Gica Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Am fost anuntati (de fapt intrebati si am acceptat) eu si nevasta-mea de catre un cuplu bun prieten ca peste o luna se vor casatori si noi le vom fi nasi. Abia au aflat ca le vine bebele la primavara si d-aia se grabesc asa. Eu sa spun drept am cam uitat ce a facut sau nu a facut nasul meu acum 3 ani cand m-am casatorit. Mai stiu cate ceva, insa as vrea sa imi indeplinesc toate "obligatiile" traditionale si sa nu ii dezamagesc pe fini. Asa ca daca e cineva mai in tema, please... Link to comment
Moshu Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Mai colega, veti fi parintii spirituali a celor doi fericiti. Nu stiu daca vei trage o concluzie foarte clara din experienta noastra de nashi, avand in vedere acea cugetare : cate bordeie atatea obiceie. Sfatul meu, ca fost si actual nash, este sa vorbesti cu "babele" de rigoare care in general sunt nelipsite de la aceste evenimente, luindu-si rolul de organizator fara sa le invite nimeni ) Dupa ce iti fac cumetrele o lista, te duci frumusel la fini si discuti (adica negociezi) conditiile. Iar acolo stabiliti impreuna ce si cum:cine plateste la biserica, cine plateste fotograful pana la faza restaurant-dar, afli cat e meniul si multiplici suma macar cu... nu stiu ce sa zic, aici intervine si puterea ta finaciara, dar tre' sa dai gros nu ca fraierii de la mese, vezi ca te intreaba ce pretentii ai (o sa-ti faca un cadou finii) - zi si tu un audi ceva (joke). Pe urma la restaurant daca fac de alea din popor cum ar fi sa joace "gaina", la figurat nu neaparat la propriu, tre sa-i platesti pe aia cu cateva sute de mii, altfel te faci de bascalie, ca aia tipa "nasu ne-a dat atata!". Dar poate ai parte de o nunta mai de secolul nostru si scapi de tampeniile astea. Cu toate ca finii sunt niste finuti, fazele astea de rahat se nasc pe neveu, la ideea vreunui unchi de la tara (ca sigur vor fi si de astia rurali cu palarii mici si basmale). Eu iti doresc bafta la nasit, si vezi ca tre' sa-ti faci un costum, frac ceva. Si pantofi noi, vezi ca toti is cu ochii pe tine. Ai grija, ca aia filmeaza toata noaptea si cand va uitati la casete poate auzi din public: uite-l pe nashu, se scobea in dinti (iar joke). Link to comment
iulia Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Daca vorbesti doar de obligatiile financiare, ar fi cam asa: nasii cumpara lumanarile, coronita si voalul/palaria miresei (sau doar platesc ), achita costul slujbei religioase si dau un dar insemnat (cash) finilor (uneori si cadou). A, si sa nu uit: nasul plateste mireasa daca e furata pana in 12 noaptea Link to comment
Moshu Posted October 7, 2006 Share Posted October 7, 2006 Mama ce-mi place mie obiceiul asta tembel cu furatul miresei. Nu e vorba de o sticla de wisichi sau ce naiba le vine alora prin cap sa ceara, dar momentul in sine e penibil. Mai ales cand apare mireasa si se prefac toti foarte bucurosi, tipa toti si aplauda parca a scapat de pe Titanic. Daca ti se pare ca sunt exagerat, uite-te si tu la cine ia de obicei o astfel de initiativa la o nunta. Dar revenind la finante, Iulia are dreptate - asa e si la noi. Numai ca, inca o data, si finii au datoria sa faca un cadou CONSISTENT nasilor. Link to comment
iulia Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Eu n-am vazut pana acum nunta la care sa nu se fure mireasa. Si am fost la o gramada in ultima vreme. Oricum, ultima fitza acum e sa se fure si mirele (asa s-a intamplat la ultimele doua nunti, ale colegilor mei) . E in trenduri. Cum e si cascada de ciocolata inspirata de la Iri. Link to comment
Moshu Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Asta chiar e tare... N-am stiut-o. Asta e, in provincie ajunge mai greu moda Mai urmeaza sa se fure si invitatii. Oricum nasule, trebuie sa fii pe felie. Te asteapta vremuri grele, cine stie ce noutati mai apar pana la nunta... Link to comment
DragosP Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Vedeţi să nu păţiţi ca aici! În rest: lumânări, slujba la biserică, voalul miresei, spre dimineaţă (înainte de spartul nunţii) naşa scoate voalul miresei şi "o face femeie" dându-i cadou o basmă, batic, pălărie (după caz şi negocierile efectuate-n prealabil), darul pentru fini şi cam atât în mare. Alte mărunţişuri ţin de obiceiurile locale. Pentru botez: lumânări, slujba de botez, spălatul copilului, cadouri etc. Ah, am uitat: la o săptămână de la nuntă, finii trebuie scoşi la biserică, ocazie cu care se mai trage o mică petrecere, evident la naşi. Atunci finii vin la naşi cu un covor, o lustră, chestii d-astea! Link to comment
Gica Posted October 8, 2006 Author Share Posted October 8, 2006 Multam pentru sfaturi si informatii pana acum... In primul rand, viitorul fin mi-a fost coleg de facultate, nu vrea lautari, va fi cu DJ, asa mai modern, iar biserica tocmai ce am achitat-o azi... La 8 zile dupa cununia religioasa ar trebui mers cu lumanarile (ce au mai ramas din ele) la biserica, si acolo mai face preotul o mica slujba, tot azi am vazut si asta. Intr-adevar imi voi cauta un costum mai calumea, culmea e ca la foarte multe nunti la care am fost, nasul era in culori deschise : bej, gri... etc. E o regula sau coincidenta ? Link to comment
Moshu Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Aici chiar nu este nici o regula. Inainte regula era NEGRU. Link to comment
laurentziu83 Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Asta chiar e tare... N-am stiut-o. Asta e, in provincie ajunge mai greu moda Mai urmeaza sa se fure si invitatii. Da' domnisoarele de onoare? Sper sa scapam si noi de obiceiurile tampite cu muzica popolera toata noaptea, lautari si alte cacariciuri taranesco-romanesti. Link to comment
laurentziu83 Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Eu sper ca pana voi ajunge la momentul asta (sper peste vreo 8-10 ani ) sa nu fiu nevoit sa ascult populara la propria nunta. Prefer o maneluta dreapta. Am fost la o nunta la care m-au tinut numa-n popolera si am capiat. Link to comment
Moshu Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 fftopic: Il iei pe Adi de la Valcea, ca ala micu de aur ia 5000€ dar vine si cu invitati cica, manelisti de rasa, asa ca ai sa ai o nunta de pomina. "Fara numar, fara numar..." Link to comment
NFS Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Am fost la o nunta la care m-au tinut numa-n popolera si am capiat. Deci n-au fost manele de calitate superioara? ) Vezi... d-aia m-am simtit eu excelent la o nunta care a spart tiparele si unde s-a ascultat Metallica, Queen, AC/de ce si altele de gen! Link to comment
Moshu Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 NFS man, parca nici asa, numai Queen & Co, totusi e o nunta si merge si o chiuitura acolo. Generatia mea a crescut cu Queen si Led Zeppelin, dar parca nu le-as asculta la o nunta toata noaptea, ca devine deprimant. Fara "brasoveanca", parca nu are spice. >- Iar aici si nashul are un cuvant de spus, la urma urmei el este personajul principal. Impreuna cu mirii. Link to comment
laurentziu83 Posted October 8, 2006 Share Posted October 8, 2006 Deci n-au fost manele de calitate superioara? )Vezi... d-aia m-am simtit eu excelent la o nunta care a spart tiparele si unde s-a ascultat Metallica, Queen, AC/de ce si altele de gen! Stai sa se faca asa ceva in Gl si o sa zica juma din invitati ca a fost tare nasoala muzica. Taranoii dreaku.. Felicitari pentru idee. Normal este sa se asculte la o nunta muzica ce place majoritatii. Si daca majoritatea nu asculta popolera, de ce sa bagam pe gat? Doar de dragul de a fi? In timp ce fumam o tigara afara asteptand sa se termine? Da, merge si populara, da nu mai mult de 5 minute. La faza cu furatu' miresei nu sunt impotriva, daca nu-s mire. ) Link to comment
NFS Posted October 9, 2006 Share Posted October 9, 2006 Iar aici si nashul are un cuvant de spus, la urma urmei el este personajul principal. Impreuna cu mirii. Felicitari pentru idee. Normal este sa se asculte la o nunta muzica ce place majoritatii. Wrong! E nunta mirilor, o zi (si-o noapte) pe care isi doresc sa nu le uite toata viata! De ce sa ramai cu gustul amar ca s-ar fi putut si mai bine, si de fapt sa-ti doresti s-o uiti cit mai repede?!? Felicitari pt ideie si pt curaj, asa am zis si eu! PS. Gata nu mai aberez... ca ne indepartam de subiect. Si voi la fel. Link to comment
Recommended Posts