Jump to content

Piston Etrier Tico

Recommended Posts

Astazi..dupa ceva chin (ih)..am reusit sa inlocuiesc discurile de frana (tremura la franare volanul) si placutele pe fata.La sfarsit observ cu stupoare ca orice as face am rotile infranate,cel putin pe stanga bine de tot.Dupa ce am mers circa jumate de kilometru cu masina si m-am convins ca nu se poate circula in conditiile astea,am desfacut din nou etrierele si am facut cateva pedale sa vad ca functioneaza pistonul.De functionat functiona,dar problema consta in prezenta unei pelicule de rugina catre interiorul pistonului.La sfatul unor amic am reusit sa le fac semifunctionale.Adica am dat cu smirghel foarte fin pe unde am reusit..plus dat cu lichid de frana,impins pistonul in interior si repetata operatiunea de cateva ori.Acum functioneaza..oarecum.Garnitura nu am reusit sa o mai pun inapoi.

Intrebare.Se schimba cu totul sau se curata acele pistonase?La un service autohton ,in urma unui telefon s-a propus curatirea..

Nu ai reusit sa pui garnitura inapoi ,cred ca te referi la protectia antipraf ,asta nu e bine ! Pistonasele se schimba numai in cazul in care pe suprafata lor apar neuniformitati(cratere ) datorate coroziunii provocate de un antigel de calitate indoielnica !

Intrucat acolo e vorba de tolerante foarte mici si e necesara etansarea perfecta, cred ca slefuirea cu smirghel trebuie aplicata cu mare atentie. Sau deloc. Depinde de gradul corodarii.

Faptul ca roata era infranata se poate datora montarii deficitare a pistonului in etrier. Trebuia bine impins inauntru, facand parghie cu o surubelnita, astfel ca sa nu preseze placutele pe disc. Apoi aerisire serioasa, repetata.

Toate cele bune.

Deci se impune si schimbarea completa a lichidului de frana care mai mult ca sigur ori e prost ori e contaminat.Rugina era prezenta spre interiorul pistonului si nu s-a observat pana nu am dat jos garnitura aceea de praf.Kinetix,cand am bagat pistonul in interior ca sa fac loc la placute..am folosit 2 surubelnite mai groase ca parghie..plus o gramada de vorbe printre dinti.Cu greu am reusit prima oara sa-l rasucesc umpic ca sa-l curat catusi de cat de rugina.Maine o sa incerc sa le curat pe amandoua plus o aerisire generala,am facut rost si de o perie de pasla.Garniturile le cumpar (daca gasesc),cele vechi sunt destul de tepene si ruginite.

• 1 year later...

Unde gasim in C-lung garnituri? Azi am folosit iar Tico (dupa o pauza de doua luni) si am constatat blocarea etrierului stg fata... La Bucuresti gasesc dar as prefera sa o fac aici in curte la Rucar... :)

Am scris AICI despre cum am reusit sa montez garnitura antipraf tip burduf. Poate ajuta pe cineva.

De asemenea, se pare ca sectiunea garniturii inelare interioare este trapezoidala si asta ar sugera un singur sens de montare. A se consulta manualul de service.

Toate cele bune.

Am inspectat si eu etrierul cu pricina la care am inlocuit garniturile.Burduful nu mai sta pe cilindru,s-a labartat/deformat .Si zau ca scria "genuine" pe punguta cu kitul de reparatii.Nu stiu de cat timp e asa,inca nu sunt urme de rugina.

Kinetix,tot am o nelamurire.Eu am bagat cilindrul in etrier,apoi l-am scos umpic in exterior si am prins burduful.Ceva n-am facut bine atunci #-o ?

Nu stiu ce sa zic...

Am relatat doar cum am reusit eu. Poate or mai fi si alte metode.

Totusi, asa cum ai procedat tu nu ai cum sa introduci marginea exterioara a burdufului in santul din cilindru, pentru ca nu ai loc sa o indesi acolo...

Inainte sa schimb garniturile, imi amintesc ca bagasem ceva vaselina in interiorul burdufului, dar asta a dus la umflarea si largirea lui.

Burduful trebuie fixat in doua santuri. Buza exterioara (cercul mare sau inelul exterior de etansare) trebuie fixata in canalul din cilindrul etrierului, apoi se aseaza pistonul in pozitie ca pentru a fi introdus in cilindru. In acest moment, asa cum sta peste burduf, se trage buza interioara a burdufului peste cilindru, de jur imprejur. Se continua introducerea pistonului in cilindru pana ajunge in pozitia normala de lucru. Abia acum se fixeaza buza interioara (cercul mic sau inelul interior de etansare, sau cum vrei sa-i spui) pe santul corespunzator de pe piston.

In prealabil am uns pistonul, garnitura subtire si marginile burdufului cu lichid de frana.

Toate cele bune.

Edited by Kinetix
  • 2 years later...

Nu stiu ce sa zic...

Am relatat doar cum am reusit eu. Poate or mai fi si alte metode.

Totusi, asa cum ai procedat tu nu ai cum sa introduci marginea exterioara a burdufului in santul din cilindru, pentru ca nu ai loc sa o indesi acolo...

Inainte sa schimb garniturile, imi amintesc ca bagasem ceva vaselina in interiorul burdufului, dar asta a dus la umflarea si largirea lui.

Burduful trebuie fixat in doua santuri. Buza exterioara (cercul mare sau inelul exterior de etansare) trebuie fixata in canalul din cilindrul etrierului, apoi se aseaza pistonul in pozitie ca pentru a fi introdus in cilindru. In acest moment, asa cum sta peste burduf, se trage buza interioara a burdufului peste cilindru, de jur imprejur. Se continua introducerea pistonului in cilindru pana ajunge in pozitia normala de lucru. Abia acum se fixeaza buza interioara (cercul mic sau inelul interior de etansare, sau cum vrei sa-i spui) pe santul corespunzator de pe piston.

In prealabil am uns pistonul, garnitura subtire si marginile burdufului cu lichid de frana.

Toate cele bune.

Deci sa inteleg ca nu se poate monta burduful antipraf fara scoaterea pistonasului din etrier, completare lichid frana,aerisire ?

Simptome: dupa o frana brusca am observat mers infranat si miros de ferodo incins si chiar fum. La primul service (Raver) mi-au spus ca trebuie schimbate placutele si au dat cu un spray de curatat frane. Dupa doua luni aceeasi problema, am mers la alt service pentru revizie generala a sistemului de franare.

Problema: piston frana dreapta blocat din cauza unor graunte de rugina care proveneau de la corpul etrierului, se aflau intre piston si camera de culisare.

Rezolvare: scoase pistoanele, curatate (care erau doar murdare, nu erau ruginite), curatati etrierii pe interior, schimbate garniturile (46 lei ambele seturi), unse toate componentele (manopera 80 Lei pentru ambii etrieri) si apoi schimbat lichidul de frana si aerisit (20 Lei manopera, 32 Lei lichid frana)

E posibil ca din cauza ca nu am schimbat de mult lichidul de frana, acesta a retinut apa si a ajutat la ruginirea componentelor din fonta (etrierii)

La revizie am observat si un piston frana spate blocat si sabotii tociti inegal (nu am schimbat niciodata sabotii) asa ca am schimbat si aceste piese: 55 Lei piston frana, 40 Lei manopera montaj, set saboti 70 Lei +70 Lei manopera.