Jump to content

Despre Leduri

Recommended Posts

• Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Speram sa n-ai probleme cu gaborii.

Parerea mea: pentru lampile acelea ar trebui alt gen de becoled, care sa asigure o luminare uniforma pe toata suprafata placii. Si o alta culoare, exista un alb rece, cu tenta spre albastru, care da un alt aspect.

Culoarea e chiar alb-rece. Daca poza era facuta cu un aparat foto pe "manual" si daca stopurile n-ar fi fost aprinse (cam greu, nu-i asa? :D ) s-ar fi vazut fix chestia asta.

Iluminarea uniforma nu este posibila daca forma lampilor si amplasarea lor nu permit asa ceva. Si, din pacate, asta e situatia, asa cum se fac acum masinile :) Mi-am propus sa incerc o "imbunatatire la Kalos, unde lampile sunt in ornamentul de la portbagaj. Sa incerc o lampa "custom" cu leduri in linie si intinse pe tot numarul.

Cat despre politisti, ar trebu sa zica "saru'mana" :)

... Sa incerc o lampa "custom" cu leduri in linie si intinse pe tot numarul...

Asta ti-am si sugerat.

In rest, stau eu mai departe, dar de aici, 14 din numar se vede mai greu pentru ca nu bate lumina pe el. Daca te uiti cu atentie, o lampa lumineaza puternic doar un singur caracter de pe placa, cel de sub ea.

• 2 weeks later...

Pentru ca nu am reusit sa fac poze cu montarea lampilor de numar Matiz/Cielo pe masina, revin cu cateva explicatii:

- se spala lampa cat mai bine si se usuca

- se monteaza becul in lampa asa cum am arata mai sus

- se scoate becul original din soclu

- se sterge soclul cat mai bine si se usuca/sterge

- se "strang" putin lamelele de contact din interiorul soclului folosind o surubelnita subtire sau orice altceva cu varf ingust si ascutit; acest lucru este necesar pentru a asigura un contact ferm cu trasele de pe "limba"; aveti grija sa nu fie aprinse pozitiile in acest timp ca riscati sa "zburati" siguranta

- se aprind pozitiile

- se introduce "limba" de cablaj la care sunt legate firele ce ies din lampa in soclu; daca nu se aprinde, se inverseaza pozitia "limbii" in soclu

- se badijoneaza cu grija si sarguinta imbinarea soclu-"limba" folosind banda izolatoare; sa aveti mainile cat mai curate si in orice caz nu pline de praf; cu cat izolarea e mai buna, cu atat e mai putin probabil sa intre apa si praf pe acolo; nu va zgarciti la banda, dar nici nu exagerati; continuati izolarea si in lungul firelor care duc la lampa, pe cativa cm

- introduceti lampa la loc in locasul ei si fixati-o cu cele 2 suruburi (asta este partea cea mai grea); in unele cazuri s-ar putea sa va incomodeze numarul, chiar sa fie nevoie sa-l dati jos daca e montat prea sus

- ca o recomandare: aranjati in asa fel numarul incat partea de sus sa fie cat mai lipita de bara, altfel o parte din lumina lampii va fi obturata si e pacat.

• 4 weeks later...

Pentru cei ce vor sa-si faca singuri becoleduri, cateva informatii constructive:

- ledurile sunt de tip Piranha sau SuperFlux; le puteti gasi pe ici pe colo, cu cat mai multi lumeni (nu candele), cu atat mai bine

- rezistentele sunt SMD format 1206, valoare 220 ohmi, 2 in serie pentru fiecare grup de 2 leduri in serie :)

- cablajul e cel din figura si are dimensiunile reale de 36x15mm

post-482-1178448337.png

- componentele se monteaza dupa schema din figura, mai intai rezistentele si apoi ledurile

post-482-1178448417.png

Note:

1. Desenele corespund BL40158, becoledul "lung" pentru plafoniera de Cielo si altele. Pentru cel "scurt" BL30156 se "taie" un grup de 2xleduri+rezistente.

2. Valoarea rezistentelor este aleasa astfel incat la 14,4V (tensiunea maxima normala in instalatia electrica), curentul prin leduri sa fie de circa 18mA. Aceasta conduce la o luminozitate usor mai scazuta a ledurilor cu motorul oprit (12-13V), dar confera acestora o viata mai... sigura.

3. Pentru confectionarea "urechiuselor" de fixare (vezi pozele de becoleduri reale) se utilizeaza terminale de... leduri de 5mm sau orice bucata de sarma de circa 0,6-0,8mm diametru si lungime de circa 30mm (pentru fiecare capat).

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Ca sa nu ziceti ca se poate plictisi omul in vacanta, un tuboled care intentioneaza sa lumineze un numar de... Tico :D

9 leduri pe 30 cm.

post-482-1183485843_thumb.jpg

Mi-a fost lene sa mai cobor la masina, asa ca pana la eventualele poze puse de posesor va trebui sa va multumiti cu peretele meu :)

post-482-1183485851_thumb.jpg

Efectul de "franjuri" din zona superioara se estompeaza daca este posibila montarea mai la distanta (in poza: 1 deget ;) si oricum nu va fi vizibil din cauza ca probabil nu va cadea pe numar, ci pe ceva vopsea + marginea de la suport). Ceea ce va mari si luminozitatea. In plus, numarul e reflectorizant, ceea ce are cu totul alt comportament decat un perete mat si poros. Pe ansamblu, probabil ca va trebui dat putin cu fumuriu :D

Edited by Abram Burel
  • 4 weeks later...

Sa va prezint ultimul "studiu".

E vorba de niste lampi a caror destinatie originala nu o stiu, dar pe care posesorul vrea sa le aplice pe usile unui Cielo in interior. Lampa e prevazuta cu un bec W5W si o oglinda valurita si arata cam asa:

post-482-1185873696_thumb.jpg

Tema a fost sa se realizeze daca e cu putinta atat ceva lumina rosie pentru avertizare, cat si ceva lumina alba pentru a vedea pe unde calci. Dupa ce m-am lamurit cum "functioneaza" oglinda am facut ceea ce se vede:

post-482-1185873700_thumb.jpg

Montajul va trebui facut orizontal, cat mai aproape de latura dinspre stalpul B si cat mai jos. In felul asta lumina rosie va lumina oarecum spre inapoi, in timp ce cea alba va "bate" spre interior si va "prinde" pragul si ceva drum.

...

Sunt de-a dreptu entuziasmat de realizarea ta si voi fi mandru cu astfel de lampi. Cred ca idea sa tai acele socluri de plastic este minunata Felicitari MUGUR

PS sunt nerabdator ca un copil sa le vad instalate...

Doar ca entuziasmul sa se opreasca din a cita integral si inutil postul anterior, inclusiv pozele.

Edited by tolin

Pai bine mai AB, si acum arati ce aveai in plan? Nu puteai sa-mi spui si mie? Sti doar ca lampi de astea am si eu pe aripi. Trimite-mi un PM cu cat ma costa si ce trebuie sa fac sa le am si eu asa.

Multumesc

Nu a fost niciun plan :) Mai degraba o... intamplare "comandata" :D

Daca tu ai dracii d-astea pe aripi (si de unde zici ca ar trebui eu sa stiu?!), inseamna ca le folosesti drept ce? Banuiesc ca semnalizatoare. Se pot face si galbene sau se pot folosi ca mai sus cu "capatul rosu" spre in spate, iar cel alb spre in fata, pe post de pozitii. Numai ca nu prea e legal din cate stiu eu (varianta din urma).

Pentru semnalizare vor trebui probabil 6 leduri: 2 spre geam si cate 2 spre capete (pentru cea de usa am folosit 2 rosii si 2 albe). Voi profita de lampile lui Mugur si voi face si un experiment de... semnalizare.

Ca veni vorba: cat costa o lampa d-asta si pe unde se gaseste (nu ca m-ar interesa pe mine, dar poate mai vrea lumea :D )?

AB, se scimba doar becul cu leduri? Sau lampa sufera modificari? As vrea sa le fac sa stea tot timpul aprins 2 leduri albe(pe pozitie) si in momentul cand semnalizez sa se aprinda 2-4 rosii :) . Se poate face?

Multumesc

Edited by uskt2005

Poate fi si rosie din cate stiu eu, mai exact eu stiu asa : pe fata tre sa fie alba sau galbena pe spate tre sa fie galbena sau rosie, pe lateral habar nu am , dar fiind la mijlocul masinii pot s-o pun alba, galbena sau rosie...cred :mrgreen:

Edited by uskt2005

Fara a modifica lampa (nici nu prea imi dau seama cum s-ar putea) chestia e asa cum am descris-o, adica au loc intre capacul transparent si cel de suport:

- 2 leduri ce bat spre capatul din fata, cu maxim de vizibilitate din fata-lateral

- 2 leduri ce bat spre capatul din spate, cu maxim de vizibilitate din spate-lateral

- 2 leduri ce bat spre capacul transparent, cu maxim de vizibilitate din lateral (chestia asta inca nu am incercat-o, dar probabil ca merge)

In ceea ce priveste culorile si multe alte chestii despre luminile la masini:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/r48r3e.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_lighting

Pe scurt: lampile de semnalizare sunt portocalii (amber).

Edited by Abram Burel