zalmoxis Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Mai e un amanunt!!!..Scara de magnitudine e LOGARITMICA !!!!..Adica un seism de 7,2 e de zece ori mai puternic decat unul de 7,1 deci va imaginatzi acum cam cum sta treaba !!!!??? Link to comment
ovidiuc Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Aha si acum ne zici Zeule? Link to comment
Satori Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 e logaritmica, dar nu cum zici tu. un cutremur de 7 este de 10 ori mai puternic (din punct de vedere al miscarii solului, ca din cel al energiei nu stiu) decat unul de 6, nu decat unul de 6,9. cica la 10 pamantul se face bucati iar cel mai tare de pana acum a avut 8,8. Link to comment
allex Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Cel mai mare cutremur a avut loc in Chile in 22 mai 1960 si a avut 9,5 grade Richter. Efecte: 2.000 morti, 3.000 raniti, 2.000.000 ramasi fara casa, 550.000.000 $ pagube. Poze atasate. Link to comment
allex Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 tot poze din Chile dupa cutremur Link to comment
Satori Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 ai dreptate, am fost dezinformat de un mic site. cel mai devastator a fost in China in 1556. Magnitudinea a fost 9 si s-au inregistrat aproximativ 850.000 decese. Link to comment
Zmeul cel rau Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Daca era in 1556 (!!!) nu poate fi masurat pe sacara Richter care stiu ca merge pana la 7,9 ci pe scara mercali care este gradata dupa efectele pe care un cutremur le are si scara contine numai numere intregi. Merge si mai sus decat richter pana la 9 sau 10 ( nu mai tin minte). Oricum, atentie ca nu e aceeasi scara! Link to comment
Satori Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Stiu ca nu e aceiasi, dar rezultatele nu se pot translata? Eu asta am gasit. http://www.sciencedaily.com/encyclopedia/l..._of_earthquakes 23 January 1556, China: An estimated 850,000 people are killed when the cities of Shaanxi and Kansu are hit by the most devastating quake in history, 9.0 on the Richter scale. Link to comment
Zmeul cel rau Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Cred ca se pot translata da' rezultatele pe scara Richter se masoara cu seismografe si sunt destul de precise. Se masoara energia degajata. La Mercali se masoara efectele (ex: sol crapat, au mai ramas in picioare... )Aminteste-ti cat de mult le-a luat sa ajunga la o cifra exacta, cred ca mai mult de 12 ore. Link to comment
Satori Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Ideea este, indiferent de magnitudinea lui, ca este cutremurul care a avut cel mai mare numar de victime. (oare pe asta cum l-au aproximat? - ca si aici datele difera intre 830-350.000) Link to comment
cchrism Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Scarile Mercali si Richter nu se pot compara, nu exista nici o translatie. Din motivul ca Mercali masoara efectul la un anumit loc, si la Richter se masoara energia in epicentru. Scara Richter nu are limita superioara, exista doar o limita practica nu si una teoretica. Mai mult decat atat, poate fi si grad negativ, pentru ca s-a ales arbitrar o energie pentru gradul 0. Link to comment
Satori Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Cum masoara la Richter in epicentru? De unde stiu care va fi acesta pentru a isi pune aparatura acolo? Nu se aproximeaza pe baza datelor primite de la senzori prestabiliti in locuri cu probabilitate mare de a deveni epicentre? Link to comment
allex Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 Richter la epicentru este rezultatul a mai multor calcule, in functie de rezultatele instrumentale de la aparatele instalate in zona. Pentru magnitudinea masurata in Richter pentru cutremure care au avut loc inaintea aparitiei seismografelor se aproximeaza in functie de Mercali, specificul zonei, comparatii intre valorile masurate Richter si valorile Mercali de la cutremure recente, modificari si specific geologic, etc. toate acestea se iau in calcul. Scala Richter este cea pe care se masoara magnitudinea unui cutremur de catre instrumente. Mercali este o scara subiectiva, in Mercali se estimeaza intensitatea, puterea unui seism si iar valoarea este stabilita in functie de efectele vizibile ale unui cutremur (crapaturi de pereti, distrugeri de cladiri, rasturnarea mobilierului, craparea drumurilor, daca seismul este simtit de persoane aflate doar la etaje superioare sau si la parter, daca oamenii se trezesc in urma cutremurului, etc). Sunt scrieri istorice care povestesc efectele unui cutremur ("octomvrie 16 zile, la trei ceasuri de noapte s-au cutremurat pământul. Şi huetul au venit din sus"; "Marte 26, 1790, sara, marţi la un ceas din noapte s-au cutremurat pământul foarte tare. Popa Toader"; "1790 marte 27, miercuri, în Săptămâna cea luminată seara, doao ceasuri din noapte şi jumătate, spre joi, s-au cutremurat pământul foarte tare. Eram la masă la dumnealui treti logofăt Velcea" si multe altele care descriu daramarea unor biserici, cladiri, ruperi de drumuri sau alunecari de teren). Din acestea se poate aproxima intensitatea pe Mercali a cutremurului respectiv. Luand in calcul caracteristicile geologice, modul de constructie al cladirilor din acea vreme, comparatii cu magnitudini si intensitati masurate, se poate calcula aproximativ o valoare a magnitudinii pe Richter. Seismografele simple sunt aparate care au la baza penduli. Acestia preiau miscarea seismica si apoi aceasta este inregistrata pe hartie. Link to comment
zalmoxis Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 http://pubs.usgs.gov/gip/earthq1/ uite cititi asta si va lamuritzi !! @satori :am mai uitat si eu mai ai dreptate 7 grade e de 30 de ori mai puternic decat 6 pe Richter evident...Restul gasitzi aici baietzi daca va arde asa mult de subiectul asta !!! Link to comment
SYL Posted November 3, 2004 Share Posted November 3, 2004 . A fost un bloc din Militari care era proiectat sa reziste la 7,5 grade dar a cazut in 77 din cauza inginerului sef de santier care furase la greu... Te referi cumva la scara unui bloc care a cazut in '77 vis-a-vis de P-ta Veteranilor ?? Am intels ca respectiva scara a cazut pt ca nu avea stalpi de rezistenta (restul scarilor aveau). PS. Am auzit ca a scapt un singur locatar care coborase sa cumpere lapte de la complex. Referitor la cele 2 modalitati de masurare a "intensitatii" unui cutremur, stiam ca scara Richter are maxim gradul 9, iar Mercalli gradul 12. Si spre exemplu un cutremur de gradul 7 e de 10 ori mai puernic decat unul de gradul 6, adcia de la un grad la altul intensitatea e de 10 ori mai mare. Asa stiam eu...sa intelg ca nu stiam bine :?: Link to comment
Shenck Posted November 3, 2004 Author Share Posted November 3, 2004 Baieti, haidetzi sa o lasam balta cu subiectul asta! Mi se face paru maciuca cind citesc si imi aduc aminte Sa ne bucuram ca sintem toti sanatosi! Link to comment
allex Posted November 4, 2004 Share Posted November 4, 2004 Baieti, haidetzi sa o lasam balta cu subiectul asta! Mi se face paru maciuca cind citesc si imi aduc aminte Sa ne bucuram ca sintem toti sanatosi! Sunt de acord cu tine Changing the topic... eu s-ar putea sa ma intorc in Bucuresti zilele astea. Care vine la bairam in Planters? Link to comment
aztec Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 si azi , unul micut de tot acu' un minut Link to comment
andreib Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 S-a simtit ceva si in Iasi...Credeam ca am luat-o eu razna... Link to comment
ToPser Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 s-a simtit si la noi ... prima data a inceput incet de am crezut eu ca am ameteli ... Dar dupa aia s-a clatinat ceva Link to comment
tolin Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 A fost o unduire scurta si aici, dar hotarata. Pe directia SE-NV. Link to comment
drooopy Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 ehehe.stau la etajul 6 si a fost super. sa vezi cum dansa monitorul pe masa nu am prins nici unul asa de lung. mai bine stati la bloc ca numai asa mai avem parte de senzatii tari > Link to comment
CT_ZDB Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 (edited) A fost o unduire scurta si aici, dar hotarata. Pe directia SE-NV. <{POST_SNAPBACK}> Toate cutremurele Vrancene sunt pe snesurile SV - NE .. sau NE-SV (cel din '86 a fost pe sensul SV-NE, si a facut pagube in Moldova (Chisinau), cel din 4.03.'77 a fost pe NE-SV si Panciu a fost ras de pe fata pamantului, in Buc daune severe (vreo 30 cladiri prabusite + multe altele avariate). Asa se propaga toate cutremurele pe la noi. ( eu'te dom'le ca am invatat ceva ceva 5 ani de zile la scoala :"> ) Edited June 18, 2005 by CT_ZDB Link to comment
NFS Posted June 18, 2005 Share Posted June 18, 2005 Fara misto, pe mine m-a prins la ... toaleta! Nu stiam de ce stropesc pe capac! Cind am iesit mi-a zis soacra-mea ca a fost cutremur! Link to comment
Recommended Posts