Jump to content

Semne, Reguli, Prioritate De Trecere, Etc.

Recommended Posts

Reducand la absurd: mai bine sa semnalizezi si sa fie in plus (o intentie clara), decat sa nu semnalizezi si sa existe vreo indoiala a celor din jur 🙂

Nu fac abuz de semnalizare, doar in cadru legal cu mici exceptii, in devansare cind e tinuta banda ocupata aiurea ii dau semnal stinga in mod civilizat, cind creiez culuar altuia de a ma depasi semnal dreapta si avarii de multumiri. Nu iau parte la aberatii. Politisti putini, de-al-de Garcea multi fie tonti fie corupti cu tot felul de reguli noi de la sine putere ...

11 hours ago, rich1974 said:

si te intreb pe dumneata: daca intalnesti o intersectie unde nu ai niciun indicator, ce regula de prioritate aplici?

Intersectie nedirijata, regula prioritatii de dreapta, fireste.

In curba aia (pe harta ce ai pus-o) de nu-ti continui deplasarea pe DN catre Pitesti si iesi in strada din fata, obligatoriu semnalizare la dreapta, acolo se modifica directia de deplasare. Imediat dupa acel podet (undei casa aia pe coltul intersectiei) avem un inducator "drum cu prioritate" adica DN-ul. De partea cealalta dinspre Pitesti, nimic in neregula cu semnalizarea acelui sector de drum, avem un indicator "drum cu prioritate" plus aditionalul ce stabileste drumul prioritar la dreapta in raport cu celalalt ce vine dinspre stinga. Panouri "curba periculoasa la dreapta" doua la numar in zona ... De pe DJ avem STOP-ul si cam atit.

L.E. Apropo de nedirijate, la Y-loane mici spre ex adesea printre blocuri ii lasata la "mica intelegere".

Din nou edit. Acuma observ ca pe DN spre Pitesti, cu mult inainte de a intra pe curba la stinga, in zona fintinei cu cumpana si acolo ii amplasat indicatorul "drum cu prioritate" insotit de aditional.

Edited by Viktor

aha, merci ca ai aratat indicatorul spre pitesti, eu trec rar pe acolo, am uitat. au si astia o boala de a aseza indicatoarele aiurea, te ia capul. 

deci acolo e clar, avem o intersectie unde, daca mergem drept pe drumul judetean, nu trebuie semnalizat, ca megem inainte.  ce este aiurea pus este semnul de curba periculoasa, ca acolo nu este curba, este intersectie. asta ar insemna sa semnalizezi toate intersectiile unde ai prioritatea in L. 

oricand discut serios. in intersectia respectiva semnul de curba periculoasa nu are ce cauta acolo. 

uite aici o intersectie senmalizata corect, fara semn de curba periculoasa. 

https://www.google.com/maps/@44.5924437,24.9285465,3a,71y,112.13h,97.33t/data=!3m7!1e1!3m5!1sizrz-hduP7rL5KCEBYRxow!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-7.331311279167423%26panoid%3Dizrz-hduP7rL5KCEBYRxow%26yaw%3D112.1286607566341!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMxNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

bine, intersectiile astea unde ai prioritatea in L sunt o prostie, mai ales ca, in cazurile aratate de mine sunt drumuri cam cu aceleasi valori de trafic. prioritatea ar trebui sa fie la drept inainte, ca oricum ala care vireaza incetineste. dar na, daca asa prevede normativul facut de niste imbecili, mergem cu el pana la moarte. 

• Haha 1

Wtf is "prioritate in L"? Ai drum prioritar/principal si drumuri secundare, atat. Indiferent in ce directie se duc ele... drumurile prioritare sunt alese in functie de volumul de trafic si importanta lor, nu de curbe.

Pe logica asta, numai drumuri drepte... Dar ce te faci la marginea Pamantului? Nu cad masinile? Sa puna macar speed bumps acolo.

Edited by Geo_ZGA

Nu vad nimic in neregula cu cele doua intrsectii tip "L". Faptul ca unul din ele ii semnalizat suplimentar cu panouri "curba periculoasa" nu creaza controversa, contrubuie la un plus siguranta. "A sti" sau "a crede" nu-i acelasi lucru cum de-altfel nu punem egal intree "acelasi" sau "cam acelasi". DN-ul ii capitan iar DJ-ul ii sergent prin clasificarea drumurilor, cit timp DN-ul primeaza ii normal a avea continuitate intr-o intersectie tip "L".

Adevarata problema ii semnalizarea acelei intersectii "in cruce" unde nu vorba de o bifurcatie/intersectare a doua drumuri cu rang diferit. S-o gintit un Dorel ca ce-ar fi daca s-ar baga nitel in seama sa mai agate cite un indicator sau nu fara sa gindeasca, fara sa cunoasca. Din punctul meu de vedere din start nu trebuia data prioritatea pentru la stinga in acea intersectie, lasata prioritatea cu traverseare intersectiei pe strada de in fata, cine doreste la dreapta sa semnalizeze dreapta, cine e pentru la stinga sa semnalizeze stinga, simplificai se rezolvai problema. Da nu ... peste controversa ai creat posibilitate melitianului sa-si dea talentul crezind ca stie ce spune si sa se intrebe daca pentru traversarea intersectiei in cauza trebuie semnalizat in vreun fel ori sa dai din cap. Pai ... coane melitian, transferul de la un traseu la altul ceia ce inseamna modificarea directie de deplasare se face, obligatoriu, prin semnalizare ! De la traseu la traseu, nu pe geometrie, nu puncte cardinale, nu de trasul de volan in vreo directie sau alta, s.a.m.d. Inainte de a patrunde in intersectie prin prezenta indicatorului "drum cu prioritate" insotit de aditional traseul principal ii clar stabilit, orice abatere de la acel traseu trebuie semnalizate si de tragi de volan catre tine si pleci in sus o semnalizezi !

Ma intreb pe citi a sanctionat si/sau sarit din carnete do'n melitian tinar pensionar avind la baza propriile reguli de circulatie. Melitian ce bate cimpii plus conducator necunoscator = culpa comuna. 

Acuma, merg la sensul giratoriu prezentat in stil stresat si fac un rezumat, don' Garcea graind urmatoarele din ciclu "asa nu" :

- sec. 0:22 "legiuitorul mai mult ne-a incurcat decit ne-a ajutat". Fals.

- min 2:19 "ai putea sa te incadrezi pe banda din stinga (B2) si sa iesi pe prima". Fals. Dimpotriva, legea spune ca pentru prima iesire sa te incadrezi pe B 1, nu ai ce cauta pe B2, B3, etc

- min. 2:31 "daca vreau sa merg pe "directia inainte". Fals. Aceia nu e "directie inainte" ci a doua iesire unde se produce modificarea directiei de deplasare ce necesita semnalizare si doar dupa parasirea sensului giratoriu poate fi considerata deplasare pe "directia inainte". Cit timp esti incadrat in sens si urmezi cursul acestuia esti pe directia "inainte".

- min 3:00 "trebuie sa te opresti efectin in mijlocul intersectie sa te asiguri la schimbarea benzii". Fals. Oprirea voluntara in intersectie este interzisa si se sanctioneaza.

- min 3:35 "trebuie sa ma opresc". Nu, nu trebuie sa te opresti, te asiguri din mers si opresti doar in cazul in care situatia impune.

- min 4:39 "doar inainte sau la dreapta" Fals. Din B1 pe prima sau a doua iesire, inainte insemnind sa-ti continui deplasarea in sens.

- min 7:39 "opriti la coltul intersectiei chiar daca este indicatorul "cedeaza trecerea". Fals, recomandare eronata. Cedeaza ii cedeaza si nu STOP. Nu, nu trebuie oprit, doar de situatia impune, nu strangula traficul aiurea.

- min 9:03 "esti obligat a schimba orice schimbare a directiei de mers". Adevaraaaat ! Doar ca tu nu schimbi nici o tirectie de mers in sens cit timp esti incadrat intr-o banda a sensului si nu o parasesti. Deci nu, nu semnalizam stinga !

- min 9:43 "acuma da, o sa semnalizez stinga ...ca trag de volan stinga". Fals. Patrunderea in sensul giratoriu nu se semnalizeaza, cu exceptia incardrarii pe B 1 si iesire din sens la prima.

Ca sa vezi cite aberatii pe min.

8 minutes ago, Viktor said:

Si eu care credeam ca le-am vazut pe toate ! Mi si teama sa va arat ca nu cumva sa luati de bine. Fereasca ! Inteleg din ce in ce mai bine de unde atitia habauci pe ulite. Cum mama dracu sa spui ca trebuie sa semnalizezi pe curba unui traseu prioritar nu pricep neam ! Mai ieri zicea omu' sa nu confundam acea manevra din intersectia in cruce cu o curba. Ha ? Din cite stiu eu prostu-i recuperabil, da' tontu ... nici o sansa ! Chiar ca si-au meritat soarta cei sariti din carnete de catre de-al de Garcea. In cazul unui incident intr-o intersectie gen, o sa vina tablagiul si-o sa spuna : culpa comuna. Oare. Sa mori tu ... Se mai intinde sa-ti ia si carnetu' iar daca esti prost il dai ca nah, daca ai sti pe ce lume traiesti nu i-ai permite sa te faca pieton.  Atitea cretinisme nene de ti se pun circei la creier. Pe putin de vreo 3 ori am ascultat grairile cu semnalizarea pe curba si parca tot nu mi-s sigur de ce-am auzit ! Ba da' inchilati is unii "man-ca-ti-as" sa spui ca "directia inainte" ii ceia ce ai in fata si nu trebuie semnalizata! Cum mama dracului o ajun asta melitian ... mare semn de intrebara !

Edit-ul l-am gasit ceva mai greu in noua formula, dar exista.

Edited by Viktor
On 3/19/2025 at 9:23 AM, Geo_ZGA said:

Wtf is "prioritate in L"? Ai drum prioritar/principal si drumuri secundare, atat. Indiferent in ce directie se duc ele... drumurile prioritare sunt alese in functie de volumul de trafic si importanta lor, nu de curbe.

Pe logica asta, numai drumuri drepte... Dar ce te faci la marginea Pamantului? Nu cad masinile? Sa puna macar speed bumps acolo.

Pai daca dumneata nu ai intalnit niciodata priotitatea in L, asta nu inseamna ca nu exista, mai iesi si dumneata cu masina din curte. 

Iar in legislatia rutiera nu exista ideea de drum principal sau secundar, sau poate este, dar nu stiu eu. 

2 hours ago, rich1974 said:

Iar in legislatia rutiera nu exista ideea de drum principal sau secundar, sau poate este, dar nu stiu eu.

Asta-i buna, cum sa nu existe clasificare a drumurilor. Indicatorul "intersectie cu un drum fara prioritate" ce vrea sa insemne daca nu e vorba de o principala cu prioritate vs o artera secundara ? De regula "T"- urile din coada caruia ii artera secundara. Pina si marcajele longitudinale si aici ma refer la liniile continua/discontinua difera de la traseu la traseu, ca lungime, latime, distanta intre ele la discontinua, ii de separare a benzilor ori de limitare a latimii benzii catre acostament, marginea drumului s.a.m.d.

iar te faci ca nu intelegi? Pune articolul din regulament unde se specifica ideea de drum principal si drum secundar. 

intersectie

aici, care e principal si care secundar? desi 503 vireaza dreapta, cum vii dinspre pitesti, prioritatea este spre inainte, spre gratia.  

Ambele is DJ-uri insa DJ503 ii prioritar, Pitesti - Videle. DJ611 ii cu STOP insotit de panou aditional in care specifica traseul cu prioritate prin acea linie oblica ingrosata cu referire la DJ503. Pe DJ611 dupa intersectie in ambele sensuri avem acele indicatoare "drum cu prioritate" ce nu isi prea au rostul in zona dat fiind dupa traversarea unei intersectii unde inaite de a patrunde in intersectie am avut "STOP" sau "cedeaza trecerea" automat peste intersectie traseul ii prioritar, pina la urmatoarea intersectie unde, depinde, poate avea continuitate cu prioritate ori ba, nu studiem terenul ca n-are sens. "Romburile" aveau sens daca erau montate peste intersectie in ambele sensuri ale lui DJ503.

e o eraoare acolo pe google, DJ503  nu are pioritate pe directia pitesti-videle. 

hai sa dau alt exemplu: vii exact pe directia din link, pe dj703b, ce faci daca vine cineva din fata si nu semnalizeaza? adica, tu vii, opresti la stop si 3 secunde mai tarziu vine altul in intersectie din sens opus.

451 DJ703B - Google Maps

Edited by rich1974

Pai nu e corect sa nu semnalizete dreapta cel ce vine din fata pe DJ659, in acel punct isi modifica directia de deplasare, iese din "L" traseu prioritar si e obligat sa semnalizeze. Caz in care nu a cascat ochii si a ciulit urechile la Pertea ce l-a invatat prostii cum ca transderul intre trasee se face geografic si nu de la traseu la traseu dupa cum e corect. Atit cel de la STOP cit si cel de la "cedeaza" (strada din stinga stop-ului) ambii cedeaza lui DJ659 iar intre STOP si "cedeaza" cel de la STOP are prioritate. "Cedeaza" ii pentru tot ce misca in zona, indiferent de tipul intersectiei.

L.E. Cel ce vine dinspre Stefan cel Mare are si aditionalul "curba" periculoasa la stinga ceia ce intareste si tot odata divulga ca traseul la stinga ii prioritar.

Edited by Viktor

Nu glumesc deloc. Conform hartilor cu indicatoarele ce se vad pe harta astfel stau lucrurile. Acuma, daca semnalizarea nu-i la zi ... asta n-am de unde sti.

aia cu cederaza trecerea versus stop a fost cea mai penala. adica, ma refer in general, dumneata zici ca stopul are prioritate in fata cedeaza trecerea? 

Da, nu intimplator "cedeaza" l-au numit cedeaza. Cum de-altfel nu intimplator, cu toate ca nu-i o intersectie nedirijata cel din dreapta lui "cedeaza" are STOP-ul. Nu-i asa ca are logica ?

On 3/24/2025 at 9:20 AM, rich1974 said:

Pai daca dumneata nu ai intalnit niciodata priotitatea in L, asta nu inseamna ca nu exista, mai iesi si dumneata cu masina din curte. 

In continuare refuz sa cred ca esti pe bune...

Daca ziceam "drum cu prioritate" si "drum fara prioritate" intelegeai mai bine? Peste tot sunt folositi termenii "principal" si "secundar" si orice om cu un iq din 3 cifre ar intelege ce inseamna... si hai sa nu ne mai domnim atata, ca oricum nu exista respect.

Daca tot vorbim in limbaj de lemn, "din legislatia rutiera", arata-mi si mie unde apare prioritatea asta in L.

1 hour ago, Geo_ZGA said:

In continuare refuz sa cred ca esti pe bune...

Sa inteleg ca inclini a crede ca mai degraba ii vorba de inteligenta artificiala ?

3 minutes ago, Viktor said:

Sa inteleg ca inclini a crede ca mai degraba ii vorba de inteligenta artificiala ?

Nu e exclus. Sau pur si simplu e troll grav de tot. Sau... ma abtin.

21 minutes ago, Geo_ZGA said:

Nu e exclus. Sau pur si simplu e troll grav de tot. Sau... ma abtin.

Aaa ... nici vorba de inteligenta artificiala, aia minimum foloseste majuscula in plus cunoaste legislatia si codul rutier din scoarta-n scoarta si cel mai probabil habar n-are de mistocareala. "Ii de-al nostru" ...

nu mai faceti pe desteptii cu mine ca amandoi nu faceti cat inteligenta mea.  am cerut sa-mi aratati unde scrie in regulament de drum "principal" si "secundar". astept numarul articolului!