Jump to content

Lumina Temporizata

Recommended Posts

Am tot vazut pe la o gramada de masini in ultimii ani cum se stinge lumina la interior temporizat dupa inchiderea usilor.

Am "implementat" si eu smecheria asta pe espero, pentru cei doritori, atasez o mica schema pentru realizarea montajului.

post-529-1111316757_thumb.jpg

• Replies 280
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

uff...sa vedem daca mai tin minte ceva electronica de cand eram eu copil mic... practic se adauga un montaj la instalatie..adica schema din stanga. Daca nu ma insel piesele din acel montaj sunt urmatoarele: 4 rezistente, un condensator, 4 tranzistori, 2 diode..hmmm :scarpin: nu mai stiu ce este acel F1.

Schema este usor de realizat..dar ce nu vad eu acolo..sunt valorile pt piese..

Alexutup...ceva detalii..suplimentare..ar fi minunate. Si eu ma gandeam la chestia asta :) >-

Da...F1 este o rezistenta fuzibila..si sunt doar 3 rezistente (normale), in plus mai avem un tiristor. faza este ca daca as avea valorile ar fi mult mult mai usor...pe ghicite ar dura mai mult si probabil mai multe seturi de piese :D

Ţ Ţ Ţ . TR1 nu este tiriator. Este un potentiometru legat va reyistenta variabila.

Q1 Q2 Q4 sunt tranyistoare npn si pot fi Q1,Q2 : BC171,BC107 iar Q4 unul de putere care sa aiba curentul de colector suficient de mare sa suporte curentul consumat de bec. se determina din puterea becului si tensiunea de alimentare 12V.

Q3 este tranzistor PNP si merge un BC177 sau BC256.

D1,D2 pot fi diode 1N4007. Mai trebuie determinate prin calcul R1,R2,R3şi C1 :) )

F1 este o siguranta.

Cand S1 e pe pozitia A : aprins tot timpul

B : temporizat

C : aprins cand se deschide o usa;

Daca am timp o sa fac si calculele . Rezultatele vor fi BEERWARE! :drinkers: :banana:

tolin_afc said:
Cu 555 nu-i mai simplu ? Are cineva o schema ?

Este CEL mai simplu cu un 555, in montaj monostabil ;)

O sa caut o schema. Se poate realiza cu smd si iese mult mai mic, ca volum.

Montajul se poate "trage" in rasina, rezultand un bloc compact din care ies trei fire (trei fire, in varianta cu 555).

Revin cu schema... :thumbl:

Edit: ma mai gandeam si la varianta in care sa intercalam un registru de deplasare cu o retea de rezistoare care sa inlocuiasca rezistorul din baza tranzistorului de comanda a becului; in felul acesta obtinem o stingere graduala a luminii. Eventual si aprinderea, prin schimbarea sensului registrului. ;)

Edited by claz
  Zmeu said:
Spune totusi valorile rezistentelor si condensarului ca eu am restanta la materia repsectiva (DCE) si mi-e ca gresesc la calcul!  :redface:   :osanale:

iata valorile

Q1-2=BC547B D2=1N4002 C1=47uF 25V

Q3=BD140 R1-2=2.2Kohms 1/4W F1=Fuse 2A Fast

Q4=BD243C R3=33Kohms 1/4W J1=2PIN Connector

D1=1N4148 TR1=47ohmsK trimmer

Exact schema asta am implementat-o eu saptamana trecuta, iar saptamana asta vreau sa-i fac cablajul, intradevar functioneaza corect, si se leaga in paralel cu unul dintre comutatoare de la usi

claz said:
Revin cu schema...  :thumbl:

Edit: ma mai gandeam si la varianta in care sa intercalam un registru de deplasare cu o retea de rezistoare care sa inlocuiasca rezistorul din baza tranzistorului de comanda a becului; in felul acesta obtinem o stingere graduala a luminii. Eventual si aprinderea, prin schimbarea sensului registrului. ;)

Sunt si eu interesat de schema cu 555

Nu exista si CDA direct? Later: am gasit AD1139 sau TDA8705 (asta-i chiar dublu).

Ma gandesc ca decat retea de rezistente externe...

Cu 555, merge misto, dar ma gandesc daca nu e mult mai interesant de facut tot in digital, doar cu etaj de amplificare final pe tranzistoare si gata.

Nu inteleg de ce va straduiti sa complicati schema inutil.Registre de deplasare, numaratoare up/down, retele de rezistoare, circuite pt eliminarea vibratiilor switch-urilor... etc... Schema prezentata este simpla si fiabila. recomand utilizarea ei asa cum este.

Hai, ca ma gadila sa ma bag si eu.

As face-o asa:

- orice stingere se face lent (semi-reglabil)

- daca ai inchis toate usile, atunci:

- daca bagi cheia in contact, atunci se stinge imediat (evident lent)

- altfel se stinge temporizat (semi-reglabil)

- optional, orice aprindere se face lent (sa nu orbesti?)

Pana in weekend ma documentez, poate reinvie spiritul meu de electronist si scot ceva (desi parca vad ca gasesc vreun circuit "automotive" disponibil pe la Conex si ma linistesc).

hai ca m-am grabit eu pentru voi. m-am dus glont la dioda Iasi si am cumparat respectivele componente. din pacate insa n-am gasit trimmer-ul si o dioda. Cum am ajuns in camera insa un coleg de camera, posesor de pistol de lipit cu to ce-i trebuia mi-a analizat schema pe care o luasem pe discheta si mi-a zis ca merge si asa, cu mici adaptari. rezultatul se vede in poza, si asta dupa multe incercari in care am combinat diferite rezistoare pana am ajuns la forma finala si multe degete parlite in tranzistorul mare. eu eram cam afon la combinari de rezistente, dar Georgica al meu, pasionat de electronica de altfel, a stiu cam cum functioneaza montajul si cum de poate aranja.din pacare nu am valorile noilor rezistente, un tranzistor si rezistentele mici le-am luat de la un mouse optic defect. poza sper ca suficient de clara, am facut-o la scanner. tot aseara am si montat-o pe masina, in 10 minute pe intuneric.

A, am uitat, piesele luate de la Dioda m-au costat 28 mii lei, si sa mai adaugam si 2 rezistente si un tranzistor, rezulta fabuloasa suma de 30-33 mii lei. :D

Edited by laurentziu83

asta trebuie sa negociez cu colegul de camera, ca nu ma ocup eu de astea, si s-ar putea sa coste... :-W de mers, merge, normal, ca daca nu mergea nu puneam schema aia la vedere acolo. dar daca te uiti mai bine schema aia e scanata la o rezolutie destul de nesimtita (~500 kb) si se poate face montajul foarte simplu, se vede clar tipul rezistentelor si al restului componentelor.

Vorbesc cu George al meu daca e dispus.

am uitat sa scriu: timp de stingere 5.8 secunde (dupa reflexele mele si cronometrul de pe telefon).

Edited by laurentziu83