Jump to content

Notar Public

bella

Recommended Posts

Salut,

Nu stiu daca am incadrat bine subiectul...daca e gresit rog un moderator sa il mute.

Asadar, dupa mai multe experiente neplacute m-am hotarat sa va cer ajutorul. Mai exact, urmeaza sa cumpar un apartament si ma intereseaza anumite informatii care nu se gasesc pe net sau daca se gasesc nu sunt "up to date". De ex m-ar interesa ce taxe se platesc exact la un notar, cat dureaza procedura efectiva de vanzare-cumparare, cum se impoziteaza o astfel de operatiune(la vanzator) etc.

In concluzie daca stiti un notar bun(corect si cu preturi decente) va rog sa nu ezitati sa mi-l recomandati(aici sau pe PM) chiar daca respectivul percepe o taxa pentru aceste consultari.

Va multumesc.

In primul rand o intrebare: tu esti vanzatorul sau cumparatorul?

Ca si vanzator platesti o taxa fixa la stat in functie de pretul de vanzare al imobilului si de perioada de timp in care a fost proprietatea ta.Mai exact 3% daca l-ai tinut pana in 3 ani si 2% daca il ai mai mult de 3 ani.

Ca si cumparator platesti taxa de intabulare + onorariul notarului. In consecinta ar trebui sa bagi apartamentul la valoarea minima normata-asta in cazul in care imobilul nu este cumparat prin banca. In alta ordine de idei, contractele de vanzare cumparare intocmite de catre avocati aduc cu sine diminuarea onorariului platit catre notar. Daca ai un prieten avocat care iti redascteaza contractul poti sa scapi de cateva sute de ron. Mai zic dai o raita pe la notarii care iti ies in cale sa vezi cum iti calculeaza taxele notariale si daca lucreaza cu valorile minime impuse.

Sper ca m-am facut inteles si ti-am fost de ajutor. Bafta!

Daca mai ai intrebari sau nelamuriri,si crezi ca iti pot fi de folos, PM sau aici.

In primul rand multumesc pentru raspuns.

1.Eu sunt cumparatorul dar tot eu o sa platesc si taxele vanzatorului. Asadar, ma intereseaza daca notarul este obligat sa accepte ca valoare a contractului valoarea minima din baremele notariale pe 2007(asta pentru ca eu sa platesc impozit mai mic).

2.poti sa imi spui, daca stii, un exemplu de taxe si valori ale acestora pe care tb sa le platesc? Intabularea apartamentului este in desfasurare(aprox. 450 RON)....mai trebuie sa platesc la notar ceva de intabulare?

Imi pare rau daca nu am fost foarte explicit.

Merci.

Norocos vanzatorul asta :D

Din cate stiu eu, notarii nu sunt obligati sa mearga pe baremul minim pentru un imobil, putand alege intre acest barem si valoarea reala a imobilului.totul depinde de la notar la notar. Baremul minim a fost tabilit strict din punct de vedere a colectarii unor taxe si trebuie sa se coboare sub el. Din aceasta cauza te-am sfatuit sa intrebi la mai multi notari sa vezi care cum lucreaza. Eu am impresia ca notarii "mai noi" au onorarii mai micisi merg pe valoarea minima tocmai pentru a avea clientela. Ti-am mai zis de avocat in ideea in care ai un prieten caruia nu trebuie sa ii platesti acest serviciu...daca nu...cred ca numai te complici cu chestia asta.

Intabularea apartamentului este in desfasurare(aprox. 450 RON)....mai trebuie sa platesc la notar ceva de intabulare?
Intabaularea pe cine? Pe tine sau pe vanzator (in sensul ca apartamentul este o mostenire a vanzatorului) ? Despre exemple de taxe si valoarea acestora, din pacate nu pot sa iti spun nimic. Nu am avut interesul sa intreb sa vad ce reprezinta ele si in ce procente.

Bafta!

Este vorba de intabularea apartamentului pe numele vanzatorului. Apartamentul este intr-adevar o mostenire a vanzatorului.

Presupun ca si in acesata situatie se aplica acelasi barem de impozitare cu reperul ala de 3 ani.

Multumesc mult si o sa incep sa caut notari. Poate am totusi noroc si cineva din ploiesti cunoaste pe cineva care sa accepte acea valoare minima.

Numai bine.

Este vorba de intabularea apartamentului pe numele vanzatorului.

Sa inteleg mai bine...tot tu ii platesti si intabularea pe numele lui?

Apartamentul este intr-adevar o mostenire a vanzatorului.

Presupun ca si in acesata situatie se aplica acelasi barem de impozitare cu reperul ala de 3 ani.

Pai aici iar e incurcatura mare. Potrivit codului fiscal, in cazul in care succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, mostenitorii (mostenitorul) este scutit de taxa; in cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Adica exista posibilitatea ca vanzatorul tau sa plateasca un impozit de 1% daca nu a fost finalizata succesiunea in termen de 2 ani, asta pe langa cei 3% pe care trebuie sa ii plateasca in momentul vanzarii imobilului catre tine.

Daca mergi pe la notari si te hotarasti pentru unul, explica cu lux de amanunte situatia imobilului, nu de alta dar sa nu te trezesti cu surprize cand va trebui sa platesti.

Bafta! Sa folositi sanatosi apartamentul!

L.E. Asigura-te ca vanzatorul tau e unic mostenitor sau daca sunt mai multi, sunt si restul de acord cu vanzarea.

Edited by BH ZNS

Sfatul meu (si probabil si al altora) este sa treci pretul real pe acte. La 100 de mii de euro diferenta intre pretul minim si pretul real (ref. la taxe+impozite) este undeva la 800 euro.

Daca (doamne fereste) e vreo problema ulterioara o sa-ti recuperezi de la vanzator decat banii care sunt scrisi pe CVC!

Din experienta am invatat ca orice incercare de "ocolire" sau "micsorare" a impozitelor datorate catre stat are consecinte ulterioare. Salariu minim pe economie? Da, ca sa nu platim impozite. Credite? Nu, ca nu ai bani sa platesti rata. Este doar un exemplu, din multele.

Cand e vorba de (foarte) multi bani, gandeste-te de doua ori.

• 1 month later...

Am gasit in cele din urma un notar amabil si la care nu am asteptat f mult. Cine doreste detalii, pe PM.

Intrebarea mea este:"Cat dureaza intabularea pe numele meu?". Asta am inteles ca se face din oficiu de catre notarul la care am facut actele. Acesta mi-a spus ca 2 saptamani dar nu am intrebat daca lucratoare sau calendaristice si programul lor se termina la 16.00 :grumpy: .

Multumesc.