tolin Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) ...daca intradevar exista de ce tre' sa ma inchin la EL ? Pentru ai dovedi ca a gresit, ca a facut un nimic, pentru a demonstra ca prostia este esecul Inteligentei. Edited April 27, 2009 by tolin Link to comment
Kinetix Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) tolin, faptul ca am inteles un concept pe care il propui nu ma obliga sa il accept. Mai ales daca nu consider ca are destula forta. Numitorul comun al elementelor din insiruirea ta nu este in primul rand Energia lor, ci Existenta lor. "Energia" si "Materia" sunt categorii finite si inferioare categoriei "Persoana". Ele au inceput si sfarsit si necesita o Cauza exterioara lor. A nu folosi logica in investigarea subiectelor celor mai importante ale gandirii umane reprezinta o inconsecventa greu de motivat. Faptul ca ai remarcat o invigorare deosebita prin relatie cu membrii familiei tale este un lucru minunat. Ma bucur de asta. "La tine vad o placere in a judeca, fapt total interzis de catre crestinism, fie el si biblic." tolin, cei care cunosc Biblia stiu ca porunca de a nu judeca se refera la evaluarea persoanelor din punct de vedere al calitatii lor morale in scopul de a-ti dovedi suprematia fata de ele. Insa a evalua o actiune sau o idee este recomandat de Biblie. Pe de alta parte, orice om normal, atunci cand ajunge in contact cu o idee oarecare, o "judeca", adica o analizeaza pentru a-i descoperi valoarea de adevar. Asta am incercat sa fac eu aici. Mi-ar fi fost relativ usor sa ma implic in schimburi de replici taioase si jignitoare cu unii colegi pentru a le raspunde pe masura. Dar asta ar fi insemnat sa ma cobor la nivelul atitudinii lor. Si am presupus ca, in ce-i priveste, atitudinea nepotrivita afisata de ei aici s-ar putea sa fie doar un accident si nu m-am grabit sa trag concluzii cu privire la caracterul fiecaruia. As vrea insa sa te rog sa imi arati in care din mesajele pe care le-am scris aici am adus atingere demnitatii tale sau altcuiva si imi voi cere scuze neintarziat. Nu am intentionat asta. Iti respect dreptul de a crede orice dar si tu esti obligat sa o faci, in aceeasi masura. Daca am combatut unele concepte a fost pentru ca eu cred in capacitatea ideilor de a genera efecte practice. Am considerat ca a emite judecati de valoare cu privire la aceste concepte expuse de unii sau altii este un drept de care ma pot folosi. Si oricare o poate face. hitman, raspunsul ala care te-a deranjat era pentru altcineva. El tocmai ceruse un exemplu din Carte, sau asa mi s-a parut. Cat priveste scenariul tau, este foarte interesant, dar are o singura hiba: nu e sustinut de Biblie. mr_ , moralitatea e ceva diferit de ceea ce ai inteles tu. Legea Morala are de a face in general cu alegerea de a actiona atunci cand ai mai multe optiuni. De multe ori Legea Morala iti spune sa faci lucruri care sunt mai dificile si te pot dezavantaja (ex: sa nu furi desi iti este foame, sa spui adevarul desi minciuna te-ar aranja, etc). Nu se poate trasa o linie de evolutie ascendenta a Legii Morale in timp, in istorie. Ceea ce a facut diferenta si a adus progrese in aceasta directie este aparitia Legii Mozaice si raspandirea Crestinismului. Un exemplu de profetie? Tocmai am dat vreo doua. Spor la citit. Cat despre datarea manuscriselor, biblioteca te asteapta. Se pare ca ceea ce am scris pana acum nu a fost de prea mare folos... Atunci cand la un argument se raspunde cu un invectiv, dialogul se intrerupe. Totusi, cine stie?... Oricum, ma bucur ca am putut avea acest schimb de pareri pe tema religiei si multumesc tuturor pentru rabdarea de a citi mesajele mele. Daca cineva ar dori si alte informatii pe tema crestinismului biblic sau a raspunsurilor la intrebarile fundamentale (Cine sunt? Ce rost are viata? Cum ar trebui sa traiesc? Ce se intampla dupa moarte?, etc) si crede ca as putea sa il ajut cumva, ma voi stradui sa raspund la un mesaj privat. Toate cele bune. Edited April 27, 2009 by Kinetix Link to comment
tolin Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) tolin, ... Numitorul comun al elementelor din insiruirea ta nu este in primul rand Energia lor, ci Existenta lor. ... ia mai citeste o data ! Poate vezi si limitele perceptiei prin prisma bibliei. Sau ce nu scrie in ea, nu exista, cum raspunzi altcuiva ? Imi pare rau, o discutie cu cineva care foloseste aceasta optica mi se pare o pereche de monologuri paralele. Iar dorinta de suprematie asupra altora rezulta din expedierea in derizoriu a credintei altora, asa cum rezulta si din citatul de mai sus (ironie ieftina). Nu trebuie sa te mai miri ca ai ajuns in postura de a te apara la orice postare. Edited April 27, 2009 by tolin Link to comment
Tommy Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 ..Daca cineva ar dori si alte informatii pe tema crestinismului biblic sau a raspunsurilor la intrebarile fundamentale (Cine sunt? Ce rost are viata? Cum ar trebui sa traiesc? Ce se intampla dupa moarte?, etc) si crede ca as putea sa il ajut cumva, ma voi stradui sa raspund la un mesaj privat. Mai bine le trimiti direct brosura Link to comment
hitman Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) Se pare ca ceea ce am scris pana acum nu a fost de prea mare folos... Totusi, cine stie? Oricum, ma bucur ca am putut avea acest schimb de pareri pe tema religiei si multumesc tuturor pentru rabdarea de a citi mesajele mele. Kinetix, nu trebuie sa fi dezamagit. Esti evident un om citit si educat. Pentru aprofundari religioase si comunicare crestineasca stii foarte bine unde sa cauti. Crestinismul biblic are la baza invataturiile din Biblie iar unii dintre noi aici avem si alte opinii despre lume si viata. Ce e rau in asta? Stiu, comentariile noastre nu sint ceea ce ai fi vrut TU sa auzi, dar asta nu ne transforma in oameni rai. However, ceva imi spune ca tu te ocupi cu crestinismul biblic ca profesionist si nu ca amator. Edited April 27, 2009 by hitman Link to comment
mr_ Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 De multe ori Legea Morala iti spune sa faci lucruri care sunt mai dificile si te pot dezavantaja (ex: sa nu furi desi iti este foame, sa spui adevarul desi minciuna te-ar aranja, etc). M-ai inteles incomplet: selectia naturala se aplica si grupurilor, nu doar indivizilor. Daca furi te poate avantaja momentan ca individ, insa un grup format din hoti e dezavantajat pe termen lung si nu face fata concurentei si selectiei naturale. Nici macar astazi, tarile cu justiei indoielnica sunt in continuare in copac. La animalele sociale evolutia nu favorizeaza doar avantajele pe termen scurt. Legile moralei cam in forma in care sunt acceptate astazi sunt cum spuneam mai devreme, optimizarea comportamentului social care maximizeaza sansele de supravietuire a grupului. de exemplu in grupuri unde paritatea barbat-femeie e 50-50 e moral sa fii monogam (asta duce la evitarea luptelor interne pentru o pereche de sani mai mari), nu insa si in grupuri dezechilibrate... stiu unii ar spune ca poligamia e imorala prin definitie, insa sunt unii nascuti si crescuti in societati monogame. Link to comment
lascarica Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) Hitman sintem la Cafenea aici putem discuta si de imperecherea veveritelor cu mot Iar discutia pe tema asta e interesanta. Cel putin pe mine m-a linistit, nu sint singurul necredincios pe lume Kinetix eu sint ceva mai greu de cap, sper totusi sa ma lamuresti: 1. defineste a inchina/ruga (asta in contextul relatie D-zeu si personajul care se inchina) 2. de ce trebuie sa ma inchin/rog la D-zeu? 3. Poate tu poti sa ma lamuresti apropo de libertatea de gindire garantata de bunul simt si parca stiam ca si de constitutie, de ce este OBLIGATORIE religia ORTODOXA in scoala? Si vorbesc serios fara glume, persiflare, blablabla... Sint curios opinia unei persoane religioase apropo de pct.3. Oarecum completare la ce a zis MR : Poligamia a aparut (cu exceptia sefilor de trib ) de ex. la arabi din motive concrete si este rinduita cu reguli stricte apropo de relatia barbat-femei. Pina la urma a aparut ca o reactie pt supravietuirea comunitatilor unde majoritare covirsitor erau femeile... Edited April 27, 2009 by lascarica Link to comment
fry Posted April 27, 2009 Share Posted April 27, 2009 (edited) Kinetix... ce te faci daca peste muuuulti ani (cat mai multi sa fie!) cand o sa dai coltu, cel care o sa-ti deschida poarta o sa fie... Mahomed? Sau daca... pe drumul catre eden... observi statuete de-ale lui Budha? ...then u're in big shit... )) Moralitatea nu e intrinseca fiintei umane! Afirmatia ta e total paralela cu realitatea, hai prin instante sa-ti arat cata moralitate exista in fiinta umana simpla. Vrei sa-ti povestesc cum un vecin l-a omorat pe altu ptr un loc de parcare sau cum un sot si o sotie s-au batut in sala de judecata la divort pentru o lingura placata cu aur ptr ca nu se intelegeau la partaj cui sa-i ramana? Sau mai uita-te la antena1 ca din 2 in 2 sapt mai apare cate un bun crestin care-si face cruci da-si vinde copii ptr trafic de organe! Poti sa fii crestin, musulman, ateu, budhist, presedinte, senator, muncitor etc... moralitatea tine de individ si de cum intelege el ca trebuie sa se poarte fata de semenii lui in societate. In plus am impresia ferma ca al meu caine ciobanesc da dovada de mai multa moralitate fata de oameni decat vecina de peste drum. Cum iti permiti sa spui ca ateii traiesc vieti fara sens ca nu accepta porcariile propagandiste pe care tu le promovezi? Asta e o jignire mai mare decat faptul ca eu te-am facut cu ceva timp in urma habotnic religios. Asta nu suport la crestinism si la propagandistii lui... ideile dupa care va ghidati: supune-te, asculta, crede si nu cerceta... prostii pentru creduli, basme pentru oameni simpli! Sa ti-o zic p'aia dreapta... nici unul dintre criminalii pe care i-am vazut prin instante nu era ateu. Toti isi faceau cruci in boxa acuzatilor. Si tu-mi zici ca aia au sanse sa intre in rai mai usor ca mine, ca eu traiesc o viata fara sens desi nu dau in cap nu omor nu fur nu insel? Asta e viata fara sens pentru ca refuz sa cred ca un tip atotputernic cu cerculet la cap vegheaza asupra noastra? Te-ai gandit vreodata ca inteligenta pe care omul a dezvoltat-o l-a dus la nevoia de a nu-si accepta statutul de simplu mamifer? Te-ai gandit ca asta l-a determinat sa-si creeze un refugiu spiritual, astfel creeand zeii? Omul e singurul zeu. El ii face si ii desface pe zei de mii de ani. Dumnezeul pe care tu-l venerezi e rodul nesigurantei tale de mamifer muritor. Edited April 27, 2009 by fry Link to comment
Satori Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Pai pe asta am dovedit-o si eu acum cateva posturi . Nu am gasit asa ceva. Se poate sa si avem viziuni diferite asupra moralitatii. Ar trebui sa fie vorba despre cea biblica, pentru ca altfel, da, orice fapta buna este rasplatita cu dopamina. Dar fapta buna este si aducerea unui om acasa acasa, mancare pentru copiii tai (asa cred ca faceau canibalii). Acestia au lipsit la lectia de moralitate biblica intrinseca? Poti sa imi indici postul, daca intr-adevar el dovedeste asa ceva? ...crede ca as putea sa il ajut cumva, ma voi stradui sa raspund la un mesaj privat. Ajuta-ma pe mine. Raspunde-mi la intrebarea de pe pagina precedenta. Multumesc. Link to comment
hitman Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Dumnezeul pe care tu-l venerezi e rodul nesigurantei tale de mamifer muritor. Buna asta! Dau berea inapoi! Link to comment
lascarica Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 FRY: "Dumnezeul pe care tu-l venerezi e rodul nesigurantei tale de mamifer muritor. " Inca una de la mine daca vii la mare. De unde le scoateti oameni buni ? Link to comment
EM!L Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Nţu. Asta e din ciclul "gândire cu premeditare". Link to comment
Tommy Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Din nesiguranta si frica se hraneste, el este copilul adoptat al lui moise, furat de la egipteni. Link to comment
mr_ Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 @Sato http://www.gmclub.ro/forum/index.php?s=&am...st&p=420090 Canibalismul nu are cum sa ajute pe termen lung. Colaborarea, da. Daca iti halesti vecinul peste o saptamana tot mori de foame, sau te haleste si pe tine nevasta-sa, daca lucrati impreuna un ogor ai sanse mai mari sa supravietuiesti. Sa iti ajuti aproapele e una din strategiile de supravietuire castigatoare ale unui grup de animale gregare, si mai ales inteligente (pentru care experienta si inteligenta sunt un "capital" mai important decat forta muschilor) Link to comment
Satori Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Eh, are cum sa ii ajute. Atat timp cat nu se mananca intre ei ci doar naufragiati sau membri ale altor... triburi, sau ce or fi fost, e ok. Nu ii intereseaza supravietuirea omenirii (nu din aceasta cauza au aparut "regulile" moralitatii) ci a grupului lor. De exemplu, pentru copilul meu, i-as da bucata lui Einstein de nu s-ar vedea. Nu ar conta ca nu e moral asta pentru ca nu ajut omenirea. In fine, ceea ce voiam sa zic, este ca sunt de acord ca moralitatea este o urmare a dorintei de a creea un grup sau societate functionala. Dar, in primul rand, nu e vorba de moralitatea biblica, ci una 'particulara' fiecaruia, cu elemente influentate de mediu, trecut, grup... etc. Si in niciun caz nu exista o egalitate a greutatii regulilor si a aplicabilitatii acestora. Link to comment
Zmeul cel rau Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Ca evolutie grupurile sunt din ce in ce mai mari caci doar astea supravietuiesc. Canibalii au fost "eradicati" de catre ceilalti. Link to comment
Satori Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Grupurile sunt imense si cresc, da. Nu mai suntem romani, suntem europeni. Si, totusi, nu exista nimic mai important ca familia. Incalci moralitatea europeana, daca asta ajuta familia ta, fara probleme, nu? Link to comment
Zmeul cel rau Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Da, dar de cate ori pot sa faca asta inainte sa "mi-o iau"? Link to comment
Satori Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 De multe ori. Sau de putine ori. Depinde. Dar e nerelevant. Link to comment
Zmeul cel rau Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 E irelevant pentru tine cand actionezi. Ca idee generala nu prea... Link to comment
fry Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 kinetix a vazut ca n-are adepti pe aici, n-a mai aparut. Link to comment
lascarica Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Pacat tre' sa gasim pe altcineva S-a dus distractia noastra. Link to comment
hitman Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 (edited) Si-a bagat dracu' coada in topicul asta, deci? Piei satano! LE: nicio referire la cei care posteaza aici (cum vor sa insinueze unii!), ci la ideea care se dezbate! Edited April 30, 2009 by hitman Link to comment
Satori Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Nu cred ca merita sa vorbiti asa de el, si-a expus frumos convingerile lui. Link to comment
Recommended Posts