Jump to content

Un Mos ... Coreean


Salex

Recommended Posts

Interesanta ideea cromarii... cum, cu ce, unde...? :) M-ar interesa si pe mine sa fac oglinzile la faruri.

O firma in interiorul parcului IOR 2 (parca asa ii zice). Ca reper, intrarea dinspre A2, treci de Real/Obi, undeva pe dreapta este un restaurant din lemn (Casa ...).

 

Pe mine m-ar interesa mai degraba unde ai gasit becuri de 70W :)

Plesneala pe eBay. Am cautat acum si nu mai exista in oferta individului. Ce noroc ca am luat 2 seturi :D .

 

Acum imi dau seama ca am fost complet tembel, nu mi-a trecut prin cap sa ma uit printr-un magazin auto de la poporul frate si prieten chinez. :dacucapul:

Edited by Salex
Link to comment

Stiu unde e, aproximativ... acolo ma duceam sa iau ulei, venind dinspre A2 intrarea era chiar inainte de acel restaurant.

Un pret aproximativ se poate? :) Sa stiu daca merita sau mai bine iau (alte) 2 faruri...

Link to comment
  • 1 month later...

Update de inceput de iarna :)

 

1. Incaltat sosonii de sezon. euko au ramas pe fata, GY UG7 pe spate. Desi as fi vrut sa compensez putin uzura ultimelor 2 sezoane, am constatat un dezechilibru urias la una din roti asa ca am pastrat configuratia de anul trecut. Dupa 2 sezoane euko par a fi undeva la jumatatea vietii (din punctul meu de vedere, desigur) avind, in acest moment, cca.5-6 mm "carne"

 

2. Becul de bord incriminat anterior nu a fost ars, se pare ca, datorita gropilor dar si tobei de esapament, se deplasase putin in soclu. Montat pe pozitii, totul e OK.

 

3. Nu am avut vreme sa revopsesc capota usor deformata si ciobita in urma incidentului despre care am povestit.

 

4. Tot la capitolul "To do" ramine si parbrizul ciobit (probabil de colindatori, petarde, etc) fix in ziua de Craciun a anului trecut. Din fericire, crapatura s-a dus in sus, nu afecteaza absolut deloc vizibilitatea soferului. In Martie am "intilnire" la ITP, voi vedea atunci ce se decide.

 

5. La 3 ani dupa restaurarea MOSului si vopsirea "ca la carte" am constatat o problema in zona spoilerului spate, dreapta. Se pare ca, pe sub vopsea, a aparut ceva rugina. Cunosc prea bine "boala" vopsitorilor nostri, spala in draci cu apa dupa ce slefuiesc chitul/grundul. Din pacate asta nu am avut cum sa previn, probabil va fi necesara o remediere ... anul viitor. In rest, coafura rezista foarte bine !

 

6. Dupa ce am pus incaltarile de iarna am dat fuga pe A2 pentru a constata rezultatele echilibrarii rotilor. Pe partea asta totul a fost perfect, testat pina la 150-160km/h. Totusi, am avut (pentru a n-a oara) dezamagirea de a constata functionarea proasta a termostatului, de data asta Vernet. Senzorul de temperatura l-am pus imediat la iesirea din chiulasa, deci as mai adauga vreo 3-4*C la indicatiile termometrului. Pina la 100km/h termometrul indica o temperatura de 81-82*C, ceea ce ar insemna o temperatura in motor de vreo 85*C, adica de-a dreptul decent daca luam in considerare ca termostatul OEM deschidea la 87*C. Bun, la 140-150km, termometrul imi indica 78-79*C, adica o temperatura in motor de 82-84*C (aici am avut in vedere si curentul de aer mai mare). Deci ... sub temperatura de regim X( . Nu ma deranjeaza prea tare temperatura in valoare absoluta, in cabina oricum suflanta era inchisa si temperatura pusa la 28*C. Ma enerveaza faptul ca termostatul ar trebui sa deschida la 92*C, ceea ce inseamna o eroare mai mare de 10%. In plus, la 140km/h am scos masina din viteza si temperatura a avut o scadere brusca (e drept, temporara) la 78*C. Cu alte cuvinte, se pare ca termostatul deschide el, de bine de rau, cind trebuie insa cam uita sa inchida, la nevoie. Sa-l ... ia naiba, anul asta nu se cere schimbat insa la anul cred ca o sa merg pe un OEM de Opel si gata.

Link to comment

Ia in considerare faptul ca aerul care trece prin radiator ia in "plin" toata partea din fata a motorului. Fiind transversal, are suprafata suficienta pentru a transfera o parte din caldura degajata.

Faza asta am observat-o si la corsa asta iarna, la temperaturi de -10 grade motorul pur si simplu nu se incalzea (si nu vorbesc de temperatura de regim, pur si simplu muream de frig in masina) la viteze moderate. Trebuia sa merg cu peste 80-90 km/h pentru o adiere de caldura, lucru destul de greu in conditiile alea.

Plus ca daca termostatul este inchis si radiatorul rece, aerul care trece prin el ramane si el rece cand ajunge pe motor.

Eu cred ca asta e fenomentul defapt, si am ajuns la concluzia asta dupa stii cate termostate schimbate., alta explicatie logica nu am gasit.

 

Mai pe la iarna decat sa schimb din nou termostatul mai repede voi acoperi jumatate (sau mai mult) din radiator cu un carton, ca la vechile dacii. Cealalta jumatate ar trebui sa fie suficient in caz de avarie la ce dimensiuni are radiatorul ala.

Link to comment

Nu e in regula Dj-ule.

Cat o fi de dizal, o data incalzit, trebuie sa ramana cald. Si ascutitoarea si fostul tractor, pe ger ajungeau spre 70 de grade cam de la Iancului la Cora Pantelimon (adica vreo 4km si ceva). Iar la drum intins, la fel, nu scadea sub 80 grade, iar caldura, dadeau ok amandoua.

Sigur e ceva in neregula la corsa.

Link to comment

Neregula e ca are motorul mic si randament bun :P

Serios acum, nu am verificat termostatul dar la mana nu parea ca ar trece apa prin radiator. Insa ce vrei de la o ascutitoare de 1.3 cu o gramada de loc imprejur, fara scut si alte nebunii.

E atat de goala incat vezi soseaua peste tot prin jurul motorului.

Oricum, chestia asta s-a intamplat o singura data, am observat ca are o temperatura critica -nu mai stu cat, peste ea e asa cum zici tu.

Link to comment

Ei, la mine termostatul incepea sa deschida (usor, ce-i drept), in momentul in care termometrul indica vreo 77*C. Deci, clar e ceva putred ... in Rotterdam. Doi la mina, cind termostatul a fost nou-nout, temperatura lichidului la iesirea din chiulasa era de cca 87-88*C. Termostatul fiind exact in partea opusa, clar se apropia de un 92*C punct de deschidere. Am mers iarna la -15*-20*C cu termostatul respectiv si mai jos de 85*C nu am vazut pe termometru. Si nici carton nu am avu in dreptul radiatorului (de obicei pun ceva in spatele grilei, la Leganza este nesimtit de mare si permisiva ...). Deci, transversal netransversal, daca termostatul e OK trebuie sa isi faca treaba.

 

Am incalcat putin ce imi propusesem, astazi am luat un termostat QH, urmeaza sa il testez cind voi avea vreme. Sper sa fie inainte de Vineri, am un drum de vreo 700km de facut si ar fi o ocazie excelenta de a-l testa.

  • Like 1
Link to comment

M-am intors din deplasarea pe care o anticipasem mai sus. Din motive pe care le-am postat pe topicul de probleme tehnice Leganza am renuntat la termostatul QH, l-am returnat deci nu am de mentionat nimic in privinta asta.

 

Am in schimb de laudat arcurile Lejofors. Impreuna cu amortizoarele Kyb si cu frinele EBC au dat masinii un comportament de ansamblu de exceptie. Raspunsul la comenzi (accelerare, frina, viraj) este instantaneu, previzibil, foarte usor de dozat si controlat. Pe Dealul Negru am avut 2 incidente cu masini "mai de rasa" care, subestimind probabil Woo-ul din fata lor, au fost la un pas de a-l turti la o frinare mai agresiva dictata de conditiile de trafic.

 

Nu am facut inca un consum pentru deplasare, am fost prea rupt sa ma opresc azi la o benzinarie. Sint extrem de curios la ce valori (mari !) se va ridica dat fiind faptul ca am stabilit un nou record personal pe ruta Sibiu-Bucuresti, respectiv 2h:40m .

Edited by Salex
Link to comment

Discuri EBC. Le-am perforat in regie proprie, pentru Leganza nu fac nici slotted, nici perforate. Placutele spate sint Green stuff iar fata standard (Ultimax). A fost solutia (confirmata de ultimul an de practica :) ) de e reduce dezechilibrul de frinare fata spate. Pentru viitor ma bate gindul sa incerc GS si pe fata :D .

Link to comment

Zici ca creste performanta daca le-ai perforat? Sau doar pentru racire? Eu am condus in aceeasi zi 2 masini identice, una cu discuri perforate si una nu, si n-am vazut nici o diferenta. Cauciucurile insa fac diferenta clara.

Edited by Tommy
Link to comment

In desele mele iesiri pe circuit (asa, in medie din an in paste) am mai discutat cu din astia inraiti si parerea generala a fost ca in general discurile de tuning (perforate) sunt tepe. In lume exista cativa fabricanti mari de discuri... restul "tunerilor" cumpara discuri stock (in cazul cel mai bun, in cazul mai prost cumpara prastii) si dau gauri in ele, iar singurul efect vizibil fiind fragilizarea lor si pretul mai mare.

Imi amintesc ca era unu' cu un M3 mai vechiut care spunea ca discuri mai bune decat cele stock n-a gasit...

Am vazut inclusiv masini preparate pentru curse care aveau discuri fara gauri.

 

Am maaaari dubii ca un disc EBC are nevoie de tuning...

 

De acord cu Tommy, pneurile sunt cele mai importante. Si mai mult, daca ai pneuri eco (ca subsemnatul) nu prea reusesti nici sa suprasoliciti franele, decat daca mergi aiurea.

Edited by mr_
Link to comment

Zici ca creste performanta daca le-ai perforat? Sau doar pentru racire?

Indirect da. Principalul motiv (pentru mine) a fost eliminarea mai buna a pulberii rezultate din uzura placutelor si racirea mai eficienta a discurilor.

 

Nu ma bag in contradictii si nici in polemici pe tema asta. Am testat pe exact aceeasi masina, cu exact aceleasi placute si discuri, comportamentul inainte si dupa gaurire. In cea de-a doua situatie, comportamentul se schimba radical. La o frinare lejera nu se simt diferente, este absolut corect. La o frinare mai aspra si lunga in timp, lucrurile se schimba total. In primul rind, dozarea frinei este foarte usor de facut, nu mai ajungi la blocarea rotilor. In al doilea rind, eu am simtit o "reactie pozitiva" in raspuns. Practic, dupa un anumit prag, frina in loc sa oboseasca devine si mai eficienta. Evident, conteaza enorm lichidul de frina si placutele aici. Insa acelasi sentiment l-am avut intr-o configuratie anterioara cu discuri Ferodo si placute TWR. Nu este placebo, datele pot fi oricind confirmate pe un stand.

 

In ce priveste anvelopele si consumabilele intotdeauna am mers pe variantele premium.

 

Exista si o mica problema insa nu grava. Dimineata, la primele 2-3 frine eficienta este scazuta. Cu alte cuvinte, sistemul necesita un mic "warm up" inainte de a da tot ce stie. Oricum vreme de 5-10 minute merg lejer, sa-i dau motorului timp sa se incalzeasca, deci ... nu-i o problema notabila.

 

 

In desele mele iesiri pe circuit (asa, in medie din an in paste) am mai discutat cu din astia inraiti si parerea generala a fost ca in general discurile de tuning (perforate) sunt tepe.

Cum ziceam, mi-am expus un punct de vedere personal bazat pe teste facute pe aceeasi masina, cu aceleasi discuri si placute (inainte si dupa perforare)

 

In lume exista cativa fabricanti mari de discuri... restul "tunerilor" cumpara discuri stock (in cazul cel mai bun, in cazul mai prost cumpara prastii) si dau gauri in ele, iar singurul efect vizibil fiind fragilizarea lor si pretul mai mare.

Nu e cazul :) . De acord insa cu un aspect. Am vazut si eu discuri gaurite si care au crapat pur si simplu ! Posibil sa fi fost o parasuta de disc, evident ca s-a fragilizat dupa gaurire. In plus, am studiat foarte mult problema si am ajuns la concluzia ca nu dai gaurile alea dupa ureche, probabil ca multi le dau la intimplare. Cum ziceam, sint la al doilea experiment de acest gen si totul a decurs foarte bine.

 

Imi amintesc ca era unu' cu un M3 mai vechiut care spunea ca discuri mai bune decat cele stock n-a gasit...

Te asigur ca nu este cazul Daewoo :) .

 

Am maaaari dubii ca un disc EBC are nevoie de tuning...

Nu pentru tuning le-am gaurit, am incercat sa iau din start altceva insa nu au in gama de produse. (pt. Leganza, desigur)

Link to comment

Da, Zimmerman de exemplu se fisureaza. Mi-au zis si vanzatori de piese de la firme de tuning ca nu recomanda. E posibil sa franeze mai tare cu perforate, dar eu n-am avut cauciucuri sa duca mai multa forta de franare decat aveam.

 

Imi amintesc ca era unu' cu un M3 mai vechiut care spunea ca discuri mai bune decat cele stock n-a gasit...

Din cauza ca producatorii mari de masini (bmw, mb, porsche, vw etc) impun niste conditii draconice de calitate producatorilor de discuri si placute, iar pretul de achizitie este sub costul de fabricatie. Ceea ce vand after market, prin alti distribuitori decat reprezentante nu mai au aceeasi calitate, uneori se vand chinezarii rebranduite de fapt. Ce se vinde in reprezentante are aceeasi calitate, dar preturile sunt ceva mai mari. Asta asa, from inside.

Edited by Tommy
Link to comment

Nu am zis "discurile", am zis "sistemul" ;) . Lucrurile stateau la fel si in "set-up-ul" anterior. Insa da, EBCurile (placutele) se comporta mai bine la cald ... deci trebuie incinse :D .

Link to comment

Greenstuff e ceva mai progresiv decat placutele de strada (le-am testat si eu), insa nu sunt convins ca nu tin la rece (masuratori n-am facut)... atata doar ca trebuie apasata pedala mai mult. Exista unele frane (sa zicem, de Megane) la care apesi pedala 25% si dai cu nasul in geam, si pe urmatorii 75% de cursa nu se mai intampla nimic nou. Toata lumea considera asta frane bune.

Iar altele sunt mai progresive, in sensul ca daca vrei 100% franare tre' sa apesi pedala pana la fund, insa daca nu esti obisnuit ai impresia de frane proaste chiar daca in realitate tin mai bine decat unele clasice" care "musca" devreme insa nu foarte convingator.

Edited by mr_
Link to comment

Din cauza ca sunt asistate prost la reno. AFU sau BA trebuie sa tina cont de viteza cu care apesi nu de lungimea cursei. Cand computeru' sesizeaza ca apesi mai repede decat normal foloseste un plus de presiune inmagazinata intr-un rezervor si mareste forta de franare. Practic nici nu ajungi cu pedala la cursa maxima.

http://www.youtube.com/watch?v=mfKQAwrAzsc

Link to comment

Asta se intampla cand frana este asistata prea mult.

 

Nu toata lumea considera franele de "megane" bune (pot sa zic renault si dacia in general fara probleme) :) . O fi chestie de obisnuinta dar mie imi place sa simt ceva rezistenta sub picior atunci cand calc frana, parca se dozeaza altfel.

 

Si ca o a doua concluzie personala, am zis ca nu mai pun discuri gaurite, striate..etc pe masina. Au preturi nejustificat de mare fata de cele stock, mai repede schimb mai des placutele si/sau discurile. Dar daca totusi ar trebui sa aleg, as alege striate (gen brembo max) in locul celor gaurite (zimmerman) oricand. Ideal ar fi amandoua dar...totusi, e doar un daewoo :)

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 

×
×
  • Create New...