Jump to content

Canionul 7 Scari

lascarica

Recommended Posts

Ultima data cind am fost pe acolo scarile erau in stare destul de buna, se vedea ca fusesera renovate. Asta se intimpla in vara lui 2007, cred ca nu s-au deteriorat asa repede. E drept ca am niste amintiri "tari" legate de scarile (nu treptele ;) ) lipsa. Sau urcatul pe una din scari care in parea de sus era prinsa doar cu o bucata de cordelina roasa si aia ca vai de mama ei ...

Citeva poze de iarna, nu prea am gasit fara subiecti in arhiva :)

1.jpg 2.jpg 3.jpg

No offence, dar nu m-as aventura pe acolo la cat de prost intretinute sunt scarile si balustradele. Recent am avut ambitia de a cobori pe jos de la cota 2000 pana in Sinaia si am gasit enorm, nepermis de multe portiuni ale traseului complet neamenajate, balustrade rupte sau care abia se tineau. Si asta intr-o zona cat de cat tranzitata ca Sinaia, unde sunt destui bani pentru asa ceva. Iar traseul respectiv este considerat usor, totusi nu cred ca o persoana mai in varsta sau un copil intre 6 si 10 ani ar fi putut sa coboare anumite portiuni...

Din pacate, desi beneficiem de peisaje grozave, nu stim sa le pastram si sa le intretinem.

Mircea, eu cand am trecut pe acolo am urcat fara probleme, si am si coborat prin aceleasi locuri. Canionul era chiar aglomerat, erau multi care se plimbau pe acolo. Din capatul canionului se urca pana la o cabana (Piatra Mare cred, sper sa nu zic vreo tampenie).

Am fost 3 fete si 3 baieti, nici macar fetele nu au avut senzatia de nesiguranta. Daca locul e in aceeasi stare ca anul trecut, sigur nu sunt probleme de siguranta.

Din capatul canionului se urca pana la o cabana (Piatra Mare cred, sper sa nu zic vreo tampenie).

Bine zis se urca (in sensul "cindva se urca"). Piatra Mare a ars in urma cu vreo 15 ani si nu a fost refacuta, din pacate :( . In afara unui peisaj superb, a unei fundatii de cabana si a unui perete vertical de zeci de metri inaltime (mie imi e frica sa stau in picioare pe margine, stau pe burta si imi scot doar capul in afara :D ) nu prea ai ce sa vezi odata ajuns in virf. Traseul prin Grota Ursului (nu stiu de ce am impresia ca gresesc denumirea :redface: ) este absolut lejer, cel prin Canion e ceva mai rafinat, se urca mult pe sol stincos.

Nu stiam exact ce e in partea aia. Imi aduc aminte ca odata trecut de canion erau 2 trasee, unul care se intorcea in punctul de unde incepe traseul catre canion, unul catre Piatra Mare.

Cel de care zici tu e cel care se intoarce in punctul initial si se numeste parca Prapastia Ursilor. Initial am vrut sa mergem pe acolo, insa parea cam pustiu (toata lumea urca spre Piatra Mare dupa ce trecea de canion), asa ca am luat-o inapoi. Ne-am gandit ca poate nu degeaba o fi prapastia Ursilor, si n-aveam chef de discutii cu Mos Martin :) ).

Am fost si eu pe acolo prin '88 daca nu ma insel. Inca mai era cabana, erau si trepte (nu chiar toate).

Eu am venit dinspre Predeal si am coborat la Dambul Morii pe scari. A fost o experienta unica. O senzatie de "individualism", pe care am mai simtit-o doar haladuind prin Apuseni.

Cabana Piatra Mare a ars mai demult. Acum cativa oameni ai muntelui din Sacele au construit sus o cabana mai mica, dar destul de cocheta unde gasesti si adapost si mancare si niste "catelusi" haiosi foc :dizzy: . Nu stiu cata lume isi mai aminteste ca acum vreo 4 ani primaria din Sacele incasa bani la intrarea in canion. Nu era mult 1,5 lei si au reusit sa mai repare dn trepte. In ultimul timp cam totul e lasat la voia naturii si e mare pacat pentru ca zona e de o frumusete rara(traseul 7 scari- cabana Piatra mare-Predeal e traseul meu preferat). Pe de alta parte e bine ca zona ramane mai salbatica (vezi Bucegiul).

Am sa las pozele sa vorbeasca din Piatra mare pana le gasesc pe cele din 7 scari:

post-3010-1253813999_thumb.jpg

post-3010-1253814017_thumb.jpg

post-3010-1253814036_thumb.jpg

post-3010-1253814050_thumb.jpg

post-3010-1253814062_thumb.jpg

post-3010-1253814091_thumb.jpg

post-3010-1253814107_thumb.jpg

• 5 weeks later...

Acum vazui topicul... cabana Piatra Mare a fost refacuta - la cateva zeci de metri de ruina celei vechi

Este excelenta - curata, bine izolata termic, termopan etc, si arhitectura e de asa natura incat nu ramai pana dinimeata fara aer.

Gazde sunt un cuplu de unguri - foarte primitori si de treaba

Eu am fost cu un grup iarna trecuta - urcand pe drumul "de familie" din Timisul de jos si intoarcerea facandu-se peste creasta (vf Piatra Mare) si apoi pe la cascada Tamina

a - important - sunt vreo 20 si un pic de locuri - ar fi o idee de rezervat daca va duceti careva

Eu unul nu as numi cabana actuala locatie. Poate adapost mai mare ar fi mai apropiat de realitate. Nu am stat si nici nu cred ca voi sta acolo prea curind. Cit despre ospitalitatea gazdelor, merg pe pina lui madkat , pina acume nu am auzit multe lucruri bune despre ei. Eu unul nu am interactionat direct, m-au interesat mai mult cateii. Astia sint de-a dreptul fantastici :D .