Aygun Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Pentru ca intentionez sa imi schimb toate becurile de semnalizare cu LED-uri ma gandeam sa inlocuiesc releu vechi de semnalizare cu unul electronic astfel incat sa nu mai fie nevoie sa montez rezistente de putere in serie cu ledurile . Stie cineva ce relee se pot folosi si unde gasesc ? Abram urel , any ideas ? Danke Link to comment
Abram Burel Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Am luat eu de la magazin Daewoo un releu "original" facut pe tranzistori, da' nu mai stiu codul. Ma uit azi (ca e pe masina) si iti spun. Link to comment
Aygun Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 Multumesc frumos man ! Intrebarea mea este : Mai e nevoie de consumatori pentru a functiona sau pot pune linistit led-uri pe releul de care vb tu ? Link to comment
tomis Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 ... unul electronic astfel incat sa nu mai fie nevoie sa montez rezistente de putere in serie cu ledurile Nu cred ca exista asa ceva. Partea electronica, unde exista, actioneaza intermitent tot un releu clasic. Mai intai, trebuie avut in vedere ce becuri urmeaza a fi inlocuite : fata si spate au 20W, lateral au 5W, dar nu watajul, ci intensitatea luminii obtinute e importanta. Daca mergi pe beco-leduri auto, astea sunt facute pe 12V pentru inlocuire directa, si nu mai schimbi nimic. Cred ca doresti sa desfiintezi duliile, ar fi prea de tot. Teoretic vorbind, in loc de led cu rezistenta, poti sa inseriezi mai multe leduri mai mici. Link to comment
Abram Burel Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Codul este: 94798678 Nu trebuie sa pui nimic. Pur si simplu el clampane cu aceeasi frecventa, fie ca pe circuit e un singur led (cu rezistenta lui de limitare a curentului ), fie ca pui 10 becuri (ma rog, cate tine releul ). Link to comment
kinderu56 Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 salut are cineva o schema electronica de la releu de semnalizare de cielo? vreau so modific pentru semnale cu leduri Link to comment
Abram Burel Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 Eu zic ca un "modificator" de scheme, ar putea sa le si "scoata" avand la dispozitie montajul. Ce zici? Link to comment
cris06 Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 (edited) Cauta datasheeturile (in format pdf) la circuitele TA8027P (TA8026P, Toshiba) sau U643B (Temic), circuite ce echipeaza releele de semnalizare in functie de anul de fabricatie a masinii. Desfa releul de semnalizare (verde sau negru) si rezolvi problema usor. Pe carcasa lui ai schema, fara valoarea componentelor! Edited March 21, 2010 by cris06 Link to comment
kinderu56 Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 uite schema la CI chiar nu imi dau seama (de la cielo) il am pe m,asa acima cu leduri pe el datasheet1.pdf Link to comment
Abram Burel Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 Smecheria este sa pacalesti pinul 7 Daca tensiunea pe el e prea mare, inseamna ca ai un bec ars, daca e prea mica, atunci ai scurt. Pentru pacalire: - verifici rezistenta ansamblului de becuri spre masa - calculezi cam cat ar fi tensiunea pe pinul 7 (chestia cu divizorul de tensiune ) in conditii |normale" - tai circuitul care vine de la contactul releului spre pinul 7 si Rs - legi capatul dinspre contactul releului la V+ - calculezi un alt Rs si un rezistor de la acesta spre masa, astfel incat sa obtii tensiunea in conditii "normale" - inlocuiesti/adaugi rezistorii respectivi Ar trebui sa mearga... Link to comment
kinderu56 Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 (edited) pana la urma am facu in felu urmator am intrerupt traseu spre pinu 7 si am modificat rezistenta (R1)dintre pini 4,5 am puso undeva la 1M merge dar are o cadenta ciudata Edited March 22, 2010 by kinderu56 Link to comment
cris06 Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 R1 e rezistenta din circuitul oscilatorului. Mi se pare o valoare prea mare pt. ca oscilatorul sa functioneze normal. Interesant ce spui: totusi oscilatorul functioneaza desi nu mai "vede" tensiunea pe pinul de control, 7. E foarte posibil ca oscilatorul sa oscileze pe 2f... Link to comment
kinderu56 Posted March 22, 2010 Share Posted March 22, 2010 merge dar are o cadenta aritmica Link to comment
Abram Burel Posted March 23, 2010 Share Posted March 23, 2010 (edited) Pinul 7 e destul de sensibilos: vreo 85mV fata de +12V pentru a face distinctie intre 1 sau 2 becuri functionale pe o parte. Lasat in aer... D-aia ti-am recomandat un divizor de tensiune pe pinul 7 Ar veni cam asa: - 1 bec de semnalizare 21W, la 13,5V (tensiunea considerata "normala") consuma 1,55A, care pe o rezistenta de 30miliohmi (atata are Rs), inseamna cam 47mV. - 2 becuri baga un consum dublu, deci tensiunea e de 94mV - becul din aripa (daca este) mai adauga si el 10-20mV (5 sau 10W), dar nu e practic bagat in seama Steluta aia e de la ( * ) fara spatii - aviz amatorilor Edited March 23, 2010 by Abram Burel Link to comment
kinderu56 Posted March 26, 2010 Share Posted March 26, 2010 osa incerc sa umblu si pe la condensator Link to comment
roberth Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Salut. daca am schimbat becurile pe semnalizare cu becuri cu leduri si releul isi mareste frecventa se poate intampla ca acesta sa se strice? Nu m-ar deranja daca clipeste mult mai des si nu (cum zicea cineva), nu clipeste "elegant". Link to comment
cris06 Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Nu se strica, doar ca in unele cazuri vizibilitatea palpaielilor lasa de dorit. Iti recomand sa-ti montezi un rs cu tranzistori sau CI care sa nu-si modifice frecventa de oscilatie la micsorarea sarcinii (bec ars). De exemplu, poti monta un rs Tip 4264100 Electroprecizia Sacele (de Dacie) la care trebuie sa-i modifici placa cu borne. Link to comment
roberth Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Salve. Cris, intamplarea face ca, aceste becuri cu leduri sunt montate pe o Dacie Nova. Sa inteleg ca, daca cumpar un releu din acesta scap de aceasta "frecventa neplacuta"? Teoretic nu voi avea nevoie nici de adaptari? Multumesc mult. Link to comment
cris06 Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Vezi ce cod ai la releul daciei. Tipul de releu mentionat de mine nu se mai fabrica. Gasesti la dezmembrari. Incearca inca o varianta: la releul existent mai lipeste in paralel cu cel existent un condensator electrolitic de aceeasi valoare ca cel din montaj (+ la + si - la -). Ar trebui ca frecventa de oscilatie sa revina la cea normala. Fa o poza cu montajul din interiorul releului de semnalizare. Link to comment
cris06 Posted January 9, 2012 Share Posted January 9, 2012 (edited) Cautand prin colectia de relee am descoperit unul mai aparte: intr-un cilindru din material plastic transparent pe care scria mare "electronic" erau montate un releu electromagnetic destul de voluminos, un condensator de 1300 micro (n-am mai intalnit nicaieri valoarea asta) si doua rezistente. Am reusit sa scot schema si am testat-o cu ce am avut momentan la indemna. Rezultatul e cat se poate de functional si dus la simplitate extrema! Deci, se poate! In schema nu am mai figurat o a doua rezistenta ce era inseriata cu bobina releului. Componentele se adapteaza functie de rezistenta bobinei releului si de sarcina (nr si puterea becurilor de semnalizare). Pentru cine are chef de joaca iata schema: Schema rel semnalizare.doc Edited January 9, 2012 by cris06 Link to comment
matizdepitesti Posted July 10, 2015 Share Posted July 10, 2015 Salut, o sa postez eu maine, pe timp de zi, modificarea facuta la releul de semnalizare (tehnician electronist in prezent) fara prea mari batai de cap, e vorba doar de schimbarea unei rezistente, o sa dau valoarea exacta pentru ledurile care le am montate in prezent. Nu e o idee deloc buna montarea rezistentelor de putere, deoarece cei care isi pun led-uri, cum este in cazul meu, este pentru a scade consumul bateriei, rezistenta de putere adaugata la becul cu led, este acelasi lucru cu a avea un bec de 20W montat acolo. Revin maine! Link to comment
matizdepitesti Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 (edited) Asa cum am promis, revin cu fotografiile. Am atasate 3 fotografii: 1 - Releul cu un potentiometru cu fir vedere din lateral 2 - Releul cu un potentiometru cu fir vedere oblica (arat pe unde am scos firul) 3 - Placa electronica a releului si modificarea facuta. Integratul U643B este un clipicios, cel care comanda frecventa de semnalizare in functie de rezistenta (becurilor) detectata, folosind R4 ca valoare de referinta. Eu am folosit un potentiometru de 500KOhmi liniar (nu logaritmic, cel logaritmic are marcat pe potentiometru A500K, cel liniar este B500K) pentru a alege frecventa de clipire care ma satisface. Puteti inlocui rezistenta R4 cu o rezistenta de 220KOhmi, ce produce o cadenta de clipire la 750ms. Insa nu toate LED-urile au acelasi consum, de aceea recomand montarea unui potentiometru variabil, pentru ca utilizatorul sa poata sa isi alege frecventa de semnalizare. Eu am o lungime de cablu de 15-20cm care ajunge pana aproape de plasticul de sub bord, putand avea acces la frecventa dupa punerea in functiune. Se dezlipeste rezistenta R4 din fabrica de pe placa, apoi se leaga firele. Se da o gaura in capac (in partea de sus, ca in poza), se scoate firele prin acea gaura, apoi se lipeste potentiometrul. Se monteaza inapoi releul si se seteaza frecventa de semnalizare prin miscarea potentiometrului in stanga sau in dreapta, daca aveti un multimetru, setati potentiometrul in jurul valorii de 200Kohmi. Pentru nelamuriri, va stau la dispozitie. Edited July 11, 2015 by matizdepitesti 2 Link to comment
cris06 Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 (edited) Modificarea nu e o "imbunatatire". Frecventa standard la care trebuie sa lucreze oscilatorul releului e de min. 1 Hz pana la 1,5 Hz, valori impuse de reglementarile internationale, evident, din motive de securitate. Deci, frecventa aleasa din acest potentiometru nu se face dupa bunul plac! Deasemeni, la partea constructiva, in serie cu potentiometrul se recomanda montata o rezistenta de valoarea minima ceruta de U643B. Motivul? Il scrii d-ta. PS: nu vreau sa fiu critic pt cei care concep ceva util, ci doar pt cei care, "inovatia" lor pun in pericol siguranta circulatiei. Si, in traficul de azi, semnalizarea schimbarii directiei de mers (vederea acestei intentii) e mai importanta decat altele. Edited July 11, 2015 by cris06 1 Link to comment
matizdepitesti Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 (edited) Atunci stii bine ca becurile din semnalizare se aprind mai greu decat cele pe LED, pe releul acesta daca se foloseste LED, pinul 7 al U643B detecteaza alt consum, mai mic si indica eroare ca becul ar fi ars, cu toate ca acesta se aprinde. Pentru evitarea situatiei de clipire rapida, se reduce valoarea rezistentei R4 in functie de consumul becului cu LED, mentionez inca odata, potentiometru este pus pentru calcularea valorii rezistentei, daca unul din vizitatorii de pe forum se joaca la modul de clipire, dovedeste cat de responsabil este. Matematic 1Hz = 1 sec, 1.5Hz = 0.667ms, eu sunt insa in pragul maxim al acestuia. La mine valoarea rezistentei R4 este 220KOhmi, eu am gasit o metoda sa ajut si alti forumisti sa monteze becuri cu led pe acest gen de releu. Cat despre montarea rezistentei in serie cu potentiometrul, iarasi este o complicatie, deoarece consumul U643B este mult sub nivelul de rezistenta al potentiometrului. Tu ai urmarit pinoutul din descrierea tehnica per ansamblul general, ma bucur cand cineva stie ce inseamna. Montarea unei rezistente de 25W este egala cu zero, intrucat pe mine m-a interesat sa scad consumul, nu sa raman la acelasi nivel, chiar daca semnalizarea dureaza pana la schimbarea directiei de mers. Oricum, nu ma simt criticat, nu este o inovatie, este o adaptare, o inovatie ar fi fost sa se inventeze un sistem de semnalizare pe baza de idee, ca observ multi participanti la trafic care de lene, nu apasa maneta care se afla la mica distanta de degetul aratator si sa schimbe sensul, pur si simplu ai impresia ca au lesinat la volan si au taiat banda instinctiv. Dar sincer, nici nu pot sa dau 40 lei pentru a pune semnalizare pe spate spre exemplu pe LED cu rezistenta de 25W, pe langa faptul ca este ceva in plus si ca greutate si ca mod de lucru. Iti inteleg ingrijorarea, insa releul asta functioneaza de 3 ani cu aceeasi cadenta ca in prima zi. Chiar am scos un bec din spate in prima zi cand l-am montat si imi afiseaza eroarea de bec ars. Ideea este in felul urmator, folosind potentiometrul iti poti seta semnalizarea la modul cum era ea, nimanui nu-i place un tacanit care se manifesta in alt fel decat cum era obisnuit, nu stiu daca ma intelegi. Edited July 16, 2015 by matizdepitesti Link to comment
cris06 Posted July 16, 2015 Share Posted July 16, 2015 (edited) Ok, am inteles. Ce ai facut d-ta este doar ajustarea frecventei de oscilatie, insa, datorita ledurilor, CI U643B functioneaza, acum pe 2f. Citeste postul nr. 10 al colegului Abramburel si vezi, defapt, unde trebuie "umblat". Trebuie aplicata o tensiune de aprox. 90 mV pe pinul 7 pt ca CI sa nu mai detecteze un bec ars (idem LED). Rezistorul ce dicteaza frecventa de oscilatie (in cazul acestui releu - R4), conform datasheet trebuie sa fie de min. 6,8 kohm si max. 510 kohm. Riscul la un potentiometru fara rezistenta inseriata e sa-l dai pe "0" la minim si atunci poti defecta CI. Oricum, ma bucur ca cineva mai "scormoneste" putin electronica auto. Succes! "> Edited July 16, 2015 by cris06 Link to comment
Recommended Posts