Jump to content

Sangele Placentar


danutza

Recommended Posts

Se apropie vremea ca sotia mea sa nasca.Am auzit ca la Cluj este centru de recoltare pentru sange placentar si celule stem, foarte utile in cazul bolilor de sange( tratarea mai multor tipuri de leucemie ,din pacte nu toate tipurile,unele anemii si alte boli ale sangelui) Am cautat acest centru si l-am gasit pe Calea Turzii .Am facut un contract cu ei pentru prelevare de tesut la nastere , si voi avea de plata 3200 de lei , pentru recoltare,transport in Slovacia si criogenare,urmand ca ulterior sa platesc aproximativ 35 de euro (107 lei)pe an taxa de depozitare.Vor putea fi folosite doar cu acordul scris al meu sau al sotiei, iar in caz de neplata a taxei de depozitare vor fi utilizate fara acordul nostru.

Am intrebat medicul de familie si ginecologul despre acest lucru si au evitat sa-mi dea un raspuns daca are sau nu sens sa facem aceata recoltare ,dar eu consider ca nici o masura de precautie nu e prea mult cand e vorba de copilul tau.

Sa dea Dumnezeu sa fie fetita sanatoasa si sa nu avem nevoie de ele.

Edited by danutza
Link to comment

noi am apelat la Coreblod center, exact ce scrii tu mai sus. Acum stiu ca nu toti medicii fac prelevari, noi am facut la Maternitatea Elias in Bucuresti cu Profesorul Vladareanu. Vezi ca s-a descis si in Romania o banca de celule stem ori la voi la Cluj ori la Timisoara, nu mai e obligatoriu ca ele sa fie duse in Slovacia. Succes la prelevare si sa dea Dumnezeu sa nu trebuiasca sa le folositi niciodata

Link to comment
Cum se face mai exact prelevarea si cand?

Se face la nastere, imediat dupa ce copilului i se pune scorul apgar (e si firesc, in primul rand trebuie sa fie nasterea dusa la bun sfarsit). Placenta are sange, si sangele placentar are uluitoarea calitate ca e plin cu celule stem. Celulele stem sunt celule care inca nu s-au specializat, sunt un fel de celule "initiale". Introduse intr-un anumit tip de tesut, celulele acestea au proprietatea de a recunoaste tesutul in care au fost introdus, si de a se transforma in celule specializate, noi si perfecte, fara dezavantajul varstei subiectului cu scurtarea codonilor cromozomilor! Cu alte cuvinte, introduc o celula stem in miocard, se transforma in celula muschi miocardic, introduc in ficat, se transforma in celula nou nouta de ficat, etc. Mai mult, au proprietatea de a cataliza innoirea tesutului, de exemplu cateva zeci celule stem implantate in miocard sunt de ajuns pentru ca intregul muschi miocardic sa se reconstruiasca, singur, de parca ar fi reprogramat. Nenumarate boli pot fi tratate cu aceste celule stem, nu doar cele cateva pomenite de initiator. Sunt fascinante, dar au cateva limitari, si cea mai mare este de ordin etic: singurele celulele stem potrivite sunt ale tale, cu informatia genetica proprie. Dar celule tale stem nu mai exista, fiecare si-a facut datoria si s-a transformat intr-unul din sutele de tipuri de celule specializate ale organismului. Sunt unii oameni de stiinta (geneticieni, biotehnologi) care produc celule stem "la comanda" pentru clienti cu dare de mana, folosindu-se de fetusi umani, creati in vitro. Banii vorbesc si in domeniul asta.

Cat despre preluarea de celule stem din placenta, este o manevra care nu este controversata dpdv etic, si este foarte bine sa o faci, daca exista posibilitatea. Nu as sta pe ganduri nicio secunda.

Edited by zet
Link to comment

prelevarea se face de catre medicul care asista la nastere prin recoltarea de sange placentar in recipientele puse la dispozitie de catre firma. Dupa semnarea contractului, firma livreaza prin curier rapid "cutia" care trebuie sa faca parte obligatoriu din bagajul de maternitate alaturi de restul lucrurilor deja stiute. Cand vine ceasul cel mare cutia valijoara si nevasta la maternitate, telefon la firma prin care se anunta ca X cu contractul y va naste deci se va preleva. baietii de la firma trimit o persoana specializata la maternitate sa ridice cutia, duc sangele recoltat la ei, in termen de 2 luni iti dau raspunsul daca s-a facut corect prelevarea. daca raspunsul e da, dai restul de bani si contractul intra in vigoare daca Doamne fereste raspunsul e nu primesti avansul inapoi.

Link to comment

kklau :D

Vazut pe descopery exemplul cu muschiul miocardic, citit in presa, manevrele nu sunt deloc complicate, mai greu este sa obtii celule stem.

Citeam recent o utilizare neortodoxa, cica sportivii isi baga celule stem in muschi si le creste muschiu' fara efort. Bineinteles ca metoda este imposibil de dovedit. Crek noi ne uitam la olimpiada laboratoarelor de biotehnologie de fapt.

Link to comment

@Satori

 

Peste 7.000 de vieti salvate

Celulele stem apar inca de la formarea embrionului uman, insa momentul optim pentru recoltarea acestora este la nastere, din cordonul ombilical. Ele sunt pluripotente, adica au capacitatea de a se transforma in orice celula, tesut sau organ din organism. Prin diviziune, ele pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 existente in corpul uman. Celulele stem au capacitatea de a se reinnoi si se pot autoreproduce. Un copil care suferea de un tip grav de imunodeficienta, a celulelor T, a fost tratat cu succes printr-un transplant de celule stem. Copilul a fost diagnosticat si tratat in Portugalia, transplantul avand loc la mijlocul lunii februarie 2007. Pacientul, care a beneficiat de celule stem provenite de la nasterea fratelui sau, a parasit spitalul dupa 35 de zile de izolare stricta. Desi transplantul de celule stem se practica doar de cativa ani, la nivel mondial, cifrele raportate sustin ca s-au salvat pana acum peste 7.000 de vieti prin aceasta procedura.

 

Zeci de afectiuni pot fi tratate

Celulele stem sunt folosite in tratamente specifice unor afectiuni ca leucemia, cancerul sau afectiuni autoimune. Cercetatorii apreciaza ca acestea vor fi folosite in viitor pentru tratarea multor altor afectiuni. Celulele stem pot regenera mai multe tipuri de tesut (al ficatului, al cordului, al pancreasului si corneei etc.), nervi sau sange.

Odata detectata afectiunea, tratamentul cu astfel de celule duce la refacerea celulelor afectate. Potrivit Cord Blood Donor Foundation (Statele Unite ale Americii), mai mult de 50 de afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre acestea fiind leucemia (limfocitara, mieloida), anemia aplastica, neublastoma, boala Hodgkin, cancerul (ovar, san, testicule), artrita, scleroza sau lupusul.

 

Multe dintre aplicatiile celulelor stem sunt in faza experimentala, dar in curand vor reprezenta o terapie de rutina. Mai multe detalii pe www.celulestem.com.

 

Terapii curente

Terapii in viitor

Edited by Elfu
Link to comment

Contractul l-am facut cu Cord Blood Center, nu am platit nici un avans, voi plati intrega suma in 3 rate lunare egale dupa ce se confirma ca prelevarea s-a facut corespunzator voi incepe plata. Nu s-a deschis banca de celule stem in Romania ci doar centre de colectare Cord Blood Center care preiau celulele prelevate si le duc intr-o banca de celule stem in Slovacia ,cel putin asa mi-au zis cei de la Cord Blood Center.

Am deschis acest topic in speranta ca sunt si altii interesati de asa ceva si nu stiau ca se poate face in Romania.

Recoltarea o va face medicul ce asista nasterea ,Dr. Diculescu, pe care l-am intrebat si mi-a zis ca a mai prelevat celule stem si pentru alti copii.

Din cate am inteles daca medicul vrea se poate face recoltarea oriunde in tara iar cei de la Cord Blood center vor trimite o persoana dupa celulele prelevate.

Edited by danutza
Link to comment

Ideea acesta a inceput sa fie oarecum la moda acum, am auzit-o prima data acum mai multe luni de la niste prieteni care vor sa aiba un copil si care se documenteaza intens. Apoi iar, la altii si recunosc ca a inceput sa ma intereseze destul de mult, desi nu e cazul deocamdata. Mi se pare insa un cadou extraordinar pe care il poti face copilului tau, e ca o asigurare de viata full. Si undeva in timp, la un moment important in viata lui, cum ar fi majoratul sau primul job, sa-i predai controlul asupra vietii lui dandu-i posibilitatea sa se ocupe singur de asta. Oare cati n-ar fi dorit sa li se ofere cadoul asta?

Link to comment

Nu inca. Dar asta e toata ideea cu celule stem, vindecarea unor boli nevindecabile altfel. Evident, e ca o asigurare CASCO - iti doresti sa nu ai vreodata nevoie, dar totusi daca...?

Link to comment

Dar te poate ajuta in cazul unor boli care apar din ce in ce mai des, gen leucemia. ;)

 

Pentru mine e un motiv suficient de intemeiat, incat sa-i ofer copilului meu aceasta sansa...

In plus in cazul in care vei avea tu sa zicem probleme, doamne fereste, celulele stem recoltate la nasterea copilului tau pot fi compatibile cu organismul tau. Ideea e ca nu-i oferi doar lui aceasta sansa ci ti-o oferi si tie.

 

Pentru @1000 de euro la inceput si 35 de euro anual, eu zic ca merita, parerea mea.

 

 

@danutza

Merci si scuze ca n-am citit cu atentie primul post.

Edited by Elfu
Link to comment

Nu exista suma de bani care sa fie prea mult pentru a ii oferi copilului tau o sansa in plus.

Dar sa nu o dam in basme, nu inseamna ca, gata, poate sa sara din avion fara parasuta si o sa fie reparat.

Link to comment

Nu vorbim de cazuri extreme cum ar fi accidentele de exemplu, insa in foarte multe cazuri de boli aparute celule stem pot si salvarea. Mai multe detalii aici.

 

Si mie mi se pare suficient ca sa-i oferi sansa asta. Oferta de care stiam eu era de 2000 EUR in care se includea intreg procesul de recoltare si pastrare pana la 20 de ani, deci aproape tot acolo. Nu stiu ce se intampla dupa, probabil renegocierea :) . Oricum pretul se poate schimba intre timp, nu cred ca exista un contract in care sa se stipuleze acelasi pret pe duratul intregii vieti.

Link to comment

@Satori

 

Sunt de acord cu tine ca nu exista limita la bani cand vine vorba de propriul copil si de sanatatea lui.

 

De acord ca nu este o asigurare de viata full, dar in cazul unor situatii limita celulele stem pot fi singura sansa si pentru mine este suficient acest lucru.

 

Stii cum se zice... mai bine sa previi decat sa ai nevoie.

Edited by Elfu
Link to comment

Daca tot vreti sa facem analogii, cand e dauna totala nu se mai aplica. Dar nici la masini nu prea se aplica decat intr-o anumita masura. Nu asta e ideea, lasati extremismul deoparte, lista aia e foarte mare oricum.

Link to comment

Pai da mai iulia, dara daca tot o dam in analogii, cand iti strici un spoiler la o masina si asta nu mai poate fi reparat, il schimbi si gata pe casco... in cazul unui picior nu prea mai ai ce face asa ca-i dau drepate lui Satori cu asigurarea full. :D

 

Mai degraba celulele stem le poti considera un fel de duralube sau un wd40 daca tot vrei sa facem analogii. :)

Edited by Elfu
Link to comment

Trebuie sa recunoasteti ca este si o afacere financiara buna pentru firmele care conserva aceste celule. Aceste firme au tot interesul sa vrajeasca clientii cu tot felul de promisiuni.

Nu uitati ca acest tip celule odata recoltate rezista max.20 ani.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...