Immortal Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 Salutare! De cateva zile, ma tot bâzâie maica-mea la cap ca vrea sa scapam de actiunile alea primite o data cu "Privatizarea". Are 1008bucati la SIF Transilvania (care am inteles ca se dubleaza si sunt oprite de la tranzactionare pana la primirea noilor formulare)...stie cineva UNDE se pot vinde? Banuiesc c anu merge la orice banca...nu?! TIA! Link to comment
cpop Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 (edited) Cu buletinul si certificatul de actionar, se merge la un SVM (societate ce valori mobiliare), unde se completeaza un contract de vanzare (atentie la pretul de vanzare, sa puna un pret si sa nu faca vanzare "la piata", actiunile se vor vinde cand se atinge pretul respectiv, pentru "la piata" actiunile se vand imediat, la cel mai mic pret existent in momentul introducerii in sistem). Nu mai stiu cum ridica banii (valoarea de vanzare minus comision de tranzactionare, pe vremuri era 8%), numerar sau ii trimite cu posta acasa. Cam in 3 zile de la data tranzactionarii. Edited May 9, 2007 by cpop Link to comment
sebian Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 dar transferul actiunilor, intre doua persoane fizice, se poate face? si daca da, cum? Link to comment
cpop Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 (edited) Daca actiunile sunt cotate pe o piata (Bursa), tot prin intermedierea unui SVM, care face un cross intre cei doi clienti la pretul pietei (un pret diferit se negociaza liber doar in conditiile unei tranzactii speciale - numar mare de actiuni) si declara tranzactia in piata. La registrul de actiuni va figura noul proprietar al actiunilor. Comision platesc ambii parteneri, se poate discuta cu cei de la SVM. Daca actiunile nu sunt cotate, trebuie mers la emitentul acestora, unde se ia legatura cu cel care tine "Registrul actionarilor" pentru a se inregistra tranzactia si a se elibera un nou certificat de actionar pentru noul proprietar. O procedura mai complicata si cam empirica, dar asta este. Edited May 9, 2007 by cpop Link to comment
cpop Posted May 9, 2007 Share Posted May 9, 2007 (edited) Nu inteleg... La actiunile cotate: simbol AAA, cumparare 1 leu, vanzare 1,1 lei cel care vinde obtine garantat 1 leu pe actiune (relativ la nr de actiuni cerute la cumparare), nu se justifica sa vinzi in pierdere cel care cumpara le ia garantat cu 1,1 lei, nu are rost sa le iei mai scump. Daca partenerii se inteleg la un pret in afara marjei 1-1,1, tranzactia se declara la pretul reglementat de cross (intre 1 leu si 1,1 lei), isi platesc comisioanele, apoi isi regleaza conturile in particular. Cum am mai spus, in cazul unei tranzactii speciale (nu mai stiu ce zice legea, era un procent din nr total de actiuni, tranzactia trebuie aprobata de ANSVM) se poate declara un pret in afara pietei. Edited May 9, 2007 by cpop Link to comment
Immortal Posted May 9, 2007 Author Share Posted May 9, 2007 Multumesc frumos de informatii, @cpop! Ramane numa' sa gasesc un SVM din asta prin zona Link to comment
Recommended Posts