Jump to content

Companiile de leasing - un faliment spectaculos !!!!!


VIPER

Recommended Posts

Din ZF azi:

Vin vremuri grele pentru companiile mici de leasing

 

'În urmă cu zece ani, Planet Leasing era printre primele societăţi de profil înfiiţate pe piaţa românească şi punea bazele primei asociaţii a societăţilor de leasing. In prezent compania se află în reorganizare judiciară. În plus, alte 70 de companii care au în titulatură denumirea de leasing sunt trecute pe site-ul Ministerului Finanţelor, cu obligaţii restante la bugetul de stat.

Situaţia, dincolo de a fi alarmantă, arată că multe dintre companiile de pe piaţa de leasing vor avea probleme în următorii ani, pe măsură ce concurenţa şi războiul dobânzilor din prezent se vor accentua.

"Piaţa românească a devenit foarte concurenţială. Nu este vorba doar de intrarea pe piaţă a societăţilor de leasing afiliate unor grupuri bancare, ci şi de dezvoltarea puternică a activităţii companiilor existente pe piaţă", este de părere Cornel Coca Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR).

În aceste condiţii accesul la finanţare devine elementul cel mai important pentru asigurarea supravieţuirii unei companii de leasing pe termen lung. Practic, pentru o companie mică devine aproape imposibil să lupte cu companiile de leasing afiliate unor grupuri bancare, cel puţin în ceea ce priveşte dobânzile.

De altfel, o parte dintre companii, confruntate cu anumite probleme au început deja să îşi vândă portofoliile.

"Noi am vândut 90% din portofoliul nostru câtre companii precum BT Leasing Translivania sau TBI Leasing", spune Sorin Ovidiu Blaga, asociat al companiei Euro Leasing Srl. Compania este pe primul loc în topul companiilor cu obligaţii restante la bugetul de stat, cu peste 140 de miliarde de lei la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Ministerului de Finanţe.

"Datoriile noastre sunt mult mai mici decât această valoare şi suntem de mai mulţi ani în procese cu statul român", spune reprezentantul Euro Leasing, companie ce are în prezent doar trei angajaţi şi conturile blocate.

Pe locul doi în topul companiilor cu obligaţii restante se află, potrivit Ministerului Finanţelor, Planet Leasing, cu peste 136 miliarde lei.

"Avem însă active şi proprietăţi pentru a acoperi aceste datorii", spune Mustafa Oral, administrator al companiei Planet Leasing. Compania a intrat în toamna acestui an în reorganizare judiciară, după ce pe parcursul ultimului an a încercat să rezolve prin forţe proprii problemele pe care le are.

"Aşteptăm o majorare de capital de un milion de euro cel puţin până la sfârşitul acestui an, banii urmând a proveni din alte activităţi pe care le desfăşurăm în Turcia, în sectorul construcţiilor. De altfel explorăm intrarea şi pe piaţa românească cu activităşi de construcţie şi comerţ", adaugă Oral.

El spune că are asigurată şi o linie de finanţare de 10 milioane de dolari de la un grup de investiţii israelian, iar situaţia companiei ar putea fi depăşită prin câteva contracte de anvergură cum au fost cele pe care compania le-a avut de-a lungul timpului cu Petrom, Electrica, RAT Brasov şi alte companii de pe piaţă.

"Am fost prima companie de leasing de pe piaţa românească, cu contracte încheiate până acum de peste 100 de milioane de dolari, nu vrem să închidem afacerile din România", susţine Oral.

Cu toate acestea, este de aşteptat, spun analiştii ca o bună parte dintre companiile de leasing de pe piaţă, mai ales cele mici, să îşi tragă obloanele, fie că va fi vorba de vânzarea portofoliilor, fie prin intrarea în incapacitate de plată.

"Este absurd să existe pe o piaţă cum este cea românească sute de companii de leasing. Companiile mici se vor afla în situaţia în care fie vor identifica investitori care îşi vor aduce aportul la mărirea capitalului, fie îşi vor vinde afacerile", susţine Constantinescu.

Cel mai dezvoltat segment al pieţei de leasing este în prezent segmentul auto.

"Concurenţa din prezent de pe piaţă, resimţită mai ales în segmentul auto este până la urmă benefică pentru piaţă. Pe lângă scăderea dobânzilor, companiile de leasing devin interesate şi de alte segmente, cum este cazul leasingului pentru echipamente sau al celui imobiliar. Numai aşa piaţa românească se poate apropia de potenţialul pe care îl are", spune Cornel Coca Constantinescu, preţedintele Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR).

Analiştii estimează un potenţial al pieţei imobiliare de 4-5 miliarde de euro, însă numai în condiţiile în care se vor dezvolta puternic, pe lângă segemntul auto şi leasingul pentru echipamente sau cel imobiliar.

Cei mai mari jucători de pe piaţa românească de leasing sunt companiile de leasing captive (adică cele aflate în legătură directă cu importatori sau dealeri auto), cele indepenedente şi, mai nou, cele afiliate unor grupuri bancare.

Din cele aproape 40 de grupuri bancare existente pe piaţa românească, mai puţin de jumătate deţin şi societăţi de leasing.

Companiile de leasing afiliate unor grupuri bancare au fost în ultima perioadă printre cele mai agresive de pe piaţa leasingului românesc, condiţiile de finanţare avantajoase şi reţeaua extinsă în teritoriu permiţându-le creşterei foaret puternice ale afacerilor.

Opt dintre cele mai mari companii de leasing afiliate unor grupuri bancare au organizat din acest an şi o asociaţie proprie - Asociaţia de Leasing Bancar.

Atât Asociaţia Societăţilor de Leasing din România (ASLR) cât şi Asociaţie de Leasing Bancar (ALB) nu au, potrivit datelor de la Ministrul Finanţelor, companii membre aflate pe lista companiilor cu obligaţii restante la bugetul de stat.

Singura excepţie, Raiffeisen Leasing, este datorată, spun reprezentanţii companiei, unei erori.

"A fost o eroare (includerea Raiffeisen Leasing pe lista companiilor cu obligaţii restante - n. red.) datorată schimbării sediului nostru dintr-un sector într-altul în cursul unui exerciţiu financiar, eroare care de altfel s-a referit la o sumă foarte mică. În acest moment totul este rectificat în evidentele Administraţiei Financiare", susţine Bernd Kuenzel, preşedinte Raiffeisen Leasing.'

Link to comment
  • 2 weeks later...

Firmele mari au datorii de 1,3 miliarde euro la bugetul de stat

 

Marii contribuabili datorau bugetului de stat, la sfîrşitul lunii septembrie, 54.970 miliarde lei (aproximativ 1,3 miliarde euro), în scădere cu 2.164 miliarde lei faţă de nivelul consemnat la 29 iulie, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Numărul contribuabililor cu obligaţii restante a scăzut de la 454 la 415 în perioada de referinţă, se arată într-un comunicat al ANAF.

Din numărul total de firme mari cu datorii către stat înregistrate la 30 septembrie, 129 contribuabili au primit înlesniri la plata obligaţiilor restante, în valoare de 18.661 miliarde de lei.

Un număr de 232 de firme se află în procedură de executare silită, pentru recuperarea unor datorii în valoare de 27.095 miliarde de lei, iar 38 au fost introduse în regimul de administrare specială, cu datorii de 7.291 miliarde de lei, se precizează în comunicat.

Faţă de situaţia consemnată la 29 iulie, au ieşit de pe listă 72 de companii care şi-au plătit integral restanţele în valoare de 4.312 miliarde de lei, însă au fost incluse alte 33 de societăţi, cu datorii către buget însumînd 463 miliarde de lei.

Un număr de 382 de companii înregistrează în continuare datorii, nivelul restanţelor ajungînd la 54.506 miliarde lei.

La 29 iulie, datoriile marilor contribuabili totalizau 57.134 miliarde lei.

 

...deci nu e de mirare ca si soc de lizing o iau in jos...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...