Jump to content

Ce viteza maxima ati prins cu masina voastra

Recommended Posts

Ai vreun GPS militar?Ca astea civile dau uneori erori mai mari decat kilometrajele...

Gresesti.

Eroarea este sistematica si se refera la pozitionare.

De aceea, rroarea masurarii deplasarii tinde catre 0, daca ai semnal ok si aparat ok.

Eroarea de pozitionare variaza in functie de receptie (implicit de pozitia receptorului). Sau cel putin asa arata software-ul care iti calculeaza si asa ceva de pe telefonul meu mobil. Probabil si conditiile atmosferice induc erori nu foarte omogene. O mai conta si inclinarea drumului. Tot din ce am vazut eroarea de altitudine e mai mare decat aia de coordonate.

Ai dreptate, numai ca se discuta despre altceva.

Exista o eroare minima de pozitionare care este builtin. Ca sa reduci din ea, iti trebuie aprobare din partea armatei si un aparat "deblocat". Cu toate astea, acesta eroare sistematica si indusa intentionat nu influenteaza masuratorile de viteza (offsetul indus se anuleaza cand se face diferenta intre puncte). Si despre asta se discuta in acest topic.

Eroarea de altitudine nu mai exista. Ne invatau pe noi in UPB de ea pentru ca ... ramasesera in urma :D

Mie mi-o calculeaza pe telefon. Si e destul de mare. Si la fel si eroarea de localizare pe coordonate e destul de mare cateodata, mult peste cei 30 de metri cauzati de armata. Cateodata e mai mare de 100 de metri si variaza mult. Cand ai harti nu prea se vede ca se fac pozitionari in functie de posibilitatea fizica de pozitionare a unui vehicul in zona. Echipamentele GPS precise nu sunt destinate doar armatei. Exista si pentru uz industrial. Transgazul foloseste asa ceva, spre exemplu, la pozitionarea exacta a conductelor. Pretul e cu cel putin un ordin de marime mai mare decat al unuia obisnuit.

Eroarea de pozitionare variaza in functie de receptie. Probabil si conditiile atmosferice induc erori nu foarte omogene. O mai conta si inclinarea drumului. Tot din ce am vazut eroarea de altitudine e mai mare decat aia de coordonate.

Toate cele insirate influenteaza precizia ...

Exista o eroare minima de pozitionare care este builtin. Ca sa reduci din ea, iti trebuie aprobare din partea armatei si un aparat "deblocat". Cu toate astea, acesta eroare sistematica si indusa intentionat nu influenteaza masuratorile de viteza (offsetul indus se anuleaza cand se face diferenta intre puncte).

Nu da DOD aprobari asa usor, capitalisti nenorociti :D . Cu influenta erorii sistematice asupra determinarii vitezei s-ar putea sa te inseli putin. Localizarea se face cu o precizie de 5 metri, sa zicem, insa tu poti fi pozitionat in orice punct al cercului cu raza de 5 metri. La urmatoarea sondare a satelitului, te poti situa diametral opus, situatia in care nu se mai anuleaza nimic, ar trebui sa se cumuleze. M-am jucat destul de mult cu un Holux 236 si chiar am facut o mica aplicatie de pozitionare. Eu m-am folosit de NMEA iar timpul dintre doua propozitii de localizare era de 1 secunda. O abatere de 5-10 metri la 1 secunda poate induce erori destul de mari in determinarea vitezei, mai ales daca drumul urca sau coboara.

Eroarea de altitudine nu mai exista. Ne invatau pe noi in UPB de ea pentru ca ... ramasesera in urma :D

1. Foarte tari cei din UPB daca va invatau cite ceva despre GPS ... chiar daca erau putin in urma.

2. De erori nu cred ca o sa scapi niciodata la un GPS civil, le poti reduce drastic cu un DGPS. Sincer nu stiu daca/unde exista o statie terestra in Ro.

Tie ti-o calculeaza pe telefon si e imensa. Uneori. Asa cum citesti si tu ce scriu altii, doar uneori. Nu e cazul acum.

Dupa cum spuneam mai sus, vorbim despre conditii ideale, in care aparatul GPS functioneaza perfect in limitele sale. Atunci, viteza de deplasare este calculata cu o eroare care tinde catre 0, chiar daca pozitionarea nu este perfecta, este in limitele erorilor impuse constructiv.

In acest moment, eroarea indusa este mica, in jur de 7m.

Iti poti cumpara aparat ce perimite localizare in limita de eroare de 1cm (95% din timp), dar iti trebuie autorizatie pentru a il detine si opera.

Nu da DOD aprobari asa usor, capitalisti nenorociti :D .

Usor? Am inteles ca deloc.

Cu influenta erorii sistematice asupra determinarii vitezei s-ar putea sa te inseli putin.

Depinde de frecventa citirii. Cum aceasta poate fi foarte mare in acest moment si puterea de calcul este si ea foarte mare, nu am cum sa ma insel.

In momentul X esti intr-un cerc cu raza de 7m (din cauza erorii, la X citiri, deduci asta). La momentul X+1 esti intr-un cerc la fel, dar al carui centru este deplasat cu Y m.

Y este gresit, evident, dar la mai multe astfel de puncte, se poate corecta si acesta :)

1. Foarte tari cei din UPB daca va invatau cite ceva despre GPS ... chiar daca erau putin in urma.

Da, de acord. Unul din putinele lucruri utile.

2. De erori nu cred ca o sa scapi niciodata la un GPS civil, le poti reduce drastic cu un DGPS. Sincer nu stiu daca/unde exista o statie terestra in Ro.

Din cate am inteles, nu exista :)

In schimb, tot apar metode de corectie, care de care mai destepte. S-a ajuns la problema de precizie ceas, problema groasa rau de tot.

Inseamna ca eu cu cutia mea nu am voie sa sar de 80? :-S jaful de gps indica mai mult..pe la 149.

Stimabile, tu zici ca GPS-ul indica 149 in momentul in care a fost facuta poza asta?

(Nu de alta, dar imi dai motive sa ma bucur daca e adevarat)

Fara a intra in detalii tehnice, cred ca daca GPS-ul ar avea o eroare de masurare a vitezei datorita erorii de pozitionare intentionata (o eroare, nu o abatere sistematica) atunci mergand cu viteza constanta viteza calculata de GPS ar trebui sa fluctueze la fiecare recalculare. Sau ar trebui sa tinda la viteza exacta, daca algoritmul de calcul tine cont cumva de "istorie".

Daca ar avea o abatere sistematica, ar putea fi calibrat...

Am ajuns la 181-182km/h pe ceas, gps-ul era oprit. Sincer nu mi se pare sigura deloc masina la viteza asta... parca e prea usoara cand depaseam camioane ceva mari se misca masina cu totul... :|

Pe vremea cand aveam Cielo (coreean, '96, 240 k km la bord) am apucat sa vad deseori 185 pe ceas si n-am avut vreun feeling de instabilitate...

Mai nou, la ultimul drum spre Bucuresti cu Leganza, mergand in tandem cu un coleg cu un Mondeo '2004, dupa Urziceni imi da un apel pe statie si-mi zice: "Bai, cu cat pana mea mergi, ca eu am 180 si te departezi de mine!" Mi-am aruncat ochii pe GPS si aveam 210, acul pe kilometraj find lipit de 220...

Edited by Wolfman

Probabil se conoaste diferenta... Coreean si Romanesc :) . La mine chiar nu se simtea bine... i-am facut azi inele de centrare si pt jentile de pe spate, miercuri testez pe A2 sa vedem poate se simte mai bine :P Banuiesc ca mergeai cu benzina... iar curatai injectoarele ? :D

Edited by TBird
Ce voiai za zici? ca daca mergi peste 100 te rastorni si sub 100 nu? :) Ce trebuia sa avem, rollbar ?(sau cum s-or chema)

Nu rollbar, dar macar o tabla care sa depaseasca 1 mm in grosime si care eventual sa nu se indoaie cu mana. Daca eu din 2 pumni si 3 picioare o fac dauna totala, oare ce imi face mie plafonul ala intr-un accident unde sunt implicate tone de forta ?

Daca nu esti in stare psihologic sa depasesti 100 km/h

Asta e, unii dintre noi nu sunt in stare psihologic sa intreprinda actiuni potential sinucigase.

Inteleg ca intr-o decapotabila ti-ar fi frica sa pleci de pe loc

Intelegi gresit. Eu in decapotabila nu ma urc in viata mea.

1. Bre, da tie nu ti-e putin rusine ca matusa ta conduce cu 140 iar tie ti-e frica sa sari de 100? =))

2. Recunosc, si eu cand eram incepator mergeam cu 80-90 in afara cu matizul, dar am evoluat si acum merg cu 120-140 in mod normal cu matizul, vazand consumul care si la vitezele astea se incadreaza in limitele decentei, adica nu sare peste 6.5%.

De asta suntem fiinte inteligente, ca sa evoluam, nu sa involuam.

3. Da, am vazut matize facute praf la care imi dadeam seama ca a fost matiz doar recunoscand vreo lampa spate sau vreo bucata de hayon, dar asta nu inseamna ca trebuie sa imi inghete sangele in vene cand sar de 100, ci, dimpotriva, sa stiu sa-mi pastrez sangele rece si, in situatii periculoase, nu sa ma kak pe mine ci sa tin strans de volan si sa caut traiectoria optima fie pentru a minimiza pagubele, fie pentru a iesi nevatamat. Ce ai fi facut tu cand, acum aproape 5 ani, intr-o depasire, am nimerit intr-o balta lata cat tot sensul de mers, de am acvaplanat si m-am rasucit aproape 180 de grade? La 100 la ora? Tot cu matizul eram. N-am patit nimic, nici spoilerul nu l-am zgariat.

Ce te faci cand mergi linistit pe sensul tau de mers si unul pe contrasens se baga in depasire si uita sa reintre pe sensul lui de mers? Iei mainile de pe volan si inchizi ochii? :dizzy:

4. U serios acum, dar eu n-am nevoie pe sosea de oameni fricosi, care reactioneaza imprevizibil.

5. Intr-adevar, nu se recomanda sa sari de 120 la ora cand mai ai si pe altii in masina si esti pe drum national ondulat, ca se uita la vitezometru si se sperie, dar altfel, de ce nu? Dar tu ca barbat, sa iti fie frica sa sari de 100 atunci cand drumul ti-o permite, chiar si legal, inseamna ca ori ai tu o problema, ori masina ta e un harb care trepideaza din toate partile si lasa 4 urme pe sosea.

1. In general nu mi-e rusine pentru ceva care imi va oferi o viata mai lunga si mai sanatoasa.

2. Corect. Dar unii dintre noi confunda sensurile.

3. Nu pot decat sa iti doresc sa iti pastrezi sangele rece in continuare, dar doar pe al tau. Si rece sa ramana ! :grumpy:

4. nici eu n-am nevoie pe sosea de vitezomani pseudo-Schumacher care CRED EI ca reactioneaza previzibil.

5. Altfel de ce nu ? Ca nu sunt BOU nene, de-aia ! X( Ai vazut vreodata vreun reportaj de la locul vreunui accident ? Cum isi jeleste cate o mama copilul mort in masina ? Daca nu, iti recomand. Poate simti si tu ceva, o mica parte din ce simt acei oameni. Nu mi-am stresat parintii 22 de ani si nu m-am chinuit 22 de ani sa imi fac un rost in viata ca sa ajung o cruce prabusita la pamant langa un mormant plin de buruieni. #-o

Tabla din plafon nu este element de rezistenta la nicio masina. Restul e can-can, cum zice la reclama.

Asta e, unii dintre noi nu sunt in stare psihologic sa intreprinda actiuni potential sinucigase.

Daca tu consideri mersul cu 100 de km/h pe autostrada o actiune sinucigasa, atunci te rog eu sa iti predai permisul. Am incepe si o petitie on-line in directia asta daca petitiile online n-ar fi gay.

Tabla din plafon nu dar stalpii si marginile plafonului da, sunt element de rezistenta. Daca tai espero si il faci decapotabil o sa vezi cum se cocoseaza. N-ai vazut dacii decapotabile? :D .

PS. :o fftopic:

Edited by Dj_Dark
Mai nou, la ultimul drum spre Bucuresti cu Leganza, mergand in tandem cu un coleg cu un Mondeo '2004, dupa Urziceni imi da un apel pe statie si-mi zice: "Bai, cu cat pana mea mergi, ca eu am 180 si te departezi de mine!" Mi-am aruncat ochii pe GPS si aveam 210, acul pe kilometraj find lipit de 220...

M-ai luat Viorele. :( Mai mult de 204 n-am reusit sa marchez, si asta cu Mert-ul.

Iti poti cumpara aparat ce perimite localizare in limita de eroare de 1cm (95% din timp), dar iti trebuie autorizatie pentru a il

Stai ca nu inteleg. De ce mi-ar trebui aprobare ca sa folosesc un gps cu precizie de centimetri? Cu ce deranjez, stiam ca e doar un receptor de unde, nu emitator.

Intelegi gresit. Eu in decapotabila nu ma urc in viata mea.

3. Nu pot decat sa iti doresc sa iti pastrezi sangele rece in continuare, dar doar pe al tau. Si rece sa ramana ! :grumpy:

4. nici eu n-am nevoie pe sosea de vitezomani pseudo-Schumacher care CRED EI ca reactioneaza previzibil.

5. Altfel de ce nu ? Ca nu sunt BOU nene, de-aia ! X( Ai vazut vreodata vreun reportaj de la locul vreunui accident ? Cum isi jeleste cate o mama copilul mort in masina ? Daca nu, iti recomand. Poate simti si tu ceva, o mica parte din ce simt acei oameni. Nu mi-am stresat parintii 22 de ani si nu m-am chinuit 22 de ani sa imi fac un rost in viata ca sa ajung o cruce prabusita la pamant langa un mormant plin de buruieni. #-o

Daca nu ai curajul sa te sui intr-o decapotabila, atunci sincer, preda-ti permisul, esti printre cei 1% care nu ar face-o. S-ar putea ca o decapotabila sa reziste mai bine la o rasturnare, la ce roll-bar-uri am vazut montate pe unele din ele.

Reportaje la locul unui accident n-am vazut, de multe ori eram acolo inaintea echipei de la stirile de la ora 5, am facut slalom printre bucati de creier imprastiate pe asfalt, la mine la munca odata la 2 luni in intersectie e cate-un accident, deja am la favoriti 112-ul, mai pansam si noi cate-un ranit.

Daca m-ar fi marcat fiecare mort de pe sosea pe care l-am vazut, atunci eu as fi renuntat de bunavoie sa mai conduc. Am considerat totusi ca, ceea ce nu te doboara, te intareste, si am mers mai departe. Daca 20 de milioane de locuitori ai tarii asteia am gandi asa in fiecare zi, am fi creeat o lume mai buna. Dar ne place sa ne resemnam si sa ne plangem.

Eu am vreo 4 ani si peste 120 de mii de km de cand nu mai merg in limitele legale la drumurile lungi, si inca traiesc. Nu te intrebi cum? Poate daca as fi stat sa respect regulamentul ala facut de boi, poate as fi ajuns sa gandesc asa, ca tine...

Edited by laurentziu83
Stai ca nu inteleg. De ce mi-ar trebui aprobare ca sa folosesc un gps cu precizie de centimetri? Cu ce deranjez, stiam ca e doar un receptor de unde, nu emitator.

Sa nu marchezi unde sa bombardeze baietii.

Si cu toate astea gps-ul este si receptor si emitator cel cu precizie cu o putere mai mare pe emitator.Imi pare ca folosesc si alti sateliti altfel ne-am apuca de hack.

Si cu toate astea gps-ul este si receptor si emitator cel cu precizie cu o putere mai mare pe emitator. Imi pare ca folosesc si alti sateliti altfel ne-am apuca de hack.

Las-o incolo de magarie ... Inainte de a scrie ce ai scris, te-ai gindit macar o secunda ca pot exista oameni pe form care mai stiu cite ceva despre GPS ? Hai sa emitem pareri, ca e gratis X( . Legat de alti sateliti imi imaginezi ca faci o confuzie cu Galileo ... si nu, inca nu s-a dat in folosinta, desi era prevazut pentru 2008.