andrew Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 (edited) Habar n-am unde sa pun acest topic, poate o fi mai potrivit la cafenea. Daca e asa, rog pe cineva sa mute. Iata ce am patit eu azi. Cum ma plimbam linistit pe strazi la volanul Matizului, din spate un BMW ceva mai vechi, flash-uri in prostie... m-am dat mai in dreapta sa ii fac loc sa treaca, nimic, tot in spatele meu cu flash-uri. Am calcat-o un pic, ala tot in spatele meu. La un moment dat aproape ca am oprit sa il las sa treaca, el a tras in dreptul meu si m-a rugat sa opresc. Am oprit, un pic cam speriat, sa vad totusi ce vrea. Tipul mi-a zis ca masina a fost initial in proprietatea sa, dupa care a vandut-o celui de la care am cumparat-o eu. Si culmea, lui inca ii vine impozitul acasa. Mi-a pus sub nas o hartiuta cu stampila de la Administratia Financiara de dimensiunile unui biletel. Peste stampila, scrise cu pixul ultimele cifre de la seria de sasiu a masinii mele. Tipul stia clar masina, mi-a zis de la cine am cumparat-o, ca a avut folii pe geamurile din spate, anul in care a fost produsa masina, etc. fara sa ii arat nimic. Problema e ca omul mi-a zis ca vrea sa faca intr-un fel sa nu ii mai vina impozitul pe masina acasa, si ca ar vrea sa ii dau o copie dupa factura dintre mine si proprietarul masinii care a avut-o in perioada dintre noi doi. Parerea mea este ca evident el nu are ce face cu factura dintre mine si omul ala, ci are nevoie de factura dintre el si omul ala. Dar totusi individul care m-a abordat astazi este de etnie rroma, si mi-e un pic teama sa nu mi-l pun in cap. Cum credeti ca ar trebui sa procedez? Sunt destul de convins ca nu are ce face cu factura dintre mine si fostul proprietar, dar daca ii dau totusi o copie sa scap de el, ar putea sa faca vreo manevra cu ea? Edited February 28, 2008 by andrew Link to comment
Juliaen Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 (edited) Ignora-l pe individ! Dubioasa povestea, sincer! In orice caz, chiar daca ii dai factura, nu il va ajuta la absolut nimic. El trebuie sa dovedeasca ca a vandut masina, nu ca individul X a vandut un matiz (chiar si cu acelasi numar de serie) tie. Plus, vanzarea unui autoturism (factura, contract vanzare-cumparare) nu atesta radierea autovehicolului din obligatiile financiare ale vanzatorului (mai popular zis, scoaterea de pe rol a autoturismului in cauza). Mai bine sa nu ai de-a face cu astfel de indivizi. Edited February 28, 2008 by Juliaen Link to comment
john Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Trebuie sa de duci, daca inca nu ai fost, sa declari masina pe numele tau. In mod normal fostul proprietar trebuia sa se duca la administratia financiara dupa ce a vandut masina (primul spre al doilea) sa o scoata de acolo. Eu asa am facut. Daca inca mai primea ceva de la ei trebuia sa discute sa rezolve problema, si eventual sa arate inca o data factura de vanzare incheiata intre el si al doilea proprietar, si eventual confirmarea de la administratia financiara ca nu mai e a lui (eu am primit o asemenea hartie). Parerea mea ca ca tu nu ai ce sa faci si nici nu esti obligat. Numai daca vrei sa il ajuti, desi repet, nu cred ca are nevoie de nimic de la tine, sa ii dai totusi o copie daca il ajuta, asta ca ti-a demonstrat deja cu hartia aia cu seria ca masina a fost si a lui. Link to comment
Juliaen Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Compara datele primului proprietar din cartea masinii cu datele lui, sa te convingi ca nu e nimic dubios, daca totusi ai de gand sa ii dai omului factura. Link to comment
andrew Posted February 28, 2008 Author Share Posted February 28, 2008 Masina e inscrisa pe numele meu de aproape 1 an jumate, timp in care am platit evident si impozit. La mine evident nu este nimic in neregula. Cu datele de pe cartea de identitate nu prea am cum sa compar, pentru ca pe CIV apar ultimii doi proprietari, iar pe spate scrie ca e copie dupa cartea cu seria.. bla-bla-bla. Se pare ca masina are un istoric destul de dubios . Doar ce am vorbit la telefon cu proprietarul masinii cel dinaintea mea. Din fericire i-am pastrat nr de tel. Omul a zis ca nici el nu are probleme cu fisc-ul si ca nu i-a mai venit nimic dupa ce a vandut el masina. Problema e ca din cate zice el, nici el nu a cumparat masina de la tipul care m-a oprit azi, ci prin intermediar, si ca tipul asta l-a oprit si pe el la un moment dat sa il intrebe de masina, cat a dat pe ea, cu cati km a luat-o, chestii de genul asta. Partea buna e ca tipul care m-a oprit azi mi-a confirmat ca nu am luat o masina mesterita la kilometraj(el zice ca a fost primul proprietar, apoi a vandut-o la 5000km si a luat-o cel dinaintea mea, care mi-a vandut-o mie dupa un an la 16.000km). Partea proasta e ca nu prea am inteles ce vrea de la mine. Daca ma mai cauta cred ca am sa ii dau numarul de tel al omului de la care am luat eu masina. Intrebarea mea initiala era daca cineva face rost de o copie a chitantei de vanzare-cumparare dintre X si Y pe obiectul Z, poate sa faca ceva cu ea? Cum ar fi sa vanda obiectul Z? Luam in calcul faptul ca traim in Romania. Link to comment
zeneseu Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 (edited) @ andrew In primul rand masina e inmatriculata pe numele tau? A fost inmatriculata pe cel care ti-a vandut masina? In situatia asta se afla o gramada de fosti proprietari. Mai exact, in momentul in care se vinde masina, fostul proprietar nu mai merge sa radieze masina de pe el. In general de actele de la inmatriculari se ocupa cumparatorul, caz in care sunt sanse ca la fostul proprietar sa nu ajunga certificatul de radiere. Astfel fostul proprietar nu mai ajunge la Administratia Financiara sa scoata de la impozit masina. E bine de stiut ca radierea masinii de la plata impozitului se face la cerere si pe baza certificatului de radiere. Edit. Scuze, am scris cam in acelasi timp cu tine. Deci, daca e asa cum zici, adica persoana de la care ai cumparat tu masina a luat-o de la un intermediar, in mod cert masina nu a fost scoasa de la impozit de pe numele primului proprietar. Acum el are nevoie de o copie a certificarului de radiere de la inmatriculari. Aceasta se poate obtine in urma unei solicitari. Cu acea copie va merge la Adminintratia Financiara de unde se va scoate masina de la impozit. Edited February 28, 2008 by ZeNeSeu Link to comment
andrew Posted February 28, 2008 Author Share Posted February 28, 2008 (edited) Bun, deci ideea mea este sa il ajut pe tipul asta sa scape cumva de impozit, astfel incat sa nu cumva sa ii treaca prin cap sa se razbune cumva pe mine sau pe masina. Daca nu reusesc sa il scap de impozit, vreau sa fac in asa fel incat sa stie ca el nu are ce discuta cu mine despre problema asta. Ma intreb oare daca are capacitatea de a intelege lucrul asta. El azi nu a vorbit urat cu mine, nu s-a comportat urat, dar cine stie de ce e in stare? Edit: iar am scris in acelasi timp. Multumesc pentru ajutor.. Certificatul de radiere din tranzactia intre el si proprietarul dinaintea mea se afla inca in arhivele de la inmatriculare? Edited February 28, 2008 by andrew Link to comment
zeneseu Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 (edited) Deci, daca in CIV esti al treilea proprietar, iar el e primul, sunt 2 variante. 1. Vorbesti (tu sau el) cu al doilea proprietar sa ii dea un exemplar din certificatul de radiere in cazul in care il mai are. Ma refer la certificatul aferent primei vanzari. 2. Merge la inmatriculari si solicita o copie a acelui certificat de radiere. Dupa ce a facut una din variante, se prezinta la Administratia Financiara cu certificarul de radiere. P.S. Daca zici ca era de etnie rroma, ma cam mira grija fata de impozitele statului. Dar poate e o exceptie. Certificatul de radiere din tranzactia intre el si proprietarul dinaintea mea se afla inca in arhivele de la inmatriculare? ObligatoriuMai mult de atat, la inmatriculari exista tot istoricul unei masini, de la primul propiretar pana la ultimul, cu conditia ca masina sa fie inmatriculata pe ei. Deci nu este vreo problema cu certificarea radierii sau a altor probleme legate de istoricul masinii. Bafta! Edited February 28, 2008 by ZeNeSeu Link to comment
ing3r Posted February 28, 2008 Share Posted February 28, 2008 Documentul care sa ateste ca proprietarul masinii renunta la orice drept asupra ei se numeste din cate stiu eu certificat fiscal , eliberat de Administratia Financiara! Din cate stiu , dupa ce se fac actele de vanzare-cumparare (factura, etc...) vanzatorul trebuie sa radieze masina , adica sa completeze o cerere de radiere la Financiar! Nu cumparatorul! Exemplu: eu acum 3 luni mi-am luat Espero si asa am facut; am facut factura, apoi am mers la Financiar sa radieze omu' masina si pe urma m-am descurcat eu, el nu mai avea nici o treaba. Nu stiu cum au facut altii...eu stiu din experienta Link to comment
zeneseu Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 @ing3r Daca ai citi mai atent... In general de actele de la inmatriculari se ocupa cumparatorul, caz in care sunt sanse ca la fostul proprietar sa nu ajunga certificatul de radiere. Astfel fostul proprietar nu mai ajunge la Administratia Financiara sa scoata de la impozit masina. Certificatul fiscal de care vorbesti, se elibereaza in cazurile in care se solicita acesta, ex. vanzarea unui apartament, teren etc. In cazul inmatricularii autovehiculelor, in locul acelui certificat fiscal, se pune stampila de la Administratia financiara de care apartii pe fisa de inmatriculare. Astfel se atesta ca nu ai datorii neplatite catre bugetul local a.k.a. restante la impozite. Pentru radierea autovehiculului de la S.P.C.R.P.C.I.V. - adica inmatriculari- proprietarul nu este obligat sa se prezinte. In consecinta, exista posibilitatea ca la acesta sa nu ajunga certificatul de radiere emis de S.P.C.R.P.C.I.V. deci nu se mai scoate din evidentele Administratiei Financiare. Asa s-a intamplat si in cazul de fata, cu atat mai mult cu cat primul proprietar a vandut masina unui intermediar. Link to comment
alx Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 Dai mai copie dupa ce vrea, factura sau Constr de V-C ca nu iti poate face nimic. Eu i-as da sa scap de el, astea nu sunt acte secrete si daca el crede ca il ajuta da-i-le numai sa scapi de el. Link to comment
ALiCE Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 (edited) Daca omul ti-a vorbit si s-a comportat frumos (te-a "rugat" sa opresti), incearca sa-l ajuti - nu ai ce pierde, poate putin timp. Gandeste-te ca ai putea fi in situatia lui. Poate chiar e om de treaba (desi nici eu nu sufar negriciosii). Edited February 29, 2008 by ALiCE Link to comment
ing3r Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 @ZeNeSeu: Ok.Si cum ti se pare mai bine sa procedezi? Eu zic ca asa cum am facut eu se sterg orice urma de frauda, indoiala sau neregula. Si se evita ulterior problemele de genul care pe care le are andrew. Link to comment
andrew Posted February 29, 2008 Author Share Posted February 29, 2008 @ing3r: masina a fost vanduta se pare prin intermediar, adica cel putin eu banuiesc urmatorul lucru: tipul care m-a abordat pe mine ieri a dat-o cu factura unui intermediar, ala a gasit cumparator si a vandut-o cu factura. Abia al doilea cumparator a facut actele la masina. Nu mi-e clar aici, dar banuiesc ca atunci cand s-au facut actele la masina, intermediarul s-a ocupat de obtinerea stampilei de la financiar pe fisa de inmatriculare. Stampila aia atesta strict faptul ca impozitul a fost platit la zi. Nu are nici o legatura cu scoaterea ei de la impozit. La reinmatricularea masinii pe numele noului proprietar, politia a emis si un certificat de radiere, ala trebuia prezentat la financiar si abia atunci masina ar fi fost scoasa de la impozit. Si asta nu s-a mai intamplat. Apoi eu am cumparat masina, si totul s-a intamplat asa cum era normal, adica am reinmatriculat masina pe numele meu, i-am dat certificatul de radiere fostului proprietar, care s-a dus si a scos masina de la impozit de pe numele lui. Cert este ca eu nu am nici o legatura cu situatia tipului care m-a abordat ieri. Asa cum a zis ZeNeSeu, el trebuie sa se duca acum la Politie, sa isi scoata o copie dupa certificatul de radiere(cel de pe numele lui), si cu ala sa se duca la financiar si sa scoata masina de la impozit. De ce totusi m-am agitat eu? Pentru ca nu eram, si inca nu sunt convins ca tipul stia ca nu am eu nici o treaba cu impozitul lui, iar in cazul in care lui "i se pune pata" pe mine sau masina mea, chit ca am dreptate sau nu, as putea avea de suferit. Rezultatul intregii afaceri: ieri i-am lasat nr meu de tel. si i-am promis ca daca pot sa il ajut cu ceva o voi face, i-am zis sa ma sune azi. Nu a sunat, asa ca sper sa se fi terminat totul. Daca ma va suna totusi vreodata am sa ii explic ce are de facut, daca nu intelege si insista sa ii dau copie dupa factura dintre mine si cel de la care am cumparat eu masina, o sa ii dau si gata. Ca om cu oaresce cunostinte despre baze de date, nu pot insa sa nu remarc cumva ca ar fi fost totul usor de evitat daca Administratia Financiara ar fi avut o baza de date solida, care sa nu permita ca doi oameni sa plateasca impozit in acelasi timp pe acelasi obiect. Dar asta e alta poveste @ing3r: masina a fost vanduta se pare prin intermediar, adica cel putin eu banuiesc urmatorul lucru: tipul care m-a abordat pe mine ieri a dat-o cu factura unui intermediar, ala a gasit cumparator si a vandut-o cu factura. Abia al doilea cumparator a facut actele la masina. Nu mi-e clar aici, dar banuiesc ca atunci cand s-au facut actele la masina, intermediarul s-a ocupat de obtinerea stampilei de la financiar pe fisa de inmatriculare. Stampila aia atesta strict faptul ca impozitul a fost platit la zi. Nu are nici o legatura cu scoaterea ei de la impozit. La reinmatricularea masinii pe numele noului proprietar, politia a emis si un certificat de radiere, ala trebuia prezentat la financiar si abia atunci masina ar fi fost scoasa de la impozit. Si asta nu s-a mai intamplat. Apoi eu am cumparat masina, si totul s-a intamplat asa cum era normal, adica am reinmatriculat masina pe numele meu, i-am dat certificatul de radiere fostului proprietar, care s-a dus si a scos masina de la impozit de pe numele lui. Cert este ca eu nu am nici o legatura cu situatia tipului care m-a abordat ieri. Asa cum a zis ZeNeSeu, el trebuie sa se duca acum la Politie, sa isi scoata o copie dupa certificatul de radiere(cel de pe numele lui), si cu ala sa se duca la financiar si sa scoata masina de la impozit. De ce totusi m-am agitat eu? Pentru ca nu eram, si inca nu sunt convins ca tipul stia ca nu am eu nici o treaba cu impozitul lui, iar in cazul in care lui "i se pune pata" pe mine sau masina mea, chit ca am dreptate sau nu, as putea avea de suferit. Rezultatul intregii afaceri: ieri i-am lasat nr meu de tel. si i-am promis ca daca pot sa il ajut cu ceva o voi face, i-am zis sa ma sune azi. Nu a sunat, asa ca sper sa se fi terminat totul. Daca ma va suna totusi vreodata am sa ii explic ce are de facut, daca nu intelege si insista sa ii dau copie dupa factura dintre mine si cel de la care am cumparat eu masina, o sa ii dau si gata. Link to comment
Recommended Posts