Abram Burel Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Citisisem şi eu chestia de la Wiki, dar i-am lăsat pe alţii mai ştiutori să zică! Dacă e pe aşa, mă lipsesc de MAP! Link to comment
andreib Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Pana una alta nu ar fi mai util de implementat un vacuumetru? Acesta poate fi facut dupa sfatul lui @Tolin sau cumparat. Ulterior pe baza a trial and error se poate face un nou cadran pentru el cu vona verde/orange/rosie in functie de sarcina masinii. Link to comment
DragosP Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 De ce sa nu varieze semnalul de la MAP? Da' întreb şi eu: ce indicaţie dă senzorul MAP în frână de motor? Link to comment
mr_ Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 @Tolin Eu m-am referit la temperatura aerului pe admisie ca nu poate varia prea mult, nu la presiune. Temperatura absoluta, care probabil poate varia cateva zeci de grade cel mult (cu motorul cald), insa raportat la cateva sute nu poate introduce decat o eroare de cateva procente Vreau si eu un dispozitiv din asta daca il face cineva PS Asa, ca idee... se poate lua in calcul si indicatia sondei lambda (eventual mediata cumva) ca sa se calculeze mai exact raportul aer/benzina (sau gaz) ? Link to comment
[i_unit] Posted October 9, 2006 Author Share Posted October 9, 2006 Sa nu uitam totusi enuntul problemei, acela de a avea un aparat simplu si usor de construit (adica ieftin), care sa indice consumul de benzina (relativ). Daca parcurgem o distanta, sa zicem 100km, interesandu-ne sa consumam cat mai putina benzina, este de ajuns sa "potrivim" treptele de viteza asa cum o cere masina (si conditiile atmosferice) si sa apasam cat mai controlat cu putinta pe acceleratie. Nu ne intereseaza consumul in litri pe suta de km, ci numai consumul instantaneu cat mai mic, pentru ca, suma consumurilor instantanee pe perioade finite da consumul total pe traseul de parcurs. Amplasarea unor senzori de debit pe traseul de alimentare, duce probabil la pierderea garantiei, lucru care nu ar fi placut pentru multi membri ai clubului. Deci excludem din start acest lucru, care, probabil ar fi fost destul de precis. Mai avem, asa cum si tolin_afc ne-a recomandat, senzorul MAP. In principiu, arderea amestecului de benzina-aer, se face intr-un raport bine determinat, mentinut cat mai constant posibil de catre ECM. Principalul senzor in acest caz este sonda de oxigen (lambda). Deci rezulta ca daca preluam semnalul acestui senzor, o sa obtinem un semnal corelat (cu o anumita marja de eroare), a consumului de benzina, asta printr-o investitie minima (un simplu voltmetru, sa zicem). Alta metoda, propusa de fapt la inceputul acestui topic, ar fi masurarea prin intermediul impulsului de la injectoare. Avem de-a face cu un tren de impulsuri pe fiecare injector; frecventa depinde de turatie, iar factorul de umplere este proportional cu cantitatea de combustibil care trece prin injectoare. Intre aceste trenuri de impulsuri (luate pentru un singur injector), exista o pauza mai mare (2/3 pauza, 1/3 durata trenului de impulsuri). Lucrurile devin astfel putin mai complicate. Avem nevoie deci de esantionarea unui tren de impulsuri, urmata de integrarea lor. Esantionul preluat trebuie sa corespunda (in timp) cu durata trenului de impulsuri, altfel, durata mare a pauzei intre, va provoca erori mari. Forma semnalului luat de pe injector (sarcina profund inductiva), nu reprezinta o problema, in sensul ca supracresterile si oscilatiile de "stabilire" pot fi eliminate cu ajutorul unui trigger, forma semnalului devenind astfel dreptunghiulara. Link to comment
mr_ Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Sugestia cu senzorii de debit e tocmai datorita faptului ca nu se pierde garantia, intrucat nu se monteaza nimic IN conducte ci doar PE conducte; Nu se pierde garantia si nu exista riscul obturarii conductei. Nimic din echipamentele originale ale masinii nu e atins. Insa asa cum a sugerat si Ovi, numai ieftina nu e Sunt curios daca solutiile bazate pe map sau timpii de injectie sunt agreate de dealeri. Oricum, pe mine ma intereseaza oricum pentru ca oricum nu mai am garantia Oricum o iei, debitmetre cu ultrasunete, map sau timp injectie, consum instantaneu sau mediu, ai nevoie de viteza ca sa obtii ceva pe km si nu ceva pe secunda. 1L/h la 10km/h sau 1L/h la 130km/h sunt doua lucruri complet diferite. Partea asta Nu ne intereseaza consumul in litri pe suta de km, ci numai consumul instantaneu cat mai mic, pentru ca, suma consumurilor instantanee pe perioade finite da consumul total pe traseul de parcurs. ori n-am inteles-o eu bine, ori e gresita. Suma consumurilor/h instantanee ne va da consumul pe durata parcursului, si nu pe lungimea lui. Link to comment
[i_unit] Posted October 9, 2006 Author Share Posted October 9, 2006 Limitele de viteza sunt bine stabilite conform legislatiei in vigoare. O viteza de 90-100km/h este optima din punct de vedere al consumului, intr-o treapta de viteza superioara(in afara localitatii). In localitate nu se poate vorbi de un consum optim. Viteza trebuie aleasa (in limitele legale) cat mai apropiata de cea de consum minim. Ceea ce se vrea aici, este un asistent care sa-ti dea o palma dupa ceafa cand nu stii sa schimbi vitezele corespunzator, sau calci acceleratia mai repede decat trebuie (numai in modul economic) Link to comment
Abram Burel Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Păi totuşi, hai să ne lămurim: e nevoie de un "indicator consum benzină" (care pentru mai toată lumea înseamnă "litri la sută") şi care să fie ieftin dacă nu precis sau de un indicator de schimbare a vitezelor (pentru asta fiind însă alt topic pe aici). Mie mi se pare interesant indicatorul ăsta tocmai în oraş unde, aşa e, fără o indicaţie suplimentară doar din întâmplare te poţi "educa" pentru un oareşce "optim". Şi în afară, indicatorul ar avea un efect "educativ", indicând ce poate însemna în termeni de consum o creştere a vitezei de 40 Kmph de la 100! Link to comment
[i_unit] Posted October 9, 2006 Author Share Posted October 9, 2006 Pai cum ar fi sunat titlul "Indicator de educare pentru consum optim"? Link to comment
Moshu Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 (edited) Cred ca ar fi sunat foarte bine, pentru ca pana la urma asta si este. Dupa o cursa cu Toyota Yaris, monitorizand pe computer schimbarea treptelor de viteza, turatie si consum instantaneu, am vazut ce inseamna "blana" si mers linistit, mai bine decat pe 1000 de topicuri. Consumul instant a variat de la aprox. 30 litri demaraj bengos, pana la mers in oras cu 54 km/h, la 3,5 l. Mers mai sportiv, dar fara "blana", peste 7l. Toate consumurile au fost vizualizate urban, pe diverse stiluri de condus. Nu vreau sa va plictisesc, stiati cu totii ce am scris eu mai sus. Stapanul masinii mi-a zis: vrei consum bun? Numai cand o sa vezi cu ochii tai afisat ce inseamna 5500 turatii, ai sa te educi. Asa ca vreu si eu sa ma educ, astept unealta! Edited October 9, 2006 by Moshu Link to comment
[i_unit] Posted October 9, 2006 Author Share Posted October 9, 2006 Atunci asa sa fie! (in privinta titlului, desigur). Rog un moderator sa schimbe titlul topicului in "Indicator de educare pentru consum optim" (sau altul, dar care sa reflecte exact ideea aceasta). Link to comment
tolin Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 O indicatie de 30L/h la un motor asa mic este complet aiurea. Daca te gandesti ca la 1000 rpm poate sa consume la vreo 1L/h, la 6000 rpm consuma de 6x. Astfel de indicatii aberante sunt tocmai rezultatul aproximarilor grosiere care se fac. Aparatele acelea iti pot da un rezultat bun, apropiat de realitate la consumul dupa 100km sau dupa 1h, dar jalnice la consumul instantaneu. Pentru a intelege si altii cum sta cu durata impulsului electric la injector, durata acestuia este marita cu un factor de proportionalitate in cazul in care tensiunea bateriei este mai mica, dar asta nu insemna ca trece mai multa benzina pe acolo ! Link to comment
ovi_jer Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Consumul acela in trepte inferioare pe sarcina maxima chiar este real. Majoritate computerelor de bord sant testate pe motoare in bancuri de lucru si comparate intotdeauna cu sonde litrometrice. Link to comment
tolin Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Poate era consumul de aer, doar daca-l foloseste pe post de pompa. Consumul acela instantaneu este valabil la un motor de 2L, Yaris este la jumatate de capacitate. Link to comment
alx Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Stapanul masinii mi-a zis: vrei consum bun? Numai cand o sa vezi cu ochii tai afisat ce inseamna 5500 turatii, ai sa te educi. Asa ca vreu si eu sa ma educ, astept unealta! Neah, believe me, nu turatiile sunt cele care aduc consum imens ci blana aplicata pe la 1500-2000 rpm. Atunci eu am cel mai mare consum (si la benzina si la diesel identic). La logan am vazut cel mai mare consum instantaneu vreo 22 sau 24l dar in conditiile enumerate mai sus. Avand in vedere ca e motor 8v e posibil ca la Yaris sa fi scos vreun 26-28 in conditiile in care au motoare 16v, vvt-i. Link to comment
Abram Burel Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Iară o daţi pe dispute! Eu am pus factorul... educativ în ghilimele. Titlul mi se pare bun aşa cum e. Hai să vă "pun" problema altfel. O să vă rog pe cei cunoscători în ale injecţiilor astea să enunţaţi factori/fenomene care generează erori de determinare a consumului prin cele două "metode" puse în discuţie. Pentru a nu exista confuzii, să recapitulăm: Metoda A: "măsurăm" tensiunea dată de senzorul MAP Metoda B: "măsurăm" durata impulsurilor de comandă a injectoarelor Bănuim că ambele oferă o "indicaţie" asupra cantităţii de combustibil introdusă în motor într-un oareşce interval de timp. Suntem conştienţi (!?) că va trebui să schimbăm cumva indicaţia pentru a exprima consumul pe o anumită distanţă (ştim noi care), motiv pentru care vom avea probabil nevoie să numărăm şi impulsurile date de senzorul VSS (pentru ambele metode). Dacă cunoaşteţi sau intuiţi vreun factor care influenţează "măsurătorile" în cele 2 cazuri, enunţaţi pe scurt fenomenul şi precizaţi metoda afectată. Ideea ar fi să vedem dacă impactul este considerabil sau se poate neglija, dacă nu cumva de fapt poate fi inclus în "constanta de proporţionalitate", dacă trebuie/merită să luăm în considerare altă "variabilă", etc. Deşi am impresia că am mai zis: lăsaţi disputa legată de instantaneu vs. mediu. Nu interesează pe nimeni un consum instantaneu în sensul limitei când "te tinde către zero". Ceea ce ne va preocupa este o mărime "medie" pe un interval suficient de lung pentru a putea "acumula" mai multă precizie, dar în acelaşi timp suficient de scurt pentru a reflecta variaţii de interes (le vom determina şi pe astea). Cu alte cuvinte, dacă vreţi să lucrăm împreună la un proiect, haideţi să ne comportăm ca nişte... proiectanţi şi nu ca (scuze!) nişte bârfitori din auzite sau "Nume-scurt-din-4-litere-care-se-termină-în-ă"-contra! Link to comment
[i_unit] Posted October 9, 2006 Author Share Posted October 9, 2006 Asta-mi suna deja a microcontroler. Dar nu mai iese ieftin, ca o sa vreti si un afisaj bar-graph, etc. Link to comment
Abram Burel Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Nu are nicio legătură (dacă privim cu... atenţie!) modul de realizare a "unităţii de calcul" cu modul de afişare. Primul "mod" este legat de posibilitatea realizării unei împărţiri (şi sincer să fiu nu am niciun chef să fac logaritm-adunare-exponenţială numai ca să "simulez" analogic o banală împărţire, iar un circuit specializat în aşa ceva e departe de a fi ieftin). Nu văd ceva mai simplu şi mai ieftin decât un microcontroler aici. Iar dacă vrei afişare cu ac, nimic mai simplu cu modularea în durată a impulsurilor (PWM) pe unul din pini (adică s-ar folosi în total 3 pini: 2 intrări, din care 1 cu convertor A/D şi 1 ieşire). Sunt puţin îngrijorat de dimensiunea memoriei de program - adică dacă am loc să pun în 1Kword tot ce-mi trebuie - asta ca să mă mulţumesc cu un PIC de 3 lei. Link to comment
tolin Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Un bargraph integrat pe leji e mai ieftin decat orice instrument analogic. Link to comment
Abram Burel Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Dar şi cel mai puţin ergonomic tip de indicator pentru un şofer (ceea ce vrea să însemne nu că n-ar "da bine", ci doar că interpretarea indicaţiei lui este dificilă pentru un atare personaj, motiv pentru care cu excepţia unor "extravaganţe" pe LCD, nimeni nu utilizează aşa ceva, mai ales pe leduri! Link to comment
Moshu Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 (edited) Neah, believe me, nu turatiile sunt cele care aduc consum imens ci blana aplicata pe la 1500-2000 rpm. Atunci eu am cel mai mare consum (si la benzina si la diesel identic).La logan am vazut cel mai mare consum instantaneu vreo 22 sau 24l dar in conditiile enumerate mai sus. Avand in vedere ca e motor 8v e posibil ca la Yaris sa fi scos vreun 26-28 in conditiile in care au motoare 16v, vvt-i. Nu te contrazic de loc, pentru ca n-am avut masina cu computer de bord niciodata. De aia vreau sa ma "educ". Si cred ca asa e, cum zici. In orice caz acei 3l si ceva cu 54km/h au fost afisati constant pe vreo 2 km de strada, drum fara panta, in oras. In acest timp era afisata viteza 5, si 1000 si ceva de ture (nu am vazut exact). Mama ma-si, era prima oara intr-un yaris, stiu doar ca e un model mai dotat, cutie 5 trepte, de-aia automata dar merge si cu manuta, fara ambreiaj. Nu stiu cum se numeste, sorry. Apropos, cand ii dadea blana la deal, schimba singura in treapta inferioara, si normal ca crestea consumul instantaneu, pana se stabiliza viteza si talpa soferului + cresterea brusca a turatiei, normal. La deal fara blana, lua oricum 7. Dar cred ca se poate face macar un indicator cu doua zone: "economic" si "papa fata cu galeata". Fac si eu haz de necaz... Later Se cheama transmisie MM (multimode). Si masina e benzinara VVT-i. Edited October 9, 2006 by Moshu Link to comment
dflorescu Posted October 11, 2006 Share Posted October 11, 2006 Pentru cine are osciloscop: vad ca (la Cielo) injectoarele se comanda direct din ECM pe bornele C10 (C11) cu masa (au 15 celalalt fir). 1. O fi supratensiune mare pe-acolo la oprirea injectoarelor, avand in vedere ca sunt practic consumatori inductivi fara a avea diode antiparalel ? 2. VSS scoate impulsuri cu factor de umplere fix, sau timpul de "sus" este fix ? (sper ca nu e o sinusoida acolo) Si inca o intrebare de clasa I-a: avem IEFI 6 sau IEFI S pe Cielo '97 cu transmisia manuala ? Eu optez pentru comanda de la injectoare (fata de MAP) deoarece acolo pot vedea clar cand injectoarele sunt blocate (in frana de motor, la peste 2000rpm), trece sau nu tece benzina prin ele, pe cand MAP imi da o tensiune, iar ECM in functie si de acea tensiune, comanda injectia. Corespondenta intre presiunea aia si benzina injectata numai ECM-ul (si cine l-a proiectat) o stie. Link to comment
tolin Posted October 11, 2006 Share Posted October 11, 2006 1- etajul final complet de comanda injector se afla in ECM ; 2- si relatia dintre timpul de injectie si consumul de benzina este cunoscuta tot doar de cine a proiectat ECM. PS topicul cere un indicator si nu un aparat de masura a consumului, prin care pilotul sa aiba o indicatie intre stilul de mers si consumul de benzina. Topicul pentru computere de bord este in alta parte. Link to comment
dflorescu Posted October 12, 2006 Share Posted October 12, 2006 (edited) ON-TOPIC Acum hai sa realizam ceva. Cum facem cu semnalul de la viteza, il putem integra, sau e musai sa punem numarator acolo ? Are cineva idee cum arata diagrama la diferite viteze ? Edited October 12, 2006 by ovi_jer Link to comment
[i_unit] Posted October 12, 2006 Author Share Posted October 12, 2006 "1. O fi supratensiune mare pe-acolo la oprirea injectoarelor, avand in vedere ca sunt practic consumatori inductivi fara a avea diode antiparalel ?" "2. VSS scoate impulsuri cu factor de umplere fix, sau timpul de "sus" este fix ? (sper ca nu e o sinusoida acolo)" Se pare ca avem un impuls initial cu o durata mai mare, urmat de un tren de impulsuri cu factor de umplere variabil. Banuiesc ca frecventa este dependenta de turatie. Poate cineva care poseda un osciloscop si ceva timp liber sa confirme/infirme cele aratate mai sus. Sau, de ce nu, cineva care deja stie mai multe decat noi despre injectie si motoare in general, poate ne ajuta intr-un fel cu teoria... Link to comment
Recommended Posts