Jump to content

Moarta De Prea Multa Munca

sebian

Recommended Posts

@hawkeye: whatever...e usor sa faci pe moralistul si sa arunci acuze...eu nu am acuzat pe nimeni, doar am prezentat ce s-a intimplat si am incercat sa imi expun opinia, ca nu e normal sa mori in felul asta...si, ca tot vorbeam de Big4:

Precedent

Un alt caz si la Pricewaterhouse

Preocupat numai de munca, timisoreanul Lorant Eros-Stark a murit in somn, la 34 de ani, medicii punand acelasi diagnostic ca in cazul Ralucai Stroescu. Si acesta lucra tot la o firma de audit.La numai trei luni dupa ce s-a angajat la PricewaterhouseCoopers Romania, Lorant Eros-Stark a murit in somn, intr-un apartament din Bucuresti.

„Isi facuse analize complete in 2006, in mai si in octombrie, cand s-a angajat la Price. M-a sunat si mi-a spus ca analizele au iesit foarte bine si ca este perfect sanatos. Apoi, in ianuarie, pe 25, a plecat la Bucuresti. Pe 27 trebuia sa se intoarca si l-a rugat pe sotul meu sa-l ia de la aeroport. Nu a mai ajuns acasa”, povesteste mama acestuia.

Desi analizele au aratat ca era perfect sanatos, medicii spun ca a decedat in urma unui infarct.

Iudit Stark spune ca fiul ei era foarte pasionat de munca: „Asta era viata lui. Eu i-am mai spus sa nu mai munceasca atat, dar el spunea ca asta e placerea lui”.

Nicolae Taranu, coleg la facultate cu acesta, a spus ca Lorant era foarte preocupat de munca, iar colegii de la Camera de Comert l-au descris in aceiasi termeni. Monica Nistorescu, director de Relatii Publice la PricewaterhouseCoopers, a declarat ca moartea colegului este regretabila, dar ca nu are nicio legatura cu conditiile de lucru.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Problema exista de mult si toata lumea din multinationale o stia, numai ca acum a iesit la iveala si multi se mira.

Se numeste "cursa sobolanului" si este in forme grave ceva sinucigas. Te refugiezi in munca atunci cand n-ai viata personala si cine sa te astepte acasa, sau tocmai din cauza asta. Iar companiile ii speculeaza pe cei care nu stiu sa spuna nu, sau sunt cu un psihic mai fragil, ca si pe cei dornici de afirmare si de un "renume". e cunoscut cazul unei directoare care s-a sinucis cand n-a putut intra in weekend la birou, pentru ca nu stia sa faca altceva, si s-a simtit de parca i s-ar fi luat tot.

Ziceti voi ca e usor sa te opresti, insa nu e. Tocmai am plecat dintr-o multinationala unde incepuse totul bine, dar in care ajunsesem sa plec la 10-11 noapte sau sa vin in weekend. Cand am constientizat m-am speriat, si am lasat-o mai usor, am inceput sa plec mai devreme, dar e clar ca nu puteam avea aceleasi rezultate. Cum toti noii angajati stateau voluntar, era clar ca se facea o paralela. N-a fost nici pe departe asa avansata problema ca la E&Y, dar mi-am dat seama ca viata mea conteaza cel mai mult. Si am plecat, dar pareri de rau fata de ce faceam acolo vor exista intotdeauna.

Si nu e deloc asa simplu sa-ti cauti altceva cand ai un program criminal. Daca ai o ora libera o dormi, nu stai sa cauti pe net joburi. Si chiar cand sa zicem reusesti asta sau esti recomandat, n-ai sub nicio forma timp sa te duci la interviuri. Sau te duci o data si apoi nu mai poti, si cei de-acolo iau pe altul.

Dumneziu s-o odihneasca. Sper ca va fi un semnal de alarma serios pentru toti in aceasta situatie.

:wallbanger: Sunt curios daca aveai aceeasi atitudine in situatia in care Raluca iti era cunostinta apropiata

Da. Si stiu despre ce vorbesc, am fost in aceiasi situatie, recordul fiind de 3 nopti nedormite la rand.

Ei nu o sa se opreasca. Depinde de tine sa faci ceva.

Situatia imputita este ca firma dracului de rahat, ar putea angaja 2 oameni sa munceasca cele 16 ore cumulat si sa-i plateasca chiar si pe din-doua. Dar nuuuu, cresc costurile generale. De ce sa nu plateasca ei doar o parte din salariul pe care l-ar da in "alta lume" si sa faca si economii. Scarbe!

Uite pentru asta macar i-as da si lui Sebian are dreptate.

... Si nu uita, Maitre, ca ritmul vietii/muncii in Bucuresti este cu mult mai alert decat in alte orase din tara ...

Are dreptate si cand zice asta. Nu uit, Sebian, din cauza asta am plecat din B, n-am reusit sa inteleg rostul acestei alerte. Niciodata n-am inteles de ce trebuie sa fie complicat cand se poate simplu !

De acord cu Tolin. Nici eu nu am inteles rostul alertei din capitala, iar acesta a fost unul din motivele pentru care am plecat de acolo. Am lucrat in capitala zece ani, iar aici, in Craiova m-am transferat de sase luni. Deja ma simt un alt om, cu mult mai mult chef de viata.

Eu am venit prin transfer intern, in cadrul aceleasi institutii, si da, e adevarat, colegii mei de aici au salarii muuult mai mici decat mine. Pentru ca am venit prin transfer intern, salariul meu a ramas acelasi din capitala, a fost vorba de un drept castigat. Si fata de capitala, castigul lunar e chiar mai mare-diurne, etc. Si mai sunt vreo sase orase prin tara, in care mai pot face figura asta.

... dar cand a fost vorba de salariu ...

Nu ma indoiesc ca ai cunoscut zicala: "Nu le poate avea omul pe toate ..."

Revenind ontopic, ma mir ca nu s-au pus pe tapet abuzurile angajatorilor celor de pe forum, asta ar fi ceva de viitor, din pacate, in cazul Raluca, povestea este ingropata (fara cinism), nu se poate trece peste verdictul medicilor legisti (din punct de vedere al raspunderii penale).

Brrr ...

Credeam ca sunt singurul.

Cu ani in urma ... vreo 10 ... m-am angajat si eu la o firma unde am avut un regim ... draconic. Singura deosebire era ca vineri seara (chiar daca asta insemna 11-12 noaptea) ma suiam in masina, plecam la Braila unde nici macar nu deschideam telefonul!!! Ma intorceam la munca luni dimineatza la 9:00. Era singurul moment al saptamanii cand stiam SIGUR cand incep ziua de lucru.

In rest ... in mod normal dormeam 10-12 ore in 4 nopti, faceam intre 1500-2500 km/saptamana (fara drumul la Braila si ce mai umblam in weekend), o buna parte dintre ei noaptea, dupa 12-14 ore de lucru. In perioada asta am devenit fan Metallica ... ca tare bine ma mai tinea treaz ... impreuna cu AC-ul direct in freza.

Salariul ... comparand cu cei 2k+ euro ai Ralucai ... hmm ... lucram pe graunte :(

Am reusit sa ma desprind dupa 6 ani ... am avut o singura incercare dupa 3 dar rezultatul unei saptamani de interviuri/teste etc. la o maaaare fiiirma ... de 2 lei pana la urma ... am fost anuntat ca iesisem primul din 190 cati incepusera testarile ... da' s-a suspendat postul.

Intre timp ajunsesem la un salariu care-mi permitea sa fac cate ceva la vremea aia ... dar am preferat sa plec, sa ma angajez in Braila la o firma din cu totul si cu totul alt domeniu ... topografie cadastru :D ... pe jumatate din bani. Un an de zile am dormit macar 10 ore/noapte ... medie ...

Dupa care ... "boala" a rabufnit. N-am mai fost in stare sa stau. M-am reapucat de ce am facut in cei 6 ani ... am reinceput cu miile de km/luna ... si asta dupa ce terminam programul la firma unde lucram la 16:30, sambata si duminica.

Dar de data asta, lucram pentru mine ... si asta ma face sa trec mai usor peste noptile nedormite. In urma cu un an si jumatate mi-am dat demisia de la firma de cadastru si am ramas doar pe picioarele mele. Desi am contracte care ma tin in priza destul de mult ... DORM bine ... si imi pot planifica singur timpul (asta pana acum 7 luni ...ca mi-a dat linistea peste cap bebe ... nu mai pot lucra decat noaptea :D ).

Domnilor, eu nu cunosc cazul decat din auzite.

Insa mi se pare curios cum nimeni nu a observat o hiba evidenta... de ce nu exista medicina muncii? Eu peste tot unde am lucrat am facut examene medicale anuale obligatorii, desi stau in birou si dau clickuri... am fost urmarit chiar si superficial si daca as fi pierdut 10 kile intr-un ar fi aparut intr-un raport. Si de fiecare data medicul m-a intrebat daca dorm bine, daca am "relatii" (functie de raspuns se schimbau vaccinele recomandata), daca ma enerveaza seful, daca ma vad cu familia, etc. Asta pe langa alte chestii legate de cantarit, masurat tensiunea, examen oftalmo si (cred) toxicologic sa afle daca ma drogez sau iau antidepresive si alte alea...

Eu sunt sigur ca tipii de la YE stiau de practica asta intrucat au filiale si prin tari unde e la moda figura de care spun.

Stai linistit, situatia de aici este departe de normele europene, chiar si in legislatia muncii. Si nu este RO de vina, doar acei comisari grabiti si multumiti cu "ceva" ... in desaga, cu o folclorista, cu un card, cu ceva, catusi de putin ...