banzay Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 (edited) De exemplu: ati plati cu 1 leu mai mult pt. unele produse care sunt biodegradabile sau care nu afecteaza mediu, sau le-ati prefera in continuare pe cele treditionale (ex bun aici: peturile, pungi de plastic etc). Uleiul de la masina il duceti frumos la un centru de colectare sau il dati in jos pe canalizare? Astept comentariile si sugestiile Dvs... si acum o replica siropoasa: "impreuna putem salva planeta!" e asa sau nu? PS: si inca ceva...va bateti capul sa nu poluati sa aveti grija de mediu? (inclusiv in trafic, la iarba verde)... de aici fiind exclusi maimutioii care arunca din masina tot felul de chestii (toata ziua vad o gramada care arunca pachete goale de tigari, folii, tampenenii, sticle goale) sau lasa in mijlocul padurii gunoaie cu tonele... Edited November 13, 2008 by banzay Link to comment
tolin Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 N-as da un cent, sa-i opreasca pe aia care fac averi din producerea muntilor de materiale greu degradabile. Uleiurile de orice fel nu se arunca la canal, adica sa polueze apele, altfel, ele provin tot din Pamant si tot in Pamant trebuie sa se duca. Faptul ca majoritatea produce, doar, gunoi si cativa produc idei valoroase este cunoscut demult si nu se poate schimba raportul. Altfel, cand n-ai alta treaba, se gasesc locuri libere la activistii ecologisti. Eu nu vad vreo diferenta fata de alti activisti. Scuza-mi filosofia, dar lenea n-a omorat pe cineva, in schimb, am vazut de ce sunt in stare cei activi. Link to comment
banzay Posted November 13, 2008 Author Share Posted November 13, 2008 Pai uleiurile se regenereaza (unele), unele se elimina (co-incinerare), deci nu ar trebui aruncate oriunde (aici fiind vorba de aproape orice deseu)... de ce credeti ca s-au facut si pe la magazine tip Bricostore si chiar si pe la unele benzinarii puncte de colectare uleiuri si nu numai?(minerale si sintetice). Asa e! Toata lumea produce gunoi. Dar altceva e cand gunoiul respectiv "dispare" in cateva luni/cativa ani si altceva cand "dispare" peste sute de ani nu? Desi cred ca nu mai e mult pana o sa traim printre munti de gunoaie. Altceva e si cand cate o autoritate a statului incearca sa limiteze o poluare pe un drum unde a facut accident o cisterna folosind nisip sau rumegus si altceva e sa limitezi acceasi poluare cu 2-3 saci de produs specializat. Nisipul sau rumegusul sigur e aruncat pe camp, pe terenul agricol al omului, in dreptul cui s-a produs accidentul, pe cand produsul respectiv, imediat l-ai dus la valorificat (avand o oarecare capacitate calorica bunicica; mai are si proprietatea sa nu permita poluantului sa se scurga, nu ca rumegusul)... Desigur costa ceva, nu e gratis ca rumegusul, dar se lucreaza mai curat. In alta ordine de idei, lucrez la o firma de ecologie, si cand esti un pic in tema parca esti si mai atent un pic la unele aspecte. Link to comment
tolin Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 Firmele de ecologie sunt pentru mine precum cele de "pompe funebre", castiga si ele dupa mort ce a mai ramas. Solutia, pentru populatie, ar fi o "forta rapida de interventie" in caz de "accidente" ecologice si un numar de apel gen 112. In privinta ambalajelor, ele ar trebui sa fie atat de scumpe cat toata lumea sa fie tentata sa-si recupereze o parte din costul lor. Fara sa-l arzi la portofel nu se educa omul. Link to comment
Zmeul cel rau Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 A venit zilele astea cineva la serviciu cu o punga ecologica (cu numele unui candidat la nu stiu ce colegiu pe ea). Daca ati sti ce miros de mancare de fasole avea... Si era noua. Link to comment
Lucian M Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 Tinea de foame punga? Ontopic: eu uleiul ars il folosesc la altceva (adica il foloseam, cand aveam dacii)- dadeam gardurile cu el. In loc sa dau cu vopsea- care se cojea ca dracu, dadeam cu ulei ars. Iar un gard dat cu ulei tine mai mult ca unul dat cu vopsea. Ca nu e estetic- nu e prblema: gainile si canii din spatele casei nu stiu ce-i aia "estetic". Iar cand gardul era scos din uz- se baga pe foc. Mai ecologic de atat- ce mai vreti? La tara omul e inventiv si practic. Link to comment
perfidus Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 DA, desi nu sunt ecologist fanatic, imi pasa de ce voi lasa dupa mine. Strang gunoiul la iarba verde si il iau cu mine chiar daca alaturi pe iarba sunt munti de PET si cutii de bere aruncate. Fac observatie celor care nu fac la fel. Las PET-urile langa container sa le stranga amarastenii care se ocupa cu asta, in loc sa le arunc in containerul cu gunoi. In casa cam 80% din becuri sunt economice. Sunt multe gesturi reflexe pe care nu mai stau sa le enumar, cert este ca totul parca vine de la sine in acest comportament respectuos al meu fata de mediu. Se poate face mult mai mult pentru mediu, incepand de la gradinita. Eu, ca generatie, am fost educat sa fac economie la orice, sa reciclez, sa am grija de spatiile verzi (imi aduc aminte cu bucurie zilele de munca "patriotica" atunci cand cu colegii de scoala plantam copaci sau strangeam hartiile din parcuri). Mai tarziu am realizat insa ce dezastre ecologice a provocat acelasi regim dement in care mi-am trait copilaria: vezi Copsa Mica, Termocentrala de la Anina, Valea Jiului, Fieni... S-a schimbat ceva astazi? Mai nimic, suntem mai verzi doar pentru ca economia poluanta s-a dus pe copca. In plus am pierdut pe drum acel ceva care ne aducea bucuria de a planta copaci cu colegii in curtea scolii sau in parc. E un handicap de care vor trage cateva generatii. Link to comment
body Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 (edited) Eu am acasa doua recipiente in care colectez separat plastic si hartia , dar din nefericire in ultimul timp in Ploiesti nu mai sunt pubele pt colectarea separata a deseurilor . De asemenea numai anul asta am plantat circa 150 de pomi pe unde aveam terenuri( livezi ) pe la tara . PS Total de acord cu perfidus Edited November 14, 2008 by body Link to comment
hitman Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 (edited) Ecologia: o sa ma intereseze atunci cind mariile corporatii vor fi interzise si amendate pt. faptul ca arunca in aer sute de tone de C02 zilnic. Pina atunci nu ma intereseaza iar astia cu ecologia sint niste escroci ordinari: isi urmaresc propriile interese sub paravanul protectiei mediului. Atit Edited November 14, 2008 by hitman Link to comment
banzay Posted November 14, 2008 Author Share Posted November 14, 2008 Si firma la care lucrez a incercat sa puna niste pubele pt. sortat deseurile.nu s-a respectat mai nimic din ce scria pe ea si s-au ameste.D-le Lucian...punga era doar un exemplu. Adica nu de tembeli vor sa vanda la magazine numai pungi de hartie (desi sunt mai putin rezistente si de dimensiuni mai mici) ca s-a umplut toata lumea numai cu pungi de plastic de zboara pe toate drumurile. Cat despre ideea cu uleiul pe gard...asa e ca e un tratament foarte bun pt. lemn, dar este si poluant intr-o masura mai mica sau mai mare. Bate soarele, vine o ploicica si din uleiul ala cu care e imbibat lemnul mai ajunge si pe jos...deci tot o forma de poluare Dar asa e, "punga" nu tine de foame, si sunt o gramada de oameni care sunt preocupati cu grija zilei de maine decat cu ecologia...aici aveti perfecta dreptate. Incet, incet la nivel industrial, incepe si la noi sa se intre "mai in normalitate", sa se respecte anumite reguli, desi mai sunt si firme care nu le intereseaza decat profitul. La nivel mic, de persoana, in schimb mai e mult de munca, foarte mult. Tata, si-a luat "un obiect" folositor: "un butoias" (prins pe un cadru) in care arunci o mana de balegar si deseuri de natura organica de rezulta de prin gospodarie, resturi de legume, carne, etc. arunci si una 2 cani de apa si niste rumegus pt. a controla umiditatea daca e prea multa apa, il agiti pe ala 1 data pe zi (timp de 30 sec) timp de vreo 2 saptamani (are o maneta de care il rotesti, e foarte usor de folosit chiar si de oameni de 90+ ) si scoti niste ingrasamant fff bun pt plantele din curte...de asemeni, treaba foarta buna fac si panourile solare... Link to comment
ing3r Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Intr-adevar ...mai e mult de munca la nivel individual, asta datorita educatiei fiecaruia, sau mai bine zis, a lipsei de educatie...Ne miram ca altora le merge f bine, dar ne-am intrebat macar de ce?... Ce au ei in plus fata de noi? Cu ce ne sunt ei superiori noua? Sau ce fac ei si ce nu fac? Cand ne vom raspunde singuri la intrebarile acestea, cred ca de abia atunci vom putea si noi sa ne dam cu parerea despre "poluare" si "ecologie"...Pana atunci insa, nu putem decat sa privim neputinciosi cum planeta se duce de rapa si noi odata cu ea... Si ceea ce ma deranjeaza pe mine (intr-o oarecare masura) este faptul ca atunci cand cineva deschide un subiect nou, exista cel putin 2-3 insi care sunt mereu impotriva, si nu neaparat pt ca ar fi asa ca ei, ci pt ca nu se simt bine daca sunt pro . Link to comment
andreib Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 A respecta mediul este pentru mine respectul care il voi arata copiilor mei, grija care o am fata de viitorul lor... Reciclez hartia, chiar daca trebuie sa o car in capatul celalalt de oras, am inceput si cu pet-urile. La firma la care lucrez se recicleaza de asemeni hartia. In casa am 90% bcuri economice, electrocasnicele sunt toate clasa A sau A+ (mai putin ac-ul...). Si da, le folosesc pana crapa, nu le schimb ca nu mai sunt cool iar apoi Daca imi voi face casa din proiect nu vor lipsi pompa de caldura si panourile solare pt ACM. Gunoiul nu se pune problema sa-l arunc pe unde apuc, nici la gratar, la munte sau pe strada. Singurul domeniu in care recunosc ca sunt cam neglijent e auto, cu toate ca pentru traficul de oras un motor pe benzina este mai putin poluant/daunator decat un diesel. Link to comment
Lucian M Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 Banzay- uleiul dat pe gard NU se scurge cand ploua. Andrei- sunt in asentimentul tau: imi place sa nu se cunoasca pe unde am trecut. Iar pachetul de tigari nu-l arunc pe geam- il tin in buzunar sau in masina pana dau de un cos de gunoi sau il pun acasa pe foc. Link to comment
Cumnatu Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 (edited) Eu cand ma gandesc la "ecologie" ma gandesc numai la nivel macro. Nu sunt de acord cu murdarirea mediului la scara mica dar sunt de parere ca este un nimic acea punga / pachet de tigari comparativ cu efectele care sunt asupra mediului cauzate de lipsa impaduririlor + poluarea industriala samd. Sper doar ( ca asa e romanul, spera ca doar e moca ) ca la un moment dat o sa am acces la fondurile necesare infiintarii unui centru de reciclare/filtrare fier / hartie / sticla. Ajuta mediul si este o afacere de milioane ! ( ca sa aveti o idee, o cupa de 10tone de fier tocat, in Anglia are valoare de revanzare de 400 $ - echivalentul - iar cu respectiva masinarie de tocat, e obtinubila in 8 minute. ) Niste fonduri de afara pentru un proiect de genul asta sunt aur atat pentru buzunar cat si pentru natura. Edited November 14, 2008 by Cumnatu Link to comment
adostar Posted November 14, 2008 Share Posted November 14, 2008 La ce tartanie e in Romania nu cred sa moara pet-ul prea curand. Link to comment
mr_ Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Eu cred ca ecologia ca adevarata stiinta e o chestie cool, insa nu o vede nimeni, publicul larg nu are nici cea mai mica idee despre ea. Aia ca mod de viata de zi cu zi iar e cool. Insa aia ca religie, pe care o vedem la televizor si pe baza careia iau unii guru premiul nobel pentru pace e o mare idiotenie (am scris premiul nobel cu minuscule intentionat, nu e greseala de tipar). E o diversine de la problemele reale si risca de a ne face sa pierdem timp si resurse ca sa rezolvam probleme pe care nu le intelegem, nu le investigam obiectiv, si nu suntem siguri ca solutiile propuse merg. IPSS si AG suck. Teoriile lor sunt contradictorii si bazate pe date trase de par. Din pacate multe chestii au devenit dogme si nu mai sunt investigate corect, ceea ce le intaresc, intrand intr-un cerc vicios. Daca vrei sa faci acum un studiu in climatologie, trebuie sa cunosti concluzia inainte sa-ti cumperi pixul, altfel nu pupi fonduri. E normal prin urmare ca majoritatea "cercetatorilor" sustin acelasi lucru. Niste cercetatori care au certitudini sunt niste idioti, nu niste savanti, pana acum NICI O teorie stiintifica din istorie nu s-a dovedit corecta sau completa. Si e inspaimantator ca punem la punct planuri mondiale fara sa avem habar de fapt daca vor functiona, iar probleme mult mai concrete si mult mai usor de rezolvat trec in planul 2. (de ex un vaccin contra poliomelitei costa 1E, si totusi omenirea nu e capabila sa vaccineze toata lumea, insa ne facem iluzii ca vom putea controla clima). In plus, se ascunde f multa ipocrizie in domeniul asta. Danezii se lauda ca ei sunt verzi, ca Danemarca e plina de eoliene, si ca ei nu emit CO2, CO2-ul e emis prin Ucraina unde se fabrica otelul si cimentul necesar eolienelor lor... ascundem gunoiul sub pres si ne dam verzi. Inghitim tone de pesticide, insa lumea urla contra OGM-urilor. Oare pe agricultorii francezi care ne indoapa cu pesticide ii doare de mediu si de sanatatea publica cand urla, sau nu le convine sa plateasca pentru seminte sau secvente genetice brevetate? Link to comment
banzay Posted November 15, 2008 Author Share Posted November 15, 2008 @Hitman: Se amendeaza o gramada de firme care nu respecta legislatia, dar intotdeauna o sa fie cineva cu o "pila", cineva care e mai smecher, cineva care nu plateste conform devizei: "poluatorul plateste". Si sa stii ca si eu lucrez in domeniu, deci sa iau personal chestia cu "escroci ordinari"? @mr_: Eco ca stiinta e interesanta, dar ce inveti la facultatea de ecologie (cel putin in Cta) e f diferit de ce se aplica intr-o firma de ecologie. Oricum firmele mari au cate un departament pt. mediu, si el se ocupa de deseuri/noxe etc. rezulta. Daca nu merge bine departamenul, nu cred ca or sa stea in functie prea mult cei deacolo, dar treaba lor e sa scape de deseuri si sa aiba o hartie la mana atat... Link to comment
EM!L Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Eco ca stiinta e interesanta, dar ce inveti la facultatea de ecologie (cel putin in Cta) e f diferit de ce se aplica intr-o firma de ecologie... Dacă nu ai constatat până acum, ai destul timp Mare parte din ce înveţi (sau ar trebui să înveţi în facultate) e useless şi nu are nici cea mai mică legătură/tangenţă cu practica, în domeniul respectiv. Ăsta e sistemul de învăţământ, la noi, mergem tot pe ideea de "cultură generală", şi nicidecum pe specializare, iar accentul nu cade pe practică. Eu, de exemplu, să nu fiu total offtopic, fac, în paralel, şi facultatea de "Protecţia Mediului". Până acum, doar 3 materii mi s-au părut a avea legătură cu subiectul şi anume Climatologia, Ecologia şi (cea mai importantă, după părerea mea) Bioremedierea. În rest, la fel ca la o grămadă de facultăţi, zeci de materii total nelegate de subiect, materii ţinute pentru ca nişte... (vă las pe voi să puneţi ce "apelativ" consideraţi) să aibă catedre. În fine... In privinta ambalajelor, ele ar trebui sa fie atat de scumpe cat toata lumea sa fie tentata sa-si recupereze o parte din costul lor. Fara sa-l arzi la portofel nu se educa omul. Exemplu din Germania. 6 sticle de bere, pet-uri, la 0.5, ambalate într-o folie de plastic (ceva de genul ăsta, bax, cum se zice) costau 1.07 Euro. "Garanţia" primită pe fiecare sticlă, la returnarea ei, în magazin, era de 0.20 Euro. Practic, cu 5 sticle goale, plăteai 6 pline. Respectiva "garanţie", evident era scăzută din preţul total al cumpărăturilor. Link to comment
banzay Posted November 15, 2008 Author Share Posted November 15, 2008 Offtopic: Asa e EM!L, eu am preferat sa fac facultatea de biologie, pt. ca asa mi se deschid mai multe usi. Sunt si niste moduri stupide de admitere: admitere pe baza de dosar de exemplu cum a fost la eco/bio unde s-a luat 30-40% parca media din liceu, si bac-ul a contat prea putin. Eu am fost la cel mai bun liceu din oras si am avut medii oarecum mici la unele materii care fie nu ma interesau (fizica de ex.), fie nu intelegeam nimic din cauza profilor, fie pur si simplu pe profi ii durea undeva ce stiai tu si ei doar voiau sa te forteze sa faci meditatii la ei. Daca era admitere...alta era treaba la unele facultati. As mai astepta legat de subiect si opinii ale unor membrii din afara granitelor frumoasei noastre tari, precum ale (pleonasm) D-lui mr_ Link to comment
tolin Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 (edited) Exemplu din Germania. 6 sticle de bere, pet-uri, la 0.5, ambalate într-o folie de plastic (ceva de genul ăsta, bax, cum se zice) costau 1.07 Euro. "Garanţia" primită pe fiecare sticlă, la returnarea ei, în magazin, era de 0.20 Euro. Practic, cu 5 sticle goale, plăteai 6 pline. Respectiva "garanţie", evident era scăzută din preţul total al cumpărăturilor. In Germania se da bere gratis la tot poporul ? Asa am inteles din exemplul de mai sus. Cred ca ai vrut sa spui ca pretul ambalajului este egal sau mai mare decat pretul produsului, motiv pentru care nemtalaii se inghesuie sa predea ambalajul gol sa-si recupereze o parte din costul investit in ele. Edited November 15, 2008 by tolin Link to comment
EM!L Posted November 15, 2008 Share Posted November 15, 2008 Da Preţul ambalajului (la respectiva bere, din exemplul meu), era mai mare decât preţul produsului. Asta aici, în alte părţi, din ce am observat, preţul ambalajelor returnabile era un pic mai mic sau egal cu cel al produselor... Link to comment
Recommended Posts