Jump to content

Cum Conducem Un Diesel

keluboss

Recommended Posts

Pai hai sa-ti zic cum afli: INCERCI :)

De exemplu la a mea merge lejer 1-2-3-5 sau chiar 1-2-5, insa 1-2-4 nu merge nici s-o.. bati. De 1-3 nici nu poate fi vorba, pentru ca 1 este scurta si mica rau (deh, diesel)

Chiar. Care e explicatia pentru care 1-a e asa scurta la dizelare? La urma urmei, cuplu este, de ce are nevoie de treapta scurta?

Sato, in mare este vorba de rezistenta materialelor, cuplu prea mare ar duce la ruperea pinionului de 1. De altfel, la un tuning extrem al motorului, daca nu crapa ambreiajul, defectul se va produce fix pe cutia de viteze, pe pinioanele de trepte mici - 1 sau 2.

• 7 months later...

Conducand destul de des un Golf 4 diesel de 1.9, observ intotdeauna la acceleratii bruste doar fum albastrui la esapament, NU negru. Datorita obisnuintei cu benzina, il conduc ...ca atare, il urc in ture fara menajamente. De tras, trage impecabil, nu consuma ulei.

Care e explicatia fumului albstrui? e pe duca motorul? sau faptul ca il conduc ca pe un benzinar care NU e al meu :-> nu-i convine?

Edited by Englishman

Ulei chiar nu consuma, verific periodic. Are cam...300.000 Km, daca nu mai bine...nu ma pot lua dupa indicator, e masina cu vreo 4 proprietari in spate.

Ma intreb daca nu-l conduc eu aiurea, trec deseori de 4000 RPM cu el, deh, obisnuinta celor 2.0 l si 1.5 l ale mele, ambele pe benzen...

Repet, nu scoate fum negru nici sa-l tai, sub nicio forma, doar albastrui, transparent, nu opac.

Edited by Englishman

Citind ultimile pagini mi-am dat seama ca multa lume crede ca daca schimbi la turatie mare automat trebuie sa mergi "sportiv", adica sa ii dai goarna fara motiv.

In realitate am descoperit ca Epicii ii place sa schimb astfel incat turatia sa pice la 1800-2000rpm, acolo unde intra turbina, lucru de altfel constatat si de alti colegi. De regula eu cand vreau sa schimb urc turatia progresiv, fara sa bruschez pedala pana pe la 2700-3000rpm, dupa care schimb in treapta superioara. La frana de motor fac invers, las masina sa curga in treapta in care sunt, apoi schimb treapta inferioara, cand in treapta superioara am aproximativ 2000rpm. Am incercat sa schimb "in jos" si la turatii mai mari (cum faceam la Nubira), insa am vazut ca masina franeaza brusc si nu prea ne place (nici mie, nici masinii :D ).

Din pacate Bucurestiul si cutia de viteze nu imi permit sa merg intotdeauna ca mai sus, de multe ori traficul dictand sa merg cu 1-a si a 2-a si sa schimb la turatii la care turbina nu intra. Spre exemplu schimb ca sa inaintez usor cand merg bara la bara, dau 1-a si apoi calc ambreiajul, mergand din inertie. Prima treapta fiind scurta, nu am gasit alta solutie mai buna. Daca aveti alte idei/ sfaturi, le astept cu placere.

@mr_: Si eu am avut o discutie legata de turatia la 130km/h cu colegii. In urma unei analize pe masinile personale am observat ca masinile cu putere/cuplu mai mici au o turatie mai mare in ultima treapta decat cele cu putere/cuplu mai mari. Asta pentru ca daca esti berbec si te angajezi intr-o depasire in ultima treapta (fara sa retrogradezi) plecand de la 120-130km/h, masina sa poata sa faca fata (sa fie cat de cat in zona de cuplu maxim). Altfel ar primi plangeri de la toti "meseriasii" ca masina "nu trage". De aceea contructorul trebuie sa gaseasca un compromis pt cutia de viteze intre a avea putere/cuplu disponibile la viteze mari si a avea un consum mic (condus eco cum ii spun unii).

Eu de exemplu sunt nemultumit de Epica pt ca in ultima treapta (a 5-a) la 130km/h am 2800rpm si asta duce la un consum mult mai mare decat daca as mai fi avut o treapta (a 6-a) si as fi avut 2000-2200rpm la 130km/h.

Eu de exemplu sunt nemultumit de Epica pt ca in ultima treapta (a 5-a) la 130km/h am 2800rpm si asta duce la un consum mult mai mare decat daca as mai fi avut o treapta (a 6-a) si as fi avut 2000-2200rpm la 130km/h.

Welcome in the club! Eu sunt nemultumit nu de consum, ci de faptul ca la 200 kmh am 4300 rpm si nu mai poate :D

Ce miros are fumu?

Cel mai bine faci o verificare cu vag-com,fum gri-albastrui = consum de ulei sau ulei contaminat cu apa.

Numai in treapta I? Rare sanse. Si ce sa vada cu vag-com-ul? Mai degraba e o impresie, eu as incerca sa vad ce culoare are fumul la accelerare in gol.

Masina are soft?

De obicei de la avans aiurea face asa.

Mai poate fi ce-i drept de la motorina, incearca si de cea mai scumpa, eventual Alto 55, mai ales daca masina are soft.

Habar nu am daca are sau nu, nu e a mea si nici proprietarul nu stie... O sa incerc atunci varianta schimbarii motorinei in prima instanta.

Domnle daca nu cunosti Taci!

fum alb- amestec sarac

fum negru- motorina nearsa

fum gri-albastrui -consum de ulei

Cu vag-com-u ,verifici valorile date de toti senzori.

Cel mai bine mergi pana la un service vw, sigur depisteaza problema.

Edited by ZDN

=))

Daca taceai, filozof ramaneai.

Asa e cum zic eu: fum alb- consum ulei, fum negru- motorina nearsa, fum albastru- avans dereglat.

La diesel nu exista amestec sarac, prietene, motorul diesel merge in permanenta cu "exces" de aer.

Iar motorul diesel se incinge rau atunci cand ai prea mult carburant, e exact invers decat la cele pe benzina.

@Mircea: Sa-i spunem Chevy-VCDIclub.ro? :) )

Pe mine viteza maxima de "numai" 200km/h nu ma supara chiar deloc, pentru ca nu am unde sa merg asa de tare. Probabil si in Germania daca as trai nu as merge peste 180km/h decat la inceput sa vad cat duce masina. Eu cu a mea am mers maxim cu 205km/h pe bord si nu am putut mai mult din motive de drum, trafic si gura sotie. Oricum asta a fost o scapare adolescentina :P . De cele mai multe ori merg legal (140km/h pe bord) si chiar si cand ma grabesc nu merg mai tare de 160, poate 170km/h daca ma tin dupa vreunul.

De regula consumul ma supara in sensul ca problema putea fi rezolvata f usor cu inca o treapta de viteza. Chiar nu stiu ce a fost in capul celor de la Chevy sa puna pe o masina de >20000E cu 1600kg si 150cp o cutie manuala cu 5 trepte. Sa nu ma intelegi gresit, consumul real la 140km/h e undeva in jur de 7%-7.5% (chiar am facut teste pe A2 in acest sens), insa putea fi 6%-6.5% daca mai puneau o treapta. Asta mi se pare prostia Chevy... Lacetti e o masina sa zicem low-cost, deci se justifica o cutie mai ieftina, dar Epica costa cam cat un Passat, Opel Vectra etc.

F interesant este ca daca merg ca nebunul (adica merg pe A1, ceea ce inseamna accelerari puternice, apoi frana), cu 150-160 nu sare de 8-9%, deci doar 2.5l in plus fata de mers linistit cu 110. Asta mi se pare un mare avantaj mare fata de Nubira (si orice alta masina pe benzina) la care daca mergeam in stilul asta aveam consumuri de peste 10%.

Ia ziceti domnilor ingineri

ce fel de amestec are bazat pe culoarea fumului?

Eu zic, mai putine posturi si mai mult studiu. Va las sa reflectati ;)

Edited by Dj_Dark

Cand colegul ZDN zicea "amestec sarac", se referea desigur la un amestec mai sarac decat cel pentru care a fost conceput motorul sa functioneze, adica o defectiune a acestuia. Ori, la motorul diesel, aceasta exprimare e gresita. Asa a fost el conceput sa functioneze. Nu sunt la primul diesel, asa ca stiu ce vorbesc. Chiar nu ma intereseaza daca voi fi sau nu contrazis sau nu, pentru ca nu voi mai raspunde in aceasta discutie contradictorie.

Mai mult nu va mai zic, ca ori nu intelegeti, ori va faceti ca nu intelegeti.

Auzi, amestec prea sarac la un motor diesel =)) =)) =)) .