tolin Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 (edited) "Nu este liber cel care poate spune orice, este liber doar acela care spune ce trebuie" ... "Televiziunea este un instrument diabolic" (Bartolomeu Anania la 15.08.2007). Dintre invataturile catre turma de oi ratacite ale unui inalt slujitor al bisericii aspirant la functia de patriarh care, pe vremuri, si-a manifestat libertatea prin a spune, exact, "ce trebuie", la, exact, cine trebuie. Edited August 15, 2007 by tolin Link to comment
rm.popa Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 (edited) Noroc că n-a fost singurul din Sfântul Sinod care a spus "ce trebuie", "cui trebuie", "când trebuie". Numărul e cam mare... Edited August 15, 2007 by rm.popa Link to comment
sebian Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 Bag-o si pe-aia cu "suntem un neam de prosti, suntem un neam de nesimtiti", ca tot din gura dansului a iesit porumbelul, in cadrul aceleiasi cuvantari. Link to comment
BogdanG Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 BOR este o institutie plina de fosti ciripitori iar preotii romani sunt cei mai mari evazionisti ai acestei tari, sa nu uitam ca ei chiar baga mana in buzunarele enoriasilor si au puterea de a prostii lumea iar cind vine vorba de ce au facut pentru acest popor se lauda cu frumoasele biserici renovate cu bani murdari DAR eu nu prea vad azile de batrani facute de BOR sau adaposturi pt femeile abuzate . SA LE FIE RUSINE sa lase ciocu mic si sa copieze ce e bun de la Biserica Catolica, BC si-a spalat pacatele secolelor trecute si acum cu adevarat ajuta omul . Link to comment
tolin Posted August 15, 2007 Author Share Posted August 15, 2007 (edited) Pe mine m-a infiorat pilda si nu practica. In rest, poate a spus adevarul ... despre neamul lui. Edited August 15, 2007 by tolin Link to comment
tolin Posted August 15, 2007 Author Share Posted August 15, 2007 (edited) cioc eghi pitzit (in transcriere fonetica, ca alta nem tudom). Edited August 15, 2007 by tolin Link to comment
rm.popa Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 Adică? La noi la nu ştie ce înseamnă nici fonetic... Link to comment
sebian Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 ha ön mond tehát a barátom Link to comment
laurentziu83 Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 (edited) Aloo, noi suntem romani ! Io nem todom ce ziceti voi ! Edited August 15, 2007 by laurentziu83 Link to comment
c_french84 Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 O asemenea mentalitate,un asemenea mod de a vedea lucrurile ma dezgusta...cred ca nici nu trebuia deschis un topic! Link to comment
tolin Posted August 15, 2007 Author Share Posted August 15, 2007 Si atunci cum sa ne manifestam libertatea, daca nici nu trebuia ... Link to comment
rm.popa Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 O asemenea mentalitate,un asemenea mod de a vedea lucrurile ma dezgusta...cred ca nici nu trebuia deschis un topic! Păi aşa e. Trebuia deschisă o raclă nouă în groapa de gunoi a istoriei pentru ÎPS Apostol al acestei naţii care a cugetat cele de mai sus... Link to comment
laurentziu83 Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 Eu oricum nu ma duc la biserica pentru ca BOR prefera sa construiasca mai multe biserici goale, decat mai putine in care sa poti sa si stai jos, nu in genunchi ca acum 2000 de ani. Link to comment
closchkutza Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 O asemenea mentalitate,un asemenea mod de a vedea lucrurile ma dezgusta...cred ca nici nu trebuia deschis un topic! Ce te dezgusta pana la urma? Link to comment
rm.popa Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 Eu oricum nu ma duc la biserica pentru ca BOR prefera sa construiasca mai multe biserici goale, decat mai putine in care sa poti sa si stai jos, nu in genunchi ca acum 2000 de ani. Eeeh, asta e o altă discuţie despre reformarea BOR şi în special a cultului. Cee, vrei să stea oamenii înfipţi în scaun şi privind în sus? Lasă-i să stea cu privirea în jos, să se simtă umili. Vrei să spele babele miercurea, vinerea, sâmbăta şi în alte sute de zile în care "nu se spală"? Vrei să înceapă românii să emită pretenţii la o mâncare raţională şi echilibrată? Lasă-i să ţină post, dacă se poate negru miercurea şi vinerea... În esenţă e vorba de a sta umil şi a aştepta să se pogoare Dumnezeirea la tine, ori a cuteza să te ridici tu la Dumnezeire... De fapt cam asta e şi miza alegerii Patriarhului. Deci... ce să fie? Ciocoii vechi, sau noi? Poporul umil şi "care are încredere" sau un popor modern, în spiritul vremurilor pe care le trăim? Link to comment
tolin Posted August 15, 2007 Author Share Posted August 15, 2007 (edited) ... La noi la nu ?tie ce înseamn? nici fonetic... Adica un fel de iti, biti, riti, piti, in genul unei replici celebre (Susan Sarandon catre Tommy Lee Jones in filmul Clientul) @laurentiu > noi, si cand stam in genunchi, parca stam in picioare. Edited August 15, 2007 by tolin Link to comment
zeneseu Posted August 15, 2007 Share Posted August 15, 2007 (edited) ...se lauda cu frumoasele biserici renovate cu bani murdari DAR eu nu prea vad azile de batrani facute de BOR sau adaposturi pt femeile abuzate . Partea cu bisericile e destul de corecta. Prin Oradea se construiesc biserici la greu. Partea oarecum amuzanta e ca tot nu sunt de ajuns pentru unii, si sa vezi nene ce manevre inspirate din politica se fac pentru a obtine o biserica de cartier. In scimb pe partea de azile, lunile trecute am ramas surprins sa constat ca in cartierul meu, alaturi de cladirile unor licee baptiste, incepe sa se inalte un centru de ajutor care apartine BOR. Sa le dea Domnul putere sa faca mai multe si sa poate ajuta oamenii. noi, si cand stam in genunchi, parca stam in picioare. Pai si normal...la cat ne chinuim sa nu ne lasam trasi in jos de kilogramele de bijuterii purtate in biserica... Edited August 15, 2007 by BH ZNS Link to comment
Abram Burel Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Eu zic sa nu confundati unul sau altul din preoti cu ortodoxismul. Iar daca nu va convine religia asta sunteti chiar liberi sa alegeti ce vreti voi, dar parca a exprima un anumit soi de opinii referitoare la o religie sau alta nu prea trebuie in ziua de azi Link to comment
Zmeul cel rau Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Eu stiam ca tocmai asta e avantajul in zilele astea: exprimarea libera a opiniilor. Dupa mine, biserica este un tip de legislatie care acum a devenit imbatranita moral ca un abac. Cum avem calculatoare avem si legi ale statului care sa apere ordinea in societate. Cele 10 porunci pot fi usor inlocuite de codul penal. Conducearea Bisercii isi cam da seama de treaba asta si se zbate prosteste si contrar bunului simt bagand pumnul in gura publicului larg, cam cum facea Romtelecomul acum cativa ani de striga sus si tare ca lui i se cuvine monopolul in comunicatii prin cablu. Link to comment
laurentziu83 Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Pai nu vezi ca nu a aparut nimic de 2000 de ani, tot cu baticu-n cap trebuie sa intre fetele in biserica (si se contrazic singuri, Adam si Eva nu aveau haine), preotii sunt tot barbosi si cu sutanele alea jegoase, se construiesc biserici peste biserici, cine mama ciorii se mai duce, lumea prefera mai degraba sa stea duminica dimineata la televizor sau sa plece la plimbare, nu in putoare de babe econoame cu apa calda. Cand te uiti la un film, vezi alta atmosfera, vezi lumina in bisericile alea, nu intri ca in pestera, ca la noi. Vezi discutii mai libere, etc, etc. Link to comment
hitman Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Sorry dar libertatea si biserica sint doua notiuni total opuse: io nu am vazut biserica sau religie libera pina acum. Toate bisericiile / religiile te constring prin diverse metode sa faci ce zic ele sau sa crezi numai in simbolurile lor. Iar despre preoti...nu as dori sa incep aceasta discutie. De ce, daca cineva crede in Dumnezeu trebuie neaparat sa o faca printr-o religie contribuind in felul acesta la cresterea influentei politico-economice al acelei religii? Link to comment
Abram Burel Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Nu ziceam ca nu e voie sa spui o opinie. Era vorba ca anumite lucruri spuse pot sa fie nu tocmai... ortodoxe Sau s-a schimbat cumva regulamentul? Link to comment
Wolfman Posted August 16, 2007 Share Posted August 16, 2007 Hmmm, sunt multe de spus in privinta aceasta, insa asa cum spunea antevorbitorul meu sa nu amestecam credinta in Dumnezeu sau biserica (oricare ar fi ea) cu slujitorii ei, undeva se spune sa nu faci ce face popa ci ce spune el... By the way, la o adica as prefera sa innoptez avand 100k EURO cash asupra mea impreuna cu un credincios cu frica lui D-zeu decat cu unul ateu... La urma urmei, respectand cele 10 porunci nu faci decat sa respecti legea si sa ramai un om moral, spun asta fara a fi un ortodox practicant (n-am mai fost la biserica de ani buni, si nu ma laud cu asta). Link to comment
Recommended Posts