Jump to content

Mi-au Spus Doi Vecini


tolin

Recommended Posts

Si la Scenic e la fel. Numai ca nu se decupleaza frana cand sistemul simte ca incepe sa cupleze ambreiajul, ci doar la 0.5 secunde de cand apesi acceleratia.

 

Si la sistemul asta se poate "trage frana de mana" in mers, nu stiu insa pana la ce viteza poate fi facuta asta si cat e de fiabil sistemul.

Edited by laurentziu83
Link to comment

Eu am invatat cu frina de mana. Si, daca e panta/rampa mai abrupta, o folosesc de fiecare data.

 

Da-mi place chestia asta, auzi "pierzi timpul" #-o

Pentru ce sa pierzi timpul tragand si de frana de mana?

Recomand vecinilor sa invete sa tina masina oprita in rampa doar din ambreiaj (fara frana), eventual sa jongleze putin inainte-inapoi. Daca e sa pice ambreiajul, va pica oricum, si fara asta.

=)) Laure, te-au suparat rau vecinii aia?

Edited by NFS
Link to comment

Am muuulti vecini dintr-astia, ma intalnesc cu ei zilnic la munca. :P

 

Vecinul ala care mi-a zis: "Da, e bun Loganul, tabla putin mai groasa daca o avea"....

 

De vecina care se mira ca nu pot sa-i remediez in garantie roata care se dezumfla si ca trebuie sa o trimit la vulcanizare, nu mai zic. O ultima intrebare a fost: "Da pe CASCO pot sa o remediez?". Tineti cont ca masina era folosita de fii-su si de barbat-su pe post de taxi.

 

Alt vecin mai stia ca nu se rupe cureaua de distributie, in cazul in care e imbatranita, daca nu treci de 3000 de ture.

 

Ar mai fi cartierul ala de vecini care ma intreaba de ce se ard becurile de faza scurta la Megane.

Edited by laurentziu83
Link to comment

Eu nu trag frana de mana decat daca rampa e foarte inclinata. Altfel, schimb rapid pedalele, frana acceleratie, si functioneaza. Most of the times. :D

Link to comment

Ar trebui dezvoltat pe tema

"Frana de mana si paradoxurile spatio-temporale generate de aceasta"

pentru ca, nu-i asa, pe langa faptul ca e complet inutila, produce mari intarzieri prin actionarea ei, mai si ocupa spatiu degeaba.

Link to comment

Cu partea stanga a piciorului drept apesi frana mai tare si cu cealalta parte a piciorului apesi usor acceleratia pana ajungi la o turatie unde nu se va opri motorul. Apoi treptat schimbi presiunea exercitata de picior de la stanga la dreapta.

Link to comment

La fel ca Satori procedez si eu.Desii instructorul m-a invat la scoala,daca am pus in aplicare o singura data.Numai si numai daca e o rampa foarte inclinata folosesc frana de mana.In rest o tin din pedale si cutie.Nu am ratat niciodata.Cat de benefica o fi pt cutie metoda..n-am idee.(bine..am si o masina usoara)

Edited by Denied
Link to comment

Am invatat sa conduc pe o dacie la care frana de mana era doar ornament.Asa ca am fost nevoit sa pornesc in rampa fara ajutorul ei.Acum tot asa pornesc,e mai comod fara frana de mana decat cu.

Link to comment
Cu partea stanga a piciorului drept apesi frana mai tare si cu cealalta parte a piciorului apesi usor acceleratia pana ajungi la o turatie unde nu se va opri motorul. Apoi treptat schimbi presiunea exercitata de picior de la stanga la dreapta.

Ce numar porti la pantof?

Link to comment

Deh, e mai bine daca traiesti pe picior mare...

Pe mine m-a invatat instructorul toate cele trei metode, nu m-a lasat pana nu mi-a iesit bine de zece ori la rand cu fiecare din ele, iar acum folosesc in mod curent metoda schimbarii rapide a piciorului de pe frana pe acceleratie... mi se pare cea mai rapida, comoda etc. Indiferent de inclinarea rampei... :P

Nu cred ca la o masina de greutate mai mare ar fi mai greu, ba chiar e posibil sa fie mai usor, deoarece masa mai mare inseamna inertie mai mare... mai departe dau cuvantul celor cu adevarat priceputi la fizica. > :)

Link to comment

Eu. Dar nu aveam varianta de ales :D

1. Trecere rapida de la frana la acceleratie pentru rampe moderate.

2. Debraiere partiala (pana la "echilibru de ambreiaj") si apoi accelerare cu debraiere totala pentru rampe mai accentuate.

Link to comment
Hai sa pun si eu citeva paie pe foc ... chiar nimeni nu urneste/tine masina doar din ambreiaj ?

 

 

Ai pus si un punct pe i ;-) De ce sa te chinui sa schimbi repede pedalele sau sa le apesi pe ambele cand masina sta in panta doar din ambreaj :)

 

Slaex, si eu folosesc tot metoda asta :) Acum deschidem un topic separat sa explicam cum e asta cu ambreaju? > :)

Link to comment
Ai pus si un punct pe i ;-) De ce sa te chinui sa schimbi repede pedalele sau sa le apesi pe ambele cand masina sta in panta doar din ambreaj :)

 

...

 

Si cat timp poti tine asa masina? :-?

Link to comment
Slaex, si eu folosesc tot metoda asta :) Acum deschidem un topic separat sa explicam cum e asta cu ambreaju? > :)

 

Ntz !! Deschidem un topic despre cum se schimba discul de ambreiaj prin galeria de admisie :mrgreen:

 

Revenind. Subiectul nu era legat de cit de mult se poate tine masina asa. Din experienta proprie pot spune ca se tine pina cind incepe piciorul sa tremure. Daca sinteti intr-o conditie fizica buna, poate sa dureze citeva minute. Daca nu, in 30-40 secunde s-a terminat !

 

Oricum, daca sta cineva mai mult de 2-3 secunde ca sa plece din rampa cu metoda descrisa ... cam are probleme. As recomanda ceva mai mult exercitiu ;)

Edited by Salex
Link to comment
Sa moara bibi, sau sunt blonda sau sunt unul din vecini. Cum naiba pleci din rampa cu frana si aceleratie?! Poate la coborare!

 

Fii atenta! Calci frana de serviciu(de picior) si ambreiajul.pornesti motorul ,bagi in viteza si apoi incepi sa dai drumul la ambreiaj usor,usor. Cand simti ca da sa moara motorul sau incepe sa trepideze masina iei piciorul dupa frana si apesi acceleratia continuind sa dai drumul la ambreiaj.Poti sa tii masina in rampa fara frana de mana ,numai din ambreiaj.Daca nu abuzezi de aceasta metoda nu-i dauneaza ambreiajului.La camioanele vechi de armata nu aveam la nici unul frana de mana si lucram numai cu ambreiajul ,incarcate ,in campaniile agricole,destul de grele si nu am avut niciodata probleme cu ambreiajul.

 

Si nu,nu esti blonda,dar instructorul ar fi trebuit sa-ti arate si asta!

Link to comment
De ce sa te chinui sa schimbi repede pedalele sau sa le apesi pe ambele cand masina sta in panta doar din ambreaj

Pentru ca nu te-ai chinuit nici sa citesti manualul de utilizare. ;) Scrie clar acolo sa nu patinezi "ambreaju". Logic ca trebuie sa-l patinezi cat mai putin posibil.

 

 

Si cat timp poti tine asa masina? :-?

O tii cit vrei, nu-i asta problema, mai schimbi piciorul daca-ti oboseste... problema apare abia cind incepe sa te lase ambreiajul. Probabil cu cateva zeci de mii de km mai repede decat la o utilizare normala. Ganditi-va ca la o astfel de utilizare, ambreiajul patineaza cel putin de 2-3 ori mai mult decat patineaza la unul care foloseste frina de mina (de ex.) si-l patineaza scurt doar la plecarea de pe loc. Parerea mea.

 

Asa se duce vorba "ptiu, ce masina de 2 lei, i-a cazut ambreiaju dupa douăj' de mii de km! Sa nu-ti iei, ca-i proasta!" ... si cand colo, problema e la volan! ;)

Link to comment

Salutare.

Stilul asta de a conduce pentru mine e o satisfactie.L-am invatat de la tata pe-cind lucra pe raba.Nu de mult l-am exersat (de nevoie) pe o scoda 105,care nu prea ii place benzina de 95" si la relanti se opreste motorul,iar electromotorul e vai de capu lui,cind porneste-cind nu.E un pic sresant (ceia ce-mi place) mai ales cind circuli bara la bara... Oricum e super.

Link to comment

Uite ca am mai aflat ceva...poate sa scrie mult si bine in cartea masinii ca nu e bine sa "patineze' daca eu nu stiu ce inseamna fenomenul.De cate ori dau de o rampa mai inclinata o tin din ambreiaj si acceleratie pana se echilibreaza(primul in semafor).Cu toate astea am depasit 75.000k cu stilul asta si inca functioneaza in parametrii.

M-am incurcat..vad ca unii urca pe panta si coboara pe rampa :D Sau cum era?

Link to comment

La diesel merge mai bine decat la benzina metoda. Intr-adevar, e o metoda insa eu nu o folosesc decat la nevoie. Si eu sunt de parere ca dauneaza. (subturare motor daca nu esti atent, vibratii in arcurile de amortizare din disc, patinare si incalzire inutila a ambreiajului).

 

Pe masinile firmei faceam asta, la a mea nu cred ca am facut de 3 ori de cand o am.

 

Chiar si asa, la uzura contribuie mai mult stilul de mers de zi cu zi decat metoda mai sus mentionata. Ca idee ambreiajul meu are vre-o 70.000 k in Bucuresti si il simt ca e pe duca. Cam patineaza dupa ce se incalzeste la plecari mai in forta. Dar e bine ca imi protejez cauciucurile :D .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...