Jump to content

Recommended Posts

Am fost la service si am constatat ca racordul de apa care iasa din chiuloasa (si merge la radiatorul de incalzire ) este rupt (mancat de rugina) Mecanicul a rezolvat prin scoaterea racordului rupt si inlocuirea cu altul de acelasi diametru dar din plastic (de la un radiator de nova) aplicand in acelasi timp silicon (negru).Acum tot pierde apa pe acolo.

Stiti cu as putea rezolva?

Eventual o directionare spre unde s-a discutat despre asta?

Daca se poate demonta si nu e turnat in chiulasa ia altul. Nici un lipici nu va tine la temperatura si presiunea aia.

Daca s-a mancat in halul ala racordul respectiv nu e bine. In instalatie trebuie apa distilata plus antigel 50/50 pe toata perioada anului, nu apa de la robinet, si se mai schimba odata la 2 ani.

PS. Exista un topic, probleme instalatie racire, acolo trebuia postat.

Edited by Dj_Dark

Poze nu pot sa fac datorita pozitiei (sub galeria de admisie),ar insemna sa dau galeria iarasi jos.

Racordul vechi nu parea sa fie lipit cu nimic deci era fixat prin presare.

Masina cred ca a mers fara antigel in instalatie inainte sa o cumpar pt.ca racordul era carpit cu silicon (mastic) rosu.

Am masurat diametrul gaurii racordului (17mm) si s-ar potrivi cu racordurile de la caloriferul de incalzire.(oricum am un calorifer vechi)

Eu as proceda in felul urmator: as curata orificiu (gaura din chiulasa unde intra racordul),masor cu un subler diametru si adincimea (grosimea peretelui chiulasei) gaurii,dupa care merg la un strung si intreb meseriasu daca poate si are cu ce,sa taie filet in orificiu din chiulasa (operatiunea sa se faca pe masina fara a demonta chiulasa) + un racord cu filet.

In caz ca nu poate taia filet in chiulasa,sa faca doar racordul (dintr-un material dur) iar filetul acestuia sa fie un pic conic,ca in momentul montarii in chiulasa PRIN INFILETARE sa taie filet de la sine.

Am improvizat si un racord asa cum l-as vedea (face) eu. Poate pare complicat dar cu siguranta nu va cadea sau va curge,mai-ales daca punem pe filet si ceva de lipit + o saiba de aluminiu sau cupru.

Ideea era buna dar exprimarea ambigua.

1.Daca nu poate sa faca o poza cu telefonul crezi ca poate baga sublerul?

2.Meseriasu de la strung nu poate face filet in chiulasa, poate pe o freza? Si in nici un caz pe masina...cel mult cauti un tarod dar ma indoiesc ca ai sa gasesti la diametrul respectiv+nu ai spatiu de manevrasa filetezi direct pe masina fara demontare.

Meseriasu respectiv poate face stutul filetat cu "bradut" pe capatul celalalt din poza ta iar ideea cu filetul conic e ok, numai sa fie cu pas fin. Iar la imbinare sa se foloseasca o pasta de blocare rezistenta la temperatura (se gaseste cu greu) de ex. de la Loctite.

Daca iti face stutul din inox e si mai bine mori tu inaitea lui :) ... eram sa zic de bronz dar nu mai poate "fileta" in chiulasa...

@lascarica.

Ei, vad ca pina la urma ai inteles exprimarea mea.

1.Cu sula-n fund si cu sufletu-n rai de-odata,nu prea merge traba.Daca vrei sa rezolvi problema,dai galeria jos si te apuci de treaba.

2.Promitei meseriasului ca-l faci boier si sa vezi ce repede iti taie filet in chiulasa (pe masina).Tin sa cred ca exista tarod asa mare.Unde gasasti? tot pe la strung-uri.

Daca vrei iti explic si cum sa face un tarod mare,doar ca tot la strung trebue facut.

Viktor tarozii de pe acolo sint cu pas normal iar la diametrul de 17-20 cam cit cred ca are omul pasul e cit China...

Iar distanta de filetare mica. Plus ca tarozii respectivi sigur sint universali nu pt gauri infundate, are partea de intrare destul de lunga ~1D adica 17-20mm...

Iat fara tarod cam greu sa faci un filet intr-o piesa de genul ala...pe CNC cu o freza pt. filete...nu-ti zic cit costa :) isi schimba chiulasa si-i mai ramine bani si de o bere...

Varianta cu stutul filetat ramine in picioare mai nasol sa gaseasca pasta de blocare rezistenta la temperatura.

Cauta Loctite gen 5921 Gasket hard-setting. Se gaseste sa cumperi on-line.

Am vrut sa spun ca exista tarod asa mare (pasul nu m-a interesat),s-ar putea sa fie tarod asa mare si cu pas marunt.

Cred ca ar trebue ceruta parerea unui sau mai multi strungari.Sint convins ca se poate rezolva fara a demonta chiulasa.

Parerea tocmai ai primit-o...lucrez in domeniu :) tarozi gasesti numai cu pas normal eventual la comanda si costa... mult...

Numai daca ai bafta cu carul sa nimeresti vreun meserias batrin care a adunat scule in dulap :) si deobicei la frezori gasesti... unde deobicei se executa gaurirea/filetarea...

P.S. pe strung se fac piese de revolutie, ce treaba are chiulasa cu asta...? Cum spuneam un strungar sa faca stutul cu pricina in rest...un mecanic priceput...

Dar cum se face ca racordul original nu era nici filetat nici lipit?Din cate am vazut portiunea care intra in chiuloasa avea cam 4cm.

Din cite stiu eu,racordul ii bagat prin presare (din fabrica).Poti sa bagi alt racord,tot prin presare,dar in cazul asta trebue data chiulasa jos si dusa intr-un service.In majoritatea service-lor au presa cu care preseaza rulmenti,bucse,etc.Acolo sigur rezolva problema, doar ca imi pare inutil a demonta chiulasa (munca multa si costisitoare) pentru un racord care se poate rezolva si altfel.Ideia cu filetul era pentru siguranta ca nu va cadea (racordul) in cazul in care nu a fost presat bine sau adezivul cu care a fost lipit va ceda din cauza temperaturii.

Acu depinde de ce vrei sa faci tu.Dai chiulasa jos si o duci in service sa puna un raccord sau cautam solutii in continuare.

Daca ai reusit sa scoti din gaura din chiulasa tot racordul vechi e ok.

Rogi meseriasul sa-ti faca unul la cota de pe chiulasa (daca nu are loc de subler sau micrometru poate folosi niste pini sa vada aprox cota gaurii.

Si il lipesti/etansezi cu Loctite(sau alt adeziv bun) rezistent la temp.