matizdepitesti Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Am citit integral inainte sa postez, insa spre rusinea mea nu am mai facut referire la posturi. Solutia data de Abramburel e buna, dar prea complicata pentru cei care nu au notiuni de electronica. Frecventa de oscilatie este egala cu valoarea data de comparatoarele din U643B, ma complic mult incercand sa explic ) . Umblam in electronica inca de la o varsta mica, din nefericire nu sunt la Politehnica. Link to comment
cris06 Posted July 23, 2015 Share Posted July 23, 2015 Pentru ca s-a tot discutat problema adaptarii releului de semnalizare la comanda ledurilor fara a detecta “becul ars”, adica a nu mai oscila pe frecventa dubla, 2f, cu materialele avute la dispozitie, am reusit sa fac o modificare utila si sigura. Cel mai comun CI specializat care se gaseste in releele masinilor Daewoo si Chev este U643B. Echivalentele aproape directe sunt U243B si UAA1041B (cu mici diferente la componente). Pe scurt: - pe frecventa normala 1f (minim 2 becuri de 21W – sarcina clasica) pe rezistenta de sunt (indirect spus) R1 de 30 mOhm (cea ondulata, groasa) trebuie sa fie o cadere de tensiune Delta V de minim 100mV; - pe frecventa “bec ars”, adica dublu, 2f, Delta V variaza intre 66 si 97 mV pt gama tensiunii de alimentare intre 9 si 15V. Aceste tensiuni la “vede” pinul 7 al CI U643B, Lamp failure Det. (LD), culese de pe un divizor de tensiune clasic, R1 = 30 mOhm si rezistenta echivalenta a becurilor de semnalizare + cea a cablajului masinii (nu se ia in considerare). Practic, schema de pe releu se transpune in mica modificare (incercuita cu portocaliu) prin divizorul de tensiune format din rez. RA si RB, ale caror valori se determina cu formula incercuita, fiind cunoscute tensiunea de alimentare VB+ = 13,5 V si Delta V =120 mV, valoare alesa pt. o functionare sigura a releului pe sarcina cu Led. Se intrerupe traseul cablajului intre pinul 7 si R1 si, in functie de preferinte, se conecteaza pinul 7 la punctul median al divizorului RA si RB sau prin comutatorul K Mod se pastreaza functia de baza (Bec, Lamp) prin conectarea pinului 7 inapoi la R1 sau functia Led (oscilator doar pe f1). Pentru usurarea calculelor si determinarea RA si RB am utilizat programul online, foarte sugestiv la adresa: http://www.bobtech.ro/download/calcule-si-formule/58-calculator-divizor-rezistiv Aici: Input Voltage (adica VB+) se alege orice valoare in gama 12 – 15 V; Output Voltage (adica VD) se alege o valoare cu 120 mV mai mica decat VB+; R1 (RA) se alege o valoare standard de cateva sute de Ohmi: am ales 470; R2 (RB) nu se scrie nimic; Se apasa Compute si se afla RB. Daca valoarea aflata nu e standard se pot inseria 2 rez sau un semireglabil miniatura pt a ajunge la valoarea calculata. Astfel, dupa dorinta se determina RA si RB. Pentru alte CI (U243B, UAA1041B, MC33193 etc) modificarea se face identic, tinandu-se cont doar de gama caderilor de tensiune pe RS1. Aici se alege o valoare cu minim 10 – 15 mV peste cea maxima (in functie si de VB+). Observatie importanta: Din teste, dupa modificarea cu divizorul rezistiv (anularea oscilatorului pe 2f) integratul nu lucreaza doar cu un led ca sarcina. E necesar minim un bec de 1W. La masinile noastre acest bec il reprezinta chiar indicatorul din bord sau lucasul de 5W de pe aripa. Si, in incheiere, cateva poze cu montajul sacrificat dintr-un releu (cred ca e cel original pe care l-am avut), pentru teste precum si releul pe care l-am adaptat, concret, cu comutatorul amplasat chiar pe placa. Succes! Modificare Rel semnalizare pt LEDuri cris06.pdf 1 Link to comment
cris06 Posted September 17, 2017 Share Posted September 17, 2017 (edited) Mai studiind putin am gasit in datasheetul lui U243B aplicatii mai multe. Prin conectarea pinului 7 (LD) la masa (borna -31) oscilatorul functioneaza normal pe f1, indifferent de sarcina. Deci, se intrerupe traseul cablajului intre pinul 7 si R1 mare si se lipeste un mic fir intre pinul 7 si borna - 31 (masa) nu la pinul 1 care e cuplat la masa cu o rez. de 100 - 470 Ohm, in functie de circuit. Astfel, se elimina modul "hiperflash" la montarea ledurilor. Circuite testate de mine, care oscileaza in acest mod, normal: U243B, U2043B, U643B, U6043B. Circuitul UAA1041 functioneaza pe 2f, iar TA8027P nu functioneaza. Mai studiez. Edited September 17, 2017 by cris06 Link to comment
cris06 Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 (edited) Mai stergem putin praful... Am gasit de curand doua relee de semnalizare cu acelasi cod ca si cel original (96312545) facute cu tranzistori. Acestea oscileaza doar pe o frecventa (1,4 - 1,5 Hz) avand ca sarcina chiar un LED. Unul are carcasa identica cu cel DECO original si e facut de o firma SWE. Celalat e noname. Pe seitul Radacini, dupa cum arata carcasa, ar fi NBN. Am facut poze la relee si schemele celor doua cu tranzistori. In scheme am figurat cu creionul cateva diode de protectie ce ar trebui montate, constructorii fiind zgarciti cu aceste dispozitive. Edited March 23, 2018 by cris06 Link to comment
adrian_r5 Posted March 24, 2018 Share Posted March 24, 2018 cateva diode de protectiePt. cea pusa "antiparalel" cu bobina releului e evident motivu' ... da' nu-mi dau seama ... asa ca te rog sa ma lamuresti ... ce rol are dioda din emitoru' lu Q1 (schema de sus - SWE). Link to comment
cris06 Posted March 24, 2018 Share Posted March 24, 2018 E dioda de protectie a polaritatii inverse. La + nu merge pt ca nu exista un singur traseu al cablajului pt toate componentele. Se face punte prin carcasa metalica cu 3 picioare ale releului electromagnetic. Link to comment
adrian_r5 Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 E dioda de protectie a polaritatii inverse. Era prea simplu ca sa-mi treaca prin minte Link to comment
Recommended Posts