Jump to content

Fire Fixe In Masina Pentru Alimentare Diverse

Recommended Posts

S-au strans ceva gadgeturi prin masina, si as vrea sa le fac partea de alimentare fixa pe masina, ca sa nu mai umblu toata ziua cu n-shpe mii de cabluri adaptoare, toate tragandu-si curentul din biata bricheta.

Probleme:

1. Cum sa alimentez ? ma gandeam la 1 fir tras direct de la baterie, adus undeva in bord, si de-acolo leg in paralel pe el cablurile de alimentare pentru diverse (GPS, telefon mobil, detector, etc).

2. Cum sa inlocuiesc alimentatoarele device-urilor ? ca toate se alimenteaza la 12 V, dar unul scoate 5 V, altul 7 V, si asa mai departe.

3. Pe unde sa scot firele in bord, spre suportul de telefon mobil de exemplu ? prin torpedo, printre aeratoare ... aici sunt cam in pana de idei.

0. Listează dispozitivele, tensiunile de alimentare furnizate de alimentatoare şi curentul consumat (poate fi şi cel scris pe alimentator, deşi e de obicei considerabil mai mare decât al dispozitivului)

1. Nu neapărat. La consumul pe care-l au dispozitivele menţionate se poate utiliza circuitul de accesorii sau unul "agăţat" pe +12V permanent direct din blocul de siguranţe. De acolo (de după siguranţă) tragi un fir până la cutia cu alimentatoare.

2. Asta este cea mai simplă chestie. "Execută" pasul 0 şi îţi pot "evalua" o soluţie. (Sato s-a ales cu un alimentator pentru GPS într-un... dop). În principiu, eu aş face o cutiuţă cu atâtea alimentatoare cât este nevoie, eventual şi 1-2 reglabile, aşa... de rezervă, pusă undeva convenabil ca să pot trage firele către device-uri.

3. Aici nu prea îmi pot da cu părerea că a trecut cam mult de când mă plimbam cu un Espero. În principiu, nu e nevoie să te chinui prea mult. Orice ai face, firele tot se vor vedea. Mai important este să se vadă frumos, decât să te chinui ca să se vadă cât mai puţin. Evident că nu trebuie să te încurce la orice mişcare normală ai face în maşină. şi pe urmă mai sunt şi alte considerente funcţionale. De exemplu, pentru telefonul mobil este important dacă-l foloseşti pe handsfree sau trebuie să-l iei din suport pentru a vorbi.

Probleme:

1. Cum sa alimentez ? ma gandeam la 1 fir tras direct de la baterie, adus undeva in bord, si de-acolo leg in paralel pe el cablurile de alimentare pentru diverse (GPS, telefon mobil, detector, etc).

Eu pentru telefoane am gasit o priza "tripla" . Costa cam 15ron in targ si e ok. nu trebuie sa te mai complici :)

• 3 months later...

Salutare tuturor forumistilor!

Referitor la firele "fixe", eu ma gandisem la urmatorul lucru:

Merg cu o masina exclusiv in Bucuresti, distante scurte, opriri dese.. Este deranjant tot sa conectez si sa deconectez detectorul.. Ma gandeam ca as putea sa-l montez intr-o cutie de plastic, etansa, in fata masinii, ori chiar legat de bara, dar protejat de grilajul de Cielo; de la fiecare led prezent pe placuta cu led-uri a detectorului, de buzzer, precum si de la potentiomentrul de volum, ma gandeam sa le dezlipesc de pe placuta, si sa fac o placuta speciala, pe care s-o "aduc" in bord..

As avea cateva intrebari punctuale:

1. Credeti ca se va intampla ceva rau in momentul in care dezlipesc de pe placuta detectorului, led-urile, buzzer-ul si potentiometrul?

Intentionez ca legatura dintre contactele detectorului, si indicatorii din bord (buzzer,led, potentiometru) sa se faca prin 2 cabluri de retea(acoperite un un izolator).

2. Va fi ok solutia? nu se vor topi conductoarele, datorita caldurii motorului? Eventual, vreo schema pe unde sa mearga traseul?

3. Pe unde pot trece cele 2 cabluri de retea, din compartimentul motor, in spatele bordului?

Nu stiu daca va da rezultate (sper ca nu prajesc detectorul, in conditii normale de lucru), apreciez orice sugestie legata de problemele enuntate.

Multumesc,

Radu

Fratele meu a reusit ceea ce tu vrei sa faci,mai putin ledurile.A adus in masina doar soneria,iar detectorul a fost pus intr-o punga inchisa bine.Nu au existat probleme.Gaseste un electrician bun.

Edited by wsc

1. Depinde cum e "lucrat" detectorul, ce scule ai la dispozitie si cat de... indemanatic esti.

2-3. In mod normal nu. Urmezi cablajele existente. Ar fi mai bine sa folosesti FTP si nu UTP (clasa nu conteaza :) ). Cel putin portiunea din compartimentul motorului ar fi bine sa o "bobinezi" cu banda izolatoare, iar forma de cablu astfel realizata o "agati" din loc in loc de cea existenta. Trecerea o faci pe unde trec si cablurile (nu ma intreba pe unde la Cielo - si cu atat mai putin la celelalte masini din dotare si/sau profil :D ). O sa fie putin de furca sa-i faci loc. Dupa ce le treci, bagi varful unui tub de silicon (preferabil negru) si "injectezi" cu spor.

Daca lucrezi cu grija ar trebui sa mearga.

Multumesc pt raspuns, Abram Burel, raspunsul tau este de un real folos.

Dar, referitor la faptul ca voi scoate de pe placuta detectorului buzzerul, potentiometrul de volum, si ledurile, pe undeva pe un alt forum am gasit cateva posturi in care se spunea ca daca se scoate orice componenta electronica de pe placuta detectorului, acesta nu va mai functiona.. (E clar acum ca nu voi umbla la acele suruburi de reglare a fronului de unda, sau la alte componente....). De-asta lansasem intrebarea 1.

Si ar mai fi o intrebare scurta, pt cine a facut deja aceasta operatiune: unde v-ati montat cutiuta cu detectorul?

Multumesc

Hai nu mai fi asa de strict! Eu nu am nici Cielo, nici detector, dar ti-as mai zice ceva.

Nu subestima conditiile de mediu care sunt in exteriorul habitaclului in special:

- temperatura si variatiile ei: verifica ca scula aia a fost conceputa sa functioneze cel putin intre -20 si 70 de grade Celsius

- umiditatea, mai ales condensul: asta poate fi "moarte" in mai putin de un an pentru un dispozitiv fragil cum e un detector - se impune o etanseizare serioasa (poate si punga e buna, dar ar trebui verificata la inceput si... din cand in cand)

In plus, nu uita, Doamne fereste, la o adica asta se adauga la daune si nu cred ca te despagubeste cineva.