Jump to content

Calatorie De 3600km

Recommended Posts

In septembrie trebuie sa fac un drum pana in Germania de 3600km dus intors. Drumul vreau sa-l fac in 4 zile, 2 la dus si 2 intors(cu dormit la Arad si la dus si la intors). Una din optiunile de transport o reprezinta masina personala. Nu se pune problema spatiului, voi fi eu si prietena mea+2 trolere si un ruscac. Problema este alta: odata iesit din tara, am cam 1100km pe care trebuie sa-i fac intr-o zi(8-10 ore). Asta inseamna sa merg cam cu 130km/h majoritatea timpului(ar fi cam 4500 rpm constant). Este safe din punct de vedere al motorului sa fac chestia asta in sensul ca rezista la "stresul" asta sau mai bine sa abandonez ideea asta?

Edited by closchkutza
  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Closhk, daca ai posibilitatea sa mergi cu alta masina mai mare si mai stabila, mai confortabila, ia-o pe aia. Sau mergi cu ce te simti bine, dar eu consider ca e obositor sa te duci la drum asa lung cu matizul. Dar e posibil sa scoti consum bunicel cu matizul :) E mai slabuta ca putere, dar daca mergi pe autostrada constant si stai in banca ta, nu ar fi probleme decat de confort (vei auzi motorul, zgomote de rulaj etc, pe mine astea m-ar obosi cel mai tare).

Dar dpdv al motorului, eu nu cred ca ai de ce sa iti faci probleme. Eu nici nu mi-am pus problema vreodata ca as putea sa raman in pana cu matizul. Si am mers pe autostrada cu 150 (aproape toata autostrada buc-cta) la drumuri sa depasesc cu 3-a si tot asa, si nu am avut nici o problema :)

Plus ca te stiu ca ai grija de masina si toate reviziile sunt facute la timp, eu zic ca nu are rost sa te ingrijorezi degeaba :)

Pai asa si eu am facut Bucuresti->Pitesti cu 130 de vrei 3 ori iar la drum o calc in depasiri insa aici este chestia de anduranta, daca o tin la 130km/h va sta 9 ore la 4500 rpm, nu o ora sau cateva secunde cum a stat pana acum. Aici este nelamurirea mea. Nu imi e frica ca raman cu ea in drum ci ca aceasta chestie va insemna o uzura maricica.

Drumul asta cu matizul este ultima solutie, backup. O alta solutie este sa mergem 5 intr-o octavie, ceea ce nu-mi surade momentan. De zgomote de rulaj si restul le stiu, in 41.000km le-am invatat.

Auzi dar daca zici ca ai nevoie in septembrie... la avion te-ai uitat ? Ar trebui sa gasesti ceva cat de cat ieftin... cu bagaj-ul in cabina, fara bagaj de cala ca oricum nu e nevoie pt asa putine zile nu ? In rest eu sincer as pleca si cu Matizul, si de ce asa graba nu poti sa pleci cu cateva ore mai devreme ?

Closcuta, tu degeaba citesti si mai ales scrii pe forumuri de o gramada de vreme, ca tot nu intelegi ceva.

Orice motor care functioneaza in temperatura si are ungere poate merge fara griji mii de km fara oprire.

In alta ordine de idei, subscriu la ce zice banzay, confortul si puterea matizului nu il recomanda la drum de 3-4 mii de km, dar nu inseamna ca nu se poate face.

Daca tu ai pasiune sa conduci, e ok, atat ca te vei simti frustrat cand zboara aia pe linga tine cu 200+ kmh :)

Eu as merge cu avionul, nu mai scriu avantajele.

Tommy, stiu toate chestiile astea teoretice cu ungerea si racirea. Din punctul asta de vedere masina este ok. Ma gandeam doar ca este un regim de turatie mai ridicat pentru o perioada mai mare de timp. Atat. Vreau sa merg cu masina pentru ca am nevoie de ea pe acolo. Altfel as fi mers cu avionul. Oricum, inca nu e sigur ca merg cu matizul, cum am zis este ultimul pe lista.

In septembrie trebuie sa fac un drum pana in Germania de 3600km dus intors. Drumul vreau sa-l fac in 4 zile, 2 la dus si 2 intors(cu dormit la Arad si la dus si la intors). Una din optiunile de transport o reprezinta masina personala. Nu se pune problema spatiului, voi fi eu si prietena mea+2 trolere si un ruscac. Problema este alta: odata iesit din tara, am cam 1100km pe care trebuie sa-i fac intr-o zi(8-10 ore). Asta inseamna sa merg cam cu 130km/h majoritatea timpului(ar fi cam 4500 rpm constant). Este safe din punct de vedere al motorului sa fac chestia asta in sensul ca rezista la "stresul" asta sau mai bine sa abandonez ideea asta?

Am venit in week-end de la Cluj, via Transfagarasan, plecat la 7 jumate dimineata din Cluj ajuns la 23 in Constanta (700 km, dar destul de mult munte). Ambele autostrazi mers constant 140km/h. Pe munte, mers cu a 2-a pana spre 60 km/h de cate ori aveam ocazia sa ajung la viteza asta. Atat referitor la regimul de turatie.

Am facut destule popasuri pentru pozat, plimbat, am petrecut cam o ora - o ora jumate prin Sibiu, si vreo ora la Balea, vreo 45 de minute la Vidraru.

Asta pentru a evidentia ca drumul se putea face mult mai repede. Probleme nu vei avea decat cu zgomotul destul de mare din Matiz de la viteze mari (se rezolva cu un zgomot si mai mare in boxe). Si daca vei merge constant pe autostrada la 130-140km/h sa nu te sperii de consum. In rest... apa, paie, si bataie. N-are nici pe naiba masina.

1100km/10 ore = 110km/h medie. Greu de crezut, chiar si mergand pe autostrada. Tot trebuie sa te opresti pentru dezmortit picioare, mancat ceva.

Pai considerand cazul frumos in care pot sa o tin la 130 tot drumul, ar veni cam 8,5 ore de mers(1100km). Am pus 10 ore ca o durata decenta a calatoriei. As avea cam 1.5 ore de pauza pentru mancat, etc. Daca e nevoie de mai mult, asta este, oricum la 5 dimineata plec din Arad, deci pana seara este timp.

Pai daca i-ai pus ulei la 70 de lei litrul nu ar trebui sa mergi fara griji? > :)

Ca doar d-aia ai dat banii pe el, nu?

DA-I BAH FORJA, N-ARE NIMICA !!!!! > :)

Eu ii dau forja si cu ulei elf evolution amestecat cu elf excellium si un rest de castrol, stau foarte linistit ca n-o sa pateasca nimica.

Inca un sfat: trateaza-ti masina ca si cum ar fi pe firma si nu vei avea nici o problema cu ea.

Dap, mi-am format o impresie. Oricum voiam mai mult o confirmare a ceea ce gandeam eu, mai ales de la cei care au facut o astfel de calatorie cu matizul. Daca nu o sa se poata altfel, cu o masina mai potrivita mersului la drum lung(din motive de confort gandesc asa) o sa iau buburuza in excursie. Uleiul si filtrul de ulei vor fi schimbate inainte de a pleca(are deja 9000km cu el), deci va merge pe ulei proaspat. Restul (distributie, bujii, etc) cand ma intorc ca nu-i graba.

Deci eu fusei cu Tico pana la Paris si retur, plin ochi. 130 pe autostrada e ok.

Recomand:

- cazare in Budapesta (in cel mai rau caz dupa granita in Ungaria). se poate merge binemersi pana acolo, .ro e groaznic odata ce iesi e floare la ureche. recomand pt Bed&Breakfast fostul Etap actualul Driveinn de pe centura Budapestei (am platit in iunie 33e/noapte). In Arad este chiar jalnic sa innoptezi si cand ai atatea posibilitati misto si ieftine 50km mai incolo, nu vad rostul.

- schimbi uleiul inainte

- faci o verificare a masinii inainte.

Off:

..., atat ca te vei simti frustrat cand zboara aia pe linga tine cu 200+ kmh :)

...

Sunt putini cei care merg peste viteza legala cu atat de mult. In general se merge cu 130-150. Am mers cca.12.000 de km anu trecut prin europa, inclusiv pe autostrada in germania unde nu erau limite de viteza si nici acolo nu am vazut prea multi sa mearga asa tare cum zici tu.

Nu ai de ce sa te simti frustat ca tu mergi cu 130 si altul merge cu 700. Atat poate masina pe care ti-ai putut-o permite.

On:

@closchkutza in afara media orara care am scos-o anul trecut a fost de 110/h si nu am sarit de 130/h (am mers legal de frica radarelor)

ca idee am facut 2.600 de km in 24 ore de condus. Si repet nu am depasit viteza legala. Din acesti 2.600 de km cca. 1000 au fost pe drumuri nationale unde limita max era 90 in afara si 50 in localitate.

In concluzie: Daca mergi doar pe autostradapoti scoate o medie de viteza de 100km/h daca rulezi cu 110-120 constant

Edited by uskt2005

Eu nu inteleg algoritmul, zici ca mai merge o octavia dar nu ai chef sa mergi 5 in masina, oricum nu ai sa ai timp de mare turism daca ii faci in 4 zile, numai obosseala, mai iei si insotitori.. deja sucks. Deci daca aia tot merg cu masina inseamna ca ai acolo cu ce sa te deplasezi.. mergi frumos cu avionul si te iau ei fresh de la aeroport, lasa-i pe ei sa transpire 2000 de km. Cu banii ramasi iti faci o mica vacanta sau iti inchiriezi daca musai vrea muschiul tau masina acolo.

Edited by Tommy

Recomand si eu prima escala la Budapesta. Daca pleci pe la 4 dimineata din Bucuresti, esti acolo in vreo 12 ore.

In aceasta prima etapa, viteza maxima e vrajeala. Important e sa mergi cat mai constant, ideea de a anticipa fiind esentiala in treaba asta.

Cand te intorci, probabil ca te vei simti mai in siguranta sa tragi in Arad. Iti recomand hotel Class. E oarescum in drum (desi vei avea nevoi de adresa si GPS), are un pret decent si WiFi gratuit (ca toate hotelurile din acest lant).

In ceea ce priveste... frustrarile depasirilor in viteza, nimic mai fals. Sa vezi senzatia pe care o vei avea dupa ce depasesti mertzane si djipane si alte alea. Aaa, ca mai trec unii cu 200... Oricum sunt mult mai putini decat la noi :D

Deci eu fusei cu Tico pana la Paris si retur, plin ochi. 130 pe autostrada e ok.

Recomand:

- cazare in Budapesta (in cel mai rau caz dupa granita in Ungaria). se poate merge binemersi pana acolo, .ro e groaznic odata ce iesi e floare la ureche. recomand pt Bed&Breakfast fostul Etap actualul Driveinn de pe centura Budapestei (am platit in iunie 33e/noapte). In Arad este chiar jalnic sa innoptezi si cand ai atatea posibilitati misto si ieftine 50km mai incolo, nu vad rostul.

- schimbi uleiul inainte

- faci o verificare a masinii inainte.

Mersi de sugestia cu dormitul. Nu stiam :) . De fapt, nu stiu nimic pana acolo, e prima data cand plec in directia aia.

Uleiul si filtrul de ulei si posibil cel de aer o sa le schimb inainte, au 9000km (bine e ulei long life insa n-are rost sa risc), am zis, restul cand ma intorc in tara(distributie si restul de maruntisuri).

Apropos de ce a zis ado, am vazut in Italia pe autostrada papuc cu 5 locuri carosat si ghici cati erau in masina? Da,....5 persoane. Si daca aia au putut sa stea in spate nu cred ca ar fi problema de confort in matizul tau...

Edited by uskt2005
Eu nu inteleg algoritmul, zici ca mai merge o octavia dar nu ai chef sa mergi 5 in masina, oricum nu ai sa ai timp de mare turism daca ii faci in 4 zile, numai obosseala, mai iei si insotitori.. deja sucks. Deci daca aia tot merg cu masina inseamna ca ai acolo cu ce sa te deplasezi.. mergi frumos cu avionul si te iau ei fresh de la aeroport, lasa-i pe ei sa transpire 2000 de km. Cu banii ramasi iti faci o mica vacanta sau iti inchiriezi daca musai vrea muschiul tau masina acolo.

Tommy, deci datele problemei sunt asa: trebuie sa fac drumul in musai 4 zile(dus-intors) insa acolo voi sta 7 zile. In astea 7 zile doar in primele 2 zile am treaba, sa zic asa, in rest am timp de umblat aiurea. Pentru toate zilele astea am nevoie de masina(orice masina, nu neaparat a mea). Sa inchiriez masina acolo nu cred ca e foarte rentabil.

Edited by closchkutza
Tommy, deci datele problemei sunt asa: trebuie sa fac drumul in musai 4 zile(dus-intors) insa acolo voi sta 7 zile.

Am revenit de o saptamana din Germania, drum de peste 5000 km parcurs cu Kalosul. De la inceput trebuie sa iti spun ca ideea de a rula constant cu viteza 130km/h cade. In Ungaria pana la Budapeste se merge bine cu limita zonei strict pazita de politia maghiara. Dupa Budapesta se lucreaza pe un sector limitat aproape de Gyor dar nu este ceva de amploare, in Cehia se lucreaza intre Praga si frontiera cu Germania. Sa nu mai spun ca si in Germania se lucreaza la greu si acolo sunt limitari pana la 60 km/h. Daca mai si ploua restrictia de 80 sau 100 se aplica si multi o respecta, as spune ca si Matizul trebuie sa se conformeze.

Poti pleca din Bucuresti undeva noaptea pe la 0200 si undeva la 1500 esti in Arad prin Petrosani. Cum in acesta perioada se intuneca pe la 2100 (daca ziua este senin) mai poti rula dincolo de Budapesta inspre Gyor unde poti inopta la un Panzio.

De la Gyor pana in Germania unde vrei sa mergi acoperi intr-o zi. Nu pot sa omit autostrada de kkt din Cehia care nu se compara cu Le Mans-ul de la A2 si A1. Zgomotul dalelor de beton deformate m-a scos din pepeni, noroc cu muzica si discutiile interesante cu partenerii de calatorie.

Important pentru mine a fost sa ma odihnesc bine noaptea.

Eu cred ca Matizul ar rezista fara probleme drumului, chiar si la turatii mai mari daca este bine pregatit, insa nu va asigura confortul unei Octavia in 5 la care poti schimba soferul pentru a parcurge mai lesne distanta. Sa nu adaug si costurile reduse.

post-2099-1249058493_thumb.jpg

post-2099-1249058848_thumb.jpg

Am facut un drum ca acesta de peste 3000 de km cu Matizul si după acest drum m-am gandit serios sa-mi iau alta masina, lucru care s-a intamplat cateva luni mai târziu. Si la fel a facut si celalalt detinator de Matiz cu care am fost. Problemele pe care le-am avut au fost inconfortul din cauza zgomotului mare si lipsa(neputinta de a folosi) A/C-ului din cauza vitezelor mari de rulare 130-140 km/h (masina asta nu e facuta pentru a rula la aceste viteze foarte mult timp) si motorul mic si lipsa lui de putere.La forja care a luat-o Matizul consumul a fost sub 6 l/100 km.

Edited by Laurycã

Mergi bre linistit. Eu am facut 2 drumuri lungi cu Matizul. Prima data acum 2 ani cand l-am dus in Italia, a doua oara acum 2 saptamani cand l-am adus de acolo. 1600 de km cu opririle de dezmortire. Masina s-a comportat exceptional, e un pic incomoda dar merge. Oricum, in orasele mari din afara, la fel ca si in RO e mai usor sa-i gasesti loc de parcare decat la una mare. Partea cu timpul poti s-o uiti, mai ales daca prinzi vreun STAU pe autobahn. Ultima data in Germania am stat pe loc 4.30h. Noroc ca eram dotat cu fierbator de apa la 12V si plicuri de cafea. Am servit si colegii de suferinta :P Sa vezi ce beau olandezii din spatele meu cafea la plic servita de roman. Oricum, e bine sa nu-ti faci planuri prea mari in legatura cu asta. In nici un caz nu o sa ai o medie de 110km/h. Acum cu privire la traseu. Daca ai treaba in partea de sud a Germaniei, drumul e mult mai bun prin Austria, daca mergi in est sau nord o sa-ti convina sa mergi prin Cehia, eventual Polonia. Acolo o sa suferi la greu in privinta vitezei. Cam atat imi vine acum in minte, daca ai ceva nelamuriri scrie aici si o sa incerc sa te lamuresc. Drum bun sa ai.

Pai considerand cazul frumos in care pot sa o tin la 130 tot drumul, ar veni cam 8,5 ore de mers(1100km). Am pus 10 ore ca o durata decenta a calatoriei. As avea cam 1.5 ore de pauza pentru mancat, etc. Daca e nevoie de mai mult, asta este, oricum la 5 dimineata plec din Arad, deci pana seara este timp.

In martie am fost la Strasbourg cu Lacetti si am traversat o buna parte din Germania.

Iti faci iluzii daca crezi ca vei merge cu 130 constant. Eu zic sa iei in calcul o medie de 90-100 la ora pe autostrada sau poate chiar mai putin pentru ca vei face numeroase pauze de pipi, smoke, eat la un drum asa lung. In plus poti prinde ploaie torentiala si o sa fii nevoit sa o lasi mai moale, ai destul de multe limitari la 80, etc.

Eu ultima oara am facut 1887 km in 25 de ore, viteza maxima fiind de 190 la ora pe Germania dar am rulat in marea majoritate a timpului cu @130 la ora. Am avut 4 ore pauza pe drum + pauzele de cafea.

Referitor la planificarea calatoriei eu recomand traversarea Romaniei pe timp de noapte. Pleci la 10 seara din Bucuresti si dimineata la prima ora esti in Ungaria. Tragi pe dreapta cateva ore sa te odihnesti si pleci mai departe (daca vrei sa faci drumul dintr-o bucata) sau te opresti in Budapesta (ai o zi sa vizitezi una alta, dormi acolo si dimineata pleci mai departe.

Pe Austria si Germania recomand benzina de la Shell si daca e nevoie sa alimentezi in Ungaria (desi nu prea vad de ce) recomand plata cu cardul ca sa nu te faca la curs.

Bafta!

Am uitat sa precizez ca acum in Germania o buna parte din autobahn e in reparatii si o sa ai parte si de limitari de viteza si mers pe o singura banda. Sustin si eu ce zice Elfu de carburantii de la Shell - sunt de departe cei mai buni dintr-o mare parte de Europa - chiar daca sunt un pic mai scumpi decat altii merita diferenta.