Jump to content

Semne, Reguli, Prioritate De Trecere, Etc.

Recommended Posts

9 minutes ago, Salex said:

Pai decide-te ... esti optimist au ba !?

Educatie sau dictatura ?

Invatatura, nu dictatura.

Mirlania cu reteta sa, necunoasterea cu a sa. Faptul ca il pui pe nesimtit la punct inseamna dictatura ?

Edited by Viktor
12 minutes ago, rich1974 said:

peste varsta de 18-20 de ani nu mai poti face educatie. 

Te inseli. Ti l-am educat eu si pe cel de 40 ani. In primele doua dati l-am rugat cu argumente sa-si bage mintile-n cap, a 3-a oara i-am zis ca-l ia mama dracului ! Nu stiu la care din cele a meditat, cert e ca a devenit flacau cuminte ! Ce-i aia nu se poate ..

Edited by Viktor

Ideia e, cel putin din punctul meu de vedere ca nu exista ca individul indiferent de virsta sa nu poata fi educat. Nu stii, te invat ; nu poti, te ajut ; nu vrei, te oblig ! Deocamdata ulita e un bun al tuturor si nu mostenire de la muma-sa sa se dea in petec dupa cu il/o taie pe scafirlie. Individul/individa nu-si rezerve doar drepturi cu care sa zginciore pe cei din jur. Lucrurile nu stau chiar asa de pparca am fi in jungla. Ai pretentia ca "tu" sa fii respectat, da' tu la tindul tau o faci, ai respect fata de ai tai concetateni, comunitatea din care faci parte ? OK, te inteleg in prima faza, nu ai avut de la cine invata a te comporta civilizat in societate, ori ai fost initiat gresit, nici o problama ... sa incercam a rezolva problema impreuna, o data, de doua ori, de trei ori ... Da' daca dai in clocot de incapatinare si te crezi o scula atit de importanta pe fata pamintului de cere regula bunului simt nu se prinde ... schimbam foaia, nu mai ai nici o scuza ca n-ai stiut, nu cunosti, caz in care sa fii taxat pentru o traversare neregulamentara de sa-ti mearga fulgii. Vei pricepe ca lucrurile nu stau chiar dupa cum vrea muschii creierului tau ! La fel in cazul alor cu carnete, de-i aduci la cunostinta ca e gresit ceia ce face si vine cu "duuute baaa", atunci arde-l taica, il sari din carnet in secunda 2. Doar de el tine de vrea sa se mai dea cu tragaciul pe ulita ori ba, carnetul nu e garantat prin Constitutie. Respecti regula jocului by the book and by the low ramii in ring, de nu, la revedere ! Cu siguranta nu ii vei lipsi nimanui in trafic.

Apropo de auto-educare. Cum se explica faptul ca, cei ce traverseaza granita in Ungaria, fie inaite de vama fie dupa, trec de la bocanci la sandale ? Au ungurii ceva "cu tine" ? Nu ! Esti constient ca in secunda 2 poti deveni pieton ! Acasa de ce nu poti face asta ? Ce interesant ... 😆

Edited by Viktor

pai noi suntem o societate care nu este controlata, de aia stau in bocanci. cine sa-i controleze? in occident, a mai auzit ca sunt camere, ca ii vine amenda acasa, etc. pana si in bulgaria sunt camere de viteza, vin amenzile si dupa 2 ani in romania. la noi nu exista asa ceva, e o decizie politica. 

Nici nu trebuie ca cineva sa stea cu joarta la fundul tau, iti pui in practica auto-controlul din dotare. Nu-l detii sau nu vrei, nici o problema o vor face alti daca de buna voie si nesilit de nimeni nu se poate. cam asa-i pe-afara, te trezesti cu cadoul in cutia postala iar de ai ghinionul de a o comite in forma continuata de care nu ai habar si la saptamina vine cadoul, ai cam pus-o de mamaliga. Iti vei baga mintile-n cap de n-ai fost bine voitor a te conforma contractului agreat si semnat.

• 2 weeks later...

Eu as prefera sa te vad ca semnalizezi neconditioant cand te apropii de intersectie, nu exista derogare de la asa ceva ... 

Ca poate vin din dreapta si vreau, de buna credinta, sa iti dau prioritate conforn semnului ... Insa arata-mi si mie ce vrei sa faci !

• Like 2
21 minutes ago, Salex said:

Eu as prefera sa te vad ca semnalizezi neconditioant cand te apropii de intersectie, nu exista derogare de la asa ceva ... 

Ca poate vin din dreapta si vreau, de buna credinta, sa iti dau prioritate conforn semnului ... Insa arata-mi si mie ce vrei sa faci !

Sunt fix de aceeasi parere. Chiar daca legea nu obliga, e mai bine sa iti dai seama ce vrea sa faca ala, decat sa te surprinda.

Fix o intersectie ca mai sus e in Kogalniceanu (Cta), unde drumul principal vireaza la 90 grade stanga, cu 2 strazi secundare. Majoritatea semnalizeaza acolo, eu si cand merg drept (din drum principal in secundar) semnalizez dreapta, ca sa stie cei care asteapta la cedeaza incotro o iau... chiar daca nu e complet corect. Si stanga cand merg pe principal.

Ii tamtam pe net pe aceasta tema si observ ca multi, foarte multi chiar spun ca la intinlirea acestui panou aditional (P 20) semnalizarea la stinga este obligatorie, ceia ce nu este adevarat ! Din punct de vedere legal nu necesita semnalizare pentru ca nu executam un viraj la stinga modificindu-ne directia de mers, ci astfel duce traseul prioritar (spre stinga) iar noi raminem in banda pe directia "inainte". Directia "inainte" de foarte multi ii gresit inteleasa. Lucrind pe aditionalul mai sus postat, pentru unii "directia inainte" inseamna acea artera din fata, ce din nou nu-i adevarat !

Acel panoi aditional in cazul de fata ii amplasat intr-o intersectie in cruce (90°) cu traseu prioritar la stinga dupa cum panoul indica. N-am ideie ce indicator poarta artera ce vine din dreapta, trebue sa aibe STOP sau cedeaza insa, artera din fata are doar STOP (si indicator trecere de pietoni) ceia ce vrea sa insemne ca acea intersectie nu-i corect semnalizata. Unde avem STOP-ul ar trebui sa avem la fel aditionalul P 20 cu acea curba ingrosata in partea dreapta sus. Sigur, la fel si celelalte colturi ale intersectiei insa cu P 21 de stinga si de dreapta.

Semn similar, Sibiu, Calea Victoriei cu Tribunei 🙂

@Viktor : nu sunt de acord cu tine ! Daca ai o intersectie in X, drumul "nu te duce implicit" la stanga sau la dreapta. In giratoriu e altceva, ai rondul in mijloc, "intersectia" este cumva fortat dirijata ! Tine cont de faptul ca o intersectie, la decizia administratorului + Politiei, isi POATE schimba prioritatile de pe o zi pe alta ... deci NU putem discuta de un drum "implicit". 

Daca te-ai apropiat de intersectia marcata conform semnului pus de tine si NU mergi pe ce am sustinut eu, atunci logica ta este ca NU trebuie sa semnalizezi DACA faci stanga. Bun, sa zicem ca accept varianta asta. DAAAAAR, te rog sa ma lamuresti cum procedezi daca mergi inainte sau vrei sa faci dreapta !?!?! Dai semnal dreapta daca mergi efectiv inainte ??? Nu generezi confuzie pentru ceilalti ... care isi imagineaza ca vrei sa faci DREAPTA ???

Pentru mine raspunsul ramane ala pe care l-am dat ... Pe indicator: Inainte = NORD, nu semnalizezi, Stanga = Vest, semnalizezi, Dreapta=Est, semnalizezi. 

Dupa parerea mea, semnele de circulatie sunt gandite sa previna confuzii ! Ca nu se intampla intotdeauna asta, e alta discutie

Pai, asta invatam inca din scoala de soferi, Salex. Si nu s-a schimbat nimic in acest sens, in ce priveste traseul cu prioritate, cedeaza, STOP-ul etc. Daca ne deplasam pe un traseu cu prioritate, prioritatea o pierdem la intinlirea indicatorului "cedeaza", "stop-ul", "regula prioritatii de dreapta" indiferent de tipul intersectiei. In cazul de fata ne deplasam pe un traseu cu prioritate iar inainte de a patrunde in acea intersectie avem indicatorul "drum cu prioritate" insotit de aditionalul in cauza ce indica catre stinga. Nu ne abatem de la traseu, sintem in continuare pe un traseu cu prioritate (chiar de merge inspre stinga) nu modificam directia de deplasare ... pur si simplu ne deplasam pe directia inainte, asta e motivul pentru care nu trebuie sa semnalizam, nu ca asa zic eu. Cit timp nu aducem o modificare in deplasarea noastra, nu semnalizam, indiferent prin cite curbe ori intersectii trecem.

Daca vreau sa fac dreapta ori sa traversez acea intersectie, sint obligat a semnaliza dreapta, pentru ca imi modific directia de deplasare, ies dintr-un traseu si intru in altul. Ca se creaza confuzie ori ba ... acea manevra obligatoriu trebuie semnalizata, astfel cere cartea si e normal a fi astfel ca o spune clar, citez din memorie : orice manevra ce aduce modificare in deplasare trebuie semnalitata. Ca schimbi banda, traseul etc ... semnalizezi. Da, Nord, Vest, Est ii valabil in intersectie tip cruce de nu e semnalizata altfel, precum cea in discutie. N-am ideie unde ii acea intersectie, poate in Bucuresti, nu stiu.

Desigur, indicatoare, marcaje, preselectia si incadrarea in banda si toate cele au la baza logica. In al naibii de multi Dorei ce monteaza indicatoare si dau cu var pe asfalt si asta-i o problema.

On 3/12/2025 at 9:17 PM, Viktor said:

Intrebare de un like ! La intinlirea acestui indicator se semnalizeaza la stinga ori ba ?

jjjh.png

semnalizezi stanga clar, orice alt raspuns denota necunoasterea regulilor de circulatie. 

10 hours ago, rich1974 said:

semnalizezi stanga clar, orice alt raspuns denota necunoasterea regulilor de circulatie. 

Motivul semnalitzarii in aceasta situatie fiind ... ?! Nu ne abatem de la traseul initial nu nimic, ne continuam deplasarea inspre stinga si nu la stinga pentru ca astfel duce traseul prioritar, strada principala asa zis.

• Haha 1

@Viktor: daca tu intri in intersesctie dinspre Sud, conform semnului, motivul semnalizarii e clar ... de ce zici ca este implicita deplasarea ta la stanga ? De unde sa stie ceilalti care este traseul tau initial, daca nu semnalizezi ??? Semnalizarea nu o faci pentru tine, o faci pentru ceilalti, tocmai ca sa vada care este traseul tau. In fapt, indiferent de imprejurare, cred ca si la Regulament se mentioneaz ca semnalizarea o faci tocmai pentru a-ti transmite intentiile catre ceilalti !

Prin semnalizare arati ca traseul tau initial COINCIDE cu drumul prioritar din intersectie, nimic mai mult ! Fiind doua chestii complet diferite, e obligatia ta sa respecti semnul de circulatie SI sa le transmiti celorlalti intentiile tale. 

Inca un argument, ultimul 🙂 In regulament se mentioneaza DISTANTA MINIMA la care esti oblogat sa semnalizezi schimbarea de directie. Daca mergi pe drumul cu prioritate, conform semnului, TU SCHIMBI directia, deci ... cam trebuie sa semnalizezi 😄 

Edited by Salex

Da, Salex. Intr-o intersectie in cruce dirijata prin indicatoare cu prioritate peste intersectie (de la Sud la Nord) atunci da, virajul la dreapta ori la stinga (Est ori Vest) obligatoriu semnalizat si facem asta pentru ca ne modificam directia de depasare ce nu e pe puncte cardinale ci de la traseu la traseu, iar regula jocului ii facuta de indicatorul "drum cu prioritate" ce in cazul de fata ii inspre stinga, ala fiint traseul principal stabilit de indicator, ca si cum am intra pe o curba din scurt la stinga ceia ce nu necesita semnalizare. In ciuda faptului ca traseul prioritar se duce inspre stinga noi ne deplasam pe directia "inainte", Ceiea ce punem in prectica in acea intersecti de drept, urmam cursul traseului prioritar inspre stinga astfe,l nu ne abatem de la traseul prioritar > nu ne modificam directia de deplasare > nu se cere/impune semnalizare.

In catul de fata nu am ce sa-i transmit celui de peste intersece ce e la STOP si aici ii cheia problemei ca STOP-ul sau nu e insotit de aditionalui P 20 de data asta cu curba ingrosata in coltul dreapta sus al panoului ce sa-l instiinteze ca traseul ce vine din fata si merge in dreapta sa ii cu prioritate caz in care trebuie sa astepte la STOP pina ce se elibereaza intersectia. Altfel, de patrunde in intersectie concomitent cu cel ce vine pe traseu cu prioritate cu intentie de asi continua traseul in cauza (catre stinga) fie cu semnalizare ori ba (nu e cazul a semnaliza, nu ai de ce o face da ma rog ...) in centrul intersectie de nu se lasa cu tamponare, se lasa cu umplere de frigidere reciproc. Aici chiar ca e fiecare cu dreptatea sa, cel de pe traseu cu prioritate ca are prioritate a merge catre stina cu sau fara semnalizare nici nu mai conteaza, iar ce inainteaza de la STOP motivind ca nu ii este acordata prioritate de trecere dupa cere cel de pe contrasens sa faca stinga, si asta pe buna dreptate ca nu ii este adus la cunostinta prin intermediu aditionalului care ii de fapt si de drept traseul prioritar. Si eu as proceda la fel de la STOP, ma asigur stinga - dreapta dupa cere de e liber patrun in intersectie, de unde naiba sa stiu ca de partea cealalta a intersectiei ii astfel semnalizata. Altfel, un panou aditional de genu nu are ce cauta de unu singur intre-o intersecte, toata suflarea trebuie informata cu privire la traseul prioritar in acea intersecie.

E imposibil a pune in practica conform regulamentului distanta de semnalizare. Nu-mi vine in minte cum se numeste acea succesiune a doua "T"- uri da' incerc a o explica babeste. Avem o principala de la Est la Vest in care se conecrteaza cu alte doua artere cunectate in mai putin de 20m sa zicem, una din Sud iar cealalta in Nord. Ei, ies cu semnalizare stinga in principala dupa care imediat semnalizare dreapta si intru in cea din Nord. Manevrele intre cele doua artere ii atit de in scurt incit nu-ti permite a lua in calcul distanta semnalizarii conform manualului.

Edited by Viktor

domnule, atata filosofie useristo-nicusor danista pentru o chestiune banala:  dumneata daca intri intr-o intersectie , asa cum iti arata indicatorul, trebuie sa semnalizezi stanga. nu exista in regulament ideea de "traseu principal sau cu prioritate sau abatere de la traseul cu prioritate". intri in intersectie, faci stanga, semnalizezi. 

https://www.google.com/maps/@44.7822109,24.5334394,3a,77.2y,160.08h,89.31t/data=!3m7!1e1!3m5!1sfcYjslWI-manN9WxjON-4A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D0.693305492002068%26panoid%3DfcYjslWI-manN9WxjON-4A%26yaw%3D160.08078858635847!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMxMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

uite aici, eu cand vin pe drumul national si merg inainte pe judetean, nu semnalizez, ca merg inainte. bine, intersectia asta e si semnalizata prost, ca in partea dinspre pitesti este indicator de intersectie, dinspre dragasani nu este. 

teoria pe care o sustii dumneata am mai auzit-o si la altcineva, dar este incorecta. bine, soferul ala (profesionist) imi spunea si alte gherle, cum ca semnul cedeaza trecerea are priotitate fata de stop. 

14 minutes ago, rich1974 said:

domnule, atata filosofie ...

Asta se numeste rationament, nu filozofie !

Intre cele doua sectoare la 90°stinga in intersectie avem curba imaginara segment al intersectiei incadrat in traseul prioritar iar curba nu se semnalizeaza ! Ha ! 😆

L.E. Nu am inteles care iti e directia de deplasara pe acel sector de drum (pe harta) sa iti spun cum trebuie sa procedezi corect.

Edited by Viktor
9 hours ago, VAXXi said:

Da, VAXXI. Despre acea intersectie este vorba iar comentatorul din spatele camerei nu este Garcea Gura de Aur ! Ii urmaresc activitatea de ceva vreme si in mare parte stie ce spune insa uneori vine cu cite o natinga din asta de-ti cate parul. A mai avut din astea unde si colegii lui de breazla (si nu doar) il critica ca bate cimpii. Una din marile stingacii fu acea cu sensul giratoriu unde-i tragea cu articolul - articolul - articolul. In ciuda faptului ca ii fu adus la cunostinta de-o minoritate ca bate cimpii a tinut-io lunga cum ca adevar graieste. Interesent ca dupa o vreme a revenit, cu scuzele de rigoare ce-i drept si si-a cerut scuze ca nu au fost corecte cele sustinute pina atunci. Ori si-a dat seama ca vorbeste protii la televizor, ori cineva din apropiati l-a tras de mineca ca intr-adevar vorbeste prostii.

Sec. 0:37 spune articolul : conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers ... Da ! Absolut de-acord, asta in cazul modificarii directiei de mers ceia ce in cazul de fata nu e valabil, sintem incatrati in banda inui traseu cu prioritate si ne continuam deplasarea pe directia "inainte" pe cursul traseului, n-are importanta ca duce la stinga, nu ne-am abatut cu un mm de la acel traseu prioritar.

Sec 0:58 "nu are nici o legarura in ce directie merge drumul prioritar". Cum sa nu aibe odata ce is legate prin prioritate.  Asta ar insemna ca intersectia sa devina neutra dupa ce ai trecut de indicatorul "drum cu prioritate".

Min 1:55 "aici nu avem si aditionalul". Pai si asta nu-i o problema ? Tu ca meserias din start trebuia sa sesizezi ca ar fi o problema, mare chiar. Eu de la STOP de unde sa stiu ca cel ce vine din fata si se duce in dreapta mea are prioritate ? Altfel, din acea pozitie ii corect, te duci in stinga semnalizezi, te duci inainte nu, te duci in dreapta semnalizezi, asta cade pe acel articol 54. Vezi ca cel cu SUV-ul la min. 2:27 nu semnalizeaza stinga in fata melitianului ! 😂 Corect ! Nu are de ce o face.

Normal si legal pe dracu ! Mai ales in cea de a doua filmare unde ai doua benzi amenajate expres catre stinga si alta posibilitate nu ai decit sa mergi in stinga sa-ti continui deplasatea pe prioritar. Iar banda 1 ii expres pentru inainte, normal ca nu ai ce semnaliza.

Edited by Viktor

dumneata chiar nu vrei sa recunosti ca nu ai dreptate, eu ce sa mai zic? 

tot incerci sa desparti firul in patru, sa filosofezi pe o chestie banala, clara ca lumina zilei. recunoate domnule ca gresesti, ca nu doare.  toata lumea mai greseste si se indreapta pe parcurs. problema apare cand insisti in greseala doar pentru faptul ca nu vrei sa recunosti ca altcineva are dreptate. 

asta e mentalitate de userist infatuat care crede ca el e buricul pamantului si toti ceilalti sunt niste prosti. 

41 minutes ago, rich1974 said:

dumneata chiar nu vrei sa recunosti ca nu ai dreptate, eu ce sa mai zic? 

tot incerci sa desparti firul in patru, sa filosofezi pe o chestie banala, clara ca lumina zilei. recunoate domnule ca gresesti, ca nu doare.  toata lumea mai greseste si se indreapta pe parcurs. problema apare cand insisti in greseala doar pentru faptul ca nu vrei sa recunosti ca altcineva are dreptate. 

asta e mentalitate de userist infatuat care crede ca el e buricul pamantului si toti ceilalti sunt niste prosti. 

Sa fim seriosi cu nerecunosterea greselii, imi asum eu si ultima picatura si o recunosc de consider ca gresesc. Nu e vorma de "cine are dreptate" ce mie unu imi displace tembilismul dreptatii "ba io am dreptate, ba io, ba io ..." 

Desfac eu firul si in 8 daca e cazul pe o situatie controversata de genu si asta nu pentru a ma da flacau destept, ci pentru varianta corecta ca atunci cind melitianului i se face de-o ciorba de burta, noi sa avem in bagajul de cunostinte varianta corecta si in nmasura a-i spune NU ! Mai ieri cazu in plasa a doi melitieni tipul ala vlogger a dacioatelor (nu stiu cum il cheama, i-am vazut citeva filmulete in trecut iar acum l-am recunoscut). Omul nu comise nici o abaretere in trafic. Asta ii filmul partial, am vazut filmul la cald postat cu intreaga conversatie unde la un momentdat melitianul zice ceva de genu: "as putea sa-ti iau permisul". Ai las-o dracu (!) zic eu, da' de ce sa-i iei bre omului permisul, ha ? Asa vrea cascheta ta sau cum, in baza a ce, daca melitianu a zis apoi a zis sau cum ?! In opinia mea, pe linga magaria facuta de melitiam, cred ca a observat camera de bord si-a lasat-o moale cu retinerea permisului. Acum intelegi de ce trebuie despicat firul in 8 daca e cazul ? Pentru a nu deveni pieton pe nedrept ! Asta necesita dezbatere pe situatii controversate !

Nu am eu absolut nimic personal cu omul, Tavi Pertea, insa am o oarecare rezerva in grairile sale. "daca tragi de volan stinga semnalizezi stinga, daca tragi de volan dreapta semnalizezi dreapta". Oare ! Daca patrunzi in sensul giratoriu semnalizezi. Oare ! Opresti in sensul giratoriu sa te asiguri. Oare ! Se pare ca are o obsesie cu semnalizarea, tot ce misca se semnalizeaza. Oare ! Etc, etc, etc ... Ma rog, nu el ii subiectul discutiei, nu discut persone ci principii, reguli, variante corecte in trafic.

Altfel, dumitale nu obosesti niciodata cu userismele ? Am spus-o in citeva rinduri ca n-am vreo legatura cu userisnul, nu am apartenenta la vreun pardid politic. Mi-as asuma cu voce tare de astfel ar sta lucrurile, n-o dau eu pe dupa prun de nici o culoare !

merci de link-ul ala cu prioritatea de dreapta. 

in cazul respectiv, politistii aveau dreptate. tavi pertea a gresit. dar daca cineva greseste  intr-un punct, nu inseamna ca greseste peste tot. 

si te intreb pe dumneata: daca intalnesti o intersectie unde nu ai niciun indicator, ce regula de prioritate aplici?

cat despre userism, el este o stare de sprit, nu trebuie sa faci parte din partid. 

Edited by rich1974
4 minutes ago, rich1974 said:

merci de link-ul ala cu prioritatea de dreapta. 

in cazul respectiv, politistii aveau dreptate. tavi pertea a gresit. dar daca vineva greseste  intr-un punct, nu inseamna ca greseste peste tot. 

Nu am afirmat asa ceva ca tot ce graieste e greseit, dimpotriva, am spus ca in mare parte stie ce spune doar ca vine cu cite o natinga ce nu se pupa cu realitatea.