Jump to content

Semne, Reguli, Prioritate De Trecere, Etc.

Recommended Posts

Eu unu imi argumentez grairile si in majoritatea cazurilor din experienta acumulata de-a lungul anilor "colindind" pe ulitele atit ale patriei cit si alor diverse alte tari in nenumarate rinduri Asa, in mare pentru o imagine de ansambu. Pe caleasca mea cu care obijnuiam a circula cel mai putin adunam in jur de ~15.000 /an, caleasca scoasa pe ulita foarte rar comparativ cu calestile de firma cu care ma dadeam pe ulita zinlic fie intern, fie extern cu "excursii" de minim citeva sute de km pina la ~ 6000 km dintr-un singur fum. Nu-mi atribui ecuson de vreun As al seselelor ori vreun mare macar atotstiutor si nici macar faptul ca as fi etichetat "soferache de duminica"nu ma deranjeaza, ci faptul ca se graieste la adresa mea in necunostinta de cauza, asta ma zgiriie pe crestet. Da' nu-i bai, dam pagina ... cu accept al scuzelor. 

Eu unu am cu totul alte experiente in ce priveste sensurile giratorii, eficienta acestora. Multe din intersectiile ne-semaforizate prin care treceam inainte in care se formau cozi serioase, dupa ce au fost reconcepute cu sensuri giratorii, s-a aerisit traficul. Sigur, sint situatii in care apere o usoara inghesuiala dar e fluida, nu stai pe loc minunte intregi. In alte intersectii unde nu au rasarit sensurii giratorii (probabil spatiul nu permite, cel putin astfel cred) treaba-i groasa, aceiasi poveste de cin le stiu. Intr-un T-u spre ex. la ore de virf ti se acreste asteptind sa iesi din coada T-ului, de nu s-ar gasi binevoitori (eu sint unul ce-i ajut sa iasa da ma dau prin zona) pe traseul cu prioritate ... stai mult si bine acolo. Eu vad mai multe sanse de a te incadra intr-un sens giratoriu decit a sta la mila celor pe traseu cu prioritate. Altfel, in zona se practica ca ce-i aflati deja in sens sa-i invite (prin flash ) a intra in sens pe cei ce asteapta a intra in sens. Eu unu asta o practic cu mare drag indiferent de tipul intersectiei ori ca am prioritate de trecere. Ti-l vad de la distanta (si nu doar) in asteptare, il sevesc cu un flash sa iasa, hai, iesi, ca si tu esti cu treburi ca si mine ori tii a ajunge cit mai curind acasa la cei dragi.

Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul ! De ce a sicanat cu claxonul si i-a vorbit urit femei asteia angajata in traversare cit se poate de regulamentar ? Eu propun individului sa ia frumos inregistrarea si sa merga la melitie (ca tot ii la moda) sa denunte pe domna/domnisoara, doar asa ... sa faca si el un bine societatii ca tot se crede flacau destept ! Avea verde intermitent la dreapta, si full verde de-ar fi avut, tot pietonul are prioritate de trecere, de ce il sicanezi ? Aro "omu" carnet, are. L-o fi luat pe bune ? Buna intrebare ... S-apoi ne miram ca ne pun tarcuri ori bariere la trecerea de pietoni pe ulite ...

Draga Viktor, nu fii asa de sigur ca domnita a traversat regulamentar. Eu am 2 motive sa cred ca NU a traversat tocmai regulamentar. 

Unu doua semne de intrebare imi pun si eu,  de ce ceilalti pietoni de pe trotuar nu sau angajat in traversere (erau in asteptare) si a doua la mina, ce sa intimplat pe tot parcursul traversarii. Sa se fi angajat in traversare pe rosu al semaforului pietonilor ? Mai putin probabil, cel putin sper ca nu. Ca pe perioasa traversarii semaforul pentru pietoni sa se fi schimbat din verde in rosu ? E o varianta ce o iau in calcul.de unde deduc si de ce pietonii de pe trotuarul din dreapta erau in asteptare. Strada aia ii suficient de lata cu 3 benzi pe sens de nu ma insel (presupun doar, nu vad intreaga zona) iar posibilitatea ca culoarea semaforului pietonal sa se fi schimbat primeaza din punctul meu de vedere.

Acuma, ce ne spune culoare verde intermitenta a semaforului : iti facilitez trecerea CU CONDITIA acordarii de prioritate celor ce se dau prin zona (citat din memorie). In cazul de fata avem un pieton caruia trebuie sa-i acord prioritate de trecere. Caz in care as fi pe coltul unei intersectii cu verde intermitent la dreapta, trebuie sa-i acord prioritate celui in treacat din stinga. Din punct de vedere legal, nu am voie sa agresez in nici un fel pietonul pe zebra, nu il sperii, nu il determini a se opri ori a o lua la fuga intr-o directie ori alta, nu-i creiez conditii de a o pune de-un infarct pe zebra.

Din punct de vedere moral ... in pielea pietonului poate fi mama (asta doar asa, sa nu ma iau de mamicuta nimanui cu plancarda celor 7 ani de-acasa) sora-mea, fii-mea, vara-mea etc (pe soacra-mea nu o iau in calcul pentru a-mi inchide posibilitatea de a grai : ah, vrajitoare, bravos ca ti-a tras-o ! 😊). Pai, dama de pe zebra o fi indragostita si cu mintea pe crengi, o fi cazut din cires si o doare burta, ingindurata de ordonanta trenulet si factura la lumina s.a.m.d. Acuma, daca a intirziat o ideie pe zebra ce fac (?) o iau intre faruri s-i dau cu jantele-n gura ca vezi Doamne am primit verde si mort copt trebuie sa ma pun in miscare ? Nici vorba ... Ori ii adresez injurii condimentate cu urlete de flacau "bine" crescut ? Nici vorba ... Lasa ma omu' sa-si incheie traversarea in siguranta si-apoi vezi-ti de drum ca n-au intrat zilele-n sac.

Eu am ramas fara permis din cauza unor pietoni... s-a mers pe logica "daca pietonul traverseaza, inseamna ca are verde si tu rosu". De atunci doar cu camera merg.

Sunt N cazuri cand pietonii trec aiurea, nu mai zic ca multi sunt in lumea lor, cu ochii in telefoane, si habar n-au ce e in jurul lor. Trecere de pietoni sau verde la semafor, tot te asiguri ca pieton... pentru siguranta ta, ca fierul se indreapta, osul mai greu. La polul opus, am vazut si destui soferi (tot neatenti sau pur si simplu idioti) care au trecut cu viteza pe rosu sau fara sa cedeze pietonului.

• Like 1

Incidente/accidente au fost, sint si vor fi din pacate. Treaba e ca in cazul in care ar trebui sa dau cu subsemnatul legiutororul ma intreaba EU ce atributii aveam intr-o situatie data. Eu pe bucatica mea acolo ce-ar fi trebuit sa fac ori sa nu fac si imi pune cartea in fata cu legea, articolul, aliniatul etc. Faptul ca cineva traverseaza cu gluga trasa pe cap, se incheie la sireturi ori joaca tontoroiul pe trecere ... il/o priveste, is prevederi legale si in acest sens in ce priveste pietonul. In cazul de fata poate dama s-o angajat in traversare pe rosu, nu stim, tot ce se poate, sa presupunem ca da, asta nu-mi confera dreptul de a trece peste ea ori a-i aplica o corectie ca asa ... ne vom bate ca chiorii pe ulite.

Mari pretentii nu am de la pietoni, nici nu stiu de astazi cind vorbim se prada in scoli "traversarea regulamentara a strazii". Daca la scoala nu, acasa nu ... multi imprevizibili pe ulita si pe undeva le dau crezare, unii habauci din fire. Insa, de la cel ce si-a dorit inca de la gradinita a calatori intre volan si scaun, am pretentii. S-o recunoastem ca-s multi prosti pe fata pamintului in sensul ca are carnet in schimb nu cunoaste legea. Una din situatii ce imi vine in minte pe moment, cind am efectuat o depasire a mai multora iar cocoana prima in coloana intentiona a vira la stinga, fara sa se asigure si din spate nu doar din fata de pe contra sens, s-o zburlit de mama focului. Nu ne-am ciocnit ca din fericire am oprit la timp da' tanti urla si gesticula ca toti dracii in cabina acolo la ea de parca stia ce graieste. Nu mai retin exact ce i-am zis, sa puna mina pe carte ori ca nu cunoaste legea, ceva de genu. Ca eu ma angajez in a depasi trei'j de masini dintr-un foc asta nu e problema ei, cu siguranta asta i-ar spune si un legiuitor, datoria ei e de a se asigura ca atit din fata cit si din spate nu vine nimeni pentru a efectua manevra in siguranta, iar caz in care ai un vehicul ce vine din spate angajat in depasire ii acorzi prioritate si doar dupa efectuezi manevra nu inainte de a te asigura, din nou, ca poate intre timp mai vine un grabit din spate. Probabil cocoana, defapt nu probabil ci sigur nu stie ca de esti prima in coloana nu-ti dobindesti automat si prioritate. De ce oare o spune la carte ca in pregatirea virajului la stinga sa te apropii cit mai mult de axa drumului ? Sa-ri expui botoxu din buze si ploapele evantai ? NU ! Una din cauze ii de ati facilita vizibilitatea in retrovizoare la cei ce vin din spate cu probabilitatea ca cineva sa se fi angajat in depasire si sansa a te face franjuri daca i-ai virat in fata. Ca lovirea ii din lateral ... asta nu se pune, n-ai acordat prioritate si cu asta basta !

@Viktor:

1. Primul argument e ala pe care l-ai zis si tu ... de ce oare stateau ceilalti pietoni ?! Asta nu e un argument direct, ci, mai degraba, indirect.

2. Argumentul cel mai solid mi se pare semaforul pe VERDE din stanga. Asta imi spune ca, in acea intersectie, exista banda speciala si semafor special pentru viraj stanga. Probabil tanara a vazut ca nu exista trafic inainte (cel mai probabil pentru ca nu era nimeni intersat sa faca viraj stanga) si, ce sa vezi, s-a aruncat ca schiopu'n dans. 

Dupa parerea mea, e clar ca soferul stia ce face si a "cautat" cumva un astfel de incident pentru a face o filmare. Da, poate fi catalogat ca agresiv ... Dar vina reala e in alta parte 

Un fel de 1', ca argument, tot indirect. Ia de claxoneaza matale un pieton angajat corect in traversare si sa vezi ce se intampla ... Reactia domnitei eu o apreciez tot ca o forma de asumare a culpei !

LE: In urma cu cativa ani, am scos efectiv un tanar de cca 14-15 ani de sub rotile unui tramvai. Era intersectia de dincolo de Marriot, pe Trafic Greu. Culmea, era si un politist in intersectie ! Tanarul avea castile pe urechi, ochii in telefon, tramvaiul taraia in draci ... L-am smuls efectiv in ultimul moment, l-am bruscat cand l-am tras - evident - si, dupa aia, sincer m-am asteptat sa fiu acuzat de agresiune ... Am mizat foarte mult pe faptul ca politistul s-a uitat la mine si a vazut toata faza. Din fericire nu au aparut plangeri si totul s-a oprit. 

Edited by Salex

Da, am observat semaforul verde din stinga, l-am luat iin calcul insa avind in vedere ca cei de pe benzile 2 si 3 erau in stationare cind a aparut claxonolagiul, tind a crede ca semaforul in cauza e pentru viraj la stinga ca altfel, logic vorbind si celelalte doua semafoare aveau sa schimbe in verde, nu doar 1 ci toate 3 pe directia inainte si/sau la dreapta din prima banda (unde si marcajele din asfalt da sensul). Comportamentul pietonului in prima faza ii unu pasiv, normal, cu reactie (sperietura) la claxon. Din cite stiu eu subconstientul determina un pas grabit si nu lent. Adica daca esti constient ca traversezi neregulamentar ori ai fost surprins de schimbarea culorii semaforului pietonal te misti mai cu talent, grabesti pasul si n-o vinturi fie si pe trecere.

L.E. Ca o completare, nu poti avea si full verde si intermitent verde in acelasi timp. Cind e verde pentru toate benzile intermitentul iese din joc, nu-si mai are sensul. Ii pus la treaba doar pentru banda 1 cu viraj obligatoriu la dreapta.

Edited by Viktor

Nu sti tu bine... instinctul de supravietuire nu prea mai exista la unii :)) Sunt o gramada care trec aiurea, leeeent si cu fix 0 atentie. Eventual te mai si iau la injuraturi daca indraznesti sa-i claxonezi sau sa le zici ceva. Pe alei, cel putin, o patesc minim lunar cu cate un ametit din asta, ultimul a fost atat de tupeist ca mi-a venit sa il bat... dar m-am abtinut, ca sa nu ajung (iar) la politie. Pe bulevard sunt semafoare din loc in loc, pietonii trec mereu pe rosu iar unele masini circula cu 80-100 (linie dreapta lunga, fara intersectii). Pe la colturile aleilor mici, fara trecere de pietoni, se traverseaza cu 0 asigurare.

Cu Cielo am 2 pietoni la activ... 1. pustan cu casti pe urechi, sarit brusc in strada cu spatele la sensul de mers, luat pe capota relativ usor. 2. o baba care nu s-a mai uitat la culoarea semaforului, ca se facuse rosu pt ea, cu niste vanatai urate pe spate. Ambele la viteza mica si pe frana, dar fix din neatentia pietonilor.

Sigur ca da, Geo. Personal nu le pun palma pietonilor ca o dau ei de gard la ordinea zilei. Doar ca, daca nu are cine ai invata a traversa regulamentar ... o merita ori ba, noi ce am mai pus mina pe o carte, avem habar de legislatie, cod rutier etc trebuie sa avem grija si de ei pentru ca unii pur si simplu nu stiu cum sa procedeze corect, n-au avut de la cine invata asa ceva de unde si belele. Cind auzi cuurechile tale de la cite unu/una ca masina are frine si opreste, iti sta mintea-n loc. Atit, altceva nu stie decit ca masina are frine (cel putin astfel crede ). Cind vezi baba nebuna cu nepotica de mina cum o trage la botu masinii aproape sa le calci si continua a traversa si cealalta strada fara sa-i pese ca e trafir ori ba, importat fu sa prinda autobuzul de pe celalat colt al intersectei, de unde Doamne iarta-ma sa stie copilul ala (o copila era) cum sa traverseze corect si in siguranta. Cind acas anu i-a fost explicat copilului : mah, de scapi mindea de pingpong din mina in strada, nici prin cap sa-ti treaca sa te arunci dupa ea in strada ca te calca pe cap bobeta ! De n-aveam ochii la drum, frinele la zi si viteza de reactie in a-l evita, ti-l faceam franjuri pentru o afurisita de mingie de pingpong. De unde sa stie copilul ce si cum de ne e instruit acasa in acest sens. Am vazut si din astia mici cu temele facute, nu ti-ar trece strada nici ars cu ceara pina nu e 100% sigur ca o face in siguranta. Bravo parinti, felicitari ! Asa da, exemple de urmat !

@Viktor, nu ai citit cu atentie postarea mea de mai sus 🙂. Exact pentru stanga e verdele pe care l-am vazut cu totii, ceea ce inseamna ca pietonii au rosu, indiferent de culoarea semaforului pentru directia de mers inainte ! In cazul asta, evident ca poti avea verde intermitent la dreapta, chiar e super logica toata treaba asta. Daca vrei, iti pot spune ca, in drumul meu spre munca, pe Bd. Unirii, sunt cel putin 3 intersectii consecutive unde regasesc scenariul din filmuletul de mai sus (Ion Pilat, Traian si Mircea Voda - pentru bucuresteni). Sunt secvente distincte pentru "inainte" si "stanga", perfect reglementate prin semafoare. 

Nu contrazic ce cunosti tu despre constient (subconstient) DAR, la fel ca GEO, spun ca povestea asta nu are nimic de-a face cu constientul sau subconstientul si cu atat mai putin cu instinctul de supravietuire ! 

Traversatul (curent) pe rosu din partea pietonilor a devenit normalitate, zilele trecute am avut 2 episoade in mai putin de 15 minute. So ... Haide sa incercam sa promovam revenirea la normalitate si asumarea a ceea ce facem. Pana la urma, interesul nu este sa injuram pietonii sau sa fim injurati de catre acestia, cred ca mai important este sa avem contextul in care fiecare participant la trafic asjunge sanatos acasa. Din pacate, ideea de reguli, regulamente si asa mai departe nu prea mai e la moda. Esti pieton, bun, asta inseamna ca nu esti obligat sa cunosti si nici sa respecti regulamentul rutier si nici semnele de circulatie. Punct !

Offtopic, in urma cu mai putin de 2 ore vedeam la stiri cum au inceput oamenii sa se ingrijoreze de cat de fragili si expusi sunt cei din generatiile tinere. Ca studiu de caz, se mentiona ca tinerii sunt speriati si nu se baga sa schimbe un bec, au dificultati sa isi spele singuri masina sau sa o duca la un service (toate astea sunt redate exact dupa ce s-a zis la stiri !)

Intrucat lucrez cu oameni tineri as putea sa scriu munti de carti pe tema asta. Din pacate, tendinta generala a celor ceva mai in varsta si mai experimentati este doar sa se minuneze, cu greu gasesc oameni cu care sa discut si sa incerc sa gasesc solutii reale. Pana la urma, dupa capul meu, provocarea nu e sa faci dosare penale si sa dai amenzi in stanga si in dreapta. Ma rog, poate ca asta face bine la buget, dar nu face bine la societate si la viitor. Lupta mea este sa limitez astfel de situatii prin reconectarea la prezent, la mediu, la realitate etc. Nu intrebati cat de mult reusesc :D.

Mda. Cu elemente din film si ajutorul lui google maps se pare ca e vorba de intersectia bulevardul Corneliu Coposu cu strada Sfinta Vineri pe coltul carora se afla BEREZKA patiserie sau ce-o fi aia. Is 3 benzi pe sens plus linie de tambai. Semafoarele de moment fix ca in filmulet.

Pai, ce spuneam adineaori, daca una a gafat, sa presupunem ca a gafat de ce trebuie s-o claxonezi si sa arunci cu laturi in ea ? Poti sa i te adrezezi si cu frumosul ca de o iei din start in suturi in veci n-o sa priceapa. Educatia o incep cu mine insumi, cum sa traversez strada spre ex. apoi iti explic si "tie" daca nu stii. Cred ca inainte de ITP mi-am auzit ultima data claxonul si atunci de verificare doar. Ce naiba tot dai in el ca surdu-n doba nu pricep. S-a ocupat careva (la parinti ma refer) de tinerii astia de merg pe strada de nu stiu de vin ori se duc ? Tik Tok sa fie de restu ... pe cine intereseaza. Au sfeclit-o din fasa ca-s al dracu de ocupati in a-i initia cum sa traverseze corect si in siguranta strada. Ce sa mai vorbim de scoala cind li se filfie de profesori mai sint si pupati in coor de ai lor "parinti" ca ei au drepturi, ce sa vezi ... E grele.

Edited by Viktor

Eu m-am resemnat, atat in ceea ce priveste traficul, cat si in ceea ce priveste societatea ! Miercuri, la ultimul curs, chiar le-am spus studentilor ca ma astept in orice zi sa intru regulamentar pe o strada cu sens unic, din partea opusa sa apara (pe contrasens, evident) ditamai SUV-ul si, daca ii atrag atentia ca nu merge chiar cum trebuie, sa ma mai trezesc si cu un parbriz spart ... cine sunt eu sa fac pe desteptul ... nu ?!

Este foarte dificil, intr-o situatie spontana, sa distingi intre eroare umana (poate a avut omul o problema si e cu gandurile date de gard ...) si o nepasare/aroganta/sfidare sau teribilism.

La regulament, din cate imi aduc aminte, scrie ca e interzis claxonatul in oras, cu exceptia unei situatii in care poti evita un pericol/accident. Nu am vazut scris la regulament ca soferul trebuie sa opreasca, sa dea prioritate pietonului angajat neregulamentar in traversare si chiar sa il mangaie pe cap. Am exagerat intentionat cu cele doua mentiuni, evident ca sunt multi iubitori de claxonat inutil, dar nu nici nu sunt de acord sa acuzam doar soferul, iar pe pieton sa il scuzam tot timpul. Chestia asta ma duce cu gandul la vremurile de dinainte de 1989, cand se inscenau frecvent de catre Militie "neacordari de prioritate" care se soldau cu permise suspendate destul de abuziv !

Esti pe drum, exista reguli, hai sa le respectam pe cat putinta si, mai ales, sa ne respectam intre noi. Spun "pe cat putinta" pentru ca am in cap acum cel putin 3 situatii in care marcajele rutiere se bat cap in cap 🙂 

Total de acord cu ceea ce spui,din pacate noi am evoluat tot spre cultura ruseasca, nu spre cea vestica. Mi-am pierdut demult placerea de a conduce, aproape orice drum e cu aventuri, ba dai de smecheri ce conduc agresiv, ba dai de altii care au diverse alte activitati la volan si conduc prost,ori frane non stop, ori cu niste viteze mici incat te obliga practic sa gresesti!

Mi-s impartial in povestea asta, nu pun palma niciunuia dintre cei doi, nici claxonolagiului nici pietoanei, cum de-altfel nici dupa vinovati nu alerg. Un caz din asta ajuns pe masa unei instante, legiuitorul i-o spune verde-n fata soferului by the book and by the low : nu e treaba ta pe ce culoare a traversat pietonul cum de-altfel nu e treaba ta ce culoare avea semaforul din celalalt colt al intersectiei ! Tu, conducator auto trebuie sa stii care iti sint obligatiile in situatia data (si nu doar). Si full verde sa ai la semafor, peste pieton nu dai ! Avem ac si de cojocul lui !

Oricit de buricul pamintului ori As al soselelor te-ai crede, abtinete in a aplica legea junglei pe ulite cu drept de la sine putere in a molesta verbal (fizic nici atit) parintii, copii altora de dragul de a te da cur de elefant. O vezi ca greseste, ajut-o sa inteleaga de te simti in masura ori vezi-ti de treaba ta fara de gargara de ferentari, nimic constructiv in asta, dimpotriva.  Tonti, inculti, analfabeti, ingimfati, cocalari, mai prosti decit prevede legea etc de ambele baricade, atit printre cei cu carnete cit si pietoni. Eu unu de la pietoni nu am pretentii, nu ca n-ar trebui sa stie cum sa se dea pe strada regulamentar, pur si simplu o parte buna din ei nu stiu pentru ca nu le-a grait nimeni vreodata reteta corecta. De copilul o vede pe ma-sa ca trece strada alandaua ... astfel o sa procedeze si el. Il pot invonovati ? Nu ! Asta a vazut, asta face. In schimb de la cei cu carnete ... am pretentii, mari chiar.

Imi aduc aminte de instructorul meu cum a trimis-o pe una acasa. Dupa ce i-o aratat de vreo dou'j de ori cum sa aprinda farurile si n-o fost in stare, la un momendat ea zice : d'apoi, mie imi trebuie carnet sa ma duc cu masina pina la munca. Apoi el ii da replica : eu pregatesc soferi ce sa circule in lume, nu pina la gazarie (locul ei de munca) asadar, revin-o cind vei vedea altfel lucrurile. Bravo, nene ! Nu l-a interesat lovelele, banui ca nu a vrut sa o aibe pe constiinta.

2 hours ago, Akon said:

Total de acord cu ceea ce spui,din pacate noi am evoluat tot spre cultura ruseasca, nu spre cea vestica. Mi-am pierdut demult placerea de a conduce, aproape orice drum e cu aventuri, ba dai de smecheri ce conduc agresiv, ba dai de altii care au diverse alte activitati la volan si conduc prost,ori frane non stop, ori cu niste viteze mici incat te obliga practic sa gresesti!

Unde va ascundeti, gemenilor !!!!  Si de ce devenim din ce in ce mai neglijabili ?!?!

Dupa aproape 1 mil. km parcursi prin tara si Europa simt cam la fel la fiecare drum extraurban pe care il fac. M-am bucurat, avand in vedere si costurile, ca imi este mai avantajos sa mergem cu masina decat cu trenul ... La costuri egale si chiar putin mai mari, inca m-am bucurat multa vreme de mersul cu masina, un mare plus venind doar din placerea de a conduce. 

Avand in vedere "jungla" de pe sosele, nu ma mai mir de ce condusul autonom este de interes ! Hai sa vedem atunci pe cine dam vina la nerespectarea semnelor si regulilor de circulatie :))

Senzoru' fireste, senzoru' Mamutu sa dea cu subsemnatu ! Decit pe post de maimuta in cabina, mai bine ramin la bicicleta unde inca mai am doua pedale si-un "volan" cu care sa-mi fac de cap. Imi pare rau pentru voi ca v-ati descurajat in halu asta ... io nu ma dau batut, inca imi place intre volan si scaun si de-ar fi sa circul cu 5km/h si slalom printre glugi.

Nu avem capacitatea, taria de a sta fata-n fata cu noi insine, de a ne recunoaste greselile si a remedia in acest sens si pe cit posibil a nu le repeta. Facem asta ? Ma indoiesc ... tendinta de a vedea motanul cu piele trasa-n cap in curtea vecinului primeaza. Cind nesimtirea ajunge la cote alarmante, e grele, si cineva trebuie sa puna piciorul in prag. La tonti ideia de "a fi mai buni" nu tine, nu merge cu vorba buna asa ca iei taurul de coarne si dai cu el de pamint, il taxezi de sa-i mearga fulgi ! Te abtii in a gafa, nu contribui cu mai mult la bugetul statului, ii foarte simpu. Tii neaparat a-ti arata muschii creierilor pe ulite, foarte bine, sa fii taxat, din nou foarte simplu. Mi-s convins ca dupa citeva taxari serioase ii scoti fumurile din cap atit celui cu carnet (ma abtin a-i numi soferi) cit si pietonului. Nu promovez taxarea individului, insa alta varianta nu ai. Nu intelege de vorba buna, rupe-l la buzunar pina nu mai are bani de benzina sa se dea pe ulita, il sari din carnet etc. 

Probabil unii vor spune ca-s prost, cretin si idiot, imi asum aceste etichete. Nu am nici o retinere a trage de mineca pe cineva in a o lasa mai moale cu destrabalatul pe ulita, inviferent ca mi ruda, prieten, amic, vecin ... i-o spun verde-a fata cu riscul de a pune bot la ce-i graiesc. N-are decit, in primul rind ii spre binele sau, apoi al meu, al nostru al tuturor. Asa ca, mediteaza ...

Foarte bine ! Iata cum se aeriseste traficul cu minus 2 zmei pe o perioada de 90 zile, tot ii bine. Aici s-o intinlit nesimtirea (neacordarea de prioritate) cu incatraneala (banda cu prioritate mostenire de ma mama). Aapoi  cind doi prosti se bat, cistiga al 3-lea, adica statul ! 😂

Edited by Viktor

Una e sa nu poti evita efectiv un accident, alta e sa te sui cu masina pe celalalt participant la trafic ... Chiar daca asta din urma a taiat banda continua doar ca sa testeze, in final, suspensia pick-up-ului :)).

Una peste alta, amandoi au vrut sa arate multa barbatie in trafic, amandoi au incalcat cu buna stiinta regulamentul, nu mi-am dat seama care si-a incasat-o mai rau dar, dupa parerea mea, cel cu Ford-ul ar fi fost normal sa si-o ia mai grav. Daca proceda la fel cu un pieton, s-ar fi incadrat la tentativa de omor !

Uite cum ne apropiem de ce va ziceam zilele trecute referitor la SUV care circula pe contrasens 😁

Edited by Salex

Cam duhneste de nesimtire asta cu pickup-ul, n-are nici indicator obligatoriu cu stop, se pune in curmezis pe trecerea de pietoni (daca ar fi oprire involuntara l-as intelege) forteaza intrarea, linia continua nu-i spune nimic ... gros soricul de il poarta.

Celalalt cocosel cu skoda ... incatraneala cit cuprinde. Acuma, serios, el n-a fost vreodata in situatia celui cu pickup-ul sa iasa de pe o artera secundara iar cineva sa-i faciliteze intrarea in hora ? Bun, are prioritate insa nu-i trafic alert, timp din belsug incit si cel cu pickup-ul sa se inscie ... cum naiba poti fi asa incatranit. Eu unu il lasam sa intre in hora cu toate  ca n-o merita.

Sau grabit de-au puzdeit ambii si poftim, niciunul n-a ajuns mai repede la destinatie dupa cum si-au propus inaintea T-ului. Mi-s curios cum se vind camerele de bord la ora actuala, de-or mai fi pe rafturi ... Extrem de bine venita o camera in tragaci, imaginile adevar graiesc, oricit de tare-n clanta ar fi unul dintre cocosi, dovada-i dovada.

in legatura cu penultimul video, soferul are perfecta dreptate. in primul rand, pietonul are datoria sa se asigure atunci cand traverseaza orice cale de comunicatie. 

Ca prost obicei mai avem sa ne uta grija de curtea vecinului si nu de a noastra. Asta se intimpla cind nu ne cunoastem atributiile. Doar e atit de simplu ... respecti semnificatia (daca o cunosti, desigur) semaforului verde intermitent ce ti se adreseaza si atita tot. Restul nu e treaba "ta", Ca pietonul traverseaza pe rosu, ca are gluga, ca are coarne, ca e ne-ututa ...nu te priveste, asta e ceia ce trebuie sa pricepi "tu", cel dintre volan si scaun. Nici printr-o intersectie semaforizata cind ai verde nu treci ca Voda prin lobada, graia legiuitorul cu anii si ani in urma. Nu e semafor pe lumea asta ce sa-ti confere siguranta totala, de aceia trebuie sa casti ochii chiar si pe culoarea verde fie ca vorbim de-o trecere de pietoni, fie ca vorbim de traversarea unei intersectii etc. Incrincenarea asta de flacau cu carnet inchilozat intre volan si scaun cu miinile pe covrig la ora 11 si 5 min cu privirea-i tintita doooaaar catre inainte in capul caruia nici orbitele nu-i misca ... pe mine unu ma lasa rece ! Am prioritate frate, am proirotate frate ... Oare !

Edited by Viktor

fundamental vorbind, omul a avut dreptate. ca s-a exprimat mai vehement, mai teatral, asta e de inteles, omul vrea sa faca niste vizualizari, eu am mai vazut videouri cu el. 

si nu a trecut deloc ca voda prin loboda, omul avea viteza mica, a si optrit dealtfel. un pieton nu are nicio scuza cand trece fara sa se asigure, nu se traverseaza strada cu capul intre urechi. 

ca vezi dumneata, sa punem raul inainte: soferul te vede, pune frana, dar ce te faci daca masina nu se opreste din diverse motive? 

• Like 1

Ce caut eu a se intelege si la modul general vorbind, obligatia mea celui dintre volan si scaun ii de a respecta regula semaforului verde intermitent ce mi se adreseaza. Eu, odata ajuns in acea intersecte nu am de unde sti daca pietonul s-a angajat in traversare neregulamentar ori a fost surprins de culoarea rosie a semaforului pietonal si isi continua (cum e si firesc) traversarea. Nu stau (si nici legea nu o cere) sa monotorizez semafoarele, nu am de unde sti, cert e ca pietonul e incadrat in traversare pe directia mea de deplasare (deci nu banda mea, ci directia mea) verdele intermitent ma OBLIGA a-i acoorda prioritate. Irelevant cit de legal ori ilegal a comis-o pietonul. Ii acord prioritate si atita tot, asta-i dispozitia semaforului in cauza. Acorda-i prioritate, fara de spume la gura, fara claxoane (ceia ce e si interzis sub 25m) fara nimic. Fa-i o plingere pietonului de esti asa deranjat, nu-ti rezerva tu dreptul de a-l urechea, nu e de competenta ta, nu te-a imputernicit nimeni pe lumea asta a face ordine pe ulite de la sine putere !