: ne ferim unii de altii, facem semne cu mana "lasa-ma sa trec" etc.

Nu stiu cum e in vest, dar cei care vin in vacanta din Italia merg tare rau, cel putin in Galati. Iar majoritatea celor botiti la tabla, sunt botiti in bot. Asta zice ceva... :(

Felicitari pentru ideea topicului Brainiac :thumbl: ! As fi bucuros daca ar deveni topicul cu cele mai multe posturi de pe forum pentru ca de flashuri, claxoane, leviere, loganisti, dacioti, gesturi obscene si injuraturi m-am saturat.

Consider ca utilizatorii acestui forum sunt toti oameni responsabili si in afara faptului ca folosesc informatiile utile, existente aici despre masinile lor, pot contribui si la imbunatatirea climatului pe sosele. Intr-adevar cu o floare nu se face primavara dar macar e un semn ca ea o sa vina.

E greu, comportamentele negative se imita cel mai usor, dar putem, prin puterea exemplului, sa incepem chiar noi sa fim modele in trafic. Nu conteaza cum ii spunem - responsabilitate, respect, eleganta, tact, bun simt, buna crestere, civilizatie etc, etc ... principalul e sa se manifeste, nu putem avea decat de castigat.

Sa stiti ca in Neamt se circula - fata de alte judete - cat de cat civilizat: rezolvi multe kestii cu un flash, ti se mai acorda prioritate chiar si cand nu o ai (eu cu matiz, aia cu octavia, bmw, etc). Ciudat, parca respectul era pe cale de disparitie la noi, nu? Nu ma laud, dar ofer si eu prioritate cand vad ca e trafic aglomerat (ca doar nu s-or urca aia din spate pe mine)- trebuie sa dovedim ca am facut o scoala, ca am muncit pentru permis, ca vrem sa fim respectati. Dar pentru asta e bine sa fi stat aia 7 ani acasa, nu dupa niste gratii sau in drum. Dati si vi se va da inzecit !

Edited by Mircea

Astazi la Selgros, Baneasa - Bucuresti.

Dupa pranz, e soare si destul de cald...

Coada la semafor la iesire - asteptam sa se faca verde.

Si asteptam ceva timp...

Pe contrasens, depasesc coloana cateva masini (cred ca patru la numar)

- o Dacie model mai vechi, un Logan, o alta straina model mai nou,

(mi-a scapat sigla) apoi un...Matiz.

(Din fericire nu vine nimeni din sens opus.)

Vreo trei dintre acestea trec chiar pe rosu...

Ma uit insa putin si in spate, cuminti, la rand: vreo 15-20 de masini sa fie?

Vad o Dacie mai veche, vreo doua Loganuri, alte masini straine modele noi, plus...

Matizul meu.

Stau civilizati la coada.

Asadar, "scorul" este net favorabil acestora.

Poate ca e bine sa ne amintim mai des de asta.

Azi am intalnit un taximetrist... DA, un taximetrist civilizat! Eram cu bebele in carucior si abia pusesem piciorul pe trecere cind de pe sensul celalalt venea tare un taxi (renault clio). Taximetristul a frinat serios si a oprit sa ma lase sa trec, desi eu inca nu facusem nici un pas (eram pe trecere, dar pe partea ailalta!)

Vazand asa, am grabit pasul si i-am si multumit printr-un gest. Era de la taxi Leone.

Acum vreo 2 saptamani eram cu un sofer de la munca pe Calea Mosilor spre Pta Obor.Pe banda 2 pana in linia de tramvai un bolovan de dimensiuni considerabile (piatra cubica cazuta din vreo basculanta de la drumuri),o ocolim si il rog sa opreasca.Cu mare greutate ajung pe banda cu pricina(ora de varf) si cand sa ma aplec sa iau cataroiul sa ma calce un nesimtit cu Golful.Treaba e ca ii facusem semn sa opreasca,dar el a vrut sa treaca peste el sa-si verifice garda la sol.

Asta este!In Romania nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.