Jump to content

Litrometru Electronic...se Poate Sau Nu?

Recommended Posts

Din ce am vazut e vorba doar de un afisaj digital si nu despre alt mod de masurare. Problemele si erorile raman aceleasi, doar ca le vezi la 3 zecimale, adica mai rau. La masini, nu afisajul (indicatorul) este vinovat, ci sonda de masura.

Da, e chiar interesant cum, în general, lumea dă vina pe instrumentul indicator că se bâţâie şi e dezamăgită când îl schimbă şi constată că e tot aşa. Chiar şi la Dacii, instrumentele de indicare a nivelului benzinei (şi, cum am eu la Nova şi poate au şi alţe modele, presiune ulei şi temperatură apă) sunt poate nu vă vine să credeţi, cât se poate de "stabile". Au aceeaşi idee de funcţionare ca şi instrumentele de pe Kalos (şi probabil şi alte maşini).

Revenind la litrometru şi presupunând că sonda e bună, ceea ce s-ar putea face, dar nu cu schemele alea, este un dispozitiv care să fie "etalonat" mai precis. Asta ar presupune un microcontroler micuţ care să aibe în memorie o "hartă" a dependenţei volum=f(rezistenţă).

Problema afişării în sine este totuşi destul de... spinoasă. Cu leduri? Şi ziua cam ce se vede? Cu LCD, dar tot "bargraph"? De unde şi ieftin? Cu cifre? Hmm, nu e prea ergonomic.

Eu mă gândeam cândva (pentru alte scopuri, dar e aplicabil şi aici) să simulez instrumentul analogic, aşa cum arată el, adică cu ac, tot cu leduri. Nu ar fi foarte complicat de realizat, ci doar migălos. Nu vă spun încă cum (patent pending!)

Ca indicatorul electronic sa fie precis trebuie schimbata sonda litrometrica din rezervor cu unu cu potentiometru si plutitor sau cu o sonda litrometrica capacitiva. Cea mai buna indicatie este data de litrometrul cu sonda capacitiva, dar acest lucru este destul; de greu de gasit. Ceea ce vreti sa faceti este doar sa schimbati tipul de indicatie de pe bord si sincer nu prea se merita.