[i_unit] Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Referitor la stilul de condus pentru obtinerea unui consum cat mai mic, prezenta unui indicator (fie el mediu sau instantaneu), este cat se poate de binevenita. Functia este realizata de computerul de bord (la unele masini), dar, cred eu, se poate adapta la orice masina cu motor pe injectie. Cum? Nu trebuie sa fie masurata cantitatea de benzina care trece prin injectoare, lucru care ar fi dificil de realizat. Deoarece injectoarele se deschid ritmic, cu o anumita frecventa, diferind doar factorul de umplere al impulsurilor, se poate integra valoarea cu ajutorul unui montaj electronic cu acelasi nume (integrator). Rezulta un consum instantaneu (poate mai putin util decat consumul mediu), relativ in functie de starea injectoarelor, relativ ca valoare. Dar acest consum permite, mai mult decat un turometru, stabilirea treptei de viteza corespunzatoare rularii in diverse conditii de trafic, dozarea apasarii pedalei de acceleratie (in ritmul accelerarii masinii si nu mai repede decat poate s-o faca). In felul acesta, pot vedea si cei care conduc subturat, influenta negativa asupra consumului. Sunt sigur ca metodele mai complexe pot sa faca mai bine acest lucru (adica masurarea exacta a cantitatii de benzina care trece prin injectoare, preluarea de esantioane la diferite intervale de timp si medierea acestora). Acest lucru se poate realiza cu microcontrolere si sonde de masura specializate, la un cost ridicat. Metoda pe care vreau s-o aplic este o metoda analogica, de la masurarea valorii, pana la afisarea acesteia (pentru ca se vede mai bine pe un ceas indicator cu ac). Masurarea consumului de benzina in acest mod, este perfect realizabil; deocamdata este la stadiul de idee (m-a lovit astazi, deh...). Intr-unul din posturile viitoare voi exemplifica modul de realizare, eventual montajul gata construit (daca voi avea si timpul necesar...). Link to comment
dflorescu Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 ' date='Oct 6 2006, 08:19 AM' post='213644'> Deoarece injectoarele se deschid ritmic, cu o anumita frecventa, diferind doar factorul de umplere al impulsurilor, se poate integra valoarea cu ajutorul unui montaj electronic cu acelasi nume (integrator). Nu se deschid ritmic, cu o anumita frecventa fixa. Este variabila atat frecventa (sau timpul unei perioade care banuiesc ca este in legatura cu turatia motorului) cat si factorul de umplere. Oricum, ideea ta e buna, daca realizezi ceva, sa ne spui. Eu m-am gandit tot asa sa iau semnal de pe un injector, il integrez, mai iau semnal de la VSS (senzorul de viteza, care am inteles ca da tot impulsuri), il integrez si pe asta si apoi amplific diferenta de semnale (injector-viteza). Cu cat diferenta e mai mare, pot afisa ceva acolo, cu leduri sau (cel mai comod), un beculet. Cand se stinge becul inseamna ca e un consum mic, iar o iluminare puternica ar indica un consum mare (unele masini au un bec in bord "ECONOMIC" care se aprinde cand consumul scade sub o anumita limita, deci cumva pe logica schimbata de cum am prezentat eu aici). Ar mai fi o metoda: stim ca raportul aer/benzina e constant (12.7/1 parca, oricum nu conteaza valoarea aici). Daca vreau sa masor cantitatea de benzina o pot face masurand cantitatea de aer. Aerul trece prin clapeta de acceleratie si prin IAC (un fel de jigler de relanti). Iar pe clapeta de acceleratie (TPM) am deja un senzor, o rezistenta care variaza odata cu deschiderea acceleratiei. Nu mai ramane decat sa culeg acel semnal si sa-l afisez cumva. La metoda asta sigur apar probleme: daca clapeta nu e actionata, consumul poate fi cel de relanti sau zero (in frana de motor multa lume spune ca peste 2000 rpm ECM-ul blocheaza injectoarele, nu am verificat, dar cred chestia asta). Deci masoara mai bine un montaj care ia semnal de pe injectoare cum ai zis si tu. Daca faci vre-un montaj, anunta-ne si e noi ce-a iesit. Link to comment
tolin Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Cel mai simplu indicator de consum se obtine prin atasarea la semnalul dat de senzorul MAP a unui volmetru compus dintr-un micro-ampermetru analogic cu o rezistenta in serie, pentru a obtine un domeniu 0-5V la o scala 0-100%. Indicatia acestuia este proportionala cu debitul de benzina consumata. In absenta unor debitmetre (unul pe tur si altul pe retur), alte incerceri de aproximare a consumului sunt intreprinderi costisitoare si nefolositoare. Link to comment
Moshu Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Interesanta idee. Intrebarea e daca se poate face acelasi lucru si pentru gpl. Sau altfel zis, daca acelasi semnal ma ajuta sa masor consumul de gaz. Luati in considerare faptul ca sunt novice in materie de electronica auto. Link to comment
tolin Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Semnalul de la senzorul MAP (presiunea absoluta din galeria de admisie)este direct proportional cu sarcina motorului, iar acesta din urma este proportionala cu debitul de combustibil (oricare). Treaba asta nu tine de electronica. Link to comment
adrian_r5 Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 "In absenta unor debitmetre (unul pe tur si altul pe retur)" Pai astea sint problema, ca partea electronica se face mai usor. Trabantul parca avea un debitmetru dar nu stiu nimic despre el ... Link to comment
tolin Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Micro-ampermetru in serie cu un pot multitur de 100k = > voltmetru 0-5V. Link to comment
Abram Burel Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Mda, aşa cum e enunţată problema (mă refer în special la prima propoziţie din primul post) mi se pare foarte instructivă. Deci nu ne propunem să măsurăm exact consumul, ci să dăm o indicaţie "fuzzy". Păi, atunci nu trebuie să ne batem capul prea mult: 1. alegem un senzor sau altceva care să ne dea informaţia şi vedem ce "dă" mai exact 2. alegem un mod de afişare 3. facem un mic montaj... electronic (probabil mult mai ieftin decât un... microampermetru) 4. găsim o variantă constructivă şi de instalare Şi gata! Până acum avem următoarele chestii: 1. "Sursa" a) senzor MAP - rezistenţă (necunoscută, dar determinabilă) proporţională cu presiunea din galeria de admisie; de fapt probabil că vom dispune de o tensiune variabilă în acest sens b) pinul de comandă al unui injector - dă un tren de impulsuri cu o "lăţime" a impulsului ce are legătură directă cu cantitatea de benzină ce ajunge în cilindri c) senzori de debit (are cineva aşa ceva?!) 2. Afişare a) cu indicator "tradiţional" cu ac; ar putea fi folosit un instrument similar cu cele existente prin bord, procurat ca piesă de schimb şi... modificat puţin b) cu afişaj "digital", adică cu cifre, probabil LCD; foarte ne-ergonomic, mai ales dacă e vorba de un instrument ce "indică" şi nu "măsoară" c) cu afişaj "electronic" (n-am găsit altă etichetă), adică chestii gen "bargraph" sau alte născociri Trebuie să ne oprim deocamdată aici, că până nu "disputăm" chestiile astea nu putem merge mai departe. Eu aş merge la minimă rezistenţă pe 1.a)+2.a). Dacă ar fi să visez... Altădată! Link to comment
DragosP Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 In absenta unor debitmetre (unul pe tur si altul pe retur), alte incerceri de aproximare a consumului sunt intreprinderi costisitoare si nefolositoare. Aia e metoda cea mai precisă. Da' cred că nimeni nu se aşteaptă la precizie de laborator, nu-i aşa? Destul de multe UCE injecţie actuale aproximează suficient de bine consumul instantaneu/mediu tocmai prin timpul de comandă al injectoarelor. Sunt deja şi realizări "home made" care-şi fac treaba suficient de bine folosind tocmai informaţia culeasă de pe comanda injectoarelor. Link to comment
tolin Posted October 6, 2006 Share Posted October 6, 2006 Daca dai si o metoda de calibrare pentru fiecare tip de injector si un pret, ca titlul vorbea de ceva ieftin, ai spune ceva nou. Pana atunci, gandeste-te ca presiunea dintre amonte (regulatorul de presiune) si aval (presiunea aerului din galeria de admisie) la un injector nu este constanta la un motor in toata plaja de turatie (clapeta inchisa-deschisa), deci, integrarea impulsului masurat pe injectie nu spune multe (debitul depinde de diferenta de presiune). In plus, forma semnalului pe sarcina aceea profund inductiva nu este proportionala cu debitul de benzina ce trece prin injector. Trebuie sa masori precis timpul cat injectorul este deschis, portiunea de palier corespunzatoare. Cum aceasta depinde de caracteristica electrica a injectorului si etajului final din ECM, determinarea trebuie facuta pentru fiecare ansamblu. Link to comment
Leutzu Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Si pe tico...si pe tico ??? Link to comment
tolin Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Ce vrei sa masori pe un motor cu carburator ? Iti trebuie debitmetru. Link to comment
DragosP Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 ...Pana atunci, gandeste-te ca presiunea dintre amonte (regulatorul de presiune) si aval (presiunea aerului din galeria de admisie) la un injector nu este constanta la un motor in toata plaja de turatie (clapeta inchisa-deschisa), deci, integrarea impulsului masurat pe injectie nu spune multe (debitul depinde de diferenta de presiune). Şi tu ai dreptate, dar doar parţial. În momentul în care regulatorul de presiune este în rampa de injecţie, diferenţa de presiune este compensată tocmai de prezenţa regulatorului, debitul injectat fiind dat numai de timpul de injecţie. Dacă însă regulatorul de presiune combustibil este în rezervor (aftoturismele fără retur de combustibil), atunci da, ai dreptate, debitul injectat depinde şi de depresiunea din colectorul de admisie, UCE injecţie reglând debitul ţinând cont şi de depresiune. În rest, măsurarea timpului de on al injectoarelor este cea mai simplă dintre probleme, cu toate măsurile care trebuiesc luate. Link to comment
ovi_jer Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 DragosP@ Sistemul de injectie/alimentare de la dacia nu este la fel cu cel de la daewoo. S-a discutat in cateva subiecte pe aici : http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?a...ite=%2Bcomputer Link to comment
DragosP Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 DragosP@Sistemul de injectie/alimentare de la dacia nu este la fel cu cel de la daewoo. Normal că nu sunt la fel, însă principial nu diferă, cel puţin aşa reiese din materialele pe care le am la îndemână. În caz că mă înşel, eventual pe PM (pentru că deja aici e puţin off-topic) te rog să-mi indici diferenţele. Merci pentru link-uri! Pe o parte din ele deja le citisem. Link to comment
ovi_jer Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 S-a discutat in celelalte subiecte despre sistemul de alimentare. Cea ce doreste [i_unit] sa faca oate fi realizat prin metoda lui tolin adica volmetru pe senzorul map sau manometru vacumatic. Link to comment
andreib Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Adica asa ceva: http://www.accesorii-auto.ro/?lstpage=shop...8d12aac16819bfa? Link to comment
ovi_jer Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Sau ceva de genul asta : http://images.amazon.com/images/P/B000CC99...SCMZZZZZZZ_.jpg Orice post care mentioneaza ceva de computere bord va fi sters si sanctionat. S-a discutat in alte subiecte despre asa ceva. Link to comment
mr_ Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 In mesajul care a disparut nu scria nimic de computere de bord Scria de debitmetre cu ultrasunete http://www.sensorsmag.com/articles/1097/flow1097/main.shtml si de GPS-uri. Si de imposibilitatea calcularii unui consum/km fara a se tine cont de viteza... Link to comment
ovi_jer Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Mai citeste odata titlul sa vezi daca e ieftina solutia data de tine si daca se incadreaza aici. In principiu se doreste un indicator de regim economic/sarcina motor. Dar ce conteaza?Fiecare cu ce il doare.Numai de indicator consum benzina nu se discuta.Asta e ultima avertizare. Link to comment
Abram Burel Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Aşa... Adevărat că dacă afişezi consumul "orar" ar putea să fie derutant (deşi şi asta poate fi instructiv), motiv pentru care ar trebui şi o determinare a vitezei, deci acces la senzorul VSS. Nu-i bai, numai că ajungem vrând-nevrând la... împărţire (nicidecum la scădere cum ar fi vrut cineva înainte). Şi dacă e aşa, atunci e vorba de... microcontroler. Să nu sari Ovi, nu am scris despre "cuvinte care nu e voie". Un PIC care că aibă un convertor analog/digital care să măsoare tensiunea dată de MAP pe o intrare, să ia impulsurile de la VSS pe alta, să mai aibe măcar 4 pini care ar fi în stare să comande 16 leduri sau chiar mai mulţi, cu care să comande un afişaj digital ceva şi ceva memorie ca să-i încapă "ştiinţa" necesară, ei bine, o jucărie de asta poate fi chiar vreo 4-6 RON, la o adică. Cu tot ce iar mai trebui pe acolo (fără afişaj, că n-am stabilit de care) nu depăşeşte 10 RON. Evident, mai e "softul" care deh, costă şi el, dar în orice caz nu cât un vacuum-metru d-ăla. Aşadar e... ieftin! Iar pe cei ce vor să scrie pe aici, i-aş ruga să ţină cont că e un topic de "electronică şi software auto" şi să lase disputele despre teorii de motoare, injecţii şi alte alea, mai mult sau mai puţin vacuumatice, fie ele şi... manometre! Link to comment
ovi_jer Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Si care e corelarea intre MAP si VSS? Link to comment
Abram Burel Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 (edited) Păi, din câte am înţeles (că eu eram "adeptul" timpului de injecţie, dar mi s-a părut mai "compensat" MAP-ul ăsta): - MAP spune ceva despre presiunea absolută din galeria de admisie, care ar trebui să fie într-un fel proporţională cu aerul introdus acolo şi deci, stoechiometric vorbind, cu benzina băgată de injectoare; dar asta în timp şi nu în km, deci până una alta avem benzină/timp; de fapt e de măsurat o tensiune pe senzor (de fapt, va trebui mai întâi să "mediem" cumva "pulsurile" de tensiune date de cele de presiune din galerie, chestie pe care microampermetrul o face din... inerţie) - VSS ne spune ceva despre distanţă/timp (trebuie să numeri nişte impulsuri, dar în principiu numărul de impusuri în unitatea de timp este proporţional cu viteza) Ziceam că dacă le împărţim o să obţine, nu-i aşa, ceva de genul benzină/distanţă. Am avut impresia că asta se vrea. S-ar putea să o fi luat razna! Edited October 7, 2006 by Abram Burel Link to comment
mr_ Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 MAi trebuie si turatia si temperatura luate in calcul ca sa fie ceva serios (Engine Mass Airflow Rate) ≈ RPM × MAP / (absolute emperature) http://en.wikipedia.org/wiki/Manifold_absolute_pressure Sau macar turatia, ca sa fie macar ceva aproximativ, ca in regim normal banuiesc ca MAT nu variaza prea tare (ce mi-e 320K ce mi-e 330K) Insa banuiesc ca oricum nu e mare filozofie sa mai fie introdusa o variabila sau chiar doua. Si mai banuiesc ca e interesant proiectul intrucat cu mici adaptari s-ar putea potrivi marea majoritate a masinilor cu injectie. Vreau si eu unul, mai ales ca ar trebui sa mearga macar aproximativ si pe gaz... Link to comment
tolin Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 De ce sa nu varieze semnalul de la MAP ? Senzorul are o plaja de raspuns de la 0,5-1V (ralanti) la 4,5-4,8V (WOT). Link to comment
Recommended Posts