Jump to content

Trucuri in sporturile auto


BGeo

Recommended Posts

Nici pe mine nu ma deranjeaza real, decat in 5% din cazuri, cand conduc foarte sportiv, si am nevoie de frane de motor foarte puternice... pana cand sa ma obisnuiesc perfect cu masina, mai aruncam cate un ochi la turometru, si asta ma deranja... faci o dubla debreiere rapida, in frana de motor, si daca te iei dupa ac, ai toate sansele sa arunci motorul peste 7.000 de ture.

P.S. Ca sa nu apara discutii : nu particip la liniute, nu incurajez condusul sportiv in circulatie libera. Insa particip la VTM si mai folosesc masina ca masina de antrenament.

Link to comment

Te-am intrebat de masina de concurs pentru ca eram curios de cutie .. m-a mirat ca faci dubla debraiere rapida pe Aveo, ce .. nici nu are cutie nesincronizata, nici roti dintate drept, si te si refereai la trecerea in treapta inferioara :)

Link to comment

Tommy, dubla debreiere, la retrogradare in treapta inferioara, e recomandat sa faci pe orice fel de masina / cutie, fiindca la o franare foarte puternica, ai si o frana de motor violenta, daca nu procedezi asa... si transmiti socuri puternice in toata transmisia, se uzeaza toate mai repede, belesti sincroanele, etc.

Edited by Mircea
Link to comment

Apesi ambreiaj, scoti la punctul mort, ridici ambreiaj, apesi iar ambreiaj, bagi in viteza, ridici ambreiaj :) Asta era pe vremea camioanelor RABA, care nu aveau sincroane, si nu puteai sa treci din viteza Y in viteza Y-1 direct.

Link to comment

Vaxxi, ai gresit (de fapt ai uitat ceva). Ma refer la dubla debreiere la retrogradare, succesiunea este urmatoarea :

1) apesi ambreiaj si treci schimbatorul de viteze in punctul mort

2) ridici ambreiaj COMPLET, si dai un sprit de acceleratie (cat de tare, e alta discutie); astfel pui in miscare pinioanele din cutie

3) calci ambreiaj, bagi in viteza, ridici ambreiaj (viteza de ridicare e in functie de cum vrei sa dozezi efectul de frana de motor)

Daca faci asa ceva la retrogradare, obtii :

- o frana de motor mai lina (motorul nu este coborat in ture cand retrogradezi), implicit socuri in transmisie mai mici;

- eviti blocarea rotilor in cazul unei frane de motor puternice (consecinte nasoale);

- pastrezi motorul turat la cat doresti pentru treapta in care ai retrogradat.

 

Chestia asta cu dubla debreiere o poti face :

- daca doresti sa protejezi transmisia la o frana de motor puternica (ex. este la 5.000 de ture in 3 si vrei sa-i dai 2), te ajuta si la reducerea distantei de franare;

- daca vrei sa franezi masina fara sa mai folosesti frana de serviciu, si fara sa mai iei piciorul de pe acceleratie (ex. la negocierea unui viraj mai strans, unde vrei sa intri intr-o treapta inferioara de viteza, cu motorul turat aproape de maxim); piciorul il pastrezi pe acceleratie, mica franare o obtii din frana de motor din retrogradare, esti deja pe intrarea in viraj si doar controlezi acceleratia.

Link to comment

:) )

Intrebarea era pentru tractiune integrala si cutie dublu ambreiaj.

Pur si simplu la o cutie adevarata n-ai timp de asemenea trucuri, mai rau incurca.

Edited by Tommy
Link to comment

La cutia dublu ambreiaj (ex. VW DSG), normal ca nu mai faci asa ceva... cutia aia face singura chestia asta, cupland deja treapta pe care o vei folosi.

Insa cutii DSG n-o sa vezi la raliu / VTM...

La integrala de strada, cu cutie obisnuita, manuala, poti face dubla debreiere, e acelasi lucru... diferenta e ca fortajul se va duce in diferentiale, iar in functie de setarile acestora, apar consecintele.

Edited by Mircea
Link to comment

Eu folosesc dubla debreiere cand am incetinit fara sa opresc de tot (la 5-10km/h, asigurare in intersectii) ca sa pot baga in treapta I mai usor (nu-mi place sa chinui ambreiajul demarand subturat cu a II-a). Si da, parca la cutiile care echipeaza masinile moderne nu prea mai este nevoie...

Link to comment

Dinoc, varf-calcai mai folosesc, dar mai rar, din principalul motiv ca masinile de strada au pedalele de frana si acceleratie simetrice, de aceeasi lungime, si e greu sa atingi frana cu varful si acceleratia cu calcaiul.

Normal tehnica asta o folosesti atunci cand pedalele sunt modificate, si-ti permit ca atunci cand esti cu varful piciorului drept pe frana, sa atingi cu calcaiul aceluiasi picior, pedala de acceleratie; adica sa stai cu piciorul drept oarecum in diagonala, la un unghi nu mai mare de 45 de grade, altfel este obositor.

De obicei, la o masina de curse serioasa, si pentru un pilot care doreste sa foloseasca aceasta tehnica, se modifica pedalele de frana si de acceleratie (lungimea si pozitionarea lor), ca sa poti obtine pozitionarea de mai sus.

La VTM am folosit rar, deoarece nu prea sunt viraje unde sa fie nevoie sa retrogradezi mai mult de doua trepte de viteza (sau altfel spus, poate n-am avut eu masina atat de puternica). Asa ceva se preteaza pe circuit, unde sa zicem ai linia dreapta unde esti in treapta maximala, si trebuie sa retrogradezi in doi, sau chiar unu, pentru a pregati un viraj foarte strans. In aceasta situatie chiar merita pe timpul franarii sa faci varf-calcai.

Nu prea imi dau seama ce n-ai inteles, pe wiki este explicat destul de clar. Nu intelegi textul in engleza ?

Sa stii ca te poti lamuri mult mai bine daca vezi un filmulet cu asa ceva.

Daca executi de mai jos pe youtube, iti da o gramada de filmulete cu asa ceva. Cauta unul nu doar demonstrativ, ci aplicat de un pilot, in cursa, pe masina modificata.

Youtube

La filmul de mai sus, pe pedale normale, de masina de strada, o sa vezi ca "varf - calcai" se transforma in "parte stanga - parte dreapta varf picior drept" :D

Edited by BGeo
Link to comment

Ambele metode discutate aici necesita antrenament sustinut, pana sa le poti face corect, si mai ales, pana sa renteze sa le folosesti, fata de mersul normal... adica daca ratezi metoda sau o faci incet, pierzi mai mult timp decat mergand normal.

Si nu prea se preteaza la mersul pe strada, majoritatea masinilor noi, in stil de condus normal, au distanta de franare suficient de scurta ca sa nu mai faci jonglerii d-astea... pe strada nu te ajuta 2 metri economisiti la distanta de franare, insa la curse, da...

In plus, pe strada nu fortezi masina atat de mult la franare, ca sa merite sa mai o ajuti din frana de motor... insa pe o etapa, daca nu faci asa ceva, si n-ai frane de curse, speciale, risti sa intri in fading.

Edited by BGeo
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...